Catwoman: Anatomie postavy

Vydáno: 18.07.2012 20:51 - Martin Bubrín | foto: Warner Bros.

Během letošního završení trilogie o Temném rytíři nebude Batmanovi zatápět pouze terorista s přímočarými úmysly Bane, ale také nejednoznačná Selina Kyle alias Catwoman. Co od ní můžeme očekávat?
Když se řekne Catwoman, mnoho z nás si vybaví ženu v uplém latexovém kostýmu s velkým výstřihem, kočičí maskou a bičem... nebo Michelle Pfeiffer. V rámci tradičního Nolanova realismu na nás však letos v kině bude čekat mnohem více polidštěná, racionální a ve skutečnosti ukotvená postava, která bude mít jistě mnohem hlubší úmysly než jen škodolibě zatápět Batmanovi a náramně se při tom bavit. Pojďte se s námi podívat, kam až sahají kořeny jedné z nejstarších komiksových (anti)hrdinek vůbec.
Původ Kočičí ženy
Zaobírat se zde pravým původem Catwoman je téměř nemožné, jelikož byl její "skutečný" příběh mnohokrát variován v různých komiksech, alternativních univerzech, sériích a historiích. Úplně poprvé se ale objevila roku 1940 v prvním dílu Batmana, kde si ještě říkala The Cat - představena byla jako noblesní zlodějka se zálibou v bičích a velkých krádežích. V dalších starších sériích je Selina Kyle například letuška trpící amnézií, která se vydá na dráhu zločinu poté, co utrpí těžký náraz do hlavy při pádu letadla, jinde se zase od začátku vydává za manželku Bruce Waynea. V pozdějších, modernějších vydáních, například od známého komiksového scenáristy Franka Millera v novele Batman: Rok jedna, má Catwoman mnohem složitější, ne už tak naivní původ. Je představena jako kočky milující prostitutka / domina, která se rozhodne stát se maskovanou zlodějkou potom, co pozná Batmana (pozn.: Batman v této sérii není prostitut).
Alternativních realit je však ještě více – jednou se jedná o dceru Carmina Falconeho (to je ten mafián z Batman začíná), podruhé pochází ze sirotčince, potřetí se dostává do potyčky s Banem, která dost razantně poznamená další osud Temného rytíře (více už prozrazovat nebudeme, je dost možné, že toto Nolan využije ve svém filmu). Stále to ale není vše – Catwoman v devadesátých letech dokonce dostala vlastní komiksovou sérii, dějově dost podobnou s Batmanem. Selina je dítě ze sirotčince, které v dospělosti potírá zločin v Gotham City, bojuje proti padouchům a řeší problémy s identitou. V nejšílenějších alternativních realitách bojuje proti Amazonkám, proti galaktickým Black Lanternům a jednou dokonce dostane sidekicka jménem Catgirl. Pokud trochu zapátráte na internetu, podobných ústřelků najdete jistě mnohem více.
Ostré drápy a svůdný šarm – základní charakteristika
Jako sirotek (pokud uznáme ten nejznámější původ postavy) se o sebe musela Selina od malička dokázat postarat a přežít v ulicích Gothamu. To ji nepřekvapivě nesvedlo do útulku pro bezdomovce, ale na dráhu zločinu a krádeží, díky nimž si zajišťovala živobytí. Nešlo však o náhodné olupování chodců, ale většinou o promyšlené krádeže, v nichž mrštné "kočce" pomohly hlavně fyzické schopnosti a dovednosti. Jak už to u všemožných superhrdinů a zvláštních agentů (i když Catwoman není ani jedno) bývá, jde hlavně o dokonale naučená a zvládnutá bojová umění a akrobatické kousky. Roky perfektního unikání a schovávání se před zákonem zdokonalily Catwoman natolik, že se jeví zdatnější než kdejaký vyškolený gymnasta a atlet, který navíc více než dobře zvládá kontaktní souboje.
Aby se nejednalo jen o obyčejnou zlodějku s trochu lepšími schopnostmi než řadový smrtelník, rozhodla si Selina díky své povaze a dovednostem dát jméno Catwoman a inspirovaná otrhanou pouliční kočkou si vyrobila také svůj první kostým. Ten se v mnoha verzích výrazně liší, základem je ale téměř pokaždé latexová kombinéza, vysoké podpatky, kočičí maska, někdy obohacená o velké brýle. Její typickou hračkou je bič (neptejte se, na co ho používá) a ostré drápy vystupující z rukavic, aby mohla škrábat jako kočka. Při soubojích je extrémně odolná vůči bolesti.
Čím déle v lupičské branži působí, tím větší si může dopřávat luxus a navyšovat své nároky na další krádeže. K nim občas použije své upravené vozidlo Cat-illac (toho se pochopitelně v TDKR nedočkáme), všelijaké speciální pásky, roubíky a různé utišující prostředky, které dělají vykrádání objektů ještě snazší. Bohatí gangsteři a mafiáni totiž mají příliš mnoho věcí, které nepotřebují. Jejím jediným prohřeškem je vlastně jen zlodějina, ve svém morálním kodexu (stejně jako v Batmanovém) není pro zabíjení místo.
Úmysly má totiž vyšší než jen v rámci osobního obohacení. Často (nebo výhradně) jedná v zájmu altruismu a tím, že okrádá bohaté a "dává" chudým, se tak může pasovat na gothamského Robina Hooda. Takové okrádání se však nelíbí Batmanovi, kterému pravidelně uniká. Jejich vztah však není jednoznačný – Catwoman totiž není záporák jako takový (například ve smyslu Banea), ale spíše antihrdinka, která hraje na obě strany. Jednou tak může působit jako obyčejná zlodějka, podruhé však dělá Batmanovi společníka, a to nejen v pracovní rovině (ve smyslu skákání po střechách a potírání zločinu). Komplikovaný romantický vztah nebo i milostný trojúhelník (s Wayneovou společnicí Mirandou Tate) by snad mohl rozehrát i Nolan v Temný rytíř povstal, kde se podobné postavení Catwoman jako ambivalentní postavy přímo vybízí.
Catwoman ve filmové podobě
V televizi se Kočičí žena objevuje už od šedesátých let. Tam si zahrála v asi nejvíc gay seriálu, který kdy americké televize vysílaly – a to v Batmanovi, vysílaném od roku 1966. Campy potenciál seriálu, na kterém se se správně naladěnými a opilými kamarády dokážete nasmát více než u libovolné "cohenovky", přivedl v několika dílech na scénu i Catwoman ztvárněnou herečkou Julií Newmar, následně přeobsazenou dokonce afroamerickou herečkou Earthou Kitt. Její účinkování pak pokračuje v neméně kultovním, stejnojmenném filmu, uvedeném současně se seriálem, kde si ikonickou roli zahrála übersexy Lee Meriwether, vítězka Miss America z roku 1955. Nečekejte však nějaké komplikované uchopení postavy, Catwoman je zde naivně prezentována jako arcinemesis, která chce spolu se záporáky jako Joker, Tučňák nebo Hádankář ovládnout svět. Připravte se na kostýmy jako z maškarního plesu, vtipné přestrojení za ruskou imigrantku, do níž se zamiluje Bruce Wayne, a vůbec zábavné přehrávání a hlášky, které ještě přidávají na podvratném čtení celého "díla".

Lee Meriwether jako Catwoman ve filmu Batman
Nejvíce se na velkém plátně předvedla samozřejmě Michelle Pfeiffer ve filmu Batman se vrací z roku 1993. Temnější a depresivnější nástavba Burtonovy jedničky mimo slizkého záporáka Tučňáka představila i Catwoman, která se opět zrodila trošku jinak, než napovídají nejrůznější verze komiksů. Selina Kyle zde dělá sekretářku mocného obchodníka Maxe Shrecka (zde je alternativní realita zřejmá, jelikož postava byla vytvořena výhradně pro film), a jen co odhalí jeho podvodný plán na finanční obohacení, je shozena ze střechy mrakodrapu.

Přeměna Seliny Kyle v Catwoman ve filmu Batman se vrací
Po vzoru devíti kočičích životů však přežije a poháněná pomstou i kočičími instinkty (ne nadarmo, když ji reinkarnovaly pouliční kočky) se vydává na nelítostnou kriminální dráhu. Což zahrnuje také burtonovsky bizarní sexy obleček, svádění Batmana a šílené akrobatické kousky. Michelle Pfeiffer ztvárnila bezmála kultovní roli, na niž mnoho fanoušků nedá dopustit. Kvůli nevídanému úspěchu filmu dokonce vznikla i vlastní komiksová série s Catwoman, která vycházela dlouhých osm let až do roku 2001. Kdo ví, jakého osudu by se dočkala, kdyby ji hrála původně obsazená Annette Bening nebo dokonce Madonna. To už se dnes naštěstí nedovíme.

Michelle Pfeiffer jako Catwoman ve filmu Batman se vrací
Za zdaleka nejbizarnější filmové ztvárnění Catwoman se považuje stejnojmenný snímek z roku 2004. Tady si producenti nejspíš mysleli, že by bylo strašně cool do hlavní role obsadit Halle Berry, překopat celou "kočičí" mytologii naruby a jako záporačku obsadit obstarožní Sharon Stone. Výsledkem byl jeden z nejhorších filmů roku, čerstvý kandidát na první místo do žebříčku Bottom 100 a čestná Zlatá malina pro hlavní herecký výkon. Podivný sadomasochistický obleček byl jen začátek.

Zrození Patience Phillips ve filmu Catwoman
V této sólovce dokonce nevystupuje ani Selina Kyle – hlavní hrdinkou je jakási Patience Phillips pracující jako módní návrhářka pro kosmetickou společnost. Když odhalí obří konspiraci ohledně svého zaměstnavatele, stane se z ostýchavé dívky díky osudové chvíli ze dne na den Catwoman. Zkrátka na ni zamňouká několik koček, Patience dostane superschopnosti a začne se chovat trochu jako domácí mazlíček. Od klasického pojetí Catwoman, tedy ženy vychované ulicí, která jedná v zájmu vyššího dobra, je tato verze tedy hodně mimo. Což dali fanoušci hlasitě najevo. Abychom toto veledílo jen nehanili, závěrečný souboj filmu se v guilty pleasure hodnotách náramně vyvedl... aneb digitální Halle Berry ještě nikdy nebyla uvěřitelnější.

Závěrečný souboj ve filmu Catwoman
Aby se geekům splatil dluh (a vlhké sny), objevila se Catwoman také v loňské očekávané videohře Batman: Arkham City. Ta se spíše než Nolanovu univerzu přibližuje moderním komiksům řízlým burtonovskou stylizací, ale i tak si zde Kočičí žena odbyla působivou premiéru. Nebylo to jen velkým výstřihem, který odolal každému akrobatickému kousku, ale také lascivním fyzickým projevem a dabingem, který se nebojí ani hlášek jako vystřižených z pornografických snímků (I’ve been a bad bad kitty.). A ještě k tomu jste za ni mohli hrát.

Catwoman ve hře Batman: Arkham City
A tím se dostáváme až k poslednímu ztvárnění – a to v dlouho očekávaném završení netopýří trilogie. Catwoman si po dlouhých castingových tahanicích, kde byla zmiňována jména jako Charlize Theron, Blake Lively, Keira Knightley nebo Natalie Portman, zahrála talentovaná Anne Hathaway. Režisér si nemůže spolupráci s herečkou vynachválit, tak si počkejme, jak bude tato nepředvídatelná postava vpasována do osudového příběhu Temného rytíře. Jak můžeme vidět, samotný design obleku prošel oproti minulým verzím značnými úpravami – její kostým se vlastně vrací k úplnému počátku a namátkou připomíná obleček Lee Meriwether. Samozřejmě v mnohem futurističtějším balení. Čekejte tedy tuny technologických vymožeností, které si z pouhých obrázků zatím netroufáme odhadovat, k čemu budou sloužit. Dvě věci ale víme jistě - Anne to s nimi zatraceně sluší a bude jezdit na Batmanově motorce.

TV Spot 2 filmu Temný rytíř povstal


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY