Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Juan de los Muertos

Za horizontem: Juan de los Muertos

Vydáno: 23.06.2012 13:00 v sekci Recenze | Za horizontem - Leoš Medřický | foto: Outsider Pictures

Kubánský film přežívá jen díky příležitostným koprodukcím s kapitalistickými zeměmi. Španělské peníze a argentinský režisér tentokrát umožnili natočit něco tak bizarního - kubánskou zombie komedii. Věřte nebo ne, povedla se.

Juan de los MuertosRecenzoval/a Leoš Medřický dne 23.06.2012 13:00. Kubánský film přežívá jen díky příležitostným koprodukcím s kapitalistickými zeměmi. Španělské peníze a argentinský režisér tentokrát umožnili natočit něco tak bizarního - kubánskou zombie komedii. Věřte nebo ne, povedla se. Hodnocení: 3.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Měl to být svého druhu experiment. Nadšenecký pokus natočit na Kubě jeden z prvních žánrových filmů a úplně první zombie horor. Argentinskému scenáristovi a režisérovi Alejandrovi Bruguésovi se ale nečekaně podařilo filmem Juan de los Muertos "překročit plán". Když se Fidel Castro nedíval, vznikla na jeho komunistickém ostrově mile podvratná satirická komedie. O mentalitě Kubánců přežívajících v totalitě se z ní při vší nadsázce dozvíte možná víc než z věcných zpráv v médiích.
Neusmrtitelný Juan
"Přežil jsem všechno," říká pyšně hlavní hrdina filmu a vypočítává všechny klíčové politické zvraty na Kubě v několika posledních dekádách. Čtyřicátník Juan (Alexis Díaz de Villegas) jimi prošel jako nůž máslem, neboť se zásadně nemíchá do politiky, žije jen sám pro sebe a veškerá jeho ilegální aktivita spočívá v drobných krádežích a sexu s vdanou sousedkou. Je to zkrátka oportunista a snad jediné, co si vyčítá, je problematický vztah s dcerou Camilou (Andrea Duro), která si otce nemá proč vážit. Juan přežil všechno prostě proto, že nikdy nepodnikl nic riskantního.
To se ale brzy změní. Poklidné rybaření Juana a jeho nejlepšího přítele Lazara (Jorge Molina) skončí úlovkem zdánlivě mrtvého muže, který obživne a na překvapenou dvojici zaútočí. V zájmu přežití je třeba ho znovu usmrtit harpunou. Brzy se ukáže, že podobné případy se dějí po celé Havaně a dokonce přímo v činžáku, kde Juan a Lazaro bydlí. Kubánská média o útocích zombie informují jako o pokusech amerických imperialistů narušit idylku místní rudé karantény a hrdinové, dokonale zpracovaní propagandou, začnou masožravým nemrtvým říkat "disidenti".
Protože každá krize je současně příležitostí pro podnikavé, Juan se zmůže k nevídané aktivitě a sestaví improvizované obranné komando, zahrnující Lazara, jeho dospělého syna Vladiho (Andros Perugorría) a spřátelený homosexuální pár. Skupina, k níž se časem připojí i odcizená Camila, se hotoví za úplatu "disidenty" zabíjet. Je to nebezpečné? Ano. Je to výnosné? Zpočátku velmi. Z prosté matematické logiky ale vyplývá, že šest živých lidí nemůže věčně čelit neustále násobené převaze zombie a dříve nebo později bude nutné vyslovit slovo "emigrace".
Nemrtví všech zemí, spojte se
Od roku 1968, kdy Američan George A. Romero filmem Noc oživlých mrtvol načrtl pravidla nového hororového subžánru, bylo snědeno hodně mozků. Kromě jeho vlastních nepřímých pokračování a desítek dalších amerických variací už se nemrtví prošourali i Novým Zélandem (Braindead - Živí mrtví), Itálií (Dellamorte Dellamore a bilion béček), Velkou Británií (Soumrak mrtvých a 28 dní poté), Francií (Zombie apokalypsa), Řeckem (Zlo), Španělskem ([Rec]) a dokonce i Českem (Choking Hazard). Zdá se, že zombifikaci filmového světa nezastaví zeměpisné ani politické hranice.
Ze všech výše jmenovaných se Juan de los Muertos žánrem a stylem nejvíce blíží Soumraku mrtvých Edgara Wrighta. I tentokrát boj s nemrtvými vytrhne chcípáckého protagonistu z pasivního přežívání a donutí ho poprvé v životě aktivně jednat. Šouravé potácení zombie lze opět chápat jako satiru na národní flegma, v kubánském případě vyplývající z rezignovaného postoje "jednotlivec stejně nic nezmění, splyňme tedy s davem a přežijeme".
Očividně levný film, vznikající zřejmě v nelehkých podmínkách, je chytřejší, zábavnější a kupodivu i spektakulárnější než například poslední Romerovy snímky, o všelijakých béčkových "direct-to-DVD" rychlokvaškách ani nemluvě. Bruguésova hororová komedie přetéká neotřelými nápady a většinu z nich dokáže velmi efektivně prodat.
Použití digitální kamery vzhledem k vyprávění z perspektivy Juana a jeho přátel nevadí, zanedbaná Havana jako dějiště apokalypsy je ztělesněná z nouze ctnost a jediné, co z ladění filmu poněkud vyčnívá, jsou občas neohrabané pokusy o digitální triky (například v úplně nadbytečné scéně s výbuchem vrtulníku). Naopak vynikající jsou masky, dopřávající každému ze zombie originální vzezření a divákům možnost domýšlet si podle míry "patiny" jejich posmrtnou anamnézu.
Humor filmu není zcela jednotný a zejména v první třetině je na můj vkus až příliš často založený na lascivních narážkách nebo vousatých stereotypech (v kolika komediích už jsem viděl postavu drsného hromotluka, který omdlévá při pohledu na krev, bych se asi nedopočítal). Má ale vzestupnou tendenci, a jakmile v příběhu převáží akce nad slovy, baví velice spolehlivě. Scény, jako je Juanovo "taneční" zápolení se zombie připoutaným k hrdinově zápěstí policejními želízky nebo running gag s Lazarovou neovladatelnou harpunou, patří k nezapomenutelným.
Zprvu jednoduše karikované postavy zvolna získávají další, lidsky sympatičtější rozměry a svým způsobem dojemný závěr (s asi nejvtipnějším použitím písně My Way, jaký jsem kdy viděl) je možné číst jako apel na Kubánce, aby nepodceňovali význam aktivního jednotlivce. Nebo by to možné bylo, nebýt paradoxu, že se Juan de los Muertos stačil úspěšně představit v nejrůznějších částech světa, jenom ne na Kubě. Dosud nemrtvý Fidel Castro (jehož zombie podoba byla původně součástí finální scény filmu, ale musela být vystřižena) zřejmě nemá smysl pro humor.

Originální trailer filmu Juan de los Muertos

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Wright, Pegg a Frost se vrhli na Konec světa
Wright, Pegg a Frost se vrhli na Konec světa Osvědčená trojka Wright, Pegg a Frost se chystá již potřetí rozcupovat filmová klišé a žánrové konvence a tentokrát to zní trochu jako poslední American Pie říznutý Kingovým To. My se rozhodně nemůžeme dočkat! čtěte zde
Vydáno: 14.05.2012 16:48 v sekci Novinky | Zprávy
0
Dellamorte Dellamore 8/10
Za horizontem: Dellamorte Dellamore Rupert Everett se ohání rýčem a pistolí jako deprimovaný správce italského hřbitova Francesco Dellamorte. První z dubnové série článků o méně známých komiksových filmech představuje kultovní zombie komedii o lásce, smrti a... čtěte zde
Vydáno: 07.04.2012 20:36 v sekci Recenze | Za horizontem
0
FAQ: Otázky a odpovědi na téma Avengers
FAQ: Otázky a odpovědi na téma Avengers V prvním ze série článků o blížící se marvelovské týmovce shrnujeme to nejzákladnější a nejpodstatnější, co je o ní potřeba vědět. Pro neznalé pár novinek, pro experty spíše opáčko, které neuškodí. A začneme hezky od... čtěte zde
Vydáno: 04.04.2012 18:00 v sekci Články | Publicistika
0
TOP 10: Strašení po španělsku
TOP 10: Strašení po španělsku U příležitosti uvedení hororové novinky režiséra Jaumeho Balaguera Zatímco spíš neuškodí připomenout si desítku nejzajímavějších snímků, které v tomto žánru ze Španělska v novém tisíciletí přišly. Jak znalci vědí,... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2012 16:00 v sekci Články | Žebříčky
1
Podívejte se na teaser třetího [REC]
Podívejte se na teaser třetího [REC] V prequelu zjistíme, jak se tajemný vir dostal na svět čtěte zde
Vydáno: 21.09.2011 21:49 v sekci Novinky | Zprávy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Baby Driver veze Spider-Mana a Anastázii do paralelních světů (21.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Noc oživlých mrtvol znovu ožije (23.07.2022 14:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Soused prožívá poslední noc v Soho a píše přání Ježíškovi (10.11.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Horor Poslední noc v Soho má nový trailer (09.09.2021 10:00 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Poslední noc v Soho (25.05.2021 18:50 v Novinky | Trailery)
- Edgar Wright a Běžící muž (20.02.2021 11:39 v Novinky | Zprávy)
- Edgar Wright natočí duchařinu Stage 13 (23.07.2020 13:54 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: nejslavnější horory let 2000-2009 (25.04.2020 12:00 v Články | Publicistika)
- Temná půle znovu ožije (12.12.2019 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: Nejslavnější horory 80. let (16.11.2019 11:30 v Články | Publicistika)
- Na plátna kin míří další kingovka (26.08.2019 13:30 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: nejslavnější horory 70. let (18.08.2019 14:00 v Články | Publicistika)
- Creepshow: trailer hororového seriálu (20.07.2019 09:01 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Nelítostný Parker se společně se dvěma mezky pro slečnu Sáru ocitá U Konce světa (08.03.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Anya Taylor-Joy v psychologickém thrilleru Last Night in Soho (05.02.2019 18:53 v Novinky | Zprávy)
- TV dokument: AMC Visionaries: Eli Roth's History of Horror (05.12.2018 14:00 v Články | Televize)
- Do kin přijde Night of the Living Dead Part II (07.11.2018 11:26 v Novinky | Zprávy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2017 opustily (24.12.2017 09:37 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel "otec Texaského masakru" Tobe Hooper (27.08.2017 16:19 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu