Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Temný rytíř povstal

Recenze: Temný rytíř povstal

Vydáno: 20.07.2012 00:06 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: Warner Bros.

Temný rytíř se vrací do kinosálů a musí svést závěrečný souboj o svůj milovaný Gotham s děsivým svalovcem Banem. Výsledek je značně nejistý a zvítězit může kdokoli. Epické zakončení fenomenální trilogie je konečně tady!

Temný rytíř povstalRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 20.07.2012 00:06. Temný rytíř se vrací do kinosálů a musí svést závěrečný souboj o svůj milovaný Gotham s děsivým svalovcem Banem. Výsledek je značně nejistý a zvítězit může kdokoli. Epické zakončení fenomenální trilogie je konečně tady! Hodnocení: 4.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Christopher Nolan od svého debutu Sledování ušel dlouhou cestu. Vypracoval se v jednoho z nejuznávanějších filmařů současnosti a svým Temným rytířem dokonce úplně změnil a posunul hranice žánru komiksových adaptací. Proto není divu, že na završení celé trilogie (kterou započal výtečný origin Batman začíná) s názvem Temný rytíř povstal byly od diváků a fanoušků kladeny jen ty nejvyšší požadavky. A jak to tedy vlastně dopadlo?
Od porážky šíleného Jokera uplynulo dlouhých osm let, během nichž z Gothamu téměř vymizel organizovaný zločin. Z Batmana, který vzal zločiny Harveyho Denta na sebe, se stal psanec a nepřítel lidu. Bruce Wayne se uchýlil na své sídlo, kde žije samotářským životem a jediným společníkem mu je věrný sluha Alfred. Pomalu nepotřebným se stává i komisař Gordon, jehož odvolání už je blízko. Všechno se ale změní ve chvíli, kdy se na Gotham žene pohroma jménem Bane - svalovec s respirační maskou, který chystá tomuhle městu strašlivou pomstu. A to neznamená nic jiného než to, že Batman bude muset povstat z popela.
Jelikož Nolan zvolil takřka tříhodinovou stopáž, od začátku nikam nespěchá a úvodní zhruba hodinka je ukázkou precizního filmařského umění. Možná se většině diváků bude zdát nudná a zbytečná, své místo ve filmu ale má. Režisér tu pomalu buduje nervózní atmosféru nejistoty, z níž pochopíte, že se chystá něco hrozivého, nevíte však co. Akce je v této části pomálu a prostor dostávají hlavně dialogy plné osudových promluv, které ale rozhodně nepůsobí směšně. Králem v jejich pronášení je mimochodem naprosto výtečný Michael Caine, který ale bohužel nedostane příliš prostoru. Napětí je v těchto momentech šponováno opravdu na maximum.
Přechod do akčnější části nečiní Nolanovi sebemenší potíže. Akční scény jsou natočeny suverénně a hlavně přehledně (od Temného rytíře obrovský krok vpřed). Syrové a v rámci možností realistické bitky mezi Batmanem a Banem (jsou tedy všehovšudy jen dvě) patří podle mého názoru k absolutním vrcholům celého snímku. Hodně zajímavá je i střihová skladba, která je komplikovaná, neboť sleduje hodně postav a vedlejších epizod, a při tom působí strašně jednoduše a orientace v ní je zcela jasná.
Tvůrci (zejména oba bratři Nolanové) nezklamávají ani v příběhové linii, která je opět mnohovrstevnatá a výtečně pracuje s většinou postav. Sice tentokráte nejsou až na jedinou výjimku o krok před divákem podobně jako v Temném rytíři, to ale vůbec nevadí. Je zkrátka od prvního záběru jasné, že osud nikoho nemine a jde jen o to, jakou cestou bude realizován.
Co se psychologické propracovanosti hrdinů týče, je batmanovská trilogie v komiksovém žánru naprosto unikátní a dost možná na dlouho ještě bude. Přesto se v závěru mohou vkrádat pochyby o tom, zda tolik linií (velké množství postav a menších podzápletek) bylo nezbytně nutných. Tím pádem se totiž stává, že několik aktérů - včetně Batmana - vypadne vždy na chvíli ze hry.
Herecky je vše na té nejvyšší úrovni. O Michaelu Caineovi už byla řeč, Christian Bale je díl od dílu lepší a právě završení trilogie je jeho vrcholem a takhle bych mohl pokračovat dál, protože všichni do jednoho jsou fantastičtí. Zahanbit se nedala ani Anne Hathaway, jejíhož obsazení jsem se, přiznávám, hodně bál. Není ale důvod, její Catwoman je svébytnou postavou a sama herečka do ní vklouzla bez potíží. V porovnání s Michelle Pfeiffer sice není tak sexy, na druhou stranu ale působí mnohem skutečněji, za což může i méně "sadomasochistický" obleček. Její role v příběhu ale překvapivě není tak zásadní, jak se očekávalo.
Zcela záměrně jsem se nezmínil o Baneovi, protože ten zaslouží samostatný odstavec. Nolan si velmi dobře uvědomil, že po šíleném Jokerovi je potřeba zcela jiný záporák, a Bane tohle naplňuje do posledního písmene. Jde z něho strach, nepostrádá charisma, má motivaci, oproti Jokerovi je klidný a chladnokrevný a diváka prostě zajímá. Troufnu si ale říci, že bez Toma Hardyho by nebyl tím, čím je. Tenhleten talentovaný Brit si svou roli užil a dokázal vytvořit opravdu děsivého padoucha.
Jelikož má celý film onu respirační masku (bez ní ho uvidíme pouze na pár vteřin), musí všechny polohy uhrát jen očima, což se mu daří naprosto famózně. Z jediného pohledu je vám jasné, že s ním není radno špásovat a Batman to s ním bude mít hodně těžké. Ona huhlavost, o níž se hojně diskutovalo, není nakonec tak hrozná, rozumět mu je obstojně, jen je "přezvučenější" než ostatní. Jeho pohnutky vzít vládu chamtivým a dostat ji do rukou prostých lidí navíc mohou na někoho v době ze všech stran skloňované hospodářské krize působit více než sympaticky.
Tvůrci se hojně vrací k předchozím dílům (ať už krátkými flashbacky nebo některými dialogy) a celé netopýří univerzum tak umně a nenásilně propojují. Takhle si já osobně představuji inteligentní letní blockbuster, který pobaví, dojme a zároveň si nehraje na nějak extrémně chytrý.
Čekáte nějaký háček? Ano, přijde. Temný rytíř povstal je totiž natočen trošku jinak než jeho předchůdci a skoro postrádá emoce! Zatímco v Temném rytíři jste se sžili s postavami a byli jste jakoby uvnitř děje, zde jste pouhými pozorovateli toho, co se děje na plátně. Podobně silný moment, jakým se Harvey Dent proměnil v Two Face, tu zkrátka nenajdete. Možná proto pak na vás finální zvrat nebude tak působit. Emocionální rozdíl v obou filmech bych přirovnal k rozdílům mezi ranou a současnou tvorbou Davida Finchera. I ten teď točí podobně odosobněné snímky.
Pokud mi něco na Temný rytíř povstal povstal vadilo, bylo to až extrémní množství hlášek, kterých je tu víc jak v obou předešlých dílech dohromady. Do "nolanovského" pojetí Gothamu se zkrátka nějak nehodí a přišly mi víc než co jiného jako úlitba komiksovým sešitům. Podobný problém můžete mít i se vztahem Batmana a Catwoman (a v druhém plánu také s malým využitím ženských postav), který působí také jako pěst na oko. Celý závěr zkrátka není tak "peckoidní", jak si všichni představovali a rozhodně vám po něm nespadne čelist.
Přes drobné výhrady představuje Temný rytíř povstal výtečné završení výtečné trilogie, která vstoupí do dějin kinematografie. Jediným jeho problémem je to, že zatímco Batman začíná a Temný rytíř fungovaly víceméně na první zhlédnutí, epický závěr je potřeba vidět vícekrát, aby byl plně doceněn. A nejlépe na Imaxovském plátně, protože tam si vše užijete ještě mnohem více. (Recenzi IMAX verze najdete zde.)
Filmům o Batmanovi se věnujeme také v našem aktuálním tématu, kde se můžete v tematických článcích mimo jiné dozvědět více o různých režisérských pohledech na Gotham City, seznámit se blíže s jednotlivými postavami či důkladně poznat Catwoman.

Český trailer filmu Temný rytíř povstal

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
9/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Hans Zimmer: The Dark Knight Rises OST
Soundtrack: Temný rytíř povstal Hans Zimmer má poslední dobou napilno. Po loňských Pirátech z Karibiku či letošním Madagascaru přichází s hudbou k Nolanovu závěrečnému dílu batmanovské ságy. Jak se mu soundtrack povedl? čtěte zde
Vydáno: 19.07.2012 13:00 v sekci Recenze | Soundtracky
0
Catwoman: Anatomie postavy
Catwoman: Anatomie postavy Během letošního završení trilogie o Temném rytíři nebude Batmanovi zatápět pouze terorista s přímočarými úmysly Bane, ale také nejednoznačná Selina Kyle alias Catwoman. Co od ní můžeme očekávat? čtěte zde
Vydáno: 18.07.2012 20:51 v sekci Články | Publicistika
0
Téma: Tři režiséři, tři vize Gothamu - Joel Schumacher
Téma: Tři režiséři, tři vize Gothamu - Joel Schumacher Před vyvrcholením Nolanovy trilogie se neuškodí ohlédnout, jak se s postavou temného rytíře popasovali tvůrci novodobých hraných adaptací. Ve druhé části zhodnotíme vehemenci, s jakou se Joel Schumacher pokusil Batmana zničit. čtěte zde
Vydáno: 15.07.2012 12:00 v sekci Články | Publicistika
0
Téma: Tři režiséři, tři vize Gothamu - Tim Burton
Téma: Tři režiséři, tři vize Gothamu - Tim Burton Před vyvrcholením Nolanovy trilogie se neuškodí ohlédnout, jak se s postavou temného rytíře popasovali tvůrci novodobých hraných adaptací. První část článku věnujeme samozřejmě Timu Burtonovi a jeho dvěma Batmanům. čtěte zde
Vydáno: 14.07.2012 13:00 v sekci Články | Publicistika
0
Téma: Kdo je kdo v Gotham City
Téma: Kdo je kdo v Gotham City Gotham City - temné město, v němž zločin jen bují a těžko se zastavuje. Naštěstí je tu Batman, který zdejší obyvatele inspiruje ke šlechetným činům a nějaké aktivitě. Náš další tematický článek souvisí právě s jeho... čtěte zde
Vydáno: 11.07.2012 22:49 v sekci Články | Publicistika
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led (22.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Motorkáři (06.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Motorkáři (08.01.2024 17:51 v Novinky | Trailery)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Tom Wilkinson (30.12.2023 22:21 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Policajt v Beverly Hills: Axel F (14.12.2023 14:53 v Novinky | Trailery)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Maggie Gyllenhaal natočí Frankensteinovu nevěstu (04.08.2023 10:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Tvůrce atomové bomby bojuje ve filmu Oppenheimer o spásu své duše (22.07.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zázračný aparát Barbenheimer (19.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Amélie z Montmartru a divoký klaun objevují kouzlo romantických komedií (07.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu