Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Detachment

Za horizontem: Detachment

Vydáno: 29.06.2012 11:00 v sekci Recenze | Za horizontem - Adam Hencze | foto: Tribeca Film

Učitelé a profesoři středních škol nemají jednoduchý život, obzvláště Ti, kteří si pouští žáky a jejich problémy příliš k tělu. Své o tom ví Adrien Brody v nejnovějším silně kritickém díle režiséra Kultu hákového kříže, které si úspěšně razí svou cestu skrz filmové festivaly.

DetachmentRecenzoval/a Adam Hencze dne 29.06.2012 11:00. Učitelé a profesoři středních škol nemají jednoduchý život, obzvláště Ti, kteří si pouští žáky a jejich problémy příliš k tělu. Své o tom ví Adrien Brody v nejnovějším silně kritickém díle režiséra Kultu hákového kříže, které si úspěšně razí svou cestu skrz filmové festivaly. Hodnocení: 3.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
„A nikdy jsem se v jediný okamžik necítil tak hluboce, zároveň tak odloučen od sebe sama a tak přítomen v tomto světě.“ Citace Alberta Camuse prezentovaná jako jakési uvedení do atmosféry devadesáti šesti minut společenské kritiky vypovídá o světovém a životním pohledu skrz oči Brodyho charakteru - učitele Henryho - možná víc, než se na první pohled zdá.
Henryho útrapy a nemalé existenční/rodinné problémy skloubené s ostrou kritikou moderního systému školství uvedou pravděpodobně nejednoho diváka do splínu – po skončení filmu doporučujeme velkého panáka něčeho velmi ostrého, který pomůže tu pachuť spláchnout do útrob stažených depresí a frustrací nad moderní mládeží a dospíváním.
Tony Kaye je znám jako poměrně kontroverzní britský režisér, a to hlavně díky skvělému Kultu hákového kříže, který zná stejně ale většina lidí jenom proto, že tam neonacista Norton rozšlapává o patník lidem čelisti a že je poté spoluvězni explicitně znásilňován. Ostrý sociálně kritický počin přijatý kladně jak kritiky, tak diváky to ale byl a dnes už se bezpochyby jedná o kultovní film. Po Kultu natočil Tony tři nicneříkající filmy, které vidělo všehovšudy třicet lidí, tedy až do loňského roku.
Detachment se podobně jako Kult nese na kritické vlně, a i když divákovi Brodyho hlavní postava celý film vykládá o tom, jak je všechno špatně a jak se svět řítí do záhuby, neposkytuje žádné východisko. Divák si potom nepřipadá jako u dokumentárního filmu, který pouze celou věc nestranně popisuje – zde jsou karty vyloženy přímo na stole, autoři ale nepřichází s žádným řešením.
„Děti nedávají pozor, nesnaží se dávat pozor. Nudí se. Jak se potom dívají na člověka s klasickým vzděláním vyučující literaturu, když nevěří, že jim předá něco smysluplného.“ Děj se ale neodehrává jen skrz hercovy voiceovery (které patří k tomu lepšímu), rozvádí charakter suplujícího učitele, který se po vydatných zkušenostech snaží o jasně vymezenou odtažitost od žáků a vlastně od všeho, co by ho mohlo v životě zranit, i když paradoxně tvrdí, že žádné city nemá.
Městská střední škola ve které Henry zaskakuje neobsahuje jenom obvyklé ničemy a trosky, co čekají na spasení skrz vyšší formu učiva. I ti lepší žáci jsou mimo dosah vlivu učitelů – jejich pozornost je definitivně mimo a jediné, co mají chuť připustit, je jejich budoucnost jako velká černá díra. Divák je stejně jako Henry konfrontován s prázdnými znuděnými obličeji žáků, kteří se k maturitě stejně nikdy nedostanou, a stráví zbytek života jako levná pracovní síla.
Henry ale navíc trpí existenční nejistotou padlého idealisty skrz poeticky snímané necílené procházení nočním městem, pláčem nad umírajícím dědem a nekonvenčním pohledem na své žáky s nemožností i velmi slabého pouta. Z úvodně širšího spektra společenských problémů nastíněných několika scénami šikany učitelů rodiči i žáky se film stahuje a stává se z něj mnohem intimnější zpověď.
Těžko říct, jestli příchod a přítomnost Sami Gayle, prostitutky, ke které si Henry pouto přeci jen vytvoří, filmu škodí, nebo jestli mu pomáhá. Jisté ale je, že tak trochu Taxikářská dějová linka rozhodně není látka, ve které si je Tony Kaye tolik jistý jako v případě kritiky společnosti skrz interakce v učebnách.
Snímání je agresivní, stejně jako jsou žáci a jejich smělé verdikty nad dospíváním. Přibližování záběrů, nervózní úhly kamery a rudé flashbacky z Henryho minulosti zachycující jeho matky v občas dost šokujících stavech jen přispívají k temnosti celého filmu a společně s naprosto vynikající hudbou (soundtrack doporučuji, dá se koupit na iTunes) a jejími prázdně černými piánovými aranžemi dávají ději další rozměr.
Filmaři, co si potrpí na techniku, budou u Detachmentu spokojeni, režie ve spolupráci s dobrým materiálem od scenáristy splnila svůj úkol na jedničku. Potom probíhá kroucení hlavou nad skvělými výkony studentských herců a ansámblu obecně, stejně tak nad rozezlenými rodiči, kteří by opravdu potřebovali příručku "jak se stát rodičem", těm cynikům je potřeba dát pár facek. Jednoduše jak doslova říká Henry: "The whole thing is fucked."
Kritika školství a systému je pouhou jednou z linek, která ale nese celý počin od začátku až do samého vyvrcholení na konci, říká lidem obdařeným inteligencí již známé pravdy (rodiče jsou v drtivé většině případech největší zlo) a právě událost na konci, ke které ale vše logicky směřuje, by měla v divákovi probudit důležité myšlenkové pochody a zamyšlení.
Celek působí hlavně zpočátku velmi těžce, přesně jako Poeův Pád Domu Usherů, který je mimochodem skvělým poetickým zakončením Henryho žalozpěvu skrz prázdné chodby budovy školy, která stejně jako hrad v literárním díle slavného amerického básníka, upadne. Detachment je potom opravdu těžkým stavem bytí, na který se dobře dívá a nad kterým se dá zapřemýšlet.
A kdo tvrdil, že Pianista byla Brodyho životní role, ať laskavě polkne výroky pronesené v horlivosti a s dovolením zhlédne Detachment.

Originální trailer filmu Detachment

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Wes Anderson ve filmu Asteroid City zvážněl, poprvé zkusil i sci-fi prvky (28.06.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Takové to léto v Asteroid City (21.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Rocketman hraje stínohru s Angry Birds (05.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Poker Face (06.01.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Vražda v Londýně je detektivka i komedie (07.11.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Princ Mamánek řeší vraždu v Londýně a hledá ďáblovu kořist (26.10.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Za horizontem: Blondýnka je nelichotivý portrét Hollywoodu (05.10.2022 13:30 v Recenze | Za horizontem)
- Ana De Armas je Marilyn Monroe (31.07.2022 13:31 v Novinky | Trailery)
- Ana De Armas je Marilyn Monroe v teaseru filmu Blonde (16.06.2022 18:47 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty (10.12.2021 17:00 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun vzdává hold Francii a novinářům (20.11.2021 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Dívka na koštěti má hlas lásky a posílá francouzskou depeši (17.11.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Bluray recenze: Grandhotel Budapešť vyšel na DVD a Bluray v re-edici (16.09.2021 07:30 v Recenze | Blu-ray)
- Margot Robbie bude v novém filmu Wese Andersona (11.08.2021 10:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šmoulové, Nebojsa a Marilyn se účastní války o planetu opic (18.12.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Ben Affleck si zahraje ve filmu o Houdinim (15.12.2020 14:02 v Novinky | Zprávy)
- Téma: série Predátor řazena od nejhoršího k nejlepšímu (28.11.2020 13:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu