Blog: Letní filmová škola 1. - Rozjezd

Vydáno: 24.07.2012 10:50 - Eduard Spáčil | foto: facebook tvůrce

Filmové léto, to nejsou zdaleka jen Vary. Koho totiž film zajímá trochu do hloubky a nechybí mu povykující pseudocelebrity, ten si možná v červenci užije ještě víc v Uherském Hradišti. Nejinak je tomu letos.
Letošní ročník se musel potýkat s odchodem zásadního sponzora (Synot Tipu), což s sebou přineslo logicky nezbytná usporná opatření včetně zkrácení programu na osm dní, na kvalitě a příjemnosti přehlídky se to ale naštěstí nepodepsalo. Pořád je to osm dní, kde si najdete to svoje a vážně "hrozí", že na něco zajímavého, dosud nepoznaného narazíte.
Na rovinu říkám, že třeba návštěva a přehlídka filmů Carlose Saury není něco, co by mi vyrazilo dech, stejně jako nemám intenzivní potřebu chodit na maďarské či ruské filmy, jenže bohatý program nabízí pořád tolik laskomin, že ani tak zdaleka nestihnu oběhat všechno, co bych chtěl.
Jestliže loňský roční byl především ve znamení Billyho Wildera, letošním vrcholem je aspoň pro mne jakožto milovníka starých (a) dobrých anglo-amerických filmů přehlídka tvorby Davida Leana. A to se přiznávám, že se mi jeho snímky doposud trestuhodně vyhýbaly. Na vině byla samozřejmě jejich často nadprůměrná stopáž.
Na takového Lawrence z Arábie s jeho třemi a půl hodinami si tady asi stejně nejspíš netroufnu, obzvlášť pozdě v noci, a vychutnám si ho raději doma z Blu-raye. Ale jinak moje obavy, že tomuhle pánovi nebudu rozumět, úspěšně rozptýlila Leanova labutí píseň Cesta do Indie, která mě uchvátila velkolepými kompozicemi precizně sladěnými s poměrně komorním vyprávěním a bavil jsem se lépe než u čehokoliv jiného v prvních třech dnech filmovky. Dneska je mimochodem na řadě Doktor Živago.
Tradiční specialitou je také cyklus Film a živá hudba, kde jsou němé klasiky doprovázeny kapelou na pódiu. Letošní volbou jsou převážně komedie Harolda Lloyda. Je pravda, že třeba brněnská alternativa v podání skupiny Ty Syčáci mi ke groteskám úplně nesedí, takoví OTK mi naopak přišli jako volba víc než vhodná. A On zázračným studentem je prostě pořád báječná zábava.
Jakožto milovník zvrhlé brakové podívané nemůžu neocenit reprezentativní výběr blaxploitation filmů. Ano, kvalita se u těchto snímků posuzuje na základě trochu jiných kritérií než obvykle. Čím vyšší je hustota násilí, nahoty, nejapných hereckých výkonů a hlášek na filmové políčko, tím lépe pro diváka. A teď mě už omluvte, vyrážím na Lidské tornádo. Měla by to být pecka. Však mrkněte na trailer.

Originální trailer filmu The Human Tornado


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY