Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Top 10: Ženské animované hrdinky

Top 10: Ženské animované hrdinky

Vydáno: 18.08.2012 17:00 v sekci Články | Žebříčky - Martin Bubrín | foto: Walt Disney Pictures

Při příležitosti premiéry disneyovské/pixarovské Rebelky jsme se rozhodli podívat na několik nejznámějších animovaných filmových hrdinek. Sněhurku samozřejmě nepočítaje...

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
<#obrazky "25533,25534,25535,25536,25537,25538,25539,25540,25541,25542,25543,25544,25545,25546,25547,25548">
Letošní souboj dvou Sněhurek nám ukázal, že klasické pohádkové hrdinky lze vnímat i v jiném uchopení a kontextu. Tarsem Singh udělal z disneyovské klasiky tak trochu parodii s bollywoodskými prvky a ze Sněhurky a lovceRuperta Sanderse byla zase špinavá středověká fantasy. Převrátit naruby jde rozhodně všechno, o čemž jistě svědčí i nová Rebelka (v originále výmluvnější Brave), která je vůbec první pixarovkou, jež má za hlavní hrdinku ženu, potažmo princeznu.

Emancipovaná Merida se ale rozhodne vzdát svých povinností dříve, než Lucie Vondráčková stihne zazpívat Kdy vzlétnu já, a vydá se na mystické putování nehostinnou skotskou přírodou, aby objevila skutečný význam odvahy. Film tady rozhodně rozpitvávat nebudeme (na to máte recenzi), stačí jen říci, že to není poprvé, co (disneyovskou) animovanou hrdinku potká podobný osud. Vzepření se královským povinnostem, kletba zlé čarodějnice, odvážné činy a chrabrý princ, který zachrání nebohou z nejvyšší věže...

Typických prvků je rozhodně mnoho, a proto je i těžké v mainstreamové kinematografii najít nějakou animovanou hrdinku, která by se od těchto známých schémat odchylovala. Několik by se jich ale našlo – nečekejte však, že zabrousíme do vašich oblíbených anime seriálů a budeme jmenovat hrdinky s velkými zbraněmi a ještě většími výstřihy. Na ty si budete muset počkat až do jiného tematického článku.

10. Klasická disneyovská hrdinka

Vybírat zde konkrétního zástupce by bylo téměř nemožné. Notoricky známých disneyovských hrdinek je takové množství, že už se ani nesluší připomínat, co je charakterizuje. Máme tady Popelku, kterou zná český divák spíše z vánoční trvalky s Libuší Šafránkovou než z té disneyovské verze z roku 1950, pak Sněhurku (spolu se sedmi trpaslíky), Malou mořskou vílu Ariel, Krásku, která se zamilovala do Zvířete, krásnou princeznu Jasmínu, jež ukradne srdce Aladina, nebo také domorodou NeytiriPocahontas. Všechny zmíněné vystupují v amerických animovaných klasikách, na které diváci nedají, na rozdíl od všech dnešních rychlokvašnýchKarcoolek a podobně, dopustit. Teď si stačí jen počkat, až si Disney uvědomí, že je diváci všechny neodvratně potřebují vidět ve 3D.

<#yt "hQZ6zzLpoNQ, Zpívající Sněhurka ve filmu Sněhurka a sedm trpaslíků">

9. Mulan

Dobře, disneyovské produkci se zde bohužel nevyhneme. Hrdinná bojovnice zLegendy o Mulan se však trochu vymyká tradičnímu pojetí ženské postavy v animovaných filmech, skoro jako aktuální Merida zRebelky. Nejedná se o typickou pasivní princeznu, která čeká na záchranu, ale o emancipovanou a ráznou ženu, která vymění krásné šaty a přepych za válku a meč. Aby zachránila svého otce, narukuje Mulan do armády a zvrátí osud bitvy rodné vlasti proti kočovným Hunům. Vliv asijské kultury a důraz na její tradiční hodnoty dělají z celého filmu tak trochu atypickou disneyovku, kterou si má v dnešní době šanci užít i dospělý divák. I když písničky a vtipná zvířátka jsou stále na programu.

<#yt "fRlKA4CJCDk, Akční scéna z filmu Legenda o Mulan">

8. Locika

U princezen ještě na chvíli zůstaneme – rovnou u té nejnovější.Na vlásku bylo jedno z velkých překvapení roku 2010, které tak trochu "upgradovalo" klasické ploché pohádky do nového tisíciletí (a třetího rozměru), tak není divu, že se princezna Locika s nepředstavitelně dlouhými vlasy, bandita Flynn a roztomilí zvířecí sidekickové těší takové oblibě, když je to vlastně ta nejlepší možná přehlídka disneyovských trademarků. Locika je sice nejspíš nejnaivnější ze všech princezen, ale to jí nebrání v tom, aby využila své ninja bojové umění, zapletený (a neustále se rozplétající) cop vlasů k nejrůznějším kaskadérským kouskům a pánvičku na odhánění nepřátel. Pokud si na ni budete dovolovat, dejte si pozor na jejího chameleoního přítele.

<#yt "GFucQv2YeRg, Scéna z filmu Na vlásku">

7. Fiona

Zakletá princezna Fiona byla docela fajn, dokud z ní tvůrci série Shrek neudělali otravnou a odpudivou zlobryni s ústy plnými životních pravd. Vprvním, dnes již kultovním díle bylo vše ještě při starém – moderní variace na Krásku a zvíře nabízela Fionu jako typickou princeznu zakletou v nejvyšší věži hradu střeženém drakem, zároveň jako nadanou divoženku, která se svými bojovými schopnostmi vyrovná i Trinity zMatrixu. Tvůrci se ale rozhodli její stereotyp tak trochu zparodovat – příkladem je scéna, kdy princezna začíná zpívat typickou naivní písničku a zabije tím roztomilého ptáčka. Její následná proměna ve zlobryni už však nenabízí tolik potenciálu – vedvojce je zápletka s návštěvou rodičů ještě snesitelná, ale následná proměna ve starostlivou maminku vtrojce a klon Xeny večtyřce už zavání křečovitostí na sto honů. Stejně jako filmy.

<#yt "u9B_JPa4TKU,Zpívající Fiona ve filmu Shrek">

6. Koralína

Svět za tajnými dveřmi objeví jedenáctiletá Koralína, která zase v trochu potemnělé variaci na Alenku v říši divů připomíná vzdáleného příbuzného Burtonových snímků. Ne nadarmo, když snímek režírovalHenry Selick, který pod burtonovými producentským dohledem stvořilUkradené Vánoce. Zde se zdá, že se opět inspiroval – příběh mladé dívenky, která utíká do alternativní reality, založený na dětských fantaziích a straších je však spíše pro dospělého diváka, jemuž nevadí morbidní vtipy ani hororová atmosféra. Zvídavé dítě Koralína tak prochází stylizovanými lokacemi a za doprovodu mluvícího kocoura nastavuje zrcadlo své "šedivé" realitě. Sice ne moc originální, ale rozhodně vizuálně působivé. Minusový bod za to, že dabingDakoty Fanning ke Koralíně ukrutně nesedí.

<#yt "LO3n67BQvh0,Trailer k filmu Koralína a svět za tajnými dveřmi">

5. Mrtvá nevěsta

V roce 2005 ještě nikdoTima Burtona neobviňoval ze seberecyklace, a tak klidně mohla vzniknout vcelku originální, morbidní romance, která kombinovala stop-motion animaci a loutky.Helena Bonham Carter v ní namluvila postavu Mrtvé nevěsty, do níž se bezhlavě zamiluje mladý Viktor s hlasemJohnnyho Deppa, který je vtažen do podsvětí. Hororová atmosféra, bizarní postavičky, skvělý ponurý vizuál – aneb další skrz na skrz prolezlá "burtonovina", která hladce navázala na úspěchUkradených Vánoc. Mrtvolně (až do modra zbarvená) Emily je čistou esencí typické režisérovy hrdinky – tak trochu tajemná, tak trochu šílená a nevypočitatelná, ale pořád krásná, zkrátka taková, do níž se libovolný hlavní hrdina nemá šanci nezamilovat. Nebo si s ní nezatančit při měsíčku.

<#yt "Lgc5SHbCcys,Taneční scéna z filmu Mrtvá nevěsta Tima Burtona">

4. Marjane

A teď něco úplně jiného. Na základě vůbec prvního íránského komiksu vznikl film Persepolis, který natočila režisérka Marjane Satrapi. Stejnojmenná hlavní postava autobiografického příběhu, popisujícího těžké dětství a dospívání v Íránu za dob islámské revoluce, je vzdálená představě animovaných hrdinek. Snímek rozhodně není žádná pohádka, ale spíše umělecká alternativa k mainstreamovým animovaným snímkům, která má mnohem blízko například k válečnému Valčíku s Baširem, i když byly oba natočeny rozdílnou technikou. Snímek nahlížený očima mladé ženy sice trpí přehuštěností informacemi (aneb komiks nelze vměstnat do devadesátiminutového filmu), ale i tak zaujme svou osobitostí a výjimečnými humornými scénami. Marjane zpívající Eye Of The Tiger jsme opravdu nečekali.

<#yt "rlIAmCfHzbg,Eye Of The Tiger scéna ve filmu Persepolis">

3. Lady

Vystřízlivění v podobě další disneyovky. Tentokrát jde o zřejmě nejznámější psí love story.Lady a Trampa netřeba dlouho představovat. Příběh aristokratické feny žijící v přepychu a psího tuláka, kteří se do sebe bezhlavě zamilují, patří mezi pohádkové klasiky. Scéna, kdy se jejich čumáky sejdou na jedné špagetě, už jednoznačně patří ke kultovním. Lady je typická představitelka (psí) hrdinky, kterou zajímá jen vlastní pohodlí a naleštěná psí známka, dokud nepozná ty pravé životní hodnoty... a lásku. Sentimentalita zde překvapivě vůbec nevadí.

<#yt "1Er8wXuqdEY,"Špagetová" scéna z filmu Lady a Tramp">

2. Kovbojka Jessie

Na jednu z nejznámějších pixarovských hrdinek muselo přece také dojít. Kovbojka Jessie, s níž jsme se seznámili ve druhém a třetím díle Toy Story, reprezentuje onu rozdováděnou postavu, která se nakonec stane třetí hlavní hrdinkou, hned vedle Buzze Rakeťáka a Woodyho. S ním si kdysi zahrála ve fiktivním westernovém seriálu Woody’s Roundup a pomáhala mu chytat zločince. Aby nebyla jen jednorozměrnou karikaturou, přidali jí tvůrci také působivý "backstory" – kdysi ji totiž opustila její majitelka a zavřela ji na několik let do krabice, kvůli čemuž se nepřetržitě bojí tmy a osamění. Když ale najde nové přátelé z Andyho pokoje, zdá se, že jsou všechny problémy vyřešeny. Jejímu červenému copánku dokonce podlehne i Buzz Rakeťák. V originále ji namlouváJoan Cusack.

<#yt "8wFRaqY19GQ,Vzpomínková montáž ve filmu Toy Story 2: Příběh hraček">

1. Jessica Rabbit

Toto jsme si skutečně museli nechat na konec. V brilantní pastiši na noirové snímkyFalešná hra s králíkem Rogerem, která kombinovala animované postavy a živé herce, se kromě drsného detektiva s tváříBoba Hoskinse a ústředního králíka objevila také jeho žena, svůdná femme fatale Jessica Rabbit. Její úvodní vystoupení v baru je jednou z mnoha nezapomenutelných scén tohoto kultovního filmu. Absurdně úzký pas, šaty, které by v žádném dostupném vesmíru nemohly držet pohromadě, vášnivý pohled, dlouhé červené vlasy, které ji instantně zakrývají pravé oko, a neodolatelné operní rukavice – řeknu vám, z dětství mám na co vzpomínat.

<#yt "fIXAT6fGUw4,Píseň "Why Don't You Do Right" ve filmu Falešná hra s králíkem Rogerem">

 


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Film Tonda, Slávka a kouzelné světlo vypráví o porozumění a jinakosti (11.11.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Box office: Pět nocí u Freddyho jsou hit (30.10.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Box office: Taylor Swift poráží Scorseseho (23.10.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Kontroverzní hraná Malá mořská víla si předpojaté odsudky nezaslouží (27.05.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: Krakenteena Ruby (23.03.2023 15:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: 10+1 zahraničních vánočních klasik, které musíte do Vánoc vidět (04.12.2022 12:30 v Články | Publicistika)
- Zemřela Angela Lansbury (12.10.2022 07:51 v Novinky | Zprávy)
- Teaser: The Little Mermaid (10.09.2022 11:30 v Novinky | Trailery)
- Cameron Diaz bude Back in Action (30.06.2022 07:30 v Novinky | Zprávy)
- Sněhurka našla Zlou královnu (04.11.2021 07:00 v Novinky | Zprávy)
- Sněhurka má hlavní představitelku (23.06.2021 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kráska a zvíře bude mít seriálové pokračování (16.06.2021 08:00 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel herec Ned Beatty (14.06.2021 09:43 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Eddie Murphy: zlaté dítě z Brooklynu (27.03.2021 13:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu