Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Soundtrack: Do Říma s láskou

Různí - To Rome With Love OST

Vydáno: 30.08.2012 19:00 v sekci Recenze | Soundtracky - Kateřina Hejdová | foto: Gravier Productions

Milujete typicky italskou extrovertní povahu a zároveň jste fanoušky filmů Woodyho Allena? Pak si musíte poslechnout soundtrack Do Říma s láskou. Kromě klasických italských melodií váš oblaží i modernějšími verzemi emočně podbarvené jižanské hudby.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Poslední film Woodyho Allena Do Říma s láskou je dalším z režisérových tematických cestovatelských snímků. Hlavním městem Itálie diváky v kaleidoskopu několika mileneckých příběhů provádí za tónů stejně výlučného soundtracku, jako je komedie sama. Nejenže téměř dokonale vystihuje typicky italskou povahu a je výstižnou sondou do dějin italské kultury, romantika z něj sálá na hony daleko a přitom není prvoplánovým kýčem, z něhož by vám bylo stydno.
Naopak, soundtrack To Rome With Love OST jen potvrzuje fakt, že Woody Allen našel při přípravě filmu jasný průsečík vlastního smyslu pro humor a italského jižanského nadhledu nad ubíjejícími každodenními starostmi, které život činí nudným a místy možná i zbytečným. Album obsahuje osmnáct písní, které odrážejí romantické kouzlo podařeného filmu (byť v rámci Allenovy tvorby patří k těm kritizovanějším). Mix původní italské muziky v mnoha podobách je samozřejmě plný sentimentu - stejně jako tradiční italská hudba jako taková. Je to ale sentiment, který jde přímo od srdce a přesně tam i skrze tklivě hravé melodie míří.
Album přitom hraje mnoha barvami, náladami i chutěmi. Najdete tu oblíbené tradiční italské písně jako Amada Mia, Amore Mia a Arrivederci Roma. Mezi méně známé italské skladby na desce pak patří nahrávky Emilia Livi spolu s Triem Lescano Non dimenticar le mie parole či Mio Dolce Sogno v podání Butche Baldassariho a Jeffa Taylora. Nechybí ale ani tři verze "klasické" skladby Domenica Modugna z roku 1958, písně Volare (Létat).
Album otevírá původní verze téhle slavné romantické balady říznuté šansonem, v níž Domenico Modugno popisuje pocity, které prožívá po boku své milé. A přirovnává je k létání. Skladba získala cenu Grammy za nahrávku roku 1958 a byla vůbec první vítěznou písní zpívanou v jiném jazyce, než je angličtina. Navíc se jako vůbec první skladba italského umělce stala singlem roku 1958 odborného hudebního amerického časopisu Billboard.
Soundtrack ji představuje kromě původní verze ještě v dalších dvou podobách - jako instrumentální skladbu od Angela Di Pippa se sladkými klarinetovými linkami. Album pak do třetice uzavírá orchestrální verze od Neapolské orchestru Stevena Bernsteina. Mimochodem - Volare zazněla už v jiných slavných filmech, například v Muži na Měsíci či Bratrech z donucení.
Modernější verzi Itálie nabízejí skladby Three Times Bossa od jazzovo-funkové kapely Mop Mop, v jejímž čele stojí Andrea Benini (spoluautor skladby). Coby host sem přispěl ale i Adam Hamilton, hudební producent a skladatel sídlící v Los Angeles, který se podílel také na soundtracku k filmům Sex ve městě či Agent bez minulosti. V diskotékové skladbě z roku 1993 Studio 99 nešetří elektronickými zvuky a efekty.
Z oblasti tradičního jazzu přispěchal Allenovi na pomoc multiinstrumentalista z "Chicagské školy" Eddie Condon se svým orchestrem a skladbou When Your Lover Has Gone. Autorem jedné z nejslavnějších písní historie pop music z roku 1931 je Einar Aaron Swan, přezpívaly ji snad všechny jazzové ikony - verzi od Billie Holiday prý miloval James Dean.
Ten, kdo miluje naopak operu, ale nejvíc ocení pořádnou porci slavných italských árií. Vrcholem soundtracku je určitě část z Pucciniho Turandota, Pavarottiho oblíbená Nessun Dorma. Zpívá ji jeden z nejoceňovanějších tenorů své generace Fabio Armiliato, zároveň představitel jedné z rolí ve filmu. Po boku režiséra si zahrál jeho nástavájícícho zetě, jehož láska k opeře neustále nutí zpívat. Woody Allen jej coby přestárlý talent přece jen dostane na divadelní podia - byť musí kvůli nervům zpívat zásadně pod proudem vody pod sprchou.
Na albu tak naleznete i ukázku z Toscy, kdy Armiliato zpívá bez doprovodu skladbu E lucevan le stelle. Laškovnou melodii Ciribiribin od Alberta Pestalozza rozehrává opět uznávaný americký akordeonista a skladatel Angelo di Pippo. Jemu ostatně patří i část z Verdiho La Traviaty. Skladbu Libiamo ne' lieti calici (Drinking Song) představuje v polovině alba ve verzi vyloženě lidově pojaté a melodii známou z divadel tím "přestěhoval" díky zvuku až někam mezi pouliční umělce.
Soundtrack Do Říma s láskou uzavírá trojice písní z opery Ruggera Leoncavalla Pagliacci v podání hlavní hudební hvězdy filmu, Fabia Armiliatiho. Celkově vzato je z hlediska hudebního celé album směsicí místy až moc nesourodou a jen těžko si lze představit posluchače, který si oblíbí všech osmnácti skladeb. Na druhou stranu jako připomínka atmosféry Allenova filmu funguje skvěle. Jako když si po příjezdu z dovolené prohlížíte fotografie a vybavují se vám nedávno prožité okamžiky, které byste nebýt snímků možná navždycky vypustili z paměti.
Album: To Rome With Love OST
Celkový čas: 49:06 minut
Skladby: Nel blu dipinto di blu (Volare): Domenico Modugno / Amada Mia, Amore Mio: The Starlite Orchestra / Arrivederci Roma: Alfredo Messina / Ciribiribin: Angelo Di Pippo / E lucevan le stelle from Tosca (a capella): Fabio Armiliato / Nessun dorma from Turandot (a capella): Fabio Armiliato / Mio Dolce Sogno: Butch Baldassari, Jeff Taylor and Jack Jezzro / Non dimenticar le mie parole: Emilio Livi e Trio Lescano / Libiamo ne' lieti calici (Drinking Song) from La Traviata: Angelo Di Pippo / Amor ti vieta from Fedora: Fabio Armiliato / Nel blu dipinto di blu (Volare): Angelo Di Pippo / Studio 99: Adam Hamilton / Three Times Bossa: Mop Mop / When Your Lover Has Gone: Eddie Condon and His Orchestra / Son qua, son qua from Pagliacci: Fabio Armiliato, Chorus and Orchestra / Duetto e Finale from Pagliacci: Fabio Armiliato, Chorus and Orchestra /Nel blu dipinto di blu (Volare): Steven Bernstein's Neapolitan Orchestra

Skladba Amada Mia, Amore Mio z alba To Rome With Love OST

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Do Říma s láskou 8/10
Recenze: Do Říma s láskou Nový film Woodyho Allena nijak nepřekvapí - možná jedině zjištěním, že i slavný hollywoodský antiplayboy stárne. Ve filmu Do Říma s láskou obsadil sám sebe do role operního odborníka a na rozdíl od jeho starších filmů tu už... čtěte zde
Vydáno: 18.07.2012 14:00 v sekci Recenze | Premiéry
0
Téma: Osudové ženy Woodyho Allena
Téma: Osudové ženy Woodyho Allena "Muži se snaží milovat ženy, které je přitahují. Ženy se snaží přitahovat muže, které milují." Zní to jako bonmot Oscara Wildea, ale jde o lapidární shrnutí Woodyho Allena - toho, co se vlastně děje ve většině jeho filmů.... čtěte zde
Vydáno: 03.10.2011 07:00 v sekci Články | Publicistika
0
Téma: Životní moudra neurotického intelektuála
Téma: Životní moudra neurotického intelektuála Všechno, co jste chtěli vědět o smrti a sexu, ale báli jste se zeptat aneb malý úvod do Woodypedie. U příležitosti premiéry dalšího filmu neurotického intelektuála Woodyho Allena vám přinášíme abecedu jeho životních mouder. čtěte zde
Vydáno: 24.09.2011 19:45 v sekci Články | Publicistika
1
Top 10: S Allenem se lépe stárne
Top 10: S Allenem se lépe stárne Notoricky známý newyorský neurotik a patriot Woody Allen natočil tolik báječných filmů, že je prakticky nemožné zvolit jen deset nejlepších, aby člověk nezalitoval minimálně deseti dalších, které do výběru nezahrnul. Z toho... čtěte zde
Vydáno: 22.09.2011 13:00 v sekci Články | Žebříčky
2
Různí - Woody Allen, from Manhattan to Midnight in Paris
Soundtrack: Filmy Woodyho Allena Woody Allen musí mít vždycky něco extra, teď ale přichází s něčím, co přesahuje sny všech filmových fandů. Sesbíral ty nejlepší kousky ze soundtracků jednadvaceti svých filmů a sestavil z nich naprosto špičkový výběr s... čtěte zde
Vydáno: 12.09.2011 20:33 v sekci Recenze | Soundtracky
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Zásah štěstím (13.11.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Šťastná náhoda (29.07.2023 16:00 v Novinky | Trailery)
- Téma: Martin Scorsese slaví 80 (17.11.2022 08:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel Douglas McGrath (05.11.2022 08:11 v Novinky | Zprávy)
- Nový Allenův film nabírá obsazení (22.09.2022 15:00 v Novinky | Zprávy)
- Woody Allen (ne)končí filmovou kariéru (18.09.2022 18:00 v Novinky | Zprávy)
- Woody Allen natočí poslední film (04.07.2022 14:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šalamoun a královna ze Sáby prožívají půlnoční lásku, během níž boří teheránská tabu (04.03.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Johnny Depp bude Ludvík XV. (22.01.2022 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Havel našel kaňku do pohádky a vyřešil Grindelwaldovy zločiny (17.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Maxinožka Bernadetta je člověk ze železa (10.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Festival pana Rifkina podle Woodyho Allena (29.09.2021 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Na festivalu pana Rifkina není čas zemřít (29.09.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Svatý Black Panther je iracionální muž (04.06.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Muž jménem Ove ví, že poslouchat Bohemian Rhapsody je sázkou na nejistotu (28.05.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: scenáristé s nejvíce Oscary (06.02.2021 09:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Allen v. Farrow (05.02.2021 19:39 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu