Kinopremiéry: 38. týden

Vydáno: 20.09.2012 08:30 - Vratislav Šálek | foto: The Weinstein Company

Hned pět novinek se tento týden chystá do našich kin. Největšími lákadly jsou rozhodně výtečná gangsterka Země bez zákona a poněkud náročnější drama The Words. Na opačném spektru je naopak zakončení tuzemské trilogie Bastardi.
Český plakát filmu Země bez zákona Země bez zákona (Lawless) (Bontonfilm)
Výtečné kriminální drama Johna Hillcoata disponuje hutnou atmosférou, strhujícím příběhem a hlavně fantastickým obsazením (Tom Hardy, Shia LaBeouf, Gary Oldman, Guy Pearce...). Do toho se přidává ještě vskutku výborná režie, některé nezapomenutelné scény a hlášky, svělá hudba a jeden z nejlepších záporáků za poslední roky. V současné době částečné prohibice je skoro povinnost jít do kina a vychutnat si ukázku toho nejlepšího řemesla. Více se dozvíte v naší recenzi.
Synopse: Bratři Bondurantovi jsou drsní hoši. Nejstarší Howard (Jason Clarke) přežil první světovou válku, která v něm ovšem zanechala hluboké následky. Prostřední Forrest (Tom Hardy) zase málem zemřel na španělskou chřipku. Nejmladší Jack (Shia LaBeouf) se mezi ně vůbec nehodí, neboť je příliš křehký a vnímavý. Všichni tři ale bohatnou na načerno pálené whisky, na níž založili slušný a výnosný byznys. Tomu teď přijíždí učinit konec zkorumpovaný zástupce šerifa Charlie Rakes (Guy Pearce), který brzy poznává, že Bondurantové pro něho budou tvrdým oříškem. Obzvláště, když se spojí s nebezpečným gangsterem Floydem Bannnerem (Gary Oldman). Nemilosrdný souboj, v němž neexistují takřka žádná pravidla, tak může směle začít.
Zajímavost: Scénář i hudbu k filmu napsal slavný písničkář Nick Cave.

Český trailer filmu Země bez zákona

Český plakát filmu The Words The Words (The Words) (D-cinema)
Překvapivě vydařený režijní debut dvojice Brian Klugman a Lee Sternthal vyniká hlavně promyšleným a chytře vystavěným příběhem a také svižným tempem vyprávění. Právě jeho rámcovitost a určitá zbytečná komplikovanost je také jeho největším problémem. Na herce je ale spolehnutí a jak Bradley Cooper v titulní roli, tak i Jeremy Irons jsou výborní. Dennis Quaid a Zoe Saldana už tolik prostoru nemají. Snímek o kráse a síle slov je určen divákům, kteří rádi přemýšlí a odhalují zdánlivě neviditelné přesahy.
Synopse: Když začínající spisovatel Rory Jansen (Bradley Cooper) vydá svou první knihu, je to událost sezóny. Román se stává bestsellerem a vyslouží si i uznání kritiků. Svět mu najednou leží u nohou a jeho manželka (Zoe Saldana) ho poznává v novém světle a znovu se do něho zamilovává. Jen Rory ovšem ví, že to, o čem píše, není z jeho hlavy. A zanedlouho ho také vyhledá starý muž (Jeremy Irons), který mu převypráví svůj příběh z mládí, během něhož přišel skoro o vše a z následné bolesti vznikla kniha, kterou teď všichni opěvují. Rory se tak snaží vyrovnat s vlastním svědomím a musí přemýšlet, zda se přiznat, nebo ne.
Zajímavost: V USA se promítá verze, která má jiný konec než ve zbytku světa.

Oficiální trailer filmu The Words

Český plakát filmu Největší přání Největší přání (Aerofilms)
Dokument Olgy Špátové navazuje na práci jejího otce a zabývá se tím, jaká mají příslušníci současné mladší a střední generace životní přání. Vzhledem k oslovení skutečně širokého spektra obyvatel, se můžeme těšit na různé názory a průpovídky. Nezbývá než doufat ve svěží tempo a rozumný střih, aby se snímek neproměnil v příliš upovídaný a nezajímavý. Uvidíme také, jak nadějná režisérka poskládala výpovědi za sebe a zda bude mít její dílo nějaké poselství.
Synopse: Režisérka Olga Špátová natáčela mladé lidi, kteří se zamýšleli nad tím, jaké je jejich největší přání. Svá srdce jí otevřeli vyvrhelové společnosti, ambiciózní lidé, silně věřící, zamilovaní nebo občanští aktivisté. V průběhu filmování byla svědkem zrození i umírání. Využila také možnost porovnat hodnoty svých vrstevníků s předchozími generacemi, kterými se zabýval její otec Jan Špáta. A výsledky byly pochopitelně značně rozdílné a mnohdy i překvapivé.
Zajímavost: Natáčení bylo zahájeno přesně dvacet let po sametové revoluci, tj. 17. listopadu 2009.

Český trailer filmu Největší přání

Český plakát filmu Bastardi 3 Bastardi 3 (Magnusfilm)
Co čekat od završení divácky úspěšné, ale kritiky hodně hanobené trilogie? To ví jen sám její duchovní otec Tomáš Magnusek, který se tentokráte chopil i režie. Opět sehnal zástupy známých a hvězdných jmen (mj. Jan Tříska, Tomáš Töpfer, Kateřina Brožová, Jan Přeučil a další) a sepsal scénář na stále aktuální téma. Kvalita asi nahoru výrazně nepůjde, výdělky ale zřejmě budou hodně slušné. Dál už netřeba komentovat.
Synopse: Učitel Tomáš Majer (Tomáš Magnusek), který nastoupil v roce 2010 do jedné bývalé zvláštní školy, zmizel. Přišel do ní několik měsíců poté, co byla zavražděna jeho sestra Jana, rovněž učitelka. Chlapci, kteří ji zavraždili, zemřeli za záhadných okolností ještě v témže školním roce. Majer tak svoji sestru s největší pravděpodobností chladnokrevně pomstil. Co s ním ale bude? Je pomsta morálně přípustná? A co se stane, až se podobné školy zruší a její žáci budou chodit mezi ty "normální"?
Zajímavost: Natáčení závěrečného dílu bylo ohlášeno už před premiérou druhého pokračování.

Oficiální trailer filmu Bastardi 3

Plakát filmu SuperClásico SuperClásico (SuperClásico) (CinemArt)
Velmi slušná dánská komedie sice není žádný zázrak a fórky, kterými baví, jsou jednoduché a nenáročné, svůj účel přesto plní. Kontrast chladného Seveřana, který se dostane do temperamentní Argentiny, poměrně funguje a občas nabídne solidní hlášku nebo gag, který si divák zapamatuje. Po skončení se ale vkrádá dojem lehce nevyužitého potenciálu. Nebudete-li ovšem mít přehnaně vysoké nároky, mohli byste se v kině příjemně pobavit a odreagovat. Nic proti ničemu.
Synopse: Majiteli nepříliš výdělečné vinotéky Christianovi (Anders W. Berthelsen) se momentálně hroutí živnost i manželství s pohlednou Annou (Paprika Steen). Ta totiž odjela do Buenos Aires, kde se stala úspěšnou manažerkou místního fotbalového klubu a žije luxusní život po boku o mnoho let mladší fotbalové hvězdy. Christian se ale nehodlá tak lehce vzdát a se svým šestnáctiletým synem nasedá do letadla a rozhodne se získat Annu zpět. Jak to v takových případech bývá, poklidná cesta se mění v temperamentní jízdu jihoamerickou zemí, v níž nechybí bitky, láska, vášeň, víno, fotbal a tango.
Zajímavost: Snímek bude zastupovat Dánsko v boji o cizojazyčného Oscara.

Oficiální trailer filmu SuperClásico

Vyrazíte o víkendu na nějakou premiéru? A na jakou? Hlasujte v anketě na našem Facebooku nebo nám napište do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY