Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: Cesta Pixaru - Od Disneyho k Disneymu

Téma: Cesta Pixaru - Od Disneyho k Disneymu

Vydáno: 28.08.2012 14:00 v sekci Články | Publicistika - Vratislav Šálek | foto: Pixar

Pixar nebyl vždy tím slavným studiem, jak ho známe dnes. Za současným postavením stojí hodně úsilí, peněz a zdravého riskování. Projděte si v krátkosti jeho historii, která je poměrně hodně spjatá s gigantem jménem Disney.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Jelikož naše téma je aktuálně věnováno Pixaru, nesmí chybět pochopitelně stručný nástin dějin tohoto dnes proslulého tvůrce úspěšných filmů. Následující odstavce vám tedy odhalí, čím vším byla dlážděna cesta ke slávě a divácké jistotě. Že byla dost klikatá a plná překážek, asi nemusíme připomínat.
Nelehké začátky a první úspěchy
Prvopočátky studia Pixar sahají až do roku 1979, kdy se ještě jmenovalo Graphics Group a bylo součástí počítačové divize LucasFilmu (konkrétně tvořilo jednu třetinu). Celý, tenkrát ještě malý tým tedy pracoval zejména na vizuálních efektech několika filmů (například Star Trek II: Khanův hněv) a pomalu si získával respekt. V roce 1986 poté malou společnost odkoupil tehdy neznámý Steve Jobs, slavný zakladatel konglomerátu Apple. Georgi Lucasovi (který s prodejem příliš neotálel, neboť byl tři roky po rozvodu) tehdy vyplatil za práva na technologie celých pět milionů dolarů a stejnou částku mu věnoval na kapitál do LucasFilmu.
Do firemního čela usedl Dr. Edwin Catmull jako prezident, jehož zastupoval Dr. Alvy Ray Smith jakožto výkonný viceprezident. Sám Jobs zastával funkci generálního ředitele a předsedy představenstva. Zpočátku Pixar vyvíjel počítačové programy, z nichž naprosto klíčovým byl ten s názvem Pixar Image Computer, který byl primárně prodáván vládním agenturám a lékařskému průmyslu. Jedním z kupců byla ovšem i společnost Disney, která ho začala používat jako součást svého tajného programu CAPS. Té se ale program neprodával moc dobře a nakonec na něm tehdejší šéf disneyovského oddělení krátkých filmů John Lasseter vytvořil několik kratších animací, které pak uvedl s velkou slávou na konferenci SIGGRAPH.
Jobs se pokoušel prodávat počítače, což se ale moc nedařilo, proto se dlouho netrápil a vydal se jinou cestou. Začal investovat víc a víc peněz a redukoval na minimum různá partnerství, až se de facto stal jediným vlastníkem společnosti, do níž do té doby vložil zhruba padesát milionů dolarů. Lasseterova sekce pak okamžitě začala natáčet animované reklamy a kampaně pro filmy (nejznámějším určitě Terminátor 2: Den zúčtování). V dubnu 1990 prodal Pixar svou softwarovou divizi společnosti Vicom Systems, počet zaměstnanců navýšil na sto a přesunul své sídlo ze San Rafaelu do kalifornského Richmondu. Spolupráce s animačním oddělením Disneyho ale pokračovala dál.
Krize a zázrak jménem Toy Story
Na začátku roku 1991 dolehla na Pixar první větší krize, která vyústila v nucený odchod zhruba třiceti zaměstnanců z počítačového oddělení (včetně jeho prezidenta Chucka Kolstadta). Počet pracujících se tak zredukoval na nějakých čtyřicet, což bylo mimochodem skoro stejně jako v úplných začátcích. Právě v této době nabídlo pomocnou ruku Disney, které Pixaru zaplatilo šestadvacet milionů dolarů za výrobu tří animovaných celovečerních filmů, z nichž první na řadě byl Toy Story - Příběh hraček.
I přes tuto finanční injekci Pixar stále prodělával a Jobs začal vážně uvažovat o tom, že se zátěže zbaví. V roce 1994 chtěl svou společnost nabídnout například Microsoftu a věnovat se výdělečnějšímu byznysu. Až poté, co si v novinách přečetl, že Toy Story - Příběh hraček by mohla být velká bomba a po Disneyho ujištění, že film nasadí do kin na Vánoce roku následujícího, rozhodl se počkat a dát Pixaru poslední šanci. Sám se ustanovil jeho novým výkonným ředitelem a doufal v zázrak.
Ten přišel a Toy Story - Příběh hraček vydělal celosvětově přes tři sta padesát milionů dolarů, stal se obrovskou senzací a znamenal naprostou revoluci v dosavadní tvorbě animovaných filmů. Cena za pixarovskou akcii se po premiéře filmu takřka ze dne na den vyšplhala na úctyhodných dvaadvacet dolarů.
Spory a těžká jednání
K prvním větším rozporům mezi Pixarem a Disneym došlo hned při produkci druhého Toy Story, které bylo původně plánováno přímo pro domácí nosiče, a nebylo tudíž součástí podepsané dohody. Tvůrci ovšem v průběhu tvorby snímek upravili, nakonec poslali do kin a požadovali, aby byl započítán jako druhý ze tří "povinných" filmů. To ovšem Disney striktně odmítl. Napětí bylo od této chvíle poměrně značné a spolupráce nebyla lehká.
Ačkoli pět prvních pixarovek (vedle dvou Toy Stories, také Život brouka, Příšerky s.r.o. a Hledá se Nemo) "dozorovaných" Disneym vydělalo obrovské peníze a žádná ze společností rozhodně nepřišla zkrátka, Pixar se nikterak netajil tím, že kdysi podepsaná smlouva je nespravedlivá a pro něj nevýhodná. A měl svým způsobem pravdu - i když zisky byly rozděleny rovným dílem, Pixar měl na starosti výrobu a tvorbu, Disney se postaral o marketing a distribuci. Háček byl však v tom, že Disney vlastnil exkluzivní práva na vymyšlené příběhy, případné sequely a k němu putovaly i všemožné honoráře, což pochopitelně stále slavnější Pixar jen těžko překousával.
Na začátku roku 2004 nastaly nové pokusy o vyjednání inovované smlouvy. Neshody mezi Jobsem a tehdejším výkonným ředitelem Disneyho Michaelem Eisnerem byly tak velké, že veškeré jednání bylo komplikované. Oba stupňovali své požadavky na takovou úroveň, že je ani jedna strana nemohla akceptovat. Jobs také několikrát veřejně prohlásil, že Pixar hledá nového partnera, který by nabízel splnitelné podmínky. Nezanedbatelný zisk peněz byl nakonec pro Disneyho rozhodující a v září 2005 dostal Eisner výpověď, čímž se zablokovaná situace rázem odblokovala.
Po sérii dalších dlouhých jednání (v nichž si Jobs prosadil například to, že filmy už nebude posílat do kin v povinném termínu pozdního podzimu, ale využije mnohem lukrativnější letní měsíce) došlo k dohodě až při výrobě plánovaného animáku Ratatouille. Ten byl tedy veden i nadále pod produkcí Disneyho (ačkoli to dlouho vypadalo, že film bude kompletním majetkem Pixaru).
Disney jako většinový vlastník
Ze všech výše uvedených důvodů proto bylo překvapení, když 24. ledna 2006 oznámilo studio Disney, že za necelých sedm a půl milionu dolarů skoupí akcie Pixaru a bude jeho většinovým vlastníkem. K tomu také oficiálně došlo 5. května 2006, kdy tuto transakci schválili všichni akcionáři Pixaru. Steve Jobs se tak stal největším individuálním podílníkem u Disneyho (zůstalo mu sedm procent společnosti) a zároveň mu připadlo i místo v jeho správní radě. Malinký podíl měl i jeho dřívější soupeř v jednáních Michael Eisner (1,7%) a jedno procento zůstalo i řediteli Disneyho Royi E. Disneymu.
Součástí dohody také bylo, že spoluzakladatel Pixaru John Lasseter, který do té doby působil jako výkonný viceprezident, se stane uměleckým ředitelem animačního studia jak u Pixaru, tak u Disneyho a zároveň i poradcem Walt Disney Imagineering (sekce, která navrhuje a staví Disneyho tematické zábavní parky). To ovšem neznamenalo, že obě studia by se spojila. Pixar zůstal (a dodnes zůstává) samostatnou a svébytnou entitou. Nemusel ani měnit své sídlo v Kalifornii, ani přepisovat jeho název. Pouze filmy jsou označovány nápisem Disney - Pixar.
20. dubna 2010 otevřelo animační studio Pixar novou pobočku v kanadském Vancouveru, kde se soustředí na výrobu krátkých filmů a televizních sérií založených na postavičkách známých z celovečerních filmů. Vzhledem k neklesající oblibě těchto filmů se dá očekávat, že potenciál tvůrců ještě není zdaleka vyčerpán a my se tak dočkáme ještě několika filmečků a třeba i seriálů. Uvidíme, zda hrdinkou nějakého z nich bude třeba aktuální a sympatická Rebelka.

25 let studia Pixar

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 10: Ženské animované hrdinky
Top 10: Ženské animované hrdinky Při příležitosti premiéry disneyovské/pixarovské Rebelky jsme se rozhodli podívat na několik nejznámějších animovaných filmových hrdinek. Sněhurku samozřejmě nepočítaje... čtěte zde
Vydáno: 18.08.2012 17:00 v sekci Články | Žebříčky
0
Téma: Pixarovská abeceda
Téma: Pixarovská abeceda Srpnové téma je při příležitosti české premiéry filmu Rebelka věnováno slavnému animačnímu studiu Pixar. Chcete-li tedy mimo jiné znát důvody toho, proč je vlastně v současnosti tak populární, přečtěte si následující... čtěte zde
Vydáno: 12.08.2012 11:00 v sekci Články | Publicistika
0
Rebelka 8/10
Recenze: Rebelka Merida je tvrdohlavá princezna, která by nejraději chodila na lovy. Jenže její povinnosti to nedovolují a ona se musí vdávat. Svérázná slečna se ale vzepře rodině a uteče do lesů. Vážení diváci, je tady pixarovská Rebelka. čtěte zde
Vydáno: 10.08.2012 17:00 v sekci Recenze | Premiéry
0
Soundtrack: Rebelka
Patrick Doyle & VA - Brave OST Po pokračování Toy Story a Aut přichází Pixar konečně zase s nějakou novinkou - animákem Rebelka na motivy jedné z prastarých skotských legend. A kdo by se mohl zhostit kouzelného soundtracku lépe než nějaký rodilý Skot? Patrick... čtěte zde
Vydáno: 13.07.2012 13:00 v sekci Recenze | Soundtracky
0
Top 10: Nejočekávanější filmy roku 2012 (2/4)
Top 10: Nejočekávanější filmy roku 2012 (2/4) Také letos přinášíme výběr toho nejzajímavějšího, na co se můžete v následujících dvanácti měsících těšit do kina. Po blockbusterech přicházejí na přetřes animáky, které opět čeká silný ročník. čtěte zde
Vydáno: 23.01.2012 23:00 v sekci Články | Žebříčky
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Vizuálně úchvatný a propracovaný animák Mezi živly shazuje až příliš jednoduchý příběh (17.09.2023 10:30 v Recenze)
- Téma: Panenky ve filmu: Annabelle, Barbie nebo Chucky. Kterou máš nejradši? (19.08.2023 10:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 2. část (25.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel Earl Boen (07.01.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Zemřela Kirstie Alley (06.12.2022 08:39 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Martin Scorsese slaví 80 (17.11.2022 08:30 v Články | Publicistika)
- Stroj času: Avatar se vrací do kin (24.09.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Stroj času: Čelisti děsí a baví i po 47 letech (04.09.2022 13:30 v Recenze | Stroj času)
- Stroj času: Hypnotická, deziluzivní a znepokojující Apokalypsa (28.07.2022 12:30 v Recenze | Stroj času)
- Zemřel Alan Ladd jr. (03.03.2022 14:46 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Ve stínu nejslavnější role: Jennifer Grey (bejby z Hříšného tance) (12.02.2022 10:30 v Články | Publicistika)
- Rakeťák má nový trailer (09.02.2022 09:30 v Novinky | Trailery)
- Buzz Rakeťák promluví hlasem Chrise Evanse (12.12.2020 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel herec David Prowse (29.11.2020 13:12 v Novinky | Zprávy)
- Box office: tržby vede Slečna bestie (16.11.2020 07:30 v Komentáře | Box office)
- Box Office: Costnerova novinka vede (09.11.2020 08:39 v Komentáře | Box office)
- Box office: Liam Neeson vede slabé tržby (26.10.2020 07:30 v Komentáře | Box office)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu