Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Selhání vyloučeno

Stroj času: Selhání vyloučeno

Vydáno: 04.06.2012 14:00 v sekci Recenze | Stroj času - Leoš Medřický | foto: Columbia Pictures Corporation

Když nejde o život, nejde o nic. Sérii článků o filmech Sidneyho Lumeta proto zahájíme tipem na nervydrásající drama o hrozbě jaderného konfliktu. Podaří se prezidentovi USA Henrymu Fondovi spasit civilizovaný svět?

Selhání vyloučenoRecenzoval/a Leoš Medřický dne 04.06.2012 14:00. Když nejde o život, nejde o nic. Sérii článků o filmech Sidneyho Lumeta proto zahájíme tipem na nervydrásající drama o hrozbě jaderného konfliktu. Podaří se prezidentovi USA Henrymu Fondovi spasit civilizovaný svět? Hodnocení: 0

Selhání vyloučeno

Fail-Safe
Válečný / Drama / Thriller / Dobrodružný
USA, 1964 , 112 min.

Režie: Sidney Lumet
Scénář: Walter Bernstein, Eugene Burdick, Harvey Wheeler, Peter George
Kamera: Gerald Hirschfeld
Herci: Dan O'Herlihy, Walter Matthau, Frank Overton, Ed Binns, Fritz Weaver, Henry Fonda, Larry Hagman, William Hansen, Russell Hardie, Russell Collins, Sorrell Booke, Nancy Berg, John Connell, Frank Simpson, Hildy Parks

Česká premiéra: 07.10.1964

Distributor: Sony Pictures

Selhání vyloučeno hodnocení na Kinobox.cz: 80.32 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
V případě Selhání vyloučeno platí, že čím méně víte předem o vývoji děje, tím vyšší je šance, že vás Lumetův nenápadný film strhne, vcucne a na konci vyplivne bohatší o poznání, jak mistrovské dílo vám až dosud zůstalo utajeno. Abych tedy nenadělal více škody než užitku, jen ve stručnosti představím jeho výchozí situaci a několik důležitých aktérů.
Stručně a trochu zjednodušeně řečeno: Počítač velitelství obrany Spojených států amerických chybně vyhodnotí záhadný objekt zachycený radarem a jako obranu proti domnělému útoku ze strany Sovětského svazu vyšle do Moskvy svůj bombardér. Chyba systému je krátce nato odhalena, ale piloti už zahájili misi, která může vést k rozpoutání třetí světové války.
Generálové Black a Bodel (Dan O'Herlihy a Frank Overton) a prezident USA (Henry Fonda) se pokoušejí z řídicího centra všemi po ruce jsoucími prostředky katastrofu odvrátit. Civilní poradce pro jadernou obranu profesor Groeteschele (Walter Matthau) naopak v situaci vidí příležitost vypořádat se jednou provždy s komunistickou hrozbou. Uvěří Rusové, že nejde o vyhlášení války?
Svody červeného tlačítka
Film byl natočen v době, kdy kulminovala studená válka. Spojené státy americké a Sovětský svaz se navzájem držely v klinči neustálými závody ve zbrojení, a protože obě strany měly pochopitelně jen přibližné představy o vybavenosti nepřítele, sílící paranoia vyvolávala nevyhnutelné otázky, co přesně se stane, pokud se některá ze znesvářených velmocí neovládne a stiskne pověstné červené tlačítko. A především - kdo a podle čeho určí, že je třeba to udělat?
Neblahý politický konflikt, známý jako kubánská nebo také karibská krize, v roce 1962 tyto obavy značně zkonkretizoval a vedl k preventivní instalaci přímé telefonní linky mezi Bílým domem a Kremlem. Představa prezidenta Spojených států, který rozmlouvá se svým ruským protějškem v hodině H, inspirovala desítky spisovatelů, dramatiků a filmařů k fabulacím, jak by k ní mohlo dojít a v co by mohla vyústit. Vycházejíce z literární předlohy, režisér Sidney Lumet a scenárista Walter Bernstein si jako spouštěč katastrofy zvolili chybu zdánlivě vševědoucího počítače.
Spekulativní próza Eugena Burdicka a Harveyho Wheelera Fail-Safe vyšla v roce 1962, stejně jako dnes známější román Petera George Red Alert. Obě knihy rozvíjejí základní situaci nezamýšleného útoku USA na Sovětský svaz téměř shodným způsobem a obě byly ve stejné době zfilmovány (Red Alert jako Doktor Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu).
Podoba obou příběhů byla tak nápadná, že Peter George autory Fail-Safeu zažaloval kvůli podezření z plagiátorství. Spor skončil mimosoudním vyrovnáním a filmových adaptací se nijak nedotkl, protože obě vznikaly souběžně v produkci studia Columbia Pictures, které dost dobře nemohlo zažalovat samo sebe. Aby se to nepletlo, třetí podobný film se ve stejné době natáčel i u konkurenčního Paramountu.
Když se dva perou, Kubrick se směje
Zkrátka to viselo ve vzduchu. Zřejmě jen tak se dá vysvětlit, že hned tři významní režiséři v roce 1963 natočili a v roce následujícím uvedli do kin tři filmy s totožným tématem, analogickou zápletkou a podobnými postavami. Stanley Kubrick v pomyslném rychlostním závodu těsně zvítězil a svého Doktora Divnolásku stačil představit světu koncem ledna 1964, dva týdny před premiérou Sedmi květnových dní Johna Frankenheimera. Záruku dřívější premiéry svého filmu si dokonce zajistil speciálním dodatkem smlouvy s Columbií, takže méně nákladné a pro studio druhořadé Selhání vyloučeno Sidneyho Lumeta dorazilo do kin s křížkem po funuse až v říjnu.
Kubrick věděl, co dělá. Doktor Divnoláska sklidil všeobecné ovace a záviděníhodnou publicitu, prakticky okamžitě byl kanonizován a na čelných místech všemožných žebříčků nejlepších filmů všech dob se drží dodnes. Status první vlaštovky, která odvážně klovla do samotného nervového centra amerických ozbrojených sil, už mu nikdo neodpáře. Na další dva snímky se naopak rychle zapomnělo. Nemám v úmyslu pozici Kubrickovy travestie s Peterem Sellersem zpochybňovat. Myslím si ale, že Selhání vyloučeno je minimálně stejně dobrý a v některých ohledech dokonce lepší film.
Doktor Divnoláska je skvělá černá groteska, ale právě se zvoleným žánrem souvisí i určitá odtažitost a únikovost filmu. Lidé, kteří drží v rukou budoucnost světa, jsou v něm načrtnutí hodně tlustými tahy jako karikatury hloupých, nekompetentních, zfanatizovaných či jinak nezpůsobilých idiotů. Jejich počínání proto sledujeme s blahosklonným odstupem škodolibého zevlouna, který se nachomýtl k zábavné hádce. Z filmu si odnášíme jeho rezignovaně nihilistické vyznění "k čertu s lidstvem, má, co si zasloužilo" a sami se mezi takto nahlížené lidstvo zásadně nepočítáme. Nic proti tomu, je to dodnes skvělá bezbolestná zábava a bezpochyby Kubrickův nejdiváčtější film.
Selhání vyloučeno neobsahuje ani zrnko humoru, vstřícnému divákovi zato nabízí emocionálně silnější zážitek. Lumet jednotlivé charaktery nekádruje jako kladné a záporné na základě obvyklého klíče osobních politických preferencí (čemuž se zcela neubránil Frankenheimer ve zmíněných Sedmi květnových dnech) a nemá potřebu někoho karikovat. Každé postavě na plátně přiznal nárok na vlastní subjektivní pravdu, a každou proto bylo třeba realisticky zahrát a její pravdu obhájit.
Chvála jemných nuancí
V jeho očích nejsou piloti bombardéru hlupáci, protože plní hloupý rozkaz, ale lidé upřímně věřící ve správnost toho, k čemu byli vycvičeni. Fanatický antikomunista doktor Groeteschele bezpochyby není člověk, se kterým byste si vyrazili na dovolenou, ale není to ani žádný šílenec jako doktor Divnoláska. Je to zkrátka dlouholetý zákulisní politik, jehož okoralý pragmatismus už se jednoduše dávno nerýmuje s humanismem.
V případě prezidenta Sidney Lumet nespoléhá jen na předsudečnou sympatii publika k chronickému představiteli kladných rolí Henrymu Fondovi. Nesází ani na samozřejmost úcty k prezidentskému úřadu. Bezejmenný prezident vzbuzuje důvěru a dojem muže na svém místě především svými činy. Pokorně a věcně přemýšlí, co se odehrává v ruských hlavách, a dobře si uvědomuje, jak snadno by se mohla situace zrcadlově obrátit.
Do delikátního vyjednávání s Kremlem moudře neplete politiku (zda je kandidát republikánů, nebo demokratů, ostatně nehraje v tomto příběhu žádnou roli), zato do něj vkládá celou váhu své osobní odpovědnosti, slušnosti a mravních zásad. Sympatie si tedy získává především tím, že nekrčí rameny nad situací, kterou zavinil chybující počítač, neztrácí čas obviňováním těch, kteří přístroj poslechli, ale bez zbytečného řečnění věcně jedná ve snaze minimalizovat škody.
Stupňující se úzkost z katastrofy, kterou se nedaří odvrátit, Lumet vytváří i dobře promyšleným a průběžně gradovaným snímáním klíčových aktérů a důležitých rekvizit (především telefonu) z expresivních úhlů. Rozhodnutí nepoužít ve filmu ani akord hudby přispívá k iluzi nepřikrášlované reality a mistrovský střih mezi čtyřmi prostředími, propojenými pouze telefonem, úspěšně navozuje dojem, že sledujeme děj v reálném čase jeho trvání.
Na tuto poslední hodnotu se před dvanácti lety pokusil navázat televizní remake Neodvolatelná mise, jehož vznik inicioval fanoušek Lumetova filmu George Clooney. Solidně obsazený televizní film (vedle Richarda Dreyfusse v roli prezidenta se objevili mimo jiné Hank Azaria, Brian Dennehy nebo James Cromwell) inscenoval jako živý televizní přenos režisér Stephen Frears.

Originální trailer filmu Selhání vyloučeno

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Na Zlatém jezeře
Stroj času: Na Zlatém jezeře Mrzutý profesor v penzi, který se vyrovnává se stářím a vším, co s sebou přineslo, byl poslední rolí stárnoucího Henryho Fondy. Získal za ni svého jediného Oscara a zároveň šlo o jedinou roli, ve které si zahrál po boku svojí... čtěte zde
Vydáno: 28.05.2012 13:00 v sekci Recenze | Stroj času
0
Nepravý muž
Stroj času: Nepravý muž Henry Fonda jako nespravedlivě obviněný muž prožívá se svou filmovou manželkou Verou Miles noční můru Alfreda Hitchcocka. Velmi netypický, ale o to zajímavější snímek Mistra napětí. čtěte zde
Vydáno: 21.05.2012 07:00 v sekci Recenze | Stroj času
0
Jízda do Ox-Bow
Stroj času: Jízda do Ox-Bow Dnes již klasický western Williama Wellmana tematizující problematiku lynčování, ve kterém Henry Fonda zásadně předznamenal svoji pozdější roli ve slavném soudním dramatu Sidneyho Lumeta Dvanáct rozhněvaných mužů. čtěte zde
Vydáno: 14.05.2012 14:00 v sekci Recenze | Stroj času
0
Lady Eva
Stroj času: Lady Eva Barbara Stanwyck svádí v efektní (dvoj)roli prohnané podvodnice nesmělého dědice pivního impéria Henryho Fondu. Seznamte se s jednou z nejlepších komedií klasického Hollywoodu. čtěte zde
Vydáno: 07.05.2012 20:17 v sekci Recenze | Stroj času
0
Květen je měsíc Henryho Fondy!
Květen je měsíc Henryho Fondy! V naší pravidelné pondělní rubrice Stroj času, která je věnovaná hvězdám a filmům z období klasického Hollywoodu, si v průběhu měsíce května připomeneme hollywoodskou legendu Henryho Fondu. čtěte zde
Vydáno: 03.05.2012 16:41 v sekci Novinky | Zprávy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Hobbs a Shaw vyprávějí Pinocchiovi legendu o Zorrovi (28.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malá čarodějnice podepsala marseillskou smlouvu a vzpomíná na Itálii (26.08.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Domestik John Wick je muž na pravém místě (01.07.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Judy a zakladatel Shane se v hotelu Artemis postaví vstříc zlu (13.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dokonalý student se v roce 1917 pokusil o vraždu lotra, s nímž byl na nože (22.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel scenárista Walter Bernstein (24.01.2021 09:01 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: filmy Seana Conneryho (31.10.2020 15:01 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Captain America a Ivanhoe rozpoutali občanskou válku, během které prožili nejdelší den (14.08.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Jedinečný Baťa prožívá léto v Provence a hledá zlatý kruh (07.08.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Pocahontas a Mussolini se trabantem tam a zase zpátky vracejí na tiché místo (01.05.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Oklamaný Jason Bourne sousedí s Hamletem (03.01.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Jane Fonda: top 10 nezapomenutelných rolí (21.12.2019 10:00 v Články | Publicistika)
- Zemřel herec Peter Fonda (17.08.2019 05:35 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: Al Pacino a jeho nejlepší filmy (27.04.2019 12:00 v Články | Publicistika)
- Téma: 10 nejlepších rolí Sharon Stone (10.03.2019 10:00 v Články | Publicistika)
- 30 kultovních filmů, na které nelze zapomenout (26.08.2018 12:00 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Petr Pan, človíček Tate a špinavej Joe sjíždějí divokou řeku (20.07.2018 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu