Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Abraham Lincoln: Lovec upírů

Recenze: Abraham Lincoln: Lovec upírů

Vydáno: 17.07.2012 19:27 v sekci Recenze | Premiéry - Adam Hencze | foto: filmofilia.com

Amerika je v těžkých dobách sužována největší občanskou válkou společně s rasovými nepokoji a její vůdce plní roli prezidenta a lovce upírů v jedné osobě. Látka, která pro fandy komiksů, upírů a Bekmambeta zněla neskutečně šťavnatě, je ve finále rozpačitá víc než je zdrávo.

Abraham Lincoln: Lovec upírůRecenzoval/a Adam Hencze dne 17.07.2012 19:27. Amerika je v těžkých dobách sužována největší občanskou válkou společně s rasovými nepokoji a její vůdce plní roli prezidenta a lovce upírů v jedné osobě. Látka, která pro fandy komiksů, upírů a Bekmambeta zněla neskutečně šťavnatě, je ve finále rozpačitá víc než je zdrávo. Hodnocení: 2
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
A přiznejme si, kdo z nás to nečekal. Velevýznamná historická postava mávající nastříbřenou sekerou ve vypravěčském crossoveru s upířím akčním hororem zněla prostě až příliš skvěle. Bekmambetova novinka se nevyhnula haldám klišé, které na diváka křičí nejen ze slabých dialogů a ze scénáře samotného, ale i z toho, co má být Abrahamovým základním stavebním kamenem – z akce. A nejhorší na tom je, že Lincoln nemá ani velkou šanci k satisfakci režisérových fanoušků, jelikož se jedná o odklon k nicneříkajícímu podprůměru zatím rozhodně největší.
Přitom mají Timurovy Hlídky styl, temnou atmosféru a svým padnoucím béčkovým vizuálem učarovaly velkému množství filmových diváků. Po efektním a kasovně i divácky úspěšném Wanted se zdálo, že má režisér budoucnost za kamerou v Hollywoodu zaručenou. Jestli nás o tom chtěl svým nejnovějším přírůstkem přesvědčit, šlápl vedle, a to rovnou do něčeho odporně páchnoucího.
Film se snaží vyprávět události skrz tři životní období jednoho z nejslavnějších prezidentů Ameriky – dětství, dospělost a prezidentské období. Naráží na největší problémy tehdejší doby a neustále vyzdvihuje otázku otroctví, kterou posléze Abe využije jako hlavní bod programu své kandidatury na post vůdce země.
Upírská stylizace je do tohoto zasazení přidána násilně a stejně jako většina prvků filmu nefunguje. Při nepovedené mstě za svou mrtvou matku (kterou zabil samozřejmě upír) potká Abe svého mistra učitele, který mu nejen klasicky zachrání život, ale na cestě dlážděné odsekanými končetinami, voličskými lístky a nezbytným stříbrem mu poskytne nezbytné rady.
Bekmambetov si v rozmotávání příběhu se slušnou výpravou a po epičnosti volajícím scénáři není zdaleka tak jistý, jako u svých ruských Hlídek, které mu seděly mnohem líp. Nejenže pro svůj upíří epos vybral nevhodné herce, neumí je ale ani správně navést a spojit se svými postavami – divákovi jsou pak jejich strasti a dokonce i smrti naprosto ukradené.
S tím se ale trochu počítá, s Abrahamem jsme se těšili právě na akci zbarvenou černou upíří krví, vyšperkovanou létajícími useknutými hlavami a šlachami provoněným vzduchem. Ani tuto úlohu bohužel Abe neplní - většina akčních scén se všemožnými průletovými zpomalenými záběry kamer je děsivě nepřehledných a zoufale laciných.
Aby to nestačilo, Lovec upírů servíruje jedno klišé za druhým. Sekání do stromu a zjištění, že největší silou není chtíč po pomstě a dokonce ani nenávist, které následují slabé dialogy šustící papírem a snažící se zbytečně o známé pravdy a moudra. Film servíruje jeden patos za druhým a divák se tak začne čím dál tím víc zaposlouchávat do tikání svých hodinek. Vyprávění z dospělosti Abrahama je jenom vata nastavená jako "něco mezi začátkem a akcí na konci", která ubíjí společně s celkovou stopáží, která je na hony přepálená.
Platí to i pro nekonečné handrkování a snahy o sblížení hlavních postav v obchodě, kde Abe jeden čas pracuje. Se slabým a nastavovaným scénářem se nedá moc pracovat a své o tom ví nejen nemastný, neslaný Benjamin Walker, ale i Mary Elizabeth Winstead, která představuje budoucí Lincolnovu ženu. Nefunguje tak ani ta část, která měla sblížit a vykreslit postavy tak, aby s nimi divák sympatizoval. Casting, očividně stejně jako většinu dalších věcí, nikdo moc neřešil. Hlavně nastříhat nadupaný trailer a říznou muzikou, zpomalovačkami a tvrdými kytarovými riffy nalákat spoustu lidí.
Paradoxně jsou v akcích tvrdé riffy jedna z mála fungujících věcí – po plantáži jižanských upírů (snad jediné nadprůměrné sekvence) vedených Rufusem Sewellem, který do své role snad jako jediný celkem padne, už jde vše opravdu od devíti k pěti. Nenadchne ani závěr s vlakem, který veze společně s prezidentem země stříbrné bajonety k bitvě u Gettysburgu, a už vůbec ne snad nejodfláklejší závěrečný souboj hlavních postav, který trvá všehovšudy asi čtyři sekundy.
Obrazy z války Severu proti Jihu jsou ale nafilmovány slušně a tajně si proto přejeme, aby v Hollywoodu podobnou látku se slušným rozpočtem konečně dostal do ruky nějaký schopný režisér – co se ale týče Lincolna, doufáme že se tímto nepovedeným polotovarem další cesty podobným žánrovým průnikům uzavřou. Navždy.

Český trailer filmu Abraham Lincoln: Lovec upírů

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
4/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Preview: Abraham Lincoln: Lovec upírů
Preview: Abraham Lincoln: Lovec upírů Meze zprznitelnosti všeho možného se posouvají zase o kousek dál. Abraham Lincoln totiž tentokrát mimo otroctví a bezpráví potírá také své zubaté po krvi lačnící spoluobčany a sem tam při tom roztříská i nějaký ten strom... čtěte zde
Vydáno: 20.06.2012 10:00 v sekci Radar | Preview
0
Práce na sequelu Wanted jsou opět v plném proudu
Práce na sequelu Wanted jsou opět v plném proudu O sequelu Bekmambetova Wanted se mluví už od doby, kdy snímek vešel v roce 2008 do kin. A zdá se, že plané řeči se už konečně začínají promeňovat ve skutky. Tým původních scenáristů se znovu pouští do práce. čtěte zde
Vydáno: 19.06.2012 17:24 v sekci Novinky | Zprávy
0
Bekmambetov si bude zahrávat s elektrickým proudem
Bekmambetov si bude zahrávat s elektrickým proudem V létě nás od ruského režiséra Timura Bekmambetova čeká hororová akční podívaná Abraham Lincoln: Lovec upírů. Jeho další projekt by mohlo být drama o sporu dvou vynálezců. čtěte zde
Vydáno: 10.05.2012 22:55 v sekci Novinky | Zprávy
0
Top 10: Nejočekávanější filmy roku 2012 (4/4)
Top 10: Nejočekávanější filmy roku 2012 (4/4) Poslední částí našeho speciálu o očekávaných filmech letošního roku jsou tipy filmserveru. V těch najdete vše, co se nevešlo do předchozích kategorií, ale rozhodně by nemělo zůstat mimo diváckou pozornost. Na žánry se nehledí. čtěte zde
Vydáno: 31.01.2012 14:18 v sekci Články | Žebříčky
0
Téma: Hollywoodské bijáky točené v Praze
Téma: Hollywoodské bijáky točené v Praze Praha patří mezi nejkrásnější města v Evropě. Není tedy divu, že kromě turistů přitahuje také pozornost nejuznávanějších hollywoodských filmařů, kteří se sem uchylují, aby tu točili i ty největší snímky. Tady jsou... čtěte zde
Vydáno: 21.12.2011 08:52 v sekci Články | Publicistika
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Rozhovor dekády (19.03.2024 14:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Freddie Mercury se vydává do casina na cestu samuraje (14.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Diplomatické vztahy (05.04.2023 19:02 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Drsnej Shaft a Abraham Lincoln jsou božští kazišuci (27.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Rebel v žitě dosáhl na mistrovskou úroveň a píše přání Ježíškovi (02.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Blíženec našel deníček moderního fotra, v němž je ukryto alibi na klíč (18.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Hobbs a Shaw vyprávějí Pinocchiovi legendu o Zorrovi (28.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Harley Quinn je doma a poslední úkryt hledá ve vlčí boudě (27.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Judy a zakladatel Shane se v hotelu Artemis postaví vstříc zlu (13.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Horory, pohádky, sci-fi! Září bude na streamovacích službách pestrobarevné jako podzimní listí. (09.09.2021 07:30 v Radar)
- Mary Elizabeth Winstead je Kate (04.08.2021 19:00 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Rozhněvaný muž má čas poznat psa Gumpa, který ho naučil žít (21.07.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Liam Neeson se vydává do Mrazivé pasti (14.07.2021 15:00 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Ve znamení lásky se zrodila hvězda, která nikdy nezestárne (11.06.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Čas ubíhá rychle v novém filmu M. Night Shyamalana (27.05.2021 18:32 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Drsný a drsnější švec obdržel pozdravy od vraha (19.02.2021 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu