Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Rebelka

Recenze: Rebelka

Vydáno: 10.08.2012 17:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: Disney/Pixar

Merida je tvrdohlavá princezna, která by nejraději chodila na lovy. Jenže její povinnosti to nedovolují a ona se musí vdávat. Svérázná slečna se ale vzepře rodině a uteče do lesů. Vážení diváci, je tady pixarovská Rebelka.

RebelkaRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 10.08.2012 17:00. Merida je tvrdohlavá princezna, která by nejraději chodila na lovy. Jenže její povinnosti to nedovolují a ona se musí vdávat. Svérázná slečna se ale vzepře rodině a uteče do lesů. Vážení diváci, je tady pixarovská Rebelka. Hodnocení: 4
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Studio Pixar to má poměrně těžké, neboť všichni od něho očekávají jak vysoké finanční zisky, tak originální příběhy. V drtivé většině se jim tyto ambice daří naplňovat a jejich filmy mají rádi kritici i běžní diváci. Jediné zakolísání vlastně přišlo až s předchozími Auty 2, která byla přijata hodně rozpačitě a byla na nich znát snaha hlavně vytěžit z oblíbených hrdinů co nejvíc. Aktuální Rebelka tak měla veškeré obavy opět rozptýlit.
Onou titulní "rebelkou" (ne úplně šťastný český překlad, originální Brave, tedy odvaha, statečnost, film vystihuje mnohem více) je princezna Merida žijící kdesi na skotské vysočině. Místo, aby se připravovala na své budoucí povinnosti, běhá po lese s lukem, bojuje a vůbec se chová spíš jako princ. To se příliš nelíbí její matce, která ji chce hlavně dobře provdat a starat se o nějaká ta princátka. A právě slavnost spojená s výběrem ženicha je pro Meridu poslední kapkou. Vzepře se všem tradicím, uteče do lesa, kde potká starou čarodějnici a chce změnit svůj osud. Kouzlo ale zafunguje trošku jinak, než si přála.
Už z naznačeného děje trošku vyplývá, že Rebelka je pohádka. A čekáte-li nějakou netradiční, tak vás musím zklamat. Dodržuje totiž veškeré žánrové šablony a v podstatě se vrací ke kořenům toho, pod čím jsme kdysi animované snímky chápali, samozřejmě uzpůsobené současné době. Máme tu tak princeznu, prince, krále i královnu, nadpřirozené momenty, nechybí tajemný les, kouzla a čáry a nějaké to morální ponaučení. Může se tedy zdát, že výsledek bude nudný. Opak je ovšem pravdou.
Hlavní síla filmu tkví v ústřední hridnce. Merida je totiž sympaťanda každým coulem. Možná to dělá i bohatá hříva zrzavých kadeří, ale je opravdu ukrutně charismatická (jak jen animovaná postavička může být) a svým způsobem i sexy. Získá si diváka od první minuty a ten jí pak až do konce chtě nechtě drží palce a se zaujetím sleduje její strasti a útrapy. V kombinaci s již tradičně dokonalou animací tu máme nejlepší princeznu za poslední desítky let. A to prosím nenosí ani šaty s vlečkou, ani žádné drahé róby, ale pouze kamizolku a pohodlný obleček!
Za režií stojí Mark Andrews a Brenda Chapman, kteří tolik zkušeností nemají (Chapman se podílela na realizaci Prince egyptského), naštěstí to ale není znát. Od začátku jedou v klasickém pixarovském tempu a nedopřejí příliš vydechnout. Valí na vás jeden povedený vizuální i slovní gag za druhým a to vše s tak obrovskou nadsázkou, že musíte zákonitě podlehnout. Tvůrci prostě nic neřeší a baví a baví.
Vtípků je tu skutečně celá řada a jestliže jsem na začátku článku psal o útlumu v podobě druhých Aut, Rebelka dá zavzpomínat na starý dobý Pixar. Klišé se tu roztomile převrací (království třeba fakticky nevládne král, který je pod pantoflem, ale královna a tak dále) a skvěle se při tom baví, jak děti tak dospělí. K tomu už tak nějak patří skvělá muzika plná chytlavých songů, u nichž tentokráte tolik nevadí, že jsou přezpívány do češtiny.
O dokonalé animaci, která už by dnes měla být samozřejmostí, tu již byla zmínka, přesto se k ní krátce vrátím. To, jak dokázali animátoři vytvořit reálie skotské přírody a tím i dokonalou atmosféru oněch krajin, zaslouží hluboké uznání. S ne až tak velkou nadsázkou lze říci, že Skotsko je jedním z hrdinů příběhu a není tu jen kvůli tomu, aby se příběh někde odehrával. Je zkrátka jeho plnohodnotnou součástí a minimálně pár minut po doběhnutí závěrečných titulků budete mít chuť sbalit kufry a odletět tam.
V první polovině jde vskutku o královskou zábavu, k níž nelze mít větších výtek. V té druhé ale bohužel svižné tempo zbytečně trošku upadne, což je dáno i nezbytným morálním poselstvím, které je tentokráte až trochu moc okaté. Místo, aby se pokračovalo v nastavené laťce, začne se hrát na emoce a sentimentální notu. Rozhodně nejde o bůhvíjak zásadní chybu, jen to trošku mrzí.
Z řemeslného hlediska pak malinko zklame úroveň akčnějších scén, která je o trochu níž než ostatní, protože ani jeden z režisérů je nezvládl natočit příliš dobře. Jednak jsou až moc tmavé a jednak nepřehledné. Naštěstí jich tu ale není tolik, takže se to dá přejít s mávnutím ruky. Malinko zarazí také absolutní nevyužití prostorového formátu, který nevynikne snad v jediné scéně, a proto s klidem doporučuji návštěvu levnější varianty ve 2D. O nic zásadního stoprocentně nepřijdete.
A vyloženě potěší také vydařený český dabing v režii Vojty Kotka, jemuž se opět povedlo obsadit dobré a neoposlouchané hlasy. Vzhledem k tomu, že ani v originále nemluví žádné velké hvězdy, tak ani nevadí, že v kinech původní verzi nenajdete.
Rebelku tak můžu vřele doporučit celým rodinám. Jelikož se u ní pobaví děti i dospělí a nikdo si nebude připadat jen jako páté kolo u vozu, může se tato pixarovka stát ideálním a příjemným zakončením nějaké horké letní večerní procházky.
P. S.: Před snímkem samotným se promítá předfilm s názvem La Luna, který je výborný a disponuje i zajímavou a netradiční pointou. A nezapomeňte, že se filmu věnujeme v našem velkém tématu, v rámci kterého si můžete přečíst haldu zajímavých tematických článků!

Český trailer filmu Rebelka

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Preview: Rebelka
Preview: Rebelka Pixar, Pixar, Pixar. Na co sáhne, to se mu většinou povede. I tahle nová story o mladé dámě, která spíš než pletení holduje lukostřelbě a dalším pánským aktivitám, vypadá z trailerů celkem sympaticky a rozhodně by nás měla... čtěte zde
Vydáno: 18.07.2012 09:00 v sekci Radar | Preview
0
Soundtrack: Rebelka
Patrick Doyle & VA - Brave OST Po pokračování Toy Story a Aut přichází Pixar konečně zase s nějakou novinkou - animákem Rebelka na motivy jedné z prastarých skotských legend. A kdo by se mohl zhostit kouzelného soundtracku lépe než nějaký rodilý Skot? Patrick... čtěte zde
Vydáno: 13.07.2012 13:00 v sekci Recenze | Soundtracky
0
Nová pixarovka bude o svátku zesnulých
Nová pixarovka bude o svátku zesnulých Na filmovém sjezdu CinemaCon v Las Vegas byl ohlášen nový snímek z dílny Pixaru. Zároveň zástupci společnosti prozradili nové informace k dalším dvěma, už několik měsíců ohlášeným pixarovkám. čtěte zde
Vydáno: 30.04.2012 10:17 v sekci Novinky | Zprávy
0
Nová pixarovka Brave se představuje na wallpaperech
Nová pixarovka Brave se představuje na wallpaperech Poslední animák od Pixaru Auta 2 nebyl diváckou veřejností přijat zrovna pozitivně, a proto se studio bude letos v létě pokoušet napravit si reputaci snímkem Brave. Vy si teď můžete prohlédnout jedenáct tapet s hrdinami filmu.... čtěte zde
Vydáno: 20.03.2012 09:44 v sekci Novinky | Zprávy
0
Top 10: Nejočekávanější filmy roku 2012 (2/4)
Top 10: Nejočekávanější filmy roku 2012 (2/4) Také letos přinášíme výběr toho nejzajímavějšího, na co se můžete v následujících dvanácti měsících těšit do kina. Po blockbusterech přicházejí na přetřes animáky, které opět čeká silný ročník. čtěte zde
Vydáno: 23.01.2012 23:00 v sekci Články | Žebříčky
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: V Zootropolis se hledá Dory, která si čte knihu džunglí (27.12.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Vznikne prequel Alenky v říši divů a Petera Pana (01.06.2018 09:40 v Novinky | Zprávy)
- BD recenze: Hledá se Dory a druhý Blu-ray disk (01.12.2016 15:44 v Recenze | Blu-ray)
- Blu-ray recenze: Zootropolis: Město zvířat (10.07.2016 12:00 v Recenze | Blu-ray)
- TV tipy: Rebelka, Hamilton a Frankenweenie čelí hrozbě smrti (06.05.2016 08:03 v Radar | TV tipy)
- Blu-ray recenze: V hlavě vyvolá na BD jedinou emoci - smutek (25.12.2015 16:00 v Recenze | Blu-ray)
- Recenze: V hlavě - jedna z nejoriginálnějších pixarovek vůbec (21.07.2015 16:30 v Recenze | Premiéry)
- SOUTĚŽ: vyhrejte tři skvělé soundtracky s Hudbou Hollywoodu (21.04.2015 12:57 v Recenze | Soundtracky)
- Big Hero 6 - upoutávka na animovanou marvelovku (23.05.2014 13:30 v Novinky | Trailery)
- BD a DVD tipy - Zataženo, vše ztraceno, občas Šmakova poušť (02.04.2014 12:48 v Radar | BD a DVD tipy)
- [Update] Kdo natočí marvelovského Doctora Strange? (13.03.2014 08:58 v Novinky | Zprávy)
- Pixarovka bez režiséra, zato s dinosaury v pravěku (27.08.2013 15:58 v Novinky | Zprávy)
- Box Office: Drsňačky podlehly Příšerkám (01.07.2013 19:00 v Komentáře | Box office)
- Rebelka Merida je oficiální Disney princeznou (30.04.2013 14:30 v Novinky | Zprávy)
- Ceny Filmserveru 2013: Nejlepší film je Skyfall, bodoval také Django (10.03.2013 16:36 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu