Téma: Co bude s Batmanem po Nolanovi?

Vydáno: 08.08.2012 17:00 - Jakub Brych | foto: Warner Bros. Pictures

Christopher Nolan úspěšně završil batmanovskou trilogii a netopýří kostým i jeho majitele definitivně pověsil na hřebík. Je to konec jedné významné éry, ale zdaleka ne konec Batmana - ten žije dál a nyní se ho musí chopit někdo jiný.
Nolanův Temný rytíř je novodobý kult a rozhodně ne neprávem. Jeho delikátně vypracovaná vize netopýřího muže bezpochyby patří k tomu nejlepšímu, co se na poli komiksových adaptací kdy urodilo. Ale teď je konec. Nolan dokončil svoji trilogii a jeho cesta s Batmanem je pro něj, dle jeho vlastních slov, uzavřená.
Pro někoho možná smutná skutečnost, ovšem právě tato tvůrčí nekompromisnost je jedna z hlavních věcí, které držely laťku Nolanových filmů tak vysoko. To, že svoji trilogii uzavřel plánovaně, a ne po finančním či kvalitativním krachu, je vlastně to nejlepší, co mohl s Batmanem udělat. Skončit v nejlepším a zachovat mu tak zaslouženou důstojnost.
Kromě toho je tu ale samozřejmě ještě jedna věc - už nějaký čas běží přípravy na Justice League, elitní týmovku od DC (scénář píše Will Beall, který toho zatím moc nestihl, ovšem zajímavých projektů má rozjetou tunu), a i kdyby Nolan měl chuť do ní svého Batmana propašovat (jako že samozřejmě neměl a nemá), jeho ultrarealistické ztvárnění charakteru by se do Justice League plné solidně přeboostěných superhrdinů prostě nehodilo.
Pro Justice League je tak konec Nolanovy trilogie vlastně dobrá zpráva. Teď ovšem vyvstává otázka, kdo převezme otěže a samozřejmě kdo nahodí černý kostým. Bohužel se u těchto úvah nevyvarujeme trochy spoilerů, takže kdo neviděl film Temný rytíř povstal a nechce si kazit zážitek, nechť dál už rozhodně nečte.
Batman a budoucnost
Takže jdeme na to. Pravda je vlastně taková, že Nolan sice od Batmana odstoupil a svou trilogii chytře zakončil tak, že Bruce Wayne už se jen těžko může do černého obleku vrátit, ale jeho Gotham ještě nemusel nutně říct své poslední slovo. Je tu totiž Joseph Gordon-Levitt alias Robin John Blake a k dispozici má celou batmaní výbavu. A Warneři by mohli chtít udržet dobře zajetou značku a odvolat se na komiksovou předlohu, kdy Robin na nějaký čas skutečně převzal alter ego svého parťáka.
Problém je trochu s Gordon-Levittem. Ten by totiž spíš než v kostýmu Batmana vynikl jako Nightwing, což je identita, kterou v komiksech později přijal Robin (to je trochu komplikovanější příběh). Nevýhodou tohoto pokračování je dost špatná návaznost na Justice League - Nightwing je oproti Batmanovi příliš malý pán a nikdy ani nebyl člen, pořád je tu samozřejmě Nolanovo nehodící se univerzum. Ačkoliv by tedy někteří fandové pokračování vycházející z Temného rytíře jistě uvítali, byla by tato cesta přece jen spíše slepou uličkou, a tak radši doufejme, že na ni nedojde.
Batman prostě potřebuje začít znovu s čistým štítem. Jakkoliv hříšná myšlenka na jeho resurekci tak brzo po konci Temného rytíře je, Warneři potřebují dostat věci do pohybu. Justice League se píše, Superman uchvacuje prvními, vynikajícími trailery a prvních příprav už se dočkali i Flash a Wonder Woman.
Nejistým osudem zatím bohužel trpí Green Lantern, který stále balancuje na tenké hraně mezi restartem a pokračováním. Pro dobro série (rozumějte pro menší bordel) ale doufáme, že se studio přenese přes kasovní neúspěch Campbellovy jedničky a dá druhému zelenému mužíčkovi, ehm, zelenou.
V každém případě ale samotný film Justice League přijde dříve než sólovky některých jejích členů (takový Green Arrow teď dokonce rozjíždí seriál, takže vlastní film možná mít ani nebude). Předběhne ji samozřejmě Superman a bylo by fajn, kdyby i nový Batman, což ovšem příliš pravděpodobné není. Právě proto by ale JL mohla sloužit jako solidní představovačka všech postav. Tam, kde Avengers už měli většinu charakterů rozehranou, by JL mohla využít první vlastní film spíše k tomu, aby si otevřela cestičky pro ty svoje. A vzhledem k tomu, že Batman si odbyl hodně slušné entrée u Nolana, ani by nemuselo vadit, že by k uvedení své nové inkarnace nedostal vlastní film.
Úplně ideální by bylo, kdyby Zack Snyder v Muži z oceli přihodil nějaký ten malý náznak, že se schyluje k týmovce. Anebo jen narážku na nějakého dalšího hrdinu z DC univerza. Batman to asi nebude, ale fandové budou rádi za každý malý easter egg.

A kdo nahodí černý oblek?
Ať už ale bude mít nový netopýří muž vlastní film, nebo se objeví až v Justice League, někdo ho samozřejmě musí hrát. Převzít štafetu po Christianu Baleovi nebude žádná sranda - tento temperamentní Brit se rolí Bruce Waynea výborně zapsal a je s ní zatraceně silně spjatý. Ještě několik let potrvá, než bude moci na Baleovo místo někdo nastoupit, aniž by se musel obávat jeho stínu.
U Spider-Mana to teď třeba poměrně vyšlo - těch pět let od Raimiho trojky už prostě stačilo na to, aby si Andrew Garfield bez větších problémů přivlastnil Maguireův post v červenomodrém ohozu. Jak velkou pauzu ale bude potřebovat Batman, to těžko říct.
I s časovým odstupem to ale nový Bruce Wayne bude mít zatraceně těžké. Bale byl totiž ideální kandidát nejen proto, že skvěle vyplňoval představu Bruce Waynea coby miliardáře notně sofistikovaného a charismatického, ale byl i poměrně neokoukanou tváří, nezatíženou žádnou škatulí ani přílišnou slávou, podobně jako třeba Michael Keaton v Burtonových Batmanech.
Proto je potřeba najít někoho s odpovídajícím charismatem, a ne přespříliš profláklým obličejem, kdo nasměruje Batmana zase nějakým novým originálním směrem. Většina jmen, která padají na filmových serverech a diskuzích, ale vyvolávají spíše údiv než důvěru. Rozhodně si pod černou kápí nedokážeme představit ani jednoho z často zmiňované trojice Bradley Cooper, Jake Gyllenhaal a Shia LaBeouf. Možná nejsou okoukaní a disponují slušným charismatem a hereckou vyspělostí, ale všichni tři mají přece jen trochu moc hezké a jemné tvářičky na to, aby přesvědčivě ztvárnili zádumčivého netopýra.
O něco schůdnější mi připadají další skloňovaní aspiranti - Ryan Gosling a Michael Fassbender. Druhý jmenovaný by byl dokonce na Batmana vskutku ideální a já bych ho na nového temného rytíře zfleku pasoval, ale to bychom se museli nacházet v čase asi tak o dva roky dřív, ještě než se Fassbender proslavil a tak trochu i proflákl, hlavně coby Magneto ve Vaughnových X-Menech. Mezi komiksovými stájemi se navíc moc často nepřebíhá (to může jen Ryan Reynolds!), a tak bych tuto vizi nového Bruce Waynea spíše oželel.
Ještě je tu zmíněný Ryan Gosling, který disponuje dostatečně pichlavýma očima a nonšalantním kouzlem osobnosti, aby mohl bez ostychu nahodit drahé waynovské kvádro. Na druhou stranu můžeme opět snadno namítnout, že je moc světlovlasý a moc modrooký a vůbec moc hezounký. I když to se tvrdilo i o Heathu Ledgerovi...
Já osobně bych si jako Batmana dokázal dost dobře představit Matthewa Foxe. Splňuje totiž jak neokoukanost, tak charisma a navrch přidává dva bonusy - kdo viděl Speed Racera, jistě si vybaví Foxe v roli Racera X, kdy celou dobu nosil těsný černý kostym s tmavými brýlemi na obličeji, jenž tak trochu smrděl Batmanem. A Fox v něm jen tak mimochodem vyhlížel jak cool, tak důstojně.
Bonus číslo dvě je jeho současná role padoucha Michaela Sullivana v Alexi Crossovi. Fox je v něm odporný, hnusný a hlavně takřka bez tuku. A všechno to hrozně funguje - oddanost roli, ponoření se do charakteru, to jsou přesně atributy, na nichž své hraní založil Christian Bale a rozhodně to byl jeden z hlavních důvodů, proč se jeho Batman stal tak ikonickou postavou. Fox je možná větší hezoun, ale právě v Alexi Crossovi dokazuje, že má zájem na tom, herecky se předvést a obětovat dílu maximum. Už za to by si zasloužil dostat šanci a já osobně bych ho jako nového Batmana bral hned.
Ale to je jen jedno z hromady jmen, z hromady často neznámých zástupců herecké obce. Možná tam na nás někde čeká úplně nový objev, kdo ví. Rozhodně ale nebude na škodu, když si každý přisadí se svým vlastním návrhem, protože právě v tomto je největší prostor pro čtenáře, aby nadhodili pár svých vlastních tipů a případně pohanili tipy ostatních...
Gotham hledá režiséra
U hádání ale každopádně zůstaneme, protože není nového Batmana bez nového režiséra. Svůj tip by určitě přihodil i sám Christopher Nolan, který se nechal slyšet, že se na novou inkarnaci svého adoptivního netopýřího dítka velmi těší.
Ve svém rozloučení s Temným rytířem vzpomínal na setkání s Paulem Levitzem z DC Comics v době, kdy vznikal Batman začíná. Levitz mu tehdy řekl, že Batman žije hlavně z nových interpretací. Že se vyvíjí a každá nová vize, ať už filmová či komiksová, posouvá jeho charakter zase dál a tvoří mu jméno pro nové generace. Toto samozřejmě platí o většině komiksových postav - postupně se vypracovaly od oldschoolových podob s pláštíky a kapucemi v současné hrdiny čím dál tím drsnější a realističtější, ovšem právě Batman ze všech populárních komiksových charakterů v tomto vývoji došel na filmovém poli nejdál.
Došel tak daleko, že víc na pilu v otázce patosu a realističnosti už se opravdu tlačit nedá, a právě proto je teď čas nabrat nějaký úplně nový, čerstvý směr. Klidně se i pustit do vod o něco povrchnějších a popcornovějších. Nikdo nechce dalšího Batmana a Robina, ale Batman jako postava by si prostě mohl už trochu odpočinout od deprese a zapojit do hry více pěstí. A k tomu potřebuje někoho, kdo tomu dodá patřičnou šťávu.
A naše volba? Alex Proyas. Proč? Protože má cit pro stylový vizuál i akci. Jeho Smrtihlav je nasáklý temnou atmoškou skrz na skrz, a i když dějově trochu kulhá, pro oko je nepopiratelně šťavnatou pastvou. No a o Já, robot toto platí dvojnásob. Navíc v něm Proyas naservíroval libovou nadupanou akci a stvořil tak vskutku univerzální popcornovku s inteligentní zápletkou (s Asimovem to sice tehdy moc společného nemělo, ale přesto si film více než vystačil). Můžete mu sice vyčítat třeba slabší Proroctví, ale i mistr se utne, a vůbec je to jedno, protože by prostě Alex Proyas byl pro netopýřího muže více než zajímavá varianta.
Ono by těch lákavých jmen rozhodně bylo více, ale spousta z nich už na něčem pracuje nebo dělá u Marvelu (hodně zajímavý by byl Bryan Singer, ale ten maká s Matthewem Vaughnem na pokračovaní X-Men: First Class). A fajn rejžů je rozhodně více, opět bude fajn, když každý přihodí vlastní názor, který režisér a proč by se měl netopýra ujmout. Zatím totiž více než to stejně dělat nemůžeme...


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY