Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Top 10: Filmy o prohibici

Top 10: Filmy o prohibici

Vydáno: 25.09.2012 19:00 v sekci Články | Publicistika - Vratislav Šálek | foto: The Weinstein Company

Když už nám vláda nadělila (částečnou) prohibici, pojďte si připomenout, že by v tomto směru mohlo být i hůř. Podívejte se na desítku filmů, které se zákazem prodeje a konzumace alkoholu zabývají. A že v ní najdete lahůdky!

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Zejména v USA v období tamní prohibice (která byla na rozdíl od nás úplná a bylo zakázáno alkohol i pít) bohatli gangsteři na tom, že načerno pálili kořalku a distribuovali ji dál. Tím pádem získávali také obrovskou moc. Je jasné, že takové téma nemůže zůstat opomíjeno, a Hollywood ho tedy náležitě reflektuje. Níže je seznam těch nejlepších a nejzajímavějších filmů z éry, kdy slovo chlapa znamenalo hodně a servítky se příliš nebraly. Abychom nikomu nestranili, rozhodli jsme se tentokrát seřadit vybrané snímky podle abecedy.
Kmotr, Kmotr II, Kmotr III
Ano, vím, že otázkou prohibice a obchodu s nelegálním alkoholem se dotýká spíše prostřední část trilogie, jenomže když si dáte jeden díl, prostě musíte zhlédnout další dva. Coppolova sága je silně návyková a jen těžko se jmenují všechny aspekty, kvůli kterým patří do zlatého fondu kinematografie a získala několik Oscarů. Jen namátkou vzpomenu dokonalou režii, uchvacující hudbu, silný příběh, výtečné akční scény a hlavně famózní výkony Al Pacina, Roberta De Nira, Diane Keaton a jiných. Dalších komentářů netřeba.
Originální trailer filmu Kmotr 2

Masakr na svatého Valentýna
Nejambicióznější projekt kultovního Rogera Cormana se soustředí hlavně na přesnou faktografii, relativně pomalý styl vyprávění a výbornou kameru. V centru dění se ocitají Al Capone, kterého si vystřihl Jason Robards, a Bugs Morgan, ztělesněný Ralphem Meekerem, kteří spolu bojovali o nadvládu v Chicagu dvacátých let, kde se jednalo mimo jiné i o "kontrolu a distribuci" zákonem zakázaného alkoholu. Jejich střet vyvrcholil právě 14. února 1929, kdy došlo k finální a velmi krvavé bitvě. Solidní výsledek sráží jen to, že režisér zvyklý na práci s nízkými rozpočty nedokázal ukočírovat mnohonásobně víc peněz.
Originální trailer filmu Masakr na svatého Valentýna

Millerova křižovatka
Jeden z nejlepších filmů Ethana a Joela Coenových disponuje zřejmě nejpovedenějším scénářem jejich kariéry. V gangsterce zasazené do období prohibice v USA, která zapříčinila vznik organizovaného zločinu, jenž brzy prorostl do politických sfér, září John Turturro, Albert Finney a Gabriel Byrne, nechybí v ní ani pro tvůrce tolik typický černý humor a dále osudové ženy a výborné přestřelky. Škoda jen překombinovaného příběhu.
Originální trailer filmu Millerova křižovatka

Neúplatní
Bezpochyby to první, co diváka při vyslovení slova prohibice napadne. Legendární a nadčasový snímek je brilantní ukázkou filmařského řemesla a Brian De Palma v něm opětovně dokázal své mistrovství. Závěrečná scéna na nádraží je lahůdka a dá se vidět pořád dokola, aniž by omrzela. Mladý Kevin Costner se svým týmem, v němž je i Sean Connery (který za roli získal svého jediného Oscara), tu pátrá po slavném mafiánu Al Capone (s tváří Roberta De Nira), který využil právě zákona o prohibici a na nelegálně páleném a prodávaném alkoholu dost zásadně zbohatl. Věřím, že mnozí z vás tento film od minulého pátku, kdy podobné nařízení platí i u nás, již prohnali svými přehrávači.
Originální trailer filmu Neúplatní

Někdo to rád horké
Je třeba k této legendě oceněné Oscarem za kostýmy něco dodávat? Nádherná Marilyn Monroe a skvělí Tony Curtis a Jack Lemmon, kteří se před gangstery ukrývají v dívčí kapele, suverénní režie Billyho Wildera, spousta humoru a vtipu a brilantní dialogy - toť hlavní lákadla. A nechybí ani slavná prohibiční scéna, v níž se whisky říká kafe a pije se ze šálků. Další z fanouškovských povinností.
Originální trailer filmu Někdo to rád horké

Poslední zůstává
V období prohibice se odehrává i svérázný a poměrně brutální remake Kurosawovy Tělesné stráže, za nímž stojí Walter Hill. Ten sice nevyužívá celý potenciál scénáře, tvoří ale výtečnou atmosféru a baví zejména násilnými a poněkud nereálnými přestřelkami. Šmrnc výsledku dodávají i Bruce Willis a jeho oponent v podání Christophera Walkena. Svým způsobem lehce nedoceněný snímek.
Originální trailer filmu Poslední zůstává

Road To Perdition
Do prohibičních let je situován taktéž fantastický snímek Sama Mendese, v němž svou poslední velkou roli ztvárnil Paul Newman, jemuž tu zdatně sekunduje Tom Hanks. U nás se stále ještě málo ví, že jde vlastně o adaptaci komiksu, což je dáno tím, že film jako takový působí značně nekomiksově. Moderní klasika si diváka získá hned napoprvé a kromě čisté filmařiny, brilantních herců a po právu oscarové kamery zaujme i silným příběhem. Zkrátka lahůdka.
Originální trailer filmu Road To Perdition

Tenkrát v Americe
Mistrovské dílo Sergia Leoneho sleduje několik osudů v průběhu čtyř desítek let. Je tak jasné, že i na prohibiční éru se dostane - a rozhodně nebude nevýznamná. Geniální opus doplatil hlavně na problémy se závěrečným sestřihem, jehož délka se nakonec vyšplhala na neskutečné čtyři hodiny! Za mořem bohužel film pohřbila (a takřka jistého Oscara stála) osekaná verze, která nedávala smysl. U nás si ale naštěstí můžeme fantastické Roberta De Nira, Jamese Woodse, Treata Williamse nebo Tuesday Weld a mrazivou a opět geniální hudbu Ennia Morriconeho užít v plné podobě a délce. Vskutku zásadní film.
Originální trailer filmu Tenkrát v Americe

Země bez zákona
Ironií osudu je fakt, že necelý týden po vyhlášení částečné prohibice v ČR vstoupila do kin gangsterka, jejíž hlavní hrdinové vydělávají na načerno pálené whisky. Film Johna Hillcoata je výtečnou kombinací zmiňované gangsterky, kriminálního dramatu a částečně i westernu. Strhující příběh z pera Nicka Cavea doplňují naprosto výborní herci, jimž kralují čím dál lepší Tom Hardy a Guy Pearce, jenž zde ztvárnil jednoho z nejlepších záporáků za poslední roky. Nešetří se tu ani brutálními scénami a skvěle zvládnutými přestřelkami. Toto by vám nemělo uniknout prohibice neprohibice.
Český trailer filmu Země bez zákona

Zjizvená tvář
Praotce všech současných gangsterek a mafiánských filmů natočil Howard Hawks a stvořil nefalšovanou legendu. Za osmdesát let od doby svého vzniku zestárl snímek minimálně a dodnes fascinuje přímočarou režií, syrovými scénami, drsnými přestřelkami a výtečnými automobilovými honičkami. Hlavního hrdinu, kterého na špičku společenského žebříčku dostala právě prohibice, si zahrál Paul Muni, ve snímku se objeví i neméně legendární Boris Karloff. (Stejnojmenný výtečný remake z roku 1983 už s prohibicí nikterak nesouvisí).
Originální trailer filmu Zjizvená tvář

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 15. týden
Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje V tomto týdnu budou kinaři vyhlížet především premiéru dalších Krotitelů duchů, která by měla do sálů přivést milovníky nostalgie a oblíbené ságy. Zbytek novinek pak zůstává na okraji zájmu a je určen spíš pro klubová... čtěte zde
Vydáno: 10.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 14. týden
Top 20 ČR: Duna se vrací na první místo Na první místo se vrátila znovu Duna, zatímco minule první Gump se posunul na druhé místo. Vůbec se neprosadily novinky, i když na vině bude hlavně neobvykle teplé počasí. čtěte zde
Vydáno: 09.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
1
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Zemřel Burt Young (19.10.2023 09:25 v Novinky | Zprávy)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel Mark Margolis (04.08.2023 19:34 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Treat Williams (13.06.2023 04:45 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Helmut Berger (18.05.2023 18:02 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Michael Lerner (10.04.2023 08:39 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Walter Mirisch (26.02.2023 08:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: 10 komerčně nejúspěšnějších filmů Stevena Spielberga (28.01.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2022 opustily (26.12.2022 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Zemřela Sacheen Littlefeather (03.10.2022 09:05 v Novinky | Zprávy)
- Zemřela Louise Fletcher (24.09.2022 06:50 v Novinky | Zprávy)
- Stroj času: Hypnotická, deziluzivní a znepokojující Apokalypsa (28.07.2022 12:30 v Recenze | Stroj času)
- Zemřel James Caan (07.07.2022 19:45 v Novinky | Zprávy)
- Christoph Waltz si zahraje legendárního režiséra (08.06.2022 13:30 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu