Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
James Newton Howard - Snow White & The Huntsman OST

Soundtrack: Sněhurka a lovec

Vydáno: 14.06.2012 19:00 v sekci Recenze | Soundtracky - Alžběta Fridrichová | foto: Bontonfilm

Zrcadlo, zrcadlo, pověz mi, jak dopadl soundtrack k výpravnému fantasy mišmaši Sněhurka a lovec? James Newton Howard se rozpomněl na dětská pohádková léta a propojil je s temnou a vážnou hudbou v batmanovském stylu.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Polovina roku za námi a James Newton Howard si připisuje teprve druhý zářez. Teprve? Co nám může znít jako nadlidský výkon, je pro hollywoodské skladatele běžná praxe. Howard, známý pro svou schopnost v rekordně krátkém čase dokončit nebo složit zcela nový soundtrack, se letos zaměřil na dva epické fantasy snímky a práci na nich si prostě patřičně vychutnal. Před několika měsíci se na pultech obchodů objevilo dvojalbum Hunger Games OST, jehož instrumentální polovičku má na svědomí právě Howard. Filmserver vám přinesl recenzi na jedničku sestavené písničkové části, kterou James Newton Howard doplnil o perfektně zvládnuté orchestrální kompozice. Na konci května vyšel Howardův druhý letošní počin – Snow White And The Huntsman OST – a k dokonalosti už stačil jenom krok.
Howard se na tomto albu drží svých osvědčených postupů a neexperimentuje, ale soundtrack rozhodně nepůsobí konvenčně či nudně, ba naopak. Howard má práci s orchestrem za ta léta a desítky filmů v malíku a všechno pasuje a sedí na svém místě. Album sestává z devatenácti tracků, z nichž pouze dva nepocházejí z Howardova pera - celkově se tak nabažíme až šedesáti minut kvalitní instrumentálky a na zbylých sedm zbudou dvě zpívané písně – něžná balada a titulní song od Florence + The Machine.
V celkovém aranžmá se Howard striktně drží pohádkového vzezření, které v dramatičtějších momentech filmu patřičně rozpumpuje pomocí syntetizátorů. Úvodní skladba s názvem Snow White ve filmu doprovodí vyprávění o královně, jejíž tři rudé kapky ve sněhu předpovědí krásnou Sněhurku. Ozve se osamělý anglický roh v jednoduché melodii, který zakrátko zlehka podpoří smyčce a mezi ně nakonec vstoupí repetitivní klavírní nápěv. Skladba se ke konci rozvine v něžnou smyčcovou baladu, která se vrací i zhruba v polovině tracklistu v písni White Heart.
Dvojka I’ll Take Your Throne s postupujícím dějem filmu výrazně zvážní. Apokalyptickou náladu ve stylu Hanse Zimmera navodí hluboké bručení dechů, které dokreslí tklivé smyčcové variace. V podobném duchu se nese i You Can Not Defeat Me v závěru alba a výrazně se laděním blíží i těžká melodie v tracku Something For What Ails You.
Snow White & The Huntsman - Original Motion Picture SoundtrackPrvní skutečně zasloužená akce přijde v páté skladbě Escape From The Tower, kde syntetizátory konečně vystoupí do popředí. Dynamiku diktují stupňující se perkuse, podle nichž zesilují žestě i smyčce. Kratičká pauza dá prostor několika tónům na harfu, ale pak následuje znovu ten stejný kolotoč, kde místy zazní i mužský sbor. Ten se výrazněji ozývá až v patnácté Warriors On The Beach, která opakuje už známé téma, ale přidává na elektronice a celkově se dostane ještě hlouběji pod kůži.
Brutální akční pasáže střídají jímavé tracky, kde Howard redukuje počet nástrojů a sází na jednoduchost. Journey To Fenland utáhne pouze fagot a klavír, které na konci slabě podpoří smyčce. Následující Fanland In Flames platí za jednu z nejvyváženějších skladeb na soundtracku a v závěru, kde se melodie rozlije přes celý orchestr, naservíruje Howard posluchači hlavní téma v celé jeho kráse.
Zhruba v půlce dostanou nástroje volno a ozve se nadpozemský hlas Ionny Gika, která s podivným anglickým přízvukem a capella zpívá píseň Gone, s níž u ohně začal jeden z trpaslíků.
Úplný závěr patří alternativní britské formaci Florence + The Machine, která se v současnosti dere na vrchol světové hudební scény - a právě titulní song k tomuto hollywoodskému trháku jí v tom může jenom pomoci. Tato píseň ovšem není jejich soundtrackovou prvotinou. Jejich skladby se objevily už v Gossip Girl (Kiss With A Fist), Eat Pray Love (Dog Days Are Over), Chirurzích (Cosmic Love) nebo The Twilight Saga: Eclipse (Heavy In Your Arms).
Píseň Breath Of Life napsala samotná zpěvačka Florence Welch (která je jediným stálým členem této skupiny), a přestože se nese v duchu stylu, na nějž jsme zvyklí, přece jen popouští opratě a skladba je patřičně strašlivá. Zlověstné bicí na začátku skladby zrychlují tep a sbory, které se přidávají zhruba v polovině, dodávají tracku monumentální zvuk. Florence sama na natáčení řekla: "Miluju sbory a sborovou hudbu a v této písni mám za sebou rovnou šedesát lidí. Když na natáčení poprvé nastoupily barytony, málem jsem se rozplakala. Byl to neuvěřitelně emocionální zážitek".
Co napsat na konec? Čekala jsem hodně, ale přesto je pro mě Snow White And The Huntsman OST obrovské překvapení. Ačkoliv je film jedna velká slátanina všech současných fantasy filmů, soundtrack Jamese Newtona Howarda platí za původní a ve filmu funguje na sto procent. Naprosto vyvážený poměr dramatických sekvencí s něžnými pasážemi tvoří pozoruhodný celek k opakovanému poslechu.

Album: James Newton Howard – Snow White & the Huntsman OST
Celkový čas: 67:06
Skladby: Snow White // I’ll Take Your Throne // Tower Prayers // Something For What Ails You // Escape From The Tower // You Failed Me, Finn // White Horse // Journey To Fenland // Fenland In Flames // Sanctuary // White Hart // Gone – Performed By Ionna Gika // I Remember That Trick // Death Favors No Man // Warriors On The Beach // You Can Not Defeat Me // You Can’t Have My Heart // Coronation // Breath Of Life –Florence + The Machine

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Doktor Spánek je parazit, který je v pasti, kde hledá zónu úniku (08.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Blu-Ray recenze: Duna nabízí přes hodinu materiálů o svém vzniku a mytologii (31.03.2022 07:30 v Recenze | Blu-ray)
- Oscar 2022: filmem roku je V rytmu srdce (28.03.2022 05:57 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Jokerův mozek je v plamenech (25.03.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Escobar skrývá podivná tajemství a trpí diagnózou šampionů (18.03.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Hamlet prožívá bouřlivé dny a srážku s láskou (11.02.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Oscar 2022: jací jsou favorité? (26.12.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Vizuálně strhující Duna rozvážně otevírá nové světy a potvrzuje status filmu roku (23.10.2021 12:00 v Recenze | Premiéry)
- Horory, pohádky, sci-fi! Září bude na streamovacích službách pestrobarevné jako podzimní listí. (09.09.2021 07:30 v Radar)
- Recenze: Expedice Džungle sice nenabízí nic nového, ale zaručeně pobaví (02.08.2021 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Black Widow klade důraz na rodinné vztahy, stále ale zůstává akčním popcornovým blockbusterem (09.07.2021 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Zlatý glóbus 2021: přehled nominací (03.02.2021 15:34 v Články | Publicistika)
- Filmy s Hannibalem Lecterem od nejhoršího k nejlepšímu (31.01.2021 10:00 v Články | Žebříčky)
- Téma: Oscar 2021: jací jsou favorité? (20.01.2021 10:10 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Vlastník Meky hledá psí ostrov a ocitá se v zemi bez zákona (01.01.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Captain America a Ivanhoe rozpoutali občanskou válku, během které prožili nejdelší den (14.08.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Český trailer filmu Wonder Woman 1984 (17.07.2020 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Lovec prožívá v Atlantidě zimní válku a tančí poslední valčík (24.04.2020 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu