TV tipy: Dramata všeho druhu a politická satira

Vydáno: 14.09.2012 14:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Dramata všeho druhu vládnou našemu aktuálnímu televiznímu výběru. Vedle legendárního Tenkrát v Americe tak uvidíte třeba poměrně nové sci-fi Moon nebo Sweeneyho Todda. Nechybí ale ani dvě výtečné politické satiry a akční klasika.
<#obrazky "26311,26310,26315,9329,16317,26313,26314,26316,26317,26312">
DVD obal filmu Rok nebezpečného života  / The Year of Living DangerouslyRok nebezpečného života(The Year of Living Dangerously) (pátek 14. 9., ČT2, 21.40 - 23.30)

Méně známé dramaPetera Weira opět potvrzuje, že jeho snímky jsou vysoce kvalitní, leč nenápadné. Tento vsází na atmosféru, hlubokou psychologii postav a jakési mysteriózno. Prvotřídní jsou i výkonyMela Gibsona,Sigourney Weaver a zejména oscarovéLindy Hunt. Výsledek možná dojíždí na protahovaný konec a částečně zidealizované komunistické hnutí v Indonésii, divácké pozornosti by ovšem uniknout neměl.

Synopse: V Indonésii roku 1965 se pomalu schyluje k revoluci. Ač by o ní zahraniční novináři rádi napsali, stávající vláda je drží stranou všech zpráv. Australan Guy Hamilton (Mel Gibson) však je na stopě jednomu pohnutému a zajímavému příběhu. Ví ovšem, že jeho zveřejnění znamená odtajnění jeho zdroje.

Zajímavost: V Indonésii byl snímek zakázán až do roku 1999.

<#yt "j2k9d0c4sAM,Originální trailer filmu Rok nebezpečného života">


DVD obal filmu Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street / Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet StreetSweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street (Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street) (sobota 15. 9., Nova Cinema, 21.40 - 00.00 / neděle 16. 9., 02.45 - 07.00)

Bizarní hororový muzikál je typickou ukázkou práceTima Burtona. Ten sice tentokráte vytvořil atmosféru temnější, než je u něho zvykem, jinak ale zůstalo vše při starém. Nechybí takJohnny Depp, ani jeho manželkaHelena Bonham Carter, které doplňují třebaTimothy Spall,Alan Rickman neboSacha Baron Cohen, ujeté písně, výborná výprava (oceněná Oscarem) a povedené kostýmy. Černohumorný romantický příběh rozhodně není pro každého a zklamal i některé režisérovy fandy, pokud mu ale přijdete na chuť, čeká vás královská zábava.

Synopse: Nespravedlivě odsouzený Benjamin Barker (Johnny Depp) musí strávit patnáct let ve vězení na druhém konci světa. Podaří se mu však uprchnout do Londýna, kde chce pomstít ztracená léta i rodinu. Změní si identitu na Sweeneyho Todda a začne se živit jako holič. Podnik má přímo nad obchodem pekařky (Helena Bonham Carter), která se zanedlouho stává jeho spojencem. Zasvětí ji do situace a svůj hněv obrací k soudci Turpinovi (Alan Rickman), který ho nespravedlivě odsoudil. Problémem se ukazuje být i konkurenční holič Pirelli (Sacha Baron Cohen). Todd se ale nezastaví před ničím.

Zajímavost:Cohen se jako přípravu na roli učil různé fígle a triky přímo od svého holiče.

<#yt "L_hgrfZVlJA,Originální trailer filmu Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street">

DVD obal filmu Pošetilost mocných / La folie des grandeursPošetilost mocných (La folie des grandeurs) (sobota 15. 9., ČT1, 22.05 - 23.55)

Částečně politická satira spoléhá hlavně na legendárníhoLouise de Funèse v titulní roli. Ten tu opět předvádí fyzickou i slovní komiku a veškerou pozornost strhává na sebe. RežírujícíGérard Oury už tak dodal jen věrné kulisy, solidní příběh, nadčasové poselství a schopnost pro výtečné načasování vtipů. Vedle hlavního představitele zaujme ještěYves Montand a slušná hudba. Pro fandy francouzských komedií povinnost.

Synopse: Don Salluste (Louis de Funès) je ministr a rád pochopitelně žije na vysoké noze. Nemá problém sebrat nějaké peníze ze státní pokladny a přilepšit si. To by ale teď mělo skončit, neboť je jednou z dvorních dam obviněn a z královského dvora vyloučen. Jelikož ovládá umění intrik a podvodů, pokusí se vrátit zpátky za každou cenu.

Zajímavost: HerečkaKarin Schubert, která ztvárnila královnu, nakonec zakotvila v pornografickém průmyslu.

<#yt "iUeMxEEnuHs,Originální trailer filmu Pošetilost mocných">

Český plakát filmu Tenkrát v Americe / Once Upon a Time in AmericaTenkrát v Americe (Once Upon a Time in America) (sobota 15. 9., Fanda, 22.25 - 02.15)

MajstrštykSergia Leoneho patří k tomu nejlepšímu, co v žánru mafiánských filmů vzniklo. Na ploše neuvěřitelných čtyř hodin tu režisér rozehrál osudové drama, které nemá slabé místo a je naprosto strhující. Ač je vyprávění komplikované, je vždy přehledné a každá minuta má svůj význam. FantastickéhoRoberta De Nira doplňujíJames Woods v životní roli,Tuesday Weld,Joe Pesci neboBurt Young. Samozřejmostí je i mrazivá a geniální hudbaEnnia Morriconeho. Tady jsou všechna další slova zbytečná.

Synopse: David Aaronson (Robert De Niro) se po dlouhých letech vrací do New Yorku, kde chce najít kufřík, kam s kamarády kdysi schovávali společné úspory. Uvnitř jsou však jen staré noviny. Zklamaný prchá do Buffala, kde se mu znovu vrací vzpomínky na mladá léta, která byla poznamenána přátelstvím, zločinem, ale také zradou.

Zajímavost: Snímek se připravoval dvanáct let a je poslednímLeoneho dílem.

<#yt "mzhX2PD6Srw,Originální trailer filmu Tenkrát v Americe">

DVD obal filmu Pravdivé lži / True LiesPravdivé lži (True Lies) (neděle 16. 9., Prima Family, 22.10 - 01.00)

Přednost výborného akčního snímku spočívá v tom, že se vůbec nebere vážně. RežírujícíJames Cameron si opět dává záležet i na té nejmenší drobnosti a diváka zásobuje perfektní a velkolepou akcí, solidním příběhem a hlavně kupou nadhledu. Výtečný je taktéžArnold Schwarzenegger v titulní roli, který si tu dělá legraci sám ze sebe. Slabším elementem se někomu může zdátJamie Lee Curtis a možná přehnaná délka. Jinak jde ale o už klasický kousek.

Synopse: Zvláštní agent Harry Tasker (Arnold Schwarzenegger) pracuje pro vládní organizaci jako špion v přísném utajení. Své ženě (Jamie Lee Curtis) ale už patnáct let tvrdí, že je obchodník s počítači. Jenomže jednou prostě tahle lež musí vyjít najevo.

Zajímavost: Podle Guinessovy knihy rekordů jde o první film, jehož natočení stálo přes sto milionů dolarů.

<#yt "3B7HG8_xbDw,Originální trailer filmu Pravdivé lži">


DVD obal filmu Ledová bouře / The Ice StormLedová bouře (The Ice Storm) (pondělí 17. 9., ČT2, 21.50 - 23.40)

Hutné psychologické dramaAnga Lee zaujme na první pohled excelentním obsazením (Kevin Kline,Tobey Maguire,Sigourney Weaver,Elijah Wood,Joan Allen a další). Mimoto nabízí skvělou atmosféru, silné emoce a několik mrazivých momentů. Dojem možná sraží jen přílišná umělečnost a zbytečné "tlačení na pilu". Celkově vzato ale vztahové drama jak má být.

Synopse: V roce 1973 už se nevěra stala běžnou součástí života amerických rodin a sex přestal být tabu. V rodině Hoodových taktéž padly veškeré zábrany. Před setměním, kdy se každý z nich chystá po svém trávit noční život, přijde nejhorší ledová bouře za posledních sto let. Příští ráno se tak všechno změní a zásadním způsobem se zpřetrhají rodinná pouta.

Zajímavost: Na festivalu v Cannes získal snímek cenu za nejlepší scénář.

<#yt "OA0stGEfhmw,Originální trailer filmu Ledová bouře">


Plakát filmu Politické kruhy / In the LoopPolitické kruhy (In the Loop) (úterý 18. 9., ČT2, 00.10 - 01.55)

Ne úplně známá britská politická satira vyniká kromě typického suchého a černého humoru také dokumentárním stylem, který skvěle navozuje dojem reality. RežiséruArmandu Iannuccimu se vydařil i casting, který je plný zajímavých tváří (Steve Coogan,James Gandolfini neboTom Hollander). O kvalitách snímku svědčí i oscarová nominace za adaptovaný scénář. Nezbývá než doufat, že se dočkáme původní jazykové verze, která je velmi výživná.

Synopse: Americký prezident a britský premiér by šli do války, neshodnou se ale v pohledu na ni. Americký generál Miller (James Gandolfini) a britský ministr Foster (Tom Hollander) jsou zase pro zachování míru. Když ale Foster nechtěně veřejně podpoří jednu velkou vojenskou akci, získává nové přátelé ve Washingtonu a spustí proud neočekávaných událostí.

Zajímavost: Většina scén odehrávajících se na Downing Street 10 byla skutečně filmována v sídle britského premiéra.

<#yt "_VDc7-YH1LA,Oficiální trailer filmu Politické kruhy">


Plakát filmu Moon / MoonMoon (Moon) (úterý 18. 9., Fanda, 20.05 - 21.40 / středa 19. 9., 15.45 - 17.20)

Vynikající a stále ne zcela doceněné sci-fi talentovanéhoDuncana Jonese je nefalšovaným hereckým koncertemSama Rockwella, který si tu střihl dvojroli. Vedle něho diváka úplně pohltí bravurně vystižená atmosféra naprosté samoty, výborná výprava, na níž nelze poznat, že jde o nízkorozpočtový snímek, a uchvacující minimalistická hudbaClinta Mansella. Tvůrce tu otevřeně skládá poctu svým oblíbeným žánrovým filmům a vytýkat mu lze jen máloco. Vskutku vyvedený kousek.

Synopse: Astronaut Sam Bell (Sam Rockwell) je jediným zaměstnancem pobývajícím na měsíční základně firmy Lunar Industries. Jeho úkolem je kontrolovat těžbu vzácného plynu. Jelikož spojení se Zemí není téměř možné, jeho jediným společníkem zůstává inteligentní počítač Gerty. Samův pobyt se naštěstí krátí a do návratu domů zbývají pouhé dva týdny. Jeho zdravotní stav se ale náhle zhorší a při jedné z prohlídek si způsobí těžké zranění a trpí halucinacemi. Zvládne cestu zpět?

Zajímavost: Natáčelo se pouhých třiatřicet dní.

<#yt "twuScTcDP_Q,Oficiální trailer filmu Moon">

Plakát filmu Singles / SinglesSingles (Singles) (čtvrtek 20. 9., Nova, 09.50 - 11.50)

Poměrně povedené romantické dramaCamerona Crowea je určeno hlavně střední generaci. Té mladé by totiž mohla vadit určitá naivita a dnes už "zastaralé" problémy. Jak je u režiséra zvykem, hudební doprovod je skvostný a neurazí ani obsazení, jemuž vévodíBridget Fonda,Campbell Scott aKyra Sedgwick. Horší je to s nevyrovnaným tempem, které mnohé odradí. Pokud ovšem znáte tvorbu svérázného tvůrce, víte, co očekávat.

Synopse: Děj sleduje propojené příběhy šesti lidí (tří mužů a tří žen), kteří se v jednom domě v Seattlu snaží najít lásku. Svůj úmysl sice maskují pod různými více či méně zajímavými záminkami, ale všichni touží po tom samém - najít někoho, kdo je bude milovat a sdílet s nimi veselé i smutné okamžiky. Musí si ale uvědomit, že nejdříve je třeba urovnat si všechno sám v sobě.

Zajímavost: Ve filmu si zahráli také členové slavné kapely Pearl Jam.

<#yt "MX7Lde_DVRU,Originální trailer filmu Singles">


Český plakát filmu Okrsek 49 / Ladder 49Okrsek 49 (Ladder 49) (čtvrtek 20. 9., ČT1, 23.45 - 01.35)

Velmi lehce nadprůměrná jednohubka se snaží realisticky nahlížet do života hasičů. RežisérJay Russell tak de facto rezignoval na akčnější momenty a soustředí se spíše na psychologickou stránku náročného povolání. Nedokázal ale zabránit určité šablonovitosti postav a ani prolínání flashbacků do děje se mu ne úplně povedlo. Překonávat navíc musíte i všudypřítomný americký patos. Snímek drží nad vodou uspokojujícíJoaquin Phoenix aJohn Travolta, pár vydařených scén a hlavně lidský rozměr, díky němuž si uvědomíme, že hasiči mohou být skutečnými hrdiny.

Synopse: Baltimorský požárník Jack Morrison (Joaquin Phoenix) je ve svém oboru nováčkem. Zpočátku se spoléhá na rady svého mentora Mikea Kennedyho (John Travolta) a zjišťuje, že zvolené povolání je hodně náročné a hrozí, že bude zanedbávat svou rodinu. A právě on se uprostřed hrozivého požáru ocitá v přímém ohrožení života. Jeho kolegové tak musí udělat vše pro jeho záchranu.

Zajímavost:Joaquin Phoenix strávil před natáčením měsíc na požární akademii, kde se dokonce zbavil panického strachu z výšek.

<#yt "76Wgm28hUpg,Originální trailer filmu Okrsek 49">


Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY