Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
The Words

Recenze: The Words

Vydáno: 19.09.2012 15:19 v sekci Recenze | Premiéry - Daniel Patras | foto: CBS Films

Pro tuto chvíli zapomeňme na velkolepé trikové podívané. Tentokrát k nám totiž ze zámoři míří v dobrém slova smyslu niterný a inteligentní film o nevyzpytatelnosti života spisovatele. A je to drama, jak se patří.

The WordsRecenzoval/a Daniel Patras dne 19.09.2012 15:19. Pro tuto chvíli zapomeňme na velkolepé trikové podívané. Tentokrát k nám totiž ze zámoři míří v dobrém slova smyslu niterný a inteligentní film o nevyzpytatelnosti života spisovatele. A je to drama, jak se patří. Hodnocení: 4
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Už samotné zaměření příběhu filmu The Words na uměleckou rovinu má svá úskalí, neboť od diváka vyžaduje větší míru angažovanosti, než je běžné v ostatních filmech. Pro zamýšlený účinek snímku je klíčové dokázat se vcítit do pocitů umělců, pro něž jsou jejich autorská díla alfou a omegou života. Vidět v uměleckém díle něco zásadního, něco, co skutečně může zahýbat životem a zasluhuje si odsunout všechno ostatní na druhou kolej.
Snaha dojít uznání, úspěchu a potřeba dokázat okolí, že právě je celou dobu svět nespravedlivě přehlížel, je vlastní většině začínajících tvůrců. A nejinak je tomu i u Roryho Jansena, hlavního hrdiny snímku The Words.
Rory (Bradley Cooper) ví, že je kvalitním spisovatelem. Dokonce mu to potvrzují i ve většině vydavatelství, kam poslal své první novely. Bohužel jsou mu jeho práce vráceny s tím, že jsou pro trh příliš hluboké, složité a umělecké. Zdrcený Rory ztrácí motivaci. V reálném životě by skončil v nějaké podřadné rutinní práci a jeho talent by upadl v zapomnění. Jenže jsme ve filmu, takže ano, je tu drobný zvrat.
Rory se vydá se svou ženou Dorou na dovolenou do Paříže, kde v jednom zapadlém starožitnictví nalezne ztracený, zapomenutý a nikdy nevydaný rukopis. Šedesát let starý příběh je pro Roryho zjevením. Je to výjimečná kniha, přesně taková, jakou chtěl vždy napsat on. Jenže nenapsal. Jak se k objevenému dílu Rory zachová? Rozhodně by nebyl první ani poslední, kdo by cizí knihu vydával za svou vlastní. Jenže tím se může otevřít zhoubná pandořina skříňka...
Nejcharakterističtější věcí na celému snímku je způsob vyprávění děje ve třech různých vrstvách, a sice příběh v příběhu v příběhu. Může se to zdát překombinované, avšak scénáristům a režisérům Brianu Klugmanovi a Leemu Sternthalovi se podařilo vytvořit jeden soudržný a provázaný funkční celek a každá ze tří různých vrstev má potenciál vzbudit silný divácký zájem na dalším dějovém vývoji. Prostřední vrstva, a sice dějová linie spisovatele Roryho, je však tou zásadní a zbylé dvě slouží především jako doplnění hlavního děje a divákovi poskytnou pohled v širší perspektivě.
Jestli máte obavu, že se v takto složitém způsobu vyprávění nevyznáte, můžete ji směle zahodit, neboť scénář je dokonale srozumitelný a právě on je jedním z hlavních kladů celého filmu. Však tvůrcům také ležel v šuplíku téměř deset let, takže byl čas na jeho doladění. Přestože není vše jasně dořečené a snímek nechává divákovi volnost k vysvětlení konce filmu, je z děje patrné, jak to nejspíše autoři mysleli.
Není bez zajímavosti, že existuje nová americká verze The Words, jež je odlišná od té původní, té, která bude distribuována po celé Evropě. Americkým producentům ze CBS se zdál film pro jejich diváky příliš složitý a nejasný, tudíž některé scény z výsledného snímku zmizely a byl přidán i dovysvětlující závěr.
Ten ovšem celý předchozí děj staví vzhůru nohama a sráží film o třídu níže. Ačkoliv se CBS snažila novou verzi prosadit po celém světě, podařilo se jim to naštěstí jen ve své domovině a my si můžeme užít The Words tak, jak má skutečně vypadat.
Snímek má pozoruhodné herecké obsazení. Zejména Jeremy Irons, který zde hraje devadesátiletého bezejmenného starce, naplno rozvinul svůj potenciál a je skvělé ho po mnoha přešlapech vidět ve filmu, který stojí za to. Přestože v něm pouze sedí, nebo jen ztěžka stojí, jeho dokonalý hlas, charisma i půvab jeho tajemné postavy společně vytvořily jednu z nejzajímavějších rolí jeho dosavadní kariéry.
I Bradley Cooper v roli Roryho Jansena předvádí obstojné herectví a ukazuje, že umí i závažné úlohy, ačkoliv při vypjatých momentech hraje poněkud nuceně. Olivia Wilde, Zoe Saldana a Dennis Quaid podávají standardně dobrý výkon a ani jejich role jim k ničemu většímu nedávají příliš velký prostor.
Vyzdvihnout je však třeba mladou a okouzlující Noru Arnezeder, která ačkoliv neřekne ve filmu více než pár slov (a to většinou ve francoužstině), se svým hereckým partnerem Benem Barnesem vytvořila v rámci nejspodnější vrstvy příběhu velmi silnou a dojemnou vsuvku.
Příjemnou atmosféru dotváří velmi pěkná, lehce minimalistická hudba Marcela Zarvose, u které bych se vůbec nedivil, kdyby byla nominována na Oscara, neboť je přesně v duchu typického akademického stylu Hodin nebo Královy řeči a nebojí se přijít s výraznými hudebními plochami, které v divákovi rozvíří hladinu emocí na vysokou úroveň.
Nechci tu tvrdit, že jsou The Words výjimečným filmem. Nejsou. S jednoduchou zápletkou si však režisérské duo poradilo tak, že vytvořilo silné a přitom inteligentní dílo, které diváka neunudí k smrti. Ba naopak, nedá mu ani vydechnout. A přesně takové by kvalitní drama mělo být.
Český trailer filmu The Words

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: The Beekeeper (05.10.2023 10:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Kazma a Blue Beetle jsou vocasy na tripu (16.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Maestro má první trailer (15.08.2023 19:30 v Novinky | Trailery)
- Stroj času: vzpomínka na Filipa Topola a jeho Žiletky (18.06.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- Recenze: Flash bleskurychle servíruje fanservis, ale jako příběh pokulhává (15.06.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Svéhlaví a emotivní Strážci Galaxie: Volume 3 zakončují osobitou trilogii (06.05.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Bombastičtí Strážci Galaxie zkoumají život kotěte (03.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Tenkrát v Hollywoodu patřili apoštol Pavel a myši do nebe (07.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Rachel Weisz a Rachel Weisz jsou Dead Ringers (31.03.2023 08:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Venom vzpomíná na Manhattan a hledá temnou hvězdu (31.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Steven Spielberg chystá Napoleona (22.02.2023 08:34 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Generála Eisenhowera čeká na sv. Valentýna smrt ve tmě (10.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Velkofilm Avatar: The Way of Water se podruhé noří do nádherného světa Pandory (17.12.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Avatar čarodějky Kiki zakládá doručovací službu (14.12.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu