TV tipy: Pokračující programová bída a Star Wars

Vydáno: 03.08.2012 13:00 - Vratislav Šálek | foto: Lucasfilm Ltd. & 20th Century Fox

Probíhající prázdniny a zápolení olympioniků se na televizním programu bohužel podepisují dost značně. V nabídce najdete množství repríz a kvalitu, aby člověk pohledal. Jistotou tak zůstávají jen nestárnoucí Star Wars.
Český plakát filmu Soumrak mrtvých Soumrak mrtvých (Shaun of the Dead) (pátek 3. 8., Prima Family, 23.05 - 01.00)
Typicky britská komediální odpověď na zombie horory pochází z dílny režiséra Edgara Wrighta a scenáristy a hlavního představitele Simona Pegga. Je tedy jasné, jakým směrem se ubírá. Nejde sice o ryzí parodii, o černé a suché vtipy ale nouze rozhodně nebude. Někoho možná zklame, že tvůrci se drží až příliš při zemi a výsledek není tolik "ulítlý", jak by se dalo očekávat, to by ovšem na celkový zážitek mělo mít pouze minimální vliv. Pozitivní je naopak krátká stopáž, režijní nadhled a plejáda neznámých herců. Škoda jen, že snímek poběží s dabingem, protože v něm absolutně nevyzní většina slovního humoru.
Synopse: Shaun (Edgar Wright) už dlouhou dobu bojuje se životem. Celé dny tráví v hospodě se svým nejlepším kamarádem Edem (Nick Frost), hádá se s matkou a na svou přítelkyni Liz (Kate Ashfield) z vysoka kašle. Když ta ho pošle k vodě, uvědomí si, že je potřeba být aktivní a rozhodne se ji získat zpět. Bohužel se vše děje zrovna v době, kdy mrtví vycházejí z hrobů a dostávají chuť na čerstvé maso. Ale ani to Shauna nezastaví.
Zajímavost: Během jednoho z posledních dnů natáčení se kolemjdoucí polekali herců namaskovaných jako zombie a přivolali policii.

Originální trailer filmu Soumrak mrtvých

Plakát filmu Řeka Řeka (The River) (sobota 4. 8., Prima Family, 01.00 - 03.10)
Lehce nadprůměrné dobrodružné drama režiséra Marka Rydella vyniká zejména realistickým ztvárněním nelehkého života farmářů a zajímavými exteriéry. Syrovou atmosféru doplňují nenásilná snaha o přesah a velmi dobré výkony Mela Gibsona, Scotta Glenna a na Oscara nominované Sissy Spacek. Za zmínku určitě stojí i vydařená kamera a tradičně skvělá hudba Johna Williamse. Snímek tak dost sráží nepodařený konec, který je spíše úlitbou hollywoodskému sentimentu a k předchozímu ději se vůbec nehodí.
Synopse: Tom (Mel Gibson) a Mae (Sissy Spacek) Garveyovi se v době hospodářské krize pokouší uživit farmařením na své farmě, která je ale neustále na pokraji krachu. Stojí totiž u řeky, která sice půdu zavlažuje, dokáže ji ale také nemilosrdně zatopit a zničit celou úrodu. Aby toho nebylo málo, objeví se manažer Joe Wade (Scott Glenn), jenž chce všechny zemedělce v okolí řeky zlikvidovat a levně skoupit jejich pozemky. Garveyovi se ovšem nevzdávají a bojují všemi možnými prostředky.
Zajímavost: Většina filmu byla natočena na 440 akrech poblíž řeky Holston v Tennessee, které zakoupilo studio Universal.

Oficiální trailer filmu Řeka

Plakát filmu Mrchožrouti Mrchožrouti (Les morfalous) (sobota 4. 8., ČT1, 16.40 - 18.25)
Další z řady úspěšných a vtipných komedií s legendárním Jeanem-Paulem Belmondem je tentokráte situována do stále atraktivního prostředí druhé světové války. Režírující Henri Verneuil se nebál ani občasných vážnějších momentů, které výborně zkombinoval s nadsázkou a úspěšně se vyhnul nudě. Opřít se mohl také o dost drsný příběh, jenž je příjemně zamotaný a mnohdy překvapivý. Když nebudete řešit logiku, dostanete ideální prázdninovou víkendovou zábavu.
Synopse: Zvláštní jednotka francouzské legie dostává za úkol zachránit z tuniské banky před blížícími se Němci zásoby zlata. Po příjezdu do městečka je ale oddíl přepaden a přestřelku přežije pouze pět mužů. Zatímco velící rotmistr se stále snaží splnit misi, zbylí členové pod vedením seržanta (Jean-Paul Belmondo) vycítí příležitost, jak se obohatit a na válečném pekle něco vydělat.
Zajímavost: V roce vzniku se snímek stal ve své domovině pátým nejvýdělečnějším.

Originální trailer filmu Mrchožrouti

Plakát filmu Vinnetou - Rudý gentleman Vinnetou - Rudý gentleman (Winnetou II) (sobota 4. 8., Barrandov, 20.05 - 21.55 / neděle 5.8., 10.55 - 12.50)
Další z přehnaně naivních východních westernů je opět kultem střední generace, která na něm vyrůstala. Z celé nejslavnější trilogie jde sice o nejslabší článek, i tak je možné si ho plně vychutnat. Jistou režii Haralda Reinla jako vždy podporuje ústřední a sehrané duo Lex Barker a Pierre Brice, které v tomto případě doplňuje krásná Karin Dor. I záporák v podání Anthonyho Steela disponuje dostatkem charismatu. Nechybí pochopitelně ani nádherná krajina, patos, akce a legendární český dabing. Pro mnohé zkrátka není co řešit.
Synopse: Winnetou (Pierre Brice) a jeho pokrevní bratr Old Shatterhand (Lex Barker) chtějí uzavřít příměří mezi bílými a Indiány. Vypracují mírový plán, který se ovšem nelíbí gangu vedenému zákeřným Budem Forresterem (Anthony Steel). Schyluje se tak k boji, v jehož průběhu se Winnetou zamiluje do náčelníkovy dcery Ribanny (Karin Dor), jež je už ale přislíbena jinému muži.
Zajímavost: Brice jezdil ve filmu na dvou koních - jeden byl využit čistě pro jezdecké záběry, druhý se používal na triky.

Mezinárodní trailer filmu Vinnetou - Rudý gentleman

Plakát filmu Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder (Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back) (sobota 4. 8., Nova, 20.20 - 23.10)
Podle většiny odborníků i fanoušků nejlepší díl z celé ságy paradoxně nerežíroval George Lucas, jenž se posunul pouze na producentskou židli, ale méně známější Irvin Kershner. Ten si všechny získal temnou a depresivní atmosférou, dokonalou režií, která nemá větších chyb, precizní trikovou stránkou, propracovanou akcí a samozřejmě i geniální hudbou Johna Williamse. Spolupráce s tradičním hereckým ansámblem (Carrie Fisher, Harrison Ford, Mark Hamill...) fungovala na výbornou a vzniklo tak naprosto dokonalé sci-fi, které ohromí i ty, kteří mu zrovna nefandí.
Synopse: Ačkoli byla "Hvězda smrti" zničena, vyhnaly imperiální jednotky Rebely z jejich tajné základny a pronásledovaly je po celé Galaxii. Skupina svobodných pilotů vedená Lukem Skywalkerem (Mark Hamill) ve snaze vyhnout se střetu vybudovala novou základnu na ledové planetě Hothu. Darth Vader (David Prowse) ovšem do všech koutů vesmíru vyslal tisíce sond.
Zajímavost: Sníh ve filmu byl nahrazen jedlou sodou.

Originální trailer filmu Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder

Plakát filmu Křižovatka osudu Křižovatka osudu (Rails § Ties) (neděle 5. 8., Nova Cinema, 13.55 - 16.05)
Solidní režijní debut Alison Eastwood je nenáročnou romantickou jednohubkou, která bohužel ničím nepřekvapí. Jejím problémem je právě nezkušenost režisérky, která se nedostatky snaží zakrýt přílišným hraním na emoce hraničícím místy až s citovým vydíráním. Jede prostě celou dobu na jistotu a bojí se předvídatelný děj ozvláštnit. Scénář na druhou stranu neurazí, ač variuje několikrát viděné téma. V lehkém nadprůměru udržují snímek zejména Kevin Bacon a Marcia Gay Harden a velice příjemná hudba Kylea Eastwooda. Sentimentální kousek na víkendové odpoledne.
Synopse: Srážka vlaku s autem je vždy nepříjemná, v tomto případě ale jeden z cestujících z automobilu nehodu přežil. Mladý chlapec na tom pochopitelně není psychicky ani fyzicky nejlépe. Stejné trauma prožívá i strojvůdce (Kevin Bacon), jenž má celý incident neustále před očima. Mezi těmi dvěma se rodí podivné přátelství, které jejich okolí jen těžko chápe.
Zajímavost: Příjmení režisérky není náhodné, jejím otcem je skutečně slavný Clint Eastwood.

Originální trailer filmu Křižovatka osudu

Plakát filmu Grand restaurant pana Septima Grand restaurant pana Septima (Le Grand restaurant) (neděle 5. 8., Nova, 17.35 - 19.30 / pondělí 6. 8., Nova Cinema, 15.10 - 16.55)
Jedna z mnoha ukázek komediální geniálnosti Louise de Funèse stojí opět jen a jen na jeho osobě. Nechybí tedy živelná komika, velká várka gagů a neskutečná herecká kreace. Režisér Jacques Besnard vše navíc oživuje zajímavě natočenou automobilovou honičkou, čímž jen podporuje v rámci žánru netradičně promyšlený a neotřelý scénář, který zakončuje i nečekaná a překvapivá pointa. Malou vadou na kráse tak zůstává jen příliš ostré rozdělení snímku na dvě poloviny, které spolu lehce kontrastují. Jinak ale výtečná a nestárnoucí zábava.
Synopse: Septimův (Louis de Funès) Grand restaurant je jedním z nejdražších podniků v Paříži. Septime jej vede železnou rukou a zaměstnanci si nemohou být ničím jisti. Jelikož na večeři sem chodí ti nejvyšší státní představitelé, není divu, že sem zamíří i prezident spřátelené země, který je ve Francii na oficiální návštěvě. Místo prvotřídních dobrot se ale ozve výbuch a prezident zmizí. Septime ho tak musí najít a zachránit dobrou pověst svého podniku.
Zajímavost: V průběhu snímku si lze všimnout, že pianista v restauraci ve skutečnosti na nástroj nehraje to, co divák slyší.

Originální trailer filmu Grand restaurant pana Septima

Plakát filmu Vzkaz v láhvi Vzkaz v láhvi (Message in a Bottle) (úterý 7. 8., Nova Cinema, 20.00 - 22.25)
Slušná romance vsází primárně na poměrně hvězdné obsazení, jemuž dominují v rámci možností dobrý Kevin Costner, Paul Newman a Robin Wright. Dodnes ne moc známý mexický tvůrce Luis Mandoki do klasické žánrové šablony nepřináší vůbec nic a odvádí spíše rutinní práci. Budiž mu přičteno k dobru, že s emocemi pracuje střídmě a neždímá je z diváků za každou cenu, možná proto se někteří z nich na konci neubrání dojetí. Právě závěr malinko podráží výsledku nohy, což se ale dá odpustit. Stačí ovšem napsat, že jde o adaptaci románu Nicholase Sparkse a je jasné, že tohle je hlavně ženská záležitost.
Synopse: Truchlící vdovec Garret Blake (Kevin Costner) staví lodě a na vztahy navždy zanevřel. To se ale změní, když se v městečku objeví rozvedená a osamělá novinářka Theresa Osborne (Robin Wright), která sbírá materiál pro Chicago Tribune a dobře ví, že právě Garret je autorem vzkazu v láhvi, jehož obsah ji zasáhl přímo do srdce.
Zajímavost: Auto, které si Theresa vypůjčí, má jak přední, tak i zadní poznávací značku. V Severní Karolíně, kde se děj odehrává, se však přední značky nepoužívají.

Originální trailer filmu Vzkaz v láhvi

Plakát filmu Životní zkouška Životní zkouška (Proof of Life) (středa 8. 8., Nova, 23.10 - 02.00)
Veskrze průměrný akční thriller doplácí hlavně na zmatenost, tezovitost a šablonovitost scénáře kombinujícího několik žánrů. Ač se režírující Taylor Hackford snaží sebevíc, ani svěží tempo a solidně zvládnutá akce dojem nevyužitého potenciálu a předvídatelného příběhu nenapraví. Ničemu neprospívá ani příliš dlouhá stopáž. Alespoň, že tu jsou vždy skvělí Russell Crowe a Meg Ryan, kterým v menší roli sekunduje David Morse.
Synopse: Američan (David Morse) pracující v Jižní Americe je unesen. Jeho manželce (Meg Ryan) tak nezbývá nic jiného než najmout speciálního agenta přes únosy a výkupné (Russell Crowe). Co se ale stane, když se ti dva do sebe zamilují?
Zajímavost: První volbou na roli agenta byl Harrison Ford, ten ji ale odmítl.

Originální trailer filmu Životní zkouška

Plakát filmu Fantom ráje Fantom ráje (Phantom of the Paradise) (středa 8. 8., Prima Cool, 23.15 - 01.00 / čtvrtek 9. 8., 03.25 - 04.50)
Správně ujetý, záměrně kýčovitý muzikál plný hitů sedmdesátých let je možná tím nejbizarnějším, co kdy natočil Brian De Palma. Ten se s ničím příliš netrápí a perfektně tu buduje tajemnou atmosféru a neštítí se několika brutálních scén. Za zmínku kromě zajímavé choreografie, poněkud zvráceného humoru a nádherné Jessicy Harper stojí i oscarová nominace za hudbu. Čas se ale na výsledku podepsal trošku víc, než by bylo zdrávo. U nás nepříliš známý snímek vás každopádně nenechá chladnými.
Synopse: Mladý skladatel Winslow (William Finley) touží po slávě a uznání. Uvěří proto slibům záhadného producenta, že mu pomůže se prosadit. Až příliš pozdě si uvědomí, že se upsal ďáblu a nečeká ho nic jiného než procházka peklem. Pokusí se před ním ochránit alespoň mladinkou zpěvačku (Jessica Harper), do níž se zamiloval.
Zajímavost: Na ptačí motiv na Fantomově kostýmu přišel sám William Finley.

Originální trailer filmu Fantom ráje

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY