Téma: Batmanova abeceda

Vydáno: 23.07.2012 10:00 - Vratislav Šálek | foto: Warner Bros. Pictures

Dalším tematickým článkem, jenž se váže k problematice Temného rytíře, je celá batmanovská abeceda. Chcete-li si tedy ujasnit některé pojmy nebo znovu se utvrdit v tom, na co se máte těšit, můžete se do ní směle pustit. Prostě Batman od A do Z.
Před premiérou dlouho očekávaného trháku Temný rytíř povstal neuškodí projít si celou batmanovskou abecedu zahrnující důležité pojmy, které by vám mohly pomoci se v celé sáze zorientovat. Pokud vás napadne něco, co by vystihovalo písmena Q a Y, dejte nám vědět do diskuze a my to rádi zahrneme do článku.
Akce: Je zcela jasné, že ani v očekávaném trháku roku nebude chybět nějaká ta akce. A je taktéž velmi pravděpodobné, že na ploše skoro tří hodin uvidíme hodně přestřelek, honiček a bitek, ale zároveň se můžeme těšit na hluboce propracované postavy a důraz na psychologii. Vyvrcholením celého snímku bude zřejmě nějaká epická řežba Batmana s Banem. Rozhodně je na co se těšit.
Bane: Co za plány kuje tento svalovec? To je zatím zahaleno tajemstvím, ale je evidentní, že Batman to dost odskáče. Huhlavý terorista s respirační maskou budí strach, kudy chodí, a žádná legrace s ním určitě nebude. Vypadá to, že to, co nedokázal Ra´s al Ghul, a to, co se jen o chloupek nepodařilo šílenému Jokerovi, definitivně dokončí právě tento "borec" - tj. srovnání Gothamu se zemí. A Bruce Wayne se na to bude dívat (a my pochopitelně s ním).
Catwoman: Dost možná klíčová postava příběhu. Vzbuzuje hodně otázek a odpovědí se zatím nedostává. Nejzásadnější bude to, na čí stranu se nakonec přikloní a co tím získá. Bojovat asi umí více než obstojně, takže se nemusíme bát, že by se nám nepředvedla v nějaké pořádné akci. Problém pro filmového fanouška může být snad jen to, jak si s náročnou rolí poradí dosud spíše tvář z romantických záležitostí Anne Hathaway. Lze ale předpokládat, že toto si Christopher Nolan ohlídal.
Česká distribuční premiéra: Do našich kinosálů (i do IMAXu) vstoupí dlouho očekávaný kousek už 26. července. Tak se připravte.
Deprese: Je cítit ze všech stran, že vyvrcholení celé ságy bude hodně temné a depresivní. Nolan přitvrdil na atmosféře a lze vytušit, že ta v Temný rytíř povstal bude ještě hutnější a bezvýchodnější než kdy předtím. Dá se také očekávat, že konec bude mít k povinným sladkobolným závěrům letních blockbusterů na míle daleko. Tady nás prostě nic veselého nečeká. Spíše naopak.
Emoce: Ani o ty nouze určitě nebude. Pokud pochybujete, stačí se podívat na trailer: zoufalý komisař Gordon, zlomený Bruce Wayne, pochybující Alfred a sebevědomý Bane. To je záruka toho, že emoce tu budou prýštit z každého záběru a pro diváka bude jen velmi těžké je ustát. Po letech budování universa, příběhu a postav se na nás zkrátka povalí těžká emoční nálož, která nás nejspíš uzemní na několik měsíců.
Finanční hit: O tom nemůže být pochyb. Už předchozí Temný rytíř vydělal více než miliardu dolarů a podobná čísla bude atakovat i jeho pokračování. Na celkovém výdělku by se navíc neměl příliš projevit ani fakt, že snímek není ve 3D, a tudíž se za něho nebude připlácet. Tamtamy fungují spolehlivě, a pokud výsledek bude stát za to (s čímž všichni počítají), kina se budou plnit i opakovaně a zelené papírky budou přitékat vysokým tempem.
Gotham: Rodné město Bruce Waynea tentokráte dostane pořádně zabrat a není vůbec jisté, zda (nejen) Baneovo řádění ustojí. Zdejší obyvatelé zřejmě prožijí další chvíle plné strachu a nejistoty a vypadá to, že ani na Batmana se nebudou moci spolehnout. Inu, zkáza zkorumpovaného města se pomalu, ale jistě blíží.
Herecká sestava: V Temný rytíř povstal se sejde vskutku výborný ansámbl - k již starým známým Christianu Baleovi, Michaelu Caineovi, Morganu Freemanovi a Garymu Oldmanovi se připojí Tom Hardy, Anne Hathaway, Marion Cotillard nebo Joseph Gordon-Levitt. Je tedy jasné, že i z tohoto hlediska se máme na co těšit.
CHristian Bale: Hlavní tvář trilogie o Batmanovi pochopitelně nebude chybět ani tentokrát a zdá se, že bude čelit i největší herecké výzvě (v rámci série), s čímž by si měl ale bez problému poradit. Do závěrečného dílu ostatně vstupuje už jako držitel Oscara (za film Fighter), což je asi to nejdůležitější v jeho profesní kariéře, co se mezi oběma Batmany odehrálo.
Inteligentní film: Téměř jistě ano. Už Temný rytíř měl na míle daleko ke klasickým komiksovým adaptacím a byl hlavně inteligentním kriminálním dramatem, na jehož stavbě si tvůrci dali pořádně záležet. Že by v Temný rytíř povstal otočili o sto osmdesát stupňů a naservírovali nám pouze velkolepý akční blockbuster bez přesahu, je takřka s jistotou vyloučeno. Toto by si nikdo nemohl dovolit.
Joker: Padouch, jenž navždy změnil Gotham, byl sice poražen, jeho stín se ale nad městem vznáší dál. Po jeho řádění nezůstal kámen na kameni a lidé si uvědomili, že absolutní zlo může existovat. Je už jen na nich, jak se s tím vyrovnají a jak moc se nechají šíleným zločincem poznamenat. Není ale sporu o tom, že strachu zasel tento gangster do duší dost a dost. V neposlední řadě také otřásl samotnou podstatou Batmanova bytí a v jeho psychice zanechal hluboké stopy.
Kvalitní zážitek: Předčasné závěry nemám rád, ale zde si troufnu tvrdit, že kvalita bude zaručena. Už první ohlasy jsou nadšené a skládají absolutorium. Opravdu není důvod si myslet, že bychom měli být zklamáni.
Letní blockbuster: Ne v pravém slova smyslu, ale rozhodně ano. Místo oddechové zábavy nás čeká osudové drama bez happyendu, hluboce propracované postavy, temná atmosféra a parádní akce. To ale vůbec nevadí, protože Nolanovi to zase projde a obří komerční úspěch je vysoce pravděpodobný.
Muzika: Nedílná součást dotvářející celkový dojem Nolanovy trilogie. Podepsán je pod ní klasik Hans Zimmer (tentokrát samostatně), který má s psaním hudby k podobným filmům bohaté zkušenosti. Příjemnou skutečností budiž to, že tvůrci umístili celý soundtrack na internet někdy v minulém týdnu volně ke stažení. Zájemci tak ví, do čeho jdou.
Nolan: Muž, který netopýří ságu resuscitoval a udělal z ní regulérní kriminální drama, je dnes už uznávaným filmařem. Předchozím a geniálním Temným rytířem si na sebe sice upletl bič v podobě nadpozemsky vysokých očekávání, čas, který si na zakončení celé trilogie dal, však svědčí o tom, že si je toho dobře vědom a chce, aby výsledek byl co nejlepší. Zda tomu tak je, nebo ne, se už brzy dozvíme.
Očekávání: Neskutečná až nadpozemská. S lehčí nadsázkou se dá říci, že už po doběhnutí závěrečných titulků Temného rytíře začali všichni vyhlížet další pokračování. S plynoucím časem, šeptandou a později i potvrzenými informacemi začínala veškerá očekávání gradovat. Všemu pak nasadily korunu výtečné trailery. Teď už nezbývá než doufat, že nás tvůrci nezklamou.
Padouch: Kdo bude stát na straně dobra a kdo na straně zla, se dozvíme opravdu až při sledování. Logicky tak tedy nemůžeme přesně určit, s kolika padouchy se Batman utká. U Banea je to jasné, ale na jaké straně budou stát Catwoman, záhadná Miranda Tate a mladý policista John Blake, si nikdo absolutně netroufá odhadovat. Nezbývá než čekat.
Robin: Tradiční komiksový partner Batmana v Nolanových adaptacích zcela chybí, což je jen a jen dobře. K temnému a depresivnímu pojetí všech filmů se tato komická postavička vůbec nehodí a v už tak zalidněném Gothamu by byl pouze do počtu. Jeho existence je navíc těžce poškozena Schumacherovými snímky a křečovitým podáním Chrise O'Donnella. Toto se napravuje jen velmi těžko.
Řádění: Bortící se mosty, vybuchující fotbalové hřiště, vzpoura vězňů, anarchie - toto všechno vládne Gothamu od příchodu Banea. Jak jinak tedy nazvat jeho činnost? Důležitější ale je, kdo mu učiní přítrž.
Strach: Ten budou prožívat nejen obyvatelé Gothamu, ale také všichni diváci u velkého plátna. Osud žádné z postav není vůbec jasný, a jelikož Nolan s nimi umí pracovat, můžeme se spolehnout, že se budeme o své hrdiny bát. Stačí vzpomenout, jak Harveyho Denta proměnil v Two Face, aniž by to působilo lacině, a způsobil tím u diváků velmi silné emoce. U Temný rytíř povstal to bude nejspíš velmi podobné.
Šťastný konec: Tak na ten rovnou zapomeňte. Už jen hesla z trailerů ("Víra je zlomena", "Naděje je ztracena", "Oheň zaplane") a výrazy většiny zúčastněných dávají jasně najevo, že tady se happyendu nedočkáme ani náhodou. Ba naopak. Pokud budou slabší povahy plakat, rozhodně to nebude kvůli tomu, jak všichni žili šťastně až do smrti.
Thumbler: Z vysloužilého vojenského vozu dokázal Lucius Fox udělat cool batmobil, který je rychlý a účelný. Prošel několika proměnami designu a i v Temný rytíř povstal bude nejspíš zase trošku vychytanější a rychlejší. Uvidíme, jak moc si s ním tvůrci vyhráli a v co ho tentokrát dokážou ještě proměnit. Milovníci aut si zase přijdou na své.
Událost roku: Nejspíše ano. Při vší úctě k Avengers, restartovanému Spidermanovi a novému Bourneovi bude právě Temný rytíř povstal událostí léta, potažmo celého roku. Z hlediska očekávání se dá srovnat jen s nedávným Prometheem a možná ještě s dalším Bondem. Další filmy už na něho hledí z uctivé vzdálenosti.
Vybavení: Legendárnější než batmanovský arzenál je snad už jen ten bondovský. Batpody, batmobily, motocykly, různá vznášedla, to vše už jsme ve slavné netopýří sáze viděli a ještě uvidíme. Už trailery ukázaly některé nové zbraně a hračičky, s nimiž se Batman vytasí. Obzvláště jakési letadlo, které jeden z trailerů zakončuje, vypadá dost zajímavě a atraktivně.
Wayne: Jakpak asi skončí tento miliardář s dvojí identitou? Prozradí se konečně, že je vlastně Batman? A proč bude sedět v kriminále? Přemůže extrémně nabušeného Banea? A přežije to vůbec? Otázek je dost a dost, uvidíme, na kolik z nich dostaneme odpovědi. Už brzy.
X-faktor: V podstatě to jediné, co u Bruce Waynea alias Batmana nenajdeme. Žádné superschopnosti nemá, je to člověk z masa a kostí. Pokud tedy nepočítáme takřka neomezené finanční možnosti, které jako jediný dědic rodinného impéria má, něco jako X-faktor mu skutečně chybí.
Závěr ságy: Jak se to vezme. Nolan se nijak netají tím, že s případným restartem netopýřího muže už nechce mít nic společného a bude ho maximálně produkovat. Až čas každopádně ukáže, zda režisér své slovo dodrží a hlavně zda má vůbec smysl do takto našlápnuté a výtečně zrealizované trilogie jakýmkoli způsobem zasahovat.
Ženy: Těch se kolem Bruce Waynea točilo vždycky dost a nejinak tomu bude i teď. Kromě Seliny Kane alias Catwoman mu hlavou (a možná i srdcem) pořádně zatočí tajemná Miranda Tate. Už z traileru si lze domyslet, že vedle akce a hutné atmosféry se dostane i na romantiku. A právě ta by paradoxně mohla hrát zcela zásadní roli v celém příběhu.
P. S.: Recenzi filmu Temný rytíř povstal si můžete přečíst zde.


Český trailer filmu Temný rytíř povstal


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY