Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Preview: Temný rytíř povstal

Preview: Temný rytíř povstal

Vydáno: 27.06.2012 07:00 v sekci Radar | Preview - Petra Janků | foto: Warner Bros. Pictures

Již letos v létě pod taktovkou brilantního režiséra a scenáristy Christophera Nolana znovu a naposledy ožije klasický komiksový hrdina Batman, aby bojoval se zlem a zkázou a vydobyl si ztracenou důvěru obyvatel Gotham City.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Jedna z nejznámějších komiksových postav "netopýřího muže" vznikla ještě před druhou světovou válkou z pera Billa Fingera a kreslíře Boba Kanea. Příběh o miliardáři, playboyi a filantropovi Bruceovi Wayneovi, který z bolesti ze ztráty rodičů i sebe sama stvoří své vlastní alterego, které ochraňuje nevinné a bojuje se zlem, je i přes mnoho filmových i televizních adaptací (např. Batman, Batman se vrací, Batman a Robin) stále atraktivní.
Naposledy (a podle některých i nejlépe) se adaptace příběhu o Batmanovi ujal Christopher Nolan. Ten ještě nenatočil špatný film, ba naopak (Memento, Dokonalý trik, Počátek) a po dvou filmech Batman začíná a Temný rytíř přichází s posledním dílem trilogie Temný rytíř povstal a slibuje jednu z největších filmových událostí roku.
Scénář filmu je inspirován třemi komiksy: The Dark Knight Returns, Knightfall a No Man’s Land. Děj filmu Temný rytíř povstal je zasazen asi osm let od konce druhého dílu, ve kterém Batman přemohl svého velkého protivníka Jokera (ztvárněný famózním, ale bohužel již zesnulým Heathem Ledgerem). Batmen je zatracen za činy, které spáchali jeho protivníci, a Gotham city zmítá chaos a násilí, za kterým stojí hrozivý Bane (Tom Hardy). Bruce Wayne tak v sobě musí opět najít hrdinu a zachránit obyvatele města před zkázou.
Hlavního postavu Batmana / Bruce Waynea znovu ztvárnil herec Christian Bale. Ten postavu Temného rytíře komentuje takto: "Jak dlouho lze snášet bolest a ztrátu smyslu vlastního života? I když Batman bojoval proti mnohým zločincům a stal se hrdinou, nikdy se nezbavil bolesti ze ztráty svých rodičů. Bruce Wayne, playboy a miliardář, to je vlastně jen maska, která má zakrýt pravou tvář tohoto muže. Jen Alfred ví, kdo Bruce opravdu je. Je načase, aby čelil své bolesti, která ho neustále pronásleduje." Poslední příběh o Batmanovi bude o boji jednoho muže proti padouchům v ulicích, ale i o boji uvnitř sebe sama.
Batmanovým zloduchem bude tentokrát zločinec a terorista Bane. Herec Tom Hardy, který tuto postavu ztvárnil, se podle svých slov snažil, aby Bane působil hrozivě. Kvůli roli dokonce nabral svalovou hmotu tak, až překročil váhu 90 kg. Charakteristickým znakem tohoto zloducha je maska, kterou neustále nosí a která mu vhání do plic analgetikum, protože po blíže nespecifikované události v minulosti neustále trpí velkou bolestí.
Tento již jednou odsouzený zločinec zaútočí na Gotham City tím nejbrutálnějším způsobem a bude výzvou pro Batmanovy fyzické, ale i psychické síly. Christopher Nolan k výběru Baneho jako hlavního zloducha říká: "Joker toužil po chaosu, bavil se jím. Bane je jiný, je to zloduch, který se v mých předešlých filmech ještě neobjevil. Chtěli jsme pro poslední díl trilogie něco jiného. Bane je klasický představitel zločince a násilníka, monstra se zvrácenou myslí."
Další zajímavou postavou filmu je Selina Kyle alias Catwoman. Zatím nejznámější Catwoman byla Michelle Pfeiffer ve filmu Batman se vrací. Christopher Nolan pro tuto roli zvažoval např. Rachel Weisz, Natalii Portman nebo Charlize Theron, avšak roli nakonec získala Anne Hathaway.
Ze známých postav se ve filmu objeví Alfred (Michael Caine), Batmanův nejvěrnější přítel a pomocník či Jim Gorgon (Gary Oldman), jeden z mála čestných policistů, kteří ve městě jsou. V dalších rolích pak uvidíme Liama Neesona, Josepha Gordona-Levitta či Marion Cotillard.
Film Temný rytíř povstal byl natáčen v Londýně, Nottinghamu, Glasgow, Los Angeles, New Yorku, New Jersey a zejména Pittsburghu. Z hlediska technického zázemí filmu je důležité zmínit technologii IMAX, kterou Christopher Nolan pro tvorbu filmu využil. Natočení snímku tou nejmodernější technikou umožňuje, aby byl film alespoň po vizuální a zvukové stránce skoro dokonalý. Jistě se díky ní bude vyjímat i hudba Hanse Zimmermana, který složil pro zloducha Banea (stejně jako pro Jokera) vlastní hudební motiv, jenž můžeme slyšet už v traileru.
Epický příběh plný dramatických scén a slov, dokonale propracované akční scény, ale i kapka humoru na správném místě - to je to, co film Temný rytíř povstal slibuje. Nic víc, ale ani nic méně. Poslední příběhu o maskovaném muži, kterého se Christopher Nolan ujal, přináší mezi fanoušky mnohá očekávání, ale i obavy.
Bude Bane a tajemná Catwomen dostatečná náhrada za Jokera? Nesklouzne poslední díl trilogie "jen" k precizním akčním scénám s občasnými rádoby hlubokomyslnými průpovídkami, avšak bude absentovat hloubku, chytrost a syrovost, tedy vlastnosti vlastní prvnímu a zejména pak druhému dílu?
Snímek Temný rytíř povstal, poslední bitvu Christophera Nolana s gothamským zlem, budeme moci vidět od 26. července 2012, kdy se film začíná promítat v našich kinech.

Originální trailer 3 k filmu Temný rytíř povstal

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Temný rytíř povstal na pěti nových plakátech
Temný rytíř povstal na pěti nových plakátech Na pěti nových plakátech se vám dnes představí kromě jiného Anne Hathaway coby Catwoman, Bane v podání Toma Hardyho a Batmanův nový dopravní prostředek. Jak se vám líbí? čtěte zde
Vydáno: 21.06.2012 19:24 v sekci Novinky | Plakáty
0
Nový trailer na Temného rytíře přidává na osudovosti
Nový trailer na Temného rytíře přidává na osudovosti Čekání na konec července bude sakra dlouhé. V pořadí již čtvrtá upoutávka na nového Batmana odhaluje kupu nových záběrů, ale nic zásadního neprozrazuje. Přidává jen na mohutném mrazení v zádech. čtěte zde
Vydáno: 19.06.2012 20:11 v sekci Novinky | Trailery
0
Sněhurka a lovec 5/10
Recenze: Sněhurka a lovec Po dávce šťavnatých ukázek k nám do kin konečně přichází nová Sněhurka a dostavit by se měl údajně taky lovec. Na klasickou pohádku ale samozřejmě zapomeňte, čeká nás pravověrná fantasy plná kouzel, bitev a obrněných... čtěte zde
Vydáno: 24.05.2012 19:37 v sekci Recenze | Premiéry
0
TOP 10: Sexbomby z papíru
TOP 10: Sexbomby z papíru Jsou mladé, krásné, mají superschopnosti a navzdory plochému médiu jim nechybí bujné křivky, které se dnes a denně promítají ve vlhkých snech comicsových geeků. A u příležitosti blížící se premiéry Avengers jsme se na ně... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2012 19:00 v sekci Články | Žebříčky
0
Téma: Staňte se superhrdinou!
Téma: Staňte se superhrdinou! Superhrdinové, zachránci světa, nadlidé - říkejte jim, jak chcete, ale bez nich by byl (filmový) život mnohem nudnější. Projděte si s námi okolnosti, za jakých se někým takovým můžete stát. A přidat se následně třeba k týmu... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2012 09:00 v sekci Články | Publicistika
1
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led (22.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Motorkáři (06.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Motorkáři (08.01.2024 17:51 v Novinky | Trailery)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Policajt v Beverly Hills: Axel F (14.12.2023 14:53 v Novinky | Trailery)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Maggie Gyllenhaal natočí Frankensteinovu nevěstu (04.08.2023 10:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Tvůrce atomové bomby bojuje ve filmu Oppenheimer o spásu své duše (22.07.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zázračný aparát Barbenheimer (19.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Japonská mafie rozehrává za slunovratu zlodějskou partii (23.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřela Glenda Jackson (15.06.2023 14:28 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu