Téma: Prometheus - malá encyklopedie pojmů a osob

Vydáno: 06.06.2012 19:00 - Vratislav Šálek | foto: Bontonfilm

Premiéra očekávaného sci-fi Prometheus už je za dveřmi. Mnoho už o ní bylo řečeno, mnoho bylo napsáno. Naším posledním příspěvkem do rozsáhlého tématu je krátká představovačka osob a pojmů, s nimiž se ve snímku často setkáte.
Dříve než do našich kin vtrhne očekávaná sci-fi pecka Prometheus, byste měli mít jasno v tom, s kým se v ní vlastně potkáte. Ať už jde o samotnou loď, nejdůležitější členy posádky, vzdálenou galaxii nebo samotného režiséra. Věnujte tedy několik minut následující představovačce, v níž najdete to nejpodstatnější, a zároveň se nedozvíte žádný spoiler, který by vám následné sledování pokazil.
Prometheus: Jméno kosmické lodi, s níž vyvolená posádka odletí na Měsíc zkoumat prapůvod lidského života, dalo název celému filmu. Samotný interiér vypadá opulentně a zároveň děsivě. Plno místností, v nichž se snadno ztratíte, odosobněná atmosféra a spousta vymožeností, které jsou nutné k přežití. Kromě palubního počítače a řídicího panelu tu nechybí ani improvizovaný operační sál sestávající z jednoho modulu. Do něho zadáte, co přesně vám je, a on už se postará o to, aby zranění co nejrychleji odstranil. Loď ale slouží pouze k výzkumným účelům, takže v ní rozhodně nenajdete nějakou těžkou válečnou výbavu, ačkoli zbraně jsou její nezbytnou součástí.
Vzdálený vesmír: Právě sem míří kosmická loď Prometheus, aby zjistila, co nás stvořilo. Ke galaxii odkazují jeskynní malby několika vymřelých národů, z nichž lze pochopit, že právě odtud pocházejí ti, kteří stáli za vznikem světa. Setkání s jinými civilizacemi však nikdy neprobíhá hladce a i tady číhá nebezpečí v podobě několika neznámých obyvatel, kteří dokážou pěkně znepříjemnit život. Hlavní pak je jim zabránit, aby se dostali na palubu lodi, to by byl konec se všemi. Přesto ještě zbývá mnoho neprobádaných míst...
Android David: Nejzajímavější postava z celého filmu není člověk. I když je naprogramován tak, aby byl schopen s lidmi komunikovat, emoce zcela postrádá a je v podstatě nesmrtelný (to už ale fandové určitě vědí). Když mu tudíž uříznete hlavu, nemusíte se bát, že byste o jeho společnost přišli. Raději se s ním ale nekamaraďte, neboť nevíte, na jaké je straně. Jednou to vypadá, že s vámi plně souhlasí, jindy však řekne větu, z níž si můžete domyslet, že vás má tzv. na háku a může si s vámi dělat, co chce. Navíc ho hraje okouzlující a vynikající Michael Fassbender.
Elizabeth Shaw: Nadšená vědkyně, která svůj život zasvětila zkoumání dávných civilizací. Právě ona přichází se zásadním objevem, který posléze způsobuje vypravení mise Prometheus. Moc a moc se těší na to, že se konečně dozví, kdo stvořil lidstvo a za jakým účelem. Dopředu ji žene tragická ztráta otce a také fakt, že sama nemůže nový život nikomu dát. Jelikož je zahleděná do svého přítele Charlieho Hollowaye, jenž je na misi také, nikterak nevnímá, že drtivou většinu posádky tvoří muži. Tvář jí propůjčila charismatická Švédka Noomi Rapace.
Peter Weyland: Guru celého projektu Prometheus. Misi financuje pod záminkou vědy, jeho zájmy jsou ale zcela jiné. I kvůli tomu se dostává do sporu s některými členy posádky. Ač nepatří k nejmladším a bez pomoci druhých neudělá ani krok, udržuje si ohromný respekt a logicky dokáže prosadit svou. Je vysoce pravděpodobné, že ví mnohem více, než celou dobu naznačuje. V medailonech, které byly součástí propagační kampaně snímku, sice vypadá jako Guy Pearce, na plátně je ale k nepoznání namaskovaný.
Meredith Vickers: Oficiální nadřízená všech členů posádky. Působí přísně a odměřeně a málokdo si jí dovolí odporovat. Mnohým připadá spíše jako robot než člověk, ale v jednu chvíli se dozvíme, že umělá bytost skutečně není. Často se dostává do sporu s Weylandem, který ji irituje tím, že jí nechce prozradit pravý smysl celé mise. V klíčové chvíli však vybudovaný respekt ztratí, a její rozkazy nejsou tak zcela splněny. Ztvárňuje ji jihoafrická kráska a držitelka Oscara Charlize Theron.
Charlie Holloway: Jeden z astronautů a zároveň přítel (a spolupracovník) Elizabeth Shaw není do věci tak "zažraný" jako jeho partnerka, přesto i on se možné jiné existence nemůže dočkat. Své přítelkyni je velkou oporou, ač nemá tak silnou motivaci jako ona. Paradoxně právě on doplatí na to, že se pokouší spřátelit s androidem Davidem. Příliš pozdě tak přijde na to, že lidé jsou lidé a měli by držet pospolu a k umělé inteligenci přistupovat opatrně. Tvář mu propůjčil nepříliš známý Logan Marshall-Green.
Ridley Scott: Jeden ze zakladatelů moderní filmové sci-fi (ať už mluvíme o geniálním Vetřelci nebo neméně vydařeném Blade Runnerovi) se po mnoha výtečných filmech a úspěších po třiceti letech vrací k tomu, co ho v očích širší veřejnosti učinilo nesmrtelným. A dal si setsakramentsky záležet. Atmosféra hutná, že by se dala krájet, vymazlený vizuál, perfektní triková stránka, která ale zároveň evokuje staré časy, kdy se všechno dělalo ručně. Legendární tvůrce zkrátka ze svého řemesla nezapomněl vůbec nic a dokazuje, že stále má (nejen) žánru co dát. Za děravý příběh do značné míry nemůže.
Vetřelec: Starý známý, který to před třiatřiceti lety všechno odstartoval. Je schopen zlikvidovat cokoli a rozhodně s ním není žádná legrace, o čemž jsme se za ta léta přesvědčili nesčetněkrát a opakovaně. Nezapomenutelným se stal hlavně díky kongeniální práci H. R. Gigera, který ho dostal do povědomí i nefilmové veřejnosti. Množí se dost rychle, vymýtit ho není snadné a nejspíš se to nikdy nepovede. Objeví se tento divoch i v Prometheovi a dozvíme se o něm něco nového?


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY