Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Polski film

Recenze: Polski film

Vydáno: 24.07.2012 13:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jakub Brych | foto: facebook tvůrce

Marek Najbrt a čtveřice Matonoha, Liška, Polášek a Daniel přicházejí s filmem, který je ztřeštěný, mlží a fabuluje a nikdy nepřizná pravou barvu, ale přesto má větší výpovědní hodnotu než leckteré oduševnělé drama.

Polski filmRecenzoval/a Jakub Brych dne 24.07.2012 13:00. Marek Najbrt a čtveřice Matonoha, Liška, Polášek a Daniel přicházejí s filmem, který je ztřeštěný, mlží a fabuluje a nikdy nepřizná pravou barvu, ale přesto má větší výpovědní hodnotu než leckteré oduševnělé drama. Hodnocení: 4
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Polski film je film o fiktivním filmu o fiktivním filmu s herci, kteří hrají svá vlastní fiktivní já, která ale nejsou zase tak úplně fiktivní. Stejně tak děj je fiktivní, ale na druhou stranu občas omylem fiktivní není.
I takhle složitě se to dá říct. Polski film film je fraška, prank, dokument a hromada dalších různých věcí, především je to ale film party kamarádů. Party kamarádů, která se potkala už na JAMU a má za sebou slušnou společnou filmovou historii. Kromě toho, že spolu ústřední čtveřice provozovala humorný pořad Komediograf, zahráli si spolu i v pár filmech, kde se postupně poznali s režisérem Markem Najbrtem.
A s ním s po zdařilé spolupráci vrhli do společného filmu. S ním a jeho nerozlučnými scénáristickými parťáky Robertem Geislerem a Benjaminem Tučkem, s nimiž Najbrt dělal na svých celovečerácích Mistrech i Protektorovi.
A zkušená parta se prostě pozná. Polski film totiž disponuje opravdovým lidským rozměrem a to nejen proto, že je z části založený na pravdě, ale i díky skvělé práci, která byla odvedená při práci s natočeným materiálem. Film by se dal vlastně rozdělit na dvě základní složky - tu fiktivní představuje hlavní dějová linka a pár charakterů a tu autentickou hlavně ústřední čtyřka, která do filmu skutečně investovala své vlastní identity.
A na nich staví extrémně vypointované často sebeparodické situace a gagy, které ve výsledku využívá buď k sebereflexi nebo k čistě humoristickým účelům. Hranice mezi fikcí a realitou je jednak nejasná a jednak se překračuje často a bez okolků, a proto v diváku vyvolává konstantní pocit nejistoty. O to cennější ovšem každá pointa je, protože místo aby ji film naservíroval na zlatém podnose s popiskem "Tak takhle to teda je", nechá vás přežvýkat si přijatou informaci hezky po svém a kriticky se nad ní zamyslet.
Není to hořkosladká úvaha nad smyslem života ani nejnovější vize zrodu lidstva, spíš jen výpověď party, která si něco zažila, vystoupala na pomyslném žebříčku slávy na poměrně vysoký stupeň a chce se tak trochu ohlédnout, zabilancovat a v neposlední řadě si zablbnout.
Ze všeho si vystřelit. Z Poláků, z dětí v Africe a sami ze sebe. Nekorektně si vyhodit z kopýtka na účet volaného a náležitě si to užít. Při tom všem ale dokázala tahle parta stvořit mimořádně zábavnou frašku, jejíž humor je sympaticky nevyzpytatelný, ale lidský a (ve většině případů) vkusný a kromě jednorázové zábavy přináší i funkční odlehčení vážnějším tématům.
Opírá se při tom o bravurně vystavěnou konstrukci mystifikací, která přes složitější strukturu nikdy nepůsobí zmatečně a ačkoliv vás nechává většinu času mírně na pochybách, mezi jednotlivými rovinami filmové reality balancuje skvěle, přičemž sem a tam vysolí vtípek, kterým celý koncept mírně nabourá a oživí. Scénáristické trio zkrátka sází jeden trumf za druhým a místy si opravdu sahá takřka na vrchol žánru.
Přesto i tady ke konci platí, že čeho je moc, toho je příliš. Ačkoliv takřka celou dobu film funguje jak v epické tak komediální rovině, ke konci už začíná trochu rozpačitět, jako by si tvůrci nebyli jistí, kam vlastně směrovat a jak vygradovat nadcházející finále. To už totiž bohužel začíná postrádat lehkost a nadhled předchozího děje a ve chvíli, kdy se dostává do surrealistických hororových rovin, i přes technickou kvalitu a funkčnost jednotlivých scén působí nepřirozeně.
Kýžená elevace adrenalinu se sice dostaví, ale pocit završení vás lízne jen matně. Polski film ovšem naštěstí nevolá po ničem grandiózním a revolučním a vzhledem k tomu, že všechno podstatné vybalí již dávno před koncem, je závěrečná scéna naprosto adekvátním a příjemným zakončením celé taškařice.
"To byla velká chyba, točit s Polákama," lamentuje Tomáš Matonoha nad koprodukcí s našimi sousedy. K divákově radosti to ale rozhodně není pravda - Polski film je zdařilé a neotřelé dílo, které zvládá jak pobavit, tak strhnout a nepostrádá srdce a duši. Je rozhodně na místě se na něj vypravit, protože něco tak zábavného tu u nás nejspíš zas ještě nějakou dobu nevznikne.

Český trailer filmu Polski film

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Soundtrack k Polskemu filmu od Midi Lidi je v prodeji
Soundtrack k Polskemu filmu od Midi Lidi je v prodeji Pokud máte návštěvu nejnovějšího snímku Marka Najbrta Polski film už za sebou a pokud se vám zalíbil hudební doprovod, máte nyní jedinečnou možnost si soundtrack pořídit i na nosiči. Na svědomí jej má projekt Midi Lidi. čtěte zde
Vydáno: 19.07.2012 18:45 v sekci Novinky | Zprávy
0
Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary zná vítěze
Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary zná vítěze V sobotních večerních hodinách byl ukončen 47. ročník karlovarského filmového festivalu. Nejlepším filmem se stal norský snímek Henrik, cenu si odnáší také domácí Polski film. čtěte zde
Vydáno: 08.07.2012 11:06 v sekci Novinky | Zprávy
0
Podívejte se na fotografie ze snímku Polski film
Podívejte se na fotografie ze snímku Polski film Již za tři týdny se chystá do kin nová komedie Marka Najbrta Polski film. Na to, jak v ní bude vypadat například Jan Budař, Pavel Liška, Jana Plodková, Josef Polášek nebo Tomáš Matonoha, se můžete podívat již nyní. čtěte zde
Vydáno: 21.06.2012 15:24 v sekci Novinky | Zprávy
0
Preview: Polski film
Preview: Polski film Čtveřice českých herců vyráží do Polska natočit si svůj vysněný společný film. Tam ale Liška, Matonoha, Daniel a Polášek pod vedením Jana Budaře zjistí, že to nebude jen tak. Hlavní otázka ovšem je, co z toho je pravda a co... čtěte zde
Vydáno: 06.06.2012 13:00 v sekci Radar | Preview
0
Polski film Marka Najbrta se představuje v traileru
Polski film Marka Najbrta se představuje v traileru Nový film režiséra oceňovaného Protektora stírá hranice mezi fikcí a realitou v příběhu čtyř kamarádů z brněnské JAMU. V hlavních rolích se představí Tomáš Matonoha, Pavel Liška, Josef Polášek a Marek Daniel. Podívejte se... čtěte zde
Vydáno: 01.06.2012 07:14 v sekci Novinky | Trailery
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Válečnice a Robin Hood dobře ví, že Halloween končí (12.10.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Black Widow a Lavi společně naskočili na palubu (07.07.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Teroristka chodí na gympl, kde podstupuje souboj na slunci (03.04.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- České lvy bude moderovat Václav Kopta (06.12.2018 11:48 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Vdovy tráví 3 dny v Quiberonu, kde čtou knihu obrazů a hledají čertí brko (28.11.2018 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Pohádka Čertí brko zaujme spíš politickou satirou než příběhem (27.11.2018 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Bizarní komedie Mars je vypravěčsky rozpadlým nepodařeným škvárem (21.10.2018 08:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Králové zlodějů hledají na Halloween čarodějovy hodiny, protože chtějí letět na Mars (17.10.2018 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Prezident Blaník má čtyřicítku na krku, přichází o iluze a je u konce s dechem (06.04.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Prezident Blaník vtipně oživuje českou politickou satiru (01.02.2018 12:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Prezident Blaník drží nit z přízraků a čeká na happy end (31.01.2018 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Prezident Blaník kandiduje v prvním traileru (21.12.2017 17:12 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Bajkeři mají Snowboarďáky a Rafťáky jako nedostižný vzor (19.10.2017 09:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Doctor Strange bojuje s evropskou kinematografií (26.10.2016 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Smutná komedie Instalatér z Tuchlovic má blíž ke smutnému dramatu (05.10.2016 15:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Dívka ve vlaku a instalatér z Tuchlovic prožívají rodinné štěstí (05.10.2016 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Transcendentní krkavci hrají Enderovu hru (27.11.2015 07:45 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Anonym zkouší rozesmát armádu temnot (06.11.2015 08:56 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu