Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Soundtrack: Rebelka

Patrick Doyle & VA - Brave OST

Vydáno: 13.07.2012 13:00 v sekci Recenze | Soundtracky - Alžběta Fridrichová | foto: Disney/Pixar

Po pokračování Toy Story a Aut přichází Pixar konečně zase s nějakou novinkou - animákem Rebelka na motivy jedné z prastarých skotských legend. A kdo by se mohl zhostit kouzelného soundtracku lépe než nějaký rodilý Skot? Patrick Doyle & VA - Brave OST.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Pixar za poslední léta neprojevil ve výběru skladatelů pro své animáky příliš odvahy a sázel na trojici osvědčený matadorů – Randy Newman, Thomas Newman a Michael Giacchino. Nelze mu to mít za zlé, když se to tolik vyplácelo, Giacchino si za hudbu ke snímku Vzhůru do oblak před čtyřmi lety dokonce odnesl Oscara. Letos však se svou novinkou, která se odehrává v divoké skotské přírodě, vsadil na Patricka Doyla.
Proč? Odpověď je nasnadě, Doyle je skotského původů a navíc se svými schopnostmi Pixaru přesně hodí do krámu - spousta líbivých melodií, napínavé pasáže vygradované vždy jen do té míry, aby se děti nezačaly bát. Ne, že by pořádně temné a akční hudby nebyl schopen, to jsme se přesvědčili loni u Thora. Doyle už se za svou kariéru podílel na žánrově pestré plejádě snímků, ale takové jako Rebelka, jako byl Harry Potter nebo Eragon (když přeskočíme všechny Branaghovy Shakespeary) mu prostě nejvíc sluší.
Patrick Doyle, který je známý tím, že konzervativně nepoužívá ke skládání počítač a vymyšlenou melodii si nahrává na diktafon a pak ji píše rovnou na papír, popustil v soundtracku k Rebelce všechny otěže, a tak se připravte na keltsko-skotský nářez. Něco takového tu nebylo už pěkných pár let, snad od Hornerových mistrovských děl – Statečné srdce a Titanic. Brave OST promlouvá především z píšťal dud a strun harfy a smyčců, žádná elektronika, čistý požitek z hudby.
Stopáž lehce přesahuje pětašedesát minut a na albu najdete dvacítku tracků, jejichž instrumentální části je autorem právě Doyle, ale krom toho nabízí soundtrack i trojici originálních písní a dvě skladby nazpívané postavami z filmu.
Hned na úvod se dotkneme nebe s dvojicí originálních tracků z pera Alexe Mandela. Touch The Sky i Into The Open Air obě plně pohrouženy do skotských motivů patřičně naladí posluchače do té správné nálady, kterou ještě podtrhne vokálním doprovodem skotská folková zpěvačka Julie Fowlis.
Patrick Doyle & VA - Brave OSTZa trojku v tracklistu platí countryovka Learn Me Right, kde si hlavní part zazpívala britská mladičká zpěvačka Birdy, pro kterou je to po Hunger Games OST už druhý soundtrack, na němž se letos podílí. Doprovází jí britská folková skupina Mumford & Sons působící především na britské scéně od roku 2007. Skladba je postavená na uvolněné kytaře a drnkání na banjo, což s charakteristickým hlasem Birdy vytváří pozoruhodně pohodovou písničku, kde tematicky pochopitelně sem tam dostanou prostor i dudy.
Se čtyřkou se už dostáváme k očekávanému score Patricka Doyla. Ten nechá ve skladbě Fate & Destiny hned v úvodu rozezvučit dudy a pozornému posluchači se okamžitě vybaví A Gift Of A Thistle Jamese Hornera z Braveheart.
Ten dojem se do pár sekund rozplyne, když Doyle představí hlavní téma, které se rozpustile míchá housle, dudy a flétnu s tamburínou. Nese se v keltskému stylu a hlasitěji a s větším důrazem se opakovaně vrací ve většině skladeb ve více či méně modifikovaných podobách. The Games téma podtrhuje výraznějšími perkusemi, v závěrečné Merida’s Home se naopak rozvazuje pevná rytmika a skladbě dominuje sólo na flétnu.
Doyle věnuje mimořádnou pozornost dudám, a proto se z ničeho nic objeví téměř ve všech skladbách a mnohdy z toho vzniká chytlavý blázinec. Zejména ve skladbách Through The Castle a zajímavěji ještě v Remeber The Smile, které naopak téměř odkazují na Titanic OST a track An Irish Party In The Third Class.
Akční sekvence přijde s tracky Merida Rides Away a pak zejména Not Now a Get The Key. Tam se poprvé dostávají do popředí žesťoví velikáni, aby spustili naplno. Doyle je však, jak už bylo řečeno, nikdy nežene do krajnosti a i ty nejdramatičtější momenty vyrovnává souvislou melodií na housle.
Krom toho si na soundtracku zazpívají i dva herci, kteří propůjčili svůj hlas animovaným postavičkám. Billy Connolly si střihne Song Of Mor’Du, který zakládá na nápěvu hlavního tématu. Zato Emma Thompson s písničkou Noble Maiden Fair zpestří album zpěvem v prastarém jazyce za doprovodu houslí.
Závěrem nelze říct nic jiného, než že Patrick Doyle je výjimečný skladatel a ti, kteří dlouho čekali na album, které si budou moci zařadit mezi keltsky a skotsky laděné poklady, jimiž jsou již zmiňovaná OSTečka k Statečnému srdci a Titanicu, Rebelka je přesně něco pro ně. Ačkoliv tuto novinku nelze úplně snadno hodit do jednoho pytle s dvěma legendami Jamese Hornera, přesto se veselých melodií na dudy nebudete moci nabažit.
Album: Patrick Doyle & VA - Brave OST
Celkový čas: 65:31
Skladby: Julie Fowlis – Touch The Sky // Julie Fowlis – Into The Open Air // Birdy With Mumford & Sons – Learn Me Right // Patrick Doyle – Fate & Destiny // Patrick Doyle – The Games // Patrick Doyle – I Am Merida // Patrick Doyle – Remember To Smile // Patrick Doyle – Merida Rides Away // Patrick Doyle – The Witch’s Cottage // Billy Connolly & Cast Of Brave – Song Of Mor’Du // Patrick Doyle – Through The Castle // Patrick Doyle – Legends Are Lessons // Patrick Doyle – Show Us The Way // Patrick Doyle – Mum Goes Wild // Patrick Doyle – In Her Heart // Emma Thompson & Peigi Barker – Noble Maiden Fair (A Mhaighdean Bhan Uasal) // Patrick Doyle – Not Now // Patrick Doyle – Get The Key // Patrick Doyle – We’ve Both Changed // Patrick Doyle – Merida’s Home.

Skladba Remember to smile z alba Brave OST

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Téma: Kdo je kdo v Avengers
Téma: Kdo je kdo v Avengers Premiéra komiksového crossoveru je doslova za rohem, a pokud byste náhodou nevěděli, kdo na vás bude v kině čekat (a my víme, že to víte), přinášíme vám stručné shrnutí hlavních postav. čtěte zde
Vydáno: 29.04.2012 10:00 v sekci Články | Publicistika
3
Různí - Titanic - Collector's Anniversary Edition 2012
Soundtrack: Titanic Po patnácti letech se legendární katastrofický velkofilm Titanic vrací do kin. A James Cameron ke stému výročí tragédie nadělil fanouškům nejen 3D upgrade, ale také speciální soundtrack Collector's Anniversary Edition 2012 na... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2012 19:00 v sekci Recenze | Soundtracky
0
Titanic 7/10
Recenze: Titanic Jedenáctioscarový velkofilm, který se ve své době stal neuvěřitelně populárním, ale také dosti vysmívaným, znovu připlouvá do našich kin při příležitosti stého výročí smutné události, o níž vypráví. Navíc převeden do... čtěte zde
Vydáno: 06.04.2012 07:00 v sekci Recenze | Premiéry
0
Thomas Newman - Iron Lady OST
Soundtrack: Železná lady Přestože by si leckdo na místě autora soundtracku k příběhu Margaret Thatcher, první britské premiérky, představoval Alexandera Desplata a v teaseru zazněla hudba z dílny Clinta Mansella, má soundtrack k Železné lady na svědomí... čtěte zde
Vydáno: 12.03.2012 13:00 v sekci Recenze | Soundtracky
0
Top 10: Nejočekávanější filmy roku 2012 (2/4)
Top 10: Nejočekávanější filmy roku 2012 (2/4) Také letos přinášíme výběr toho nejzajímavějšího, na co se můžete v následujících dvanácti měsících těšit do kina. Po blockbusterech přicházejí na přetřes animáky, které opět čeká silný ročník. čtěte zde
Vydáno: 23.01.2012 23:00 v sekci Články | Žebříčky
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Hamlet prožívá bouřlivé dny a srážku s láskou (11.02.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Ničitel Jindřich V. potkává šíleně bohaté Asiaty (27.11.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Vznikne prequel Alenky v říši divů a Petera Pana (01.06.2018 09:40 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Anděl Páně bojuje ve válce Jihu proti Severu o srdce Popelky a Evity (22.12.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Vražda v Orient expresu – čím větší knír, tím větší zábava (08.11.2017 16:10 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Jack Ryan prožívá osudnou noc, v níž hraje Need for Speed (15.09.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- BD recenze: Hledá se Dory a druhý Blu-ray disk (01.12.2016 15:44 v Recenze | Blu-ray)
- Blu-ray recenze: Zootropolis: Město zvířat (10.07.2016 12:00 v Recenze | Blu-ray)
- TV tipy: Rebelka, Hamilton a Frankenweenie čelí hrozbě smrti (06.05.2016 08:03 v Radar | TV tipy)
- Blu-ray recenze: V hlavě vyvolá na BD jedinou emoci - smutek (25.12.2015 16:00 v Recenze | Blu-ray)
- Blu-ray recenze: odvážná a laskavá Popelka (12.09.2015 17:30 v Recenze | Blu-ray)
- Recenze: V hlavě - jedna z nejoriginálnějších pixarovek vůbec (21.07.2015 16:30 v Recenze | Premiéry)
- SOUTĚŽ: vyhrejte tři skvělé soundtracky s Hudbou Hollywoodu (21.04.2015 12:57 v Recenze | Soundtracky)
- Recenze: Popelka - chytrá pohádková klasika (02.04.2015 10:01 v Recenze | Premiéry)
- Hudba Hollywoodu: slavné melodie se rozezní v Praze (16.03.2015 07:00 v Novinky | Zprávy)
- Soundtrack: Úsvit Planety opic (21.07.2014 17:00 v Recenze | Soundtracky)
- Big Hero 6 - upoutávka na animovanou marvelovku (23.05.2014 13:30 v Novinky | Trailery)
- BD a DVD tipy - Zataženo, vše ztraceno, občas Šmakova poušť (02.04.2014 12:48 v Radar | BD a DVD tipy)
- [Update] Kdo natočí marvelovského Doctora Strange? (13.03.2014 08:58 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu