Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Mustangové

Stroj času: Mustangové

Vydáno: 27.09.2012 19:00 v sekci Recenze | Stroj času - Eduard Spáčil | foto: Metro-Goldwyn-Mayer

Temné psychologické drama čtyř zoufalých a opuštěných duší v režii Johna Hustona se stalo labutí písní Marilyn Monroe, Clarka Gabla a víceméně také Montgomeryho Clifta. O silné emoce nebyla nouze ani za kamerou.

MustangovéRecenzoval/a Eduard Spáčil dne 27.09.2012 19:00. Temné psychologické drama čtyř zoufalých a opuštěných duší v režii Johna Hustona se stalo labutí písní Marilyn Monroe, Clarka Gabla a víceméně také Montgomeryho Clifta. O silné emoce nebyla nouze ani za kamerou. Hodnocení: 0

Mustangové

The Misfits
Drama / Romantický / Western
USA, 1961 , 124 min.

Režie: John Huston
Scénář: Arthur Miller
Kamera: Russell Metty
Hudba: Alex North
Herci: Clark Gable, Marilyn Monroe, Montgomery Clift, Thelma Ritter, Eli Wallach, James Barton, Kevin McCarthy, Estelle Winwood, Peggy Barton, Rex Bell, Ryall Bowker, Frank Fanelli Sr., John Huston, Bobby LaSalle, Philip Mitchell

Česká premiéra: 01.02.1961

Distributor: Metro-Goldwyn-Mayer

Mustangové hodnocení na Kinobox.cz: 72.93 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Mladá, krásná, ale od pohledu labilní Roslyn (Marilyn Monroe) přijíždí do nevadského Rena za rychlým rozvodem. Seznamuje se zde se stárnoucím kovbojem a svůdcem Gayem (Clark Gable) a jeho přítelem Guidem (Eli Wallach), který jim nabízí možnost bydlet ve svém nedostavěném domě uprostřed pouště. Podivný čtyřúhleník završuje rodeový jezdec Perce (Montgomery Clift), se kterým se vydávají ulovit mustangy na prodej.
Každý z hrdinů si s sebou nese nějaké nevyřešené trauma, které jako by se v přítomnosti živelné Roslyn probouzelo k životu. Světácký a po svobodě toužící Gay trpí absencí svých dětí. Guido se stále nevyrovnal s válečnou zkušeností a náhlou smrtí své mladé manželky. Percea trápí problematický vztah ke znovu provdané matce. A sama Roslyn se až křečovitě těší z každého krásného dne, aby pravidelně propadala v záchvaty paniky a bolesti, když se má ubližovat jakémukoliv živému tvoru.
Mustangové mají pověst prokletého filmu a to ne náhodou. Stali se posledním dokončeným snímkem jak pro Clarka Gabla, který dva dny po natáčení dostal infarkt a po desíti dnech už byl na pravdě boží, tak pro Marilyn Monroe, která zemřela rok a půl od premiéry. Pro Montgomeryho Clifta zase znamenali jednu z posledních významných rolí, byť umřel "až" v roce 1966. Poslednímu z ústřední čtveřice Elimu Wallachovi je dnes na druhou stranu krásných šestadevadesát.
Film vznikal z velmi osobních důvodů. Údajně šlo ze strany tvůrce scénáře, světoznámého dramatika Arthura Millera, o pokus zachránit uvadající manželství s Marilyn Monroe, které psal roli Roslyn na tělo. Záměrem bylo prokázat nade vší pochybnost její dramatický talent. K námětu ho inspirovalo osobní setkání s jakousi výstřední dvojící honáků, kteří byli na lovu posledních mustangů, aby je prodali na jatka. Každopádně Millerův plán nevyšel a pár ohlásil krátce po dokončení natáčení rozchod.
Filmování bylo náležitě divoké, už jen proto, že herci nebyli o nic méně sebedestruktivní než jejich postavy, nemluvě o děsivém vedru v poušti. Marilyn byla závislá na chlastu i prášcích a na dva týdny musela přerušit natáčení, protože skončila v nemocnici na detoxu, údajně v ohrožení života. Z odstupu se zdá, že Roslyn ani příliš nehraje. Miller svoji ženu znal a využil toho náležitě při psaní scénáře (na kterém pracoval tři roky a který se prý upravoval ještě během natáčení).
Nepřekvapí tak, že tvář hlavní hvězdy se scénu od scény mění, zjevně podle toho, v jakém byla právě stavu. Někdy je klasicky krásná, jindy podivně opuchlá a vrásčitá. Každopádně je vždycky mimořádně přesvědčivá a její emocionální výkyvy působí až nepříjemně reálně.
Vzhledem k tomu, že navíc jak Montgomery Clift, tak Huston měli vážné problémy s alkoholem (režisér byl navíc ještě gambler), dá se považovat vlastně za zázrak, že film byl vůbec dokončen a navíc tvoří tak kompaktní a působivý celek.
Obsazení Clarka Gabla bylo nadmíru šťastné nejen pro jeho nezvykle procítěný výkon, ale i tím, že symbolizuje pro Hollywood to stejné, co hlavní hrdina filmu - kovboj - pro Ameriku těch časů. Je jedním z posledních, přežitek minulé doby. On i Marilyn byli ikonami klasického Hollywoodu, který už počátkem šedesátých let vlastně neexistoval. Stejně jako kdysi ohromná stáda mustangů.
Černobílý snímek byl v době vzniku označován za propadák a kritiky byly přinejlepším smíšené. Diváky prostě neláká demytizace Divokého západu, obzvlášť když jsou hlavními postavami čtyři alkoholičtí ztroskotanci, kteří chodí světem s diagnózou na čele. Ceny akcií filmu mezi odborníky ale postupně rostly, ať už pro zmíněné působivé herecké výkony, tak snad i pro ono světélko na konci tunelu zoufalství, které zasvitne některým z hrdinů na samém závěru.
Mustangové vás nejspíš silněji osloví v době, kdy na tom nebudete s náladou nejlépe. Snadněji se vám jejich hořká chuť dostane pod kůži a spíše prominete občasnou nevyrovnanost a teatralitu. Intenzitu hereckého talentu všech zúčastněných ale nepřehlédnete ani při těch nejprosluněnějších dnech.

Originální trailer filmu Mustangové

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niagara
Stroj času: Niagara Vášeň, zrada, vražda a úchvatné technicolorové barvy v noirové ódě na věčnou krásu sirény Marilyn Monroe a Niagarských vodopádů. Některé filmy nemusejí být dokonalé, a stejně se na ně nedá zapomenout. čtěte zde
Vydáno: 13.09.2012 14:00 v sekci Recenze | Stroj času
0
Omlazovací prostředek
Stroj času: Omlazovací prostředek Cary Grant, Ginger Rogers a Marilyn Monroe dovádějí jako malé děti v jedné z nejbláznivějších komedií starého Hollywoodu. Omlazovací prostředek Howarda Hawkse doporučují čtyři z pěti regresních psychologů. čtěte zde
Vydáno: 04.09.2012 19:00 v sekci Recenze | Stroj času
0
Zastavárník
Stroj času: Zastavárník Na příběhu židovského zastavárníka z Harlemu ztvárněného Rodem Steigerem Sidney Lumet jako jeden z prvních v Hollywoodu rozvedl téma psychologického dopadu holocaustu na jeho přeživší oběti. čtěte zde
Vydáno: 11.06.2012 19:00 v sekci Recenze | Stroj času
0
Neviditelný muž
Stroj času: Neviditelný muž Dva roky po uvedení Frankensteina se režisér James Whale pustil do zpracování dalšího klenotu literární fantastiky. V titulní roli adaptace románu H. G. Wellse se (ne)ukázal Claude Rains. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2012 19:00 v sekci Recenze | Stroj času
0
Můj týden s Marilyn 7/10
Recenze: Můj týden s Marilyn Michelle Williams a Kenneth Branagh si říkají o Oscary za role Marilyn Monroe a Laurence Oliviera v příběhu komplikovaného vzniku jejich snímku Princ a tanečnice. To vše z pohledu dvacetiletého floutka, který se do blonďaté superhvězdy... čtěte zde
Vydáno: 22.02.2012 18:00 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Velký Buster Keaton všechny zabije a vrátí se sám (04.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tony Rome válčí s bohy a přemýšlí, co se stalo jedné noci (09.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Příběh zrození mladého mesiáše je téměř dokonalé tajemství (23.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Hobbs a Shaw vyprávějí Pinocchiovi legendu o Zorrovi (28.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Za horizontem: Blondýnka je nelichotivý portrét Hollywoodu (05.10.2022 13:30 v Recenze | Za horizontem)
- Ana De Armas je Marilyn Monroe v teaseru filmu Blonde (16.06.2022 18:47 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Králíček Jojo míří do krajiny ve stínu, kde pozná temnou tvář Brooklynu (06.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sněžný kluk Toman v utajení porušil jedenácté přikázání (18.02.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřela Blanka Bohdanová (03.10.2021 18:36 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Ve stínu nejslavnější role: Emma Watson (Hermiona Grangerová, série Harry Potter filmů) (29.08.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Úžasňákovi krotí duchy a stepfordské paničky a stávají se nepřáteli lidu (18.06.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Hračky přicházející odnikud touží po svobodě (30.04.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Barry Seal, Giordano Bruno a Hanele spolu hrají dvojí hru, v níž je pronásleduje čistokrevné zlo (23.04.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šmoulové, Nebojsa a Marilyn se účastní války o planetu opic (18.12.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Král léta Doctor Strange řeší vraždu v Orient expresu (21.08.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Ben Affleck se vrátí k režii (08.08.2020 08:55 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu