Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: Tři režiséři, tři vize Gothamu - Tim Burton

Téma: Tři režiséři, tři vize Gothamu - Tim Burton

Vydáno: 14.07.2012 13:00 v sekci Články | Publicistika - Eduard Spáčil | foto: Warner Bros. Pictures

Před vyvrcholením Nolanovy trilogie se neuškodí ohlédnout, jak se s postavou temného rytíře popasovali tvůrci novodobých hraných adaptací. První část článku věnujeme samozřejmě Timu Burtonovi a jeho dvěma Batmanům.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Následující řádky nechtějí být nějakou hlubokou analýzou, jakých najdete na internetu stovky, jako spíš osobnějším osvěžením paměti pro ty, co už si, stejně jako já donedávna, dlouho žádného Batmana nepustili. A třeba vás k tomu teď nalákáme.
Batman
Timu Burtonovi vděčíme dodnes za to, že létajícího chlápka v latexovém obleku můžeme brát vážně. Koncem osmdesátých let k tomu byla ostatně vhodná doba díky úspěchu "seriózních" netopýřích komiksů jako Návrat temného rytíře Franka Millera či Batman: Kameňák Alana Moora.
Už žádné rozjuchané pomrkávání ve stylu televizního seriálu ze šedesátých let. Zachraňovat svět prostě není žádná sranda. Warneři byli zase určitě rádi, když i s relativně temnějším dílkem prodali děckám miliony hraček. A Jack Nicholson se nejspíš nezlobil, že si pomohl díky podílu na zisku k padesáti milionům dolarů.
Michael Keaton byl pro hlavní roli trefou do černého - z jeho Bruce Wayna vyzařuje až plachost, zatímco když mu zasvítí oči v netopýřím obleku, mrazí z něj v zádech. Je těžké uhrát si svoje, navíc v roli zavilého slušňáka s traumatem, proti exhibujícímu Jacku Nicholsonovi, ale Keaton to zvládl s přehledem. A to podepisovali komiksoví fanoušci petice proti jeho obsazení.
Nicholson se pitvoří ostošest, ale je to jednoduše jiná liga, než když se o totéž pokoušejí Tommy Lee Jones nebo Jim Carrey. Film mu navíc dává i klidnější momenty, díky kterým jeho Joker není jen poskakující šášula. Kim Basinger má za úkol film pouze zdobit a dělá to pěkně.
Gotham připomíná Langovu Metropolis, německý expresionismus, film noir a prý i Brazil. Jenže když se objeví kazeťák, začne hrát nevhodná Princova hudba a po ulicích jezdí sedmdesátková auta, stylově vytříbená záležitost se mění tak trochu v mišmaš. Ještě že je tu Elfmanův parádní soundtrack.
Závěr na věži mě vždycky trochu nudil. Nepřekvapilo mě tedy zjištění, že podle původního scénáře měla sličná Vicky Vale zemřít Jokerovou rukou a Batman se měl rozzuřit do ruda, jenže producent Jon Peters rozhodl jinak a všichni museli šplhat. Ano, vzpomněl jsem si u toho na finále Vertiga, ale k čemu to?
Zvažované alternativy: pro roli Batmana: Gibson, Costner, Sheen, Brosnan, Selleck, Murray - dokážete si aspoň jednoho z nich představit jako netopýřího muže? Musel by si Tom Selleck oholit kníra? Vicky Vale měla hrát Sean Young, ale před natáčením se zranila. Burton chtěl Michelle Pfeiffer, ale Keatonovi se to nezdálo, protože s ní randil. O několik let později už to asi bylo v pořádku.
Originální trailer filmu Batman

Batman se vrací
Úspěch Batmana byl fantastický. Studio samozřejmě požadovalo sequel, ale režisérovi se už do něj nechtělo. Tak mu přihodili peněz, producentský post a Peterse odsunuli do pozice výkonného producenta a Burton si mohl natočit film podle svých představ. A tak se stalo. Bohužel pro Warnery se ukázalo, že jsou to představy zatraceně divoké.
Jestli byla jednička burtonovská hlavně díky ujetým hrdinům, dvojka už je kompletně jeho filmem jak po stránce vizuální, tak i náladou. Dýchá hrůzou a temnotou jako Dickensova Vánoční koleda a hlavní postavy připomínají výplody nějaké noční můry.
Kočičí žena nosí vlastnoručně spíchnutý S/M obleček. Malý, tlustý a ošklivý Tučňák je zjevně nadržený, což neváhá komentovat, jeho plánem je vraždit malé děti a prohání se stokami v obří žluté kachničce atd. Výprava má pohádkovější ráz - ovšem v tom grimmovském slova smyslu - a působí celistvějším dojmem než minule. Elfmanova hudba je tentokrát ještě epičtější a osudovější.
A Batman? Ten se během první půlhodiny objeví jen na několik minut a troufám si říct, že kdyby zmizel úplně, zase tolik by nechyběl. Samozřejmě přeháním, protože jeho romance s Kočičí ženou je krásně prokletá, ale trio Tučnák, Catwoman a Max Shreck by si ve filmu s jiným názvem opravdu vystačilo. Jestliže už původní Batman bral své vyšinuté hrdiny překvapivě vážně, tentokrát se jim režisér věnuje s ještě pečlivostí a naléhavostí.
Všichni víme, jak to dopadlo. Film měl úspěch, ale jeho temnota zaskočila studio, které muselo rušit happymealová meníčka v McDonald's (dobová reklama zde), a převládl dojem, že na této látce se dalo vydělat ještě mnohem víc peněz, kdyby byla podána vstřícněji. A barevněji. Prostě jak říká staré pořekadlo, cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly.
Zvažované alternativy: Annette Bening už měla roli Seliny/Catwoman odklepnutou, ale "vyoutovala" se tím, že otěhotněla. Z těch divočejších castingových nápadů pak musím zmínit Raquel Welch (v té době už jí bylo přes padesát), Madonnu, Cher nebo Susan Sarandon. A pak samozřejmě šílenou Sean Young, která proslula tím, že věřila, že kočičí roli měla dostat (když už přišla o Vicky Vale), a tak si sama sešila obleček, naklusala v něm za producenty a vyžadovala svou účast na konkurzu. No, asi neumí moc dobře šít.
Originální trailer filmu Batman se vrací


P. S.: Druhou část článku věnovanou filmům Tima Burtona si můžete přečíst tady. Třetí díl rozebírající snímky Joela Schumachera pak naleznete zde.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Téma: Kdo je kdo v Gotham City
Téma: Kdo je kdo v Gotham City Gotham City - temné město, v němž zločin jen bují a těžko se zastavuje. Naštěstí je tu Batman, který zdejší obyvatele inspiruje ke šlechetným činům a nějaké aktivitě. Náš další tematický článek souvisí právě s jeho... čtěte zde
Vydáno: 11.07.2012 22:49 v sekci Články | Publicistika
0
FAQ: Temný rytíř povstal
FAQ: Temný rytíř povstal Do premiéry nového Batmana zbývají už jen nějaké tři týdny a my si teď můžeme shrnout to základní, co o Nolanově netopýřím opusu víme. Kdo se chce dozvědět něco nového nebo si jen utřídit, co už ví, nechť čte dál. čtěte zde
Vydáno: 04.07.2012 14:00 v sekci Články | Publicistika
0
TOP 10: Ledové krásky ze severu
TOP 10: Ledové krásky ze severu Neokoukaná krása a přirozený projev udělaly ze severských hereček přímo fenomén, který má dlouhou tradici. Rádi bychom vám u příležitosti premiéry očekávané sci-fi Prometheus přiblížili některé současnice a předchůdkyně... čtěte zde
Vydáno: 30.05.2012 21:42 v sekci Články | Žebříčky
0
TOP 10: Sexbomby z papíru
TOP 10: Sexbomby z papíru Jsou mladé, krásné, mají superschopnosti a navzdory plochému médiu jim nechybí bujné křivky, které se dnes a denně promítají ve vlhkých snech comicsových geeků. A u příležitosti blížící se premiéry Avengers jsme se na ně... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2012 19:00 v sekci Články | Žebříčky
0
Oscar 2012: Ohlédnutí za 84. ročníkem
Oscar 2012: Ohlédnutí za 84. ročníkem Čtřiaosmdesátý ročník cen Americké filmové akademie je už historií. Ohlédněme se společně za jeho výsledky i za průběhem celého ceremoniálu. Byl letošní ročník něčím jedinečný? Budeme si na něj za pár let pamatovat? čtěte zde
Vydáno: 28.02.2012 09:30 v sekci Komentáře | Reportáže
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Tim Burton natočí film o gigantické ženě (02.02.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Veselé Vánoce přeje Filmserver (24.12.2023 07:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Flash bleskurychle servíruje fanservis, ale jako příběh pokulhává (15.06.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- K obsazení Beetlejuice 2 se přidává Monica Belluci a Willem Dafoe (12.05.2023 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- Jenna Ortega a Beetlejuice 2 (11.03.2023 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: 10+1 zahraničních vánočních klasik, které musíte do Vánoc vidět (04.12.2022 12:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Wednesday Addamsová (09.10.2022 09:31 v Novinky | Trailery)
- Jenna Ortega je Wednesday v traileru (18.08.2022 11:30 v Novinky | Trailery)
- Jenna Ortega je Wednesday (07.06.2022 08:30 v Novinky | Trailery)
- Christina Ricci bude v Addamsově rodině (22.03.2022 16:57 v Novinky | Zprávy)
- Timothée Chalamet jako Willy Wonka na první fotce (13.10.2021 12:00 v Novinky | Zprávy)
- Catherine Zeta-Jones bude Morticia Addams (10.08.2021 16:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šofér Dumbo uvízl na mělčinách, kde ho čeká inferno (14.05.2021 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu