Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Top 10: Batmanovy hračky

Top 10: Batmanovy hračky

Vydáno: 29.07.2012 19:59 v sekci Články | Žebříčky - Michala Benešovská | foto: Warner Bros. Pictures

Batman má mnoho vychytávek. Ale nejsou to vždy jen nolanovské hypermilitantní pomůcky. Za svou filmovou kariéru si netopýří muž pohrál se spoustou věciček. Na některé z nich se společně podíváme.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Batman není obdařen žádnými speciálními schopnostmi, nekousl ho radioaktivní netopýr ani nepřilétl ze vzdálené planety, jejíž obyvatelé disponují nadpřirozenými silami. Je to člověk, výstřední milionář, který si pomáhá různými hračičkami a vychytávkami, aby mohl efektivně potírat zločin. Ukážeme vám nyní deset gadgetů, bez kterých by se netopýří muž neobešel.
Samozřejmě že Nolanova série přinesla luxusní hračky, o kterých by se dalo debatovat dlouhé hodiny, avšak nebudeme tolik rigidní a náš žebříček bude spíše průřez všemi dosavadními filmy, i těmi naprosto zapomenutými.
10. Brnění / oblek
Výskyt: všechny filmy
Černé brnění s vyrýsovanými svaly se stalo emblematickým. Batmanův slušivý obleček (brnění) prošel v průběhu času několika modifikacemi. Žlutý netopýří znak z Burtonových filmů se postupně vytratil, samotné obličejové masce se zmenšila netopýří ouška a tvář se začala více zahalovat. Batman šel zkrátka s dobou a měnil se i materiál hrdinova funkčního prádla. Guma přestala stačit a například Nolanův Batman už nosí něco, čím se zřejmě zpevňují americké ponorky.
Každopádně brnění – kostým je pro Batmana zcela zásadní. Je neprůstřelné, pevné, a přece poskytuje volnost pohybu a není to žádný směšný elasťák (kromě hábitu z filmové verze ze 60. let). Doplňují ho pevné botky a rukavičky. Boty jsou opravdu na vysoké úrovni, mimo jiné jsou vybaveny ostřím, které je ve vhodný okamžik dokáže proměnit v lední brusle.
Součástí obleku je také proslulý Batmanův opasek. Někdy je až zarážející, co všechno dokáže nenápadný doplněk pojmout a unést. Připnout se na něj dají snadno navíjecí systémy, bombičky a bumerangy… zkrátka celý Batmanův arzenál. Komiksová verze slavného opasku je daleko propracovanější, filmoví tvůrci ho poněkud odsunuli do pozadí, asi proto, aby nevypadal Batman směšně.
Není pochyb, že Batmanův oděv inspiroval marvelovského milionáře Tonyho Starka, který si však zbastlil o poznání barevnější obleček.
9. Batmobil
Výskyt: všechny filmy
Batmanovo vozidlo bylo až do Nolanova Batman začíná typické "žihadlo" podobající se lamborghini. Už na první pohled evokovalo velice rychlou jízdu, vhodnou především do gothamských ulic. Na povel se obalí štítem proti nenechavcům, trefí samo do garáže, sedí v zatáčkách, zabrzdí na místě, raketový pohon je samozřejmost stejně jako jízda po zdech a zabudované "machine guny". Až teprve zmíněný Christopher Nolan pro svou sérii zvolil spíše terénní tančík - Tumbler. V každém případě, Batmana jeho auto zkrátka nevypeče. Ačkoliv je pravda, že se jednou podařilo zlotřilému Tučňákovi díky speciálnímu zařízení auto ovládat a způsobit tím Batmanovi menší komplikace.
8. Batpod
Výskyt: Temný rytíř
Gotham se zrychlil, doprava zhoustla a Batman nepatří mezi ty, kteří hodlají tvrdnout v zácpě. Ačkoliv je batmobil opravdu výtečný automobil, v mnoha ohledech se ukázal časem jako nepraktický a hlavně okoukaný. Batman má ale jiné možnosti než normální lidé, takže je pro něj řešení jednoduché – batpod! Batpod, robustní motorka, jež sviští neuvěřitelnou rychlostí, vybavena dvěma kanóny je špičková a od Temného rytíře naprosto kultovní záležitost. Navíc je praktickou součástí Tumbleru. Není to dokonalé?
7. Bumerang aka Batarang
Výskyt: v jistých modifikacích se vyskytuje ve všech filmech
Bumerang ve tvaru netopýrka je vděčná a všestranná pomůcka. V prvním Burtonově filmu se jednalo o praktický kovový bumerang, ale ve druhém filmu Batman se vrací se už temný rytíř oháněl computerizovanou verzí, která měla naváděcí zařízení a likvidovala nepřátele ve zvoleném pořadí (nakonec si ho však odnesl pudl, s tím určitě Batman nepočítal). Ve snímku Joela Schumachera Batman navždy se vyskytují dokonce dva různé batarangy, každý s jinou funkcí. A Nolanův Batman například používá mini-batarangy jako ninjovské vrhací hvězdice. Prostě multifunkční záležitost.
6. Batcave
Výskyt: všechny filmy
Každý netopýr má svou jeskyni, toto pravidlo platí samozřejmě i pro Batmana. Jeho "jeskyně" je napěchována vychytávkami všeho druhu. Pouze vyvolení mají do této bájné jeskyně přístup. Ometat se tam může pochopitelně Alfred, sám Bruce Wayne, Robin, Batgirl a občas tam vezme Batman na exkurzi i nějakou slečnu, kterou chce oslnit. Kapitola sama pro sebe jsou pak vchody do Batmanova doupěte. Někdy jsou to dveře, jindy efektní skluzavky přímo ke stolu ve Waynově kanceláři. Zkrátka když se chce Batman dostat do své jeskyně, vždy si vchod najde.
5. Batboat
Výskyt: Batman, Batman se vrací, Batman navždy
Batman je spíše městský typ, na moři ho obyčejně nenajdete. To ovšem neplatí o Batmanovi z roku 1966, který měl epesní člun, se kterým se vesele proháněl po širém moři. I Tim Burton svého Batmana při jeho druhém dobrodružství trochu namočil, totiž jeho úhlavní nepřítel Tučňák obýval gothamské kanály, takže Batman nasedl do svého člunku i zde. Pochopitelně se jednalo o vylepšený model proti verzi z 60. let. Schumacherův Batman měl zase o něco lepší vodní plavidlo, do kterého však usedl ve filmu Batman navždy Robin – moc se v něm však neohřál, neboť ho Two-face s Riddlerem rychle vyřídili. Pokud se ale řekne batboat, navždy to bude ta směšně roztomilá kocábka z 60. let.
4. Batwing / Batplane
Výskyt: Batman, Batman se vrací, Batman navždy
Netopýři létají, Batman také. Pokud se zrovna nevznáší na lanech a zatouží po vyšší sféře, má batwing. Patrně nejapartnější dopravní prostředek (společně s batpadem pochopitelně). Elegantní stíhačka ve tvaru netopýřího loga lahodí oku, zvláště když s ní Batman vylétne "až k Měsíci" a v jeho záři vynikne ten správný tvar. Nicméně toto zařízení není jen na lety noční oblohou, je to v podstatě další zbraň, a to smrtonosná (naprosto vše, čím Batman jezdí, má zabudované "machine guny" nebo komplikované navijákové systémy). Christopher Nolan se svými militantními choutkami ovšem elegantní stíhačku přetaví v létající tank. Ale on si to prostě může dovolit.
3. Bat-sonar
Výskyt: Temný rytíř
Jak bylo řečeno, Batman nemá šestý smysl Petera Parkera, takže si musí pomáhat a nahradit schopnosti pokročilými technologiemi. Bat-sonar je zařízení, které funguje podobně jako sonar netopýrů, kterým pomáhá v orientaci. Vyslaný ultrazvuk (signál) se odrazí od předmětů a jde zpět ke svému zdroji (k netopýrovi / Batmanovi), který díky tomu získá perfektní přehled o tom, kde kdo je, a zařídí se podle toho. Vychytaná nápodoba dokonalosti matky přírody, kterou Batman dotáhl do dokonalosti - jeho sonar má také vlastnosti rentgenu.
2. Ženy
Výskyt: všechny filmy
Zní to poněkud sexisticky, ale je to tak. Batman / Bruce Wayne si se ženami pěkně hraje. Pochopitelně, že je to superhrdina a ti mají komplikovaný milostný život, ale zacházet s nimi takto? Kvůli jisté asynchronii mizí jeho partnerky většinou v černé díře nebo je Batman nechává umírat. Ty, o nichž je v dalších filmech jen letmá zmínka, mohou hovořit o štěstí. Poutavý je pak výběr krásek, které se v netopýřích pracičkách vystřídaly, vždy se totiž jednalo o dobové špičkové krásky – Kim Basinger (v roce 1989 opravdu byla idolem krásy), Michelle Pfeiffer, Nicole Kidman, Elle Macpherson. Avšak Christopher Nolan se musel opět lišit a přišel ve své sérii s atypickými ženskými protějšky, jejichž půvab je patrný někde dál za hranicí konvenční představy o ženské kráse, ale člověk nemusí být zrovna scientolog, aby se i do těchto dam zakoukal, Katie Holmes i Maggie Gyllenhaal se svých rolí zhostily opravdu bravurně. Mimochodem, na světě vlastně pobíhá dost ženských, které vědí, že Bruce Wayne je Batman – jakto, že se to ještě nerozneslo?!
1. Bat Shark Repellent
Výskyt: Batman
Nemohli jsme opomenout legendární a klasickou batmanovskou vychytávku. V 60. letech byl Batman ještě na hony vzdálený dnešnímu "temnému rytíři". V dobách minulých se oblékal do šedivého elasťáku a Robin připomínal nablblého svazáka. Vlastně celý jejich vztah byl často předmětem různých spekulací. Toto bizarní duo používalo nejen skutečně podivnou mluvu, ale i zvláštní pomůcky. Jistá originalita se jim však nedá upřít. Představte si následující situaci - do Batmana se zakousne žralok. Nepříjemné. Navíc ten nebožák visí na žebříku z vrtulníku a žralok se ne a ne pustit. Dobře mířené údery nepomáhají, nějaké řešení? Naštěstí je vrtulník vybaven zásobou žraločích repelentů. Velice účinných, nutno uznat. Pokud vaše fantazie nebyla schopna vytvořit působivou imaginaci a obrázek v galerii vás akorát zmátl, tak zhlédněte video níže. Mimochodem... kdo vlastně pilotuje ten vrtulník?

Bat Shark Repellent v akci

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Temný rytíř povstal (IMAX verze) 10/10
Recenze: Temný rytíř povstal (IMAX verze) Více než hodina materiálu zakončení Nolanovy batmanovské trilogie byla natáčena speciální technologií určenou přímo pro Imaxovská plátna. Jak moc tedy tato skutečnost ovlivní celkový divácký zážitek? Přečtěte si naši... čtěte zde
Vydáno: 26.07.2012 22:24 v sekci Recenze | Premiéry
0
Téma: Tři režiséři, tři vize Gothamu - Christopher Nolan
Téma: Tři režiséři, tři vize Gothamu - Christopher Nolan Před vyvrcholením Nolanovy trilogie se neuškodí ohlédnout, jak se s postavou temného rytíře popasovali tvůrci novodobých hraných adaptací. V závěru článku se podíváme na zoubek prvním dvěma dílům znovu nastartované série. čtěte zde
Vydáno: 21.07.2012 19:00 v sekci Články | Publicistika
0
Temný rytíř povstal 9/10
Recenze: Temný rytíř povstal Temný rytíř se vrací do kinosálů a musí svést závěrečný souboj o svůj milovaný Gotham s děsivým svalovcem Banem. Výsledek je značně nejistý a zvítězit může kdokoli. Epické zakončení fenomenální trilogie je konečně tady! čtěte zde
Vydáno: 20.07.2012 00:06 v sekci Recenze | Premiéry
0
Téma: Kdo je kdo v Gotham City
Téma: Kdo je kdo v Gotham City Gotham City - temné město, v němž zločin jen bují a těžko se zastavuje. Naštěstí je tu Batman, který zdejší obyvatele inspiruje ke šlechetným činům a nějaké aktivitě. Náš další tematický článek souvisí právě s jeho... čtěte zde
Vydáno: 11.07.2012 22:49 v sekci Články | Publicistika
0
TOP 10: Sexbomby z papíru
TOP 10: Sexbomby z papíru Jsou mladé, krásné, mají superschopnosti a navzdory plochému médiu jim nechybí bujné křivky, které se dnes a denně promítají ve vlhkých snech comicsových geeků. A u příležitosti blížící se premiéry Avengers jsme se na ně... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2012 19:00 v sekci Články | Žebříčky
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel Tom Wilkinson (30.12.2023 22:21 v Novinky | Zprávy)
- Veselé Vánoce přeje Filmserver (24.12.2023 07:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Flash bleskurychle servíruje fanservis, ale jako příběh pokulhává (15.06.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Top 10: písničkové soundtracky 90. let (30.04.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Téma: 10+1 zahraničních vánočních klasik, které musíte do Vánoc vidět (04.12.2022 12:30 v Články | Publicistika)
- Box office: Batman měl velký úspěch (07.03.2022 07:30 v Komentáře | Box office)
- Oscar 2021: Nejlepší herec v hlavní a vedlejší roli (10.04.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Oscar 2021: jací jsou favorité? (20.01.2021 10:10 v Články | Publicistika)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2020 opustily (22.12.2020 13:46 v Novinky | Zprávy)
- Téma: nejlepší filmy všech dob (13.12.2020 12:00 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Mistr hazardu Batman ztratil Stalina a volá netvora (20.11.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Jak dlouhý je Tenet? (15.07.2020 15:38 v Novinky | Zprávy)
- Michael Keaton bude znovu Batman (23.06.2020 08:10 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel režisér Joel Schumacher (23.06.2020 06:29 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: komerčně nejúspěšnější filmy 2000-2009 (01.02.2020 10:30 v Články | Publicistika)
- John Turturro míří do Batmana (24.11.2019 13:33 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu