Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TOP 10: Ledové krásky ze severu

TOP 10: Ledové krásky ze severu

Vydáno: 30.05.2012 21:42 v sekci Články | Žebříčky - Michala Benešovská | foto: IMDb.com

Neokoukaná krása a přirozený projev udělaly ze severských hereček přímo fenomén, který má dlouhou tradici. Rádi bychom vám u příležitosti premiéry očekávané sci-fi Prometheus přiblížili některé současnice a předchůdkyně momentálně nejvyhledávanější severské star Noomi Rapace.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Noomi Rapace, která brzy zazáří v Prometheovi, patří k současným švédským herečkám, které se probojovaly až do Hollywoodu. Není zdaleka první a doufejme, že ani poslední, která to dokázala. Herečky ze severských zemí jsou výjimečně krásné, talentované, šarmantní a obvykle se věnují také modelingu. Vybrali jsme deset ledových krásek od Dánska až po Finsko, které vás určitě nenechají... chladnými.
10. Cecilie Thomsen
Cecilie je dánská modelka a herečka. Vidět jsme ji mohli například po boku Pierce Brosnana v bondovce Zítřek nikdy neumírá, kde ztvárnila doktorku Ingu Bergström. Jako modelka se stala tváří značek jako Escada, L'Oreal nebo Guerlain. Bohužel v poslední době se v hollywoodských filmech moc neukazuje. Cecilie byla také dlouholetou přítelkyní kanadského rockového zpěváka Briana Adamse, zahrála si dokonce ve videoklipu k jeho songu "Have You Ever Really Loved A Woman?", který režíroval Anton Corbijn.
9. Greta Garbo
Kdo by neznal ikonu švédských krásek Gretu Garbo? Právě u ní je geneze všech novodobých severských krasavic. Poprvé na sebe upozornila ještě v němé éře ve filmu Gösta Berling z roku 1924, kde jí byla svěřena první významná role. Brzy jí její omračující krása a melancholický pohled otevřely dveře do Hollywoodu, kam se skutečně s režisérem Mauritzem Stillerem přesunula. V Hollywoodu uzavřela smlouvu se studiem MGM. Zvládla přechod na zvuk a za svůj život si zahrála ve třech desítkách filmů. Mezi ty nejznámější ze zvukové éry patří Mata Hari nebo Ninočka německého režiséra Ernsta Lubitsche. Filmem Žena dvou tváří ukončila svou hereckou kariéru a po zbytek svého života se na plátna už nevrátila.
8. Liv Ullmann
Liv Ullmann se sice narodila v Japonsku, ale svůj život prožila v Norsku, kde rozjela úspěšnou hereckou kariéru. Začínala u divadla, kde se také seznámila se švédským režisérem Ingmarem Bergmanem, který ji obsadil s Bibi Andersson do provokativního snímku Persona. Bergmanovy filmy Ullmannové přinesly slávu a brzy se stala dvorní herečkou tohoto švédského velikána, se kterým má také dceru. Brian De Palma ji chtěl pro roli Kate Miller do svého thrilleru Oblečen na zabíjení, ale Liv tuto nabídku odmítla s odvoláním na nevhodnou a násilnou povahu filmu, a roli Kate poté dostala Angie Dickinson. V současné době je Liv Ullmann již šarmantní zralá dáma a věnuje se filmové režii.
7. Anna Falchi
Anna Falchi je finská rodačka, její otec pochází z Itálie a matka je Finka. Jako malá se sice přestěhovala právě do Itálie, ale její uhrančivé modré oči a blonďatá kštice upoutaly pozornost samotného Federica Felliniho, který jí pomohl nastartovat kariéru (ačkoliv se jednalo jen o roli v reklamě). Na západě je méně známá, ale zahrála si hlavní ženskou roli ve snímku Dellamorte Dellamore, kde zazářila po boku Ruperta Everetta, film byl uveden také v USA. V současné době se věnuje stále herectví, nejčastěji se objevuje v projektech italské televize.
6. Ingrid Bergman
Když se řekne "severská kráska", není možné si nevzpomenout na okouzlující krásu Ingrid Bergman. Ingrid Bergman je asi ta nejznámější stockholmská rodačka, která kdy dobyla Hollywood. Za svůj život získala celkem tři Oscary, dva za hlavní ženskou roli, jednoho za roli vedlejší. Hrála u nejvýznamnějších režisérů své doby, jakými byli Alfred Hitchcock, Roberto Rossellini a Ingmar Bergman (ne, nejsou zpřízněni, ačkoliv Bergmanova manželka se také jmenovala Ingrid). Její nejznámější role bude patrně Ilsa, kterou ztvárnila v kultovním filmu Michaela Curtize Casablanca. Je matkou hollywoodské herečky Isabelly Rossellini, kterou má s italským neorealistickým režisérem Robertem Rossellinim.
5. Helena Mattsson
Helena Mattsson se narodila ve Stockholmu, kde začala hrát v divadelních představeních, a poté se přesunula do Londýna, kde absolvovala divadelní školu. V devatenácti letech se přestěhovala do Hollywoodu, kde rozjela hereckou kariéru. Vidět jsme tuto křehkou drobnou blondýnku mohli ve filmech jako Mutant: Probuzení nebo You And I, také si zahrála epizodní roli v seriálu Zoufalé manželky. Mihla se také v Iron Manovi 2.
4. Malin Akerman
Malin je švédská modelka a herečka, rodačka ze Stockholmu nicméně vyrůstala v Kanadě. Jako malá se objevila v několika reklamách a brzy začala s modelingem. Jako úspěšná modelka zcestovala celý svět. K filmu ji to však táhlo více a měla štěstí. Na castingu si jí všimli ti správní lidé a brzy přišla nabídka na jednu z hlavních rolí v sitcomu The Comeback, kde si zahrála s Lisa Kudrow. Z celovečerních filmů, ve kterých se objevila, můžeme jmenovat například sci-fi s Brucem Willisem Náhradníci, Happythankyoumoreplease nebo film Strážci - Watchmen. V roce 2013 by se měla objevit v dalším filmu věnovaném životnímu příběhu Lindy Lovelace Inferno: A Linda Lovelace Story. Aby toho nebylo málo, tak Malin Akerman také zpívá v rockové kapele The Petal Stones.
3. Anna Easteden
Finská herečka a samozřejmě také modelka má široký záběr. Hraje v divadle, v televizi, ve filmech a ještě je to zapálená bojovnice za lidská práva. Jako modelka propagovala značky jako SONY, Phillips a Oricom. Zahrála si například v komedii Mika Kaurismäkiho Dům košaté lásky, který slavil úspěch na torontském filmovém festivalu. Tato výrazná kráska se objevila v seriálu Dva a půl chlapa po boku Charlieho Sheena. Také se ucházela o hlavní roli Sydney Bristow v akčním seriálu Alias, roli nakonec dostala Jennifer Garner.
2. Noomi Rapace
Momentálně asi nejsledovanější severská herečka Noomi Rapace se narodila ve švédském městě Hudiksvall a velkou část dětství strávila na Islandu. Od dětství chtěla být herečkou, prošla si také divadlem. Nejvíce ji proslavila role hackerky Lisbeth ve švédské trilogii podle knih Stiega Larssona Muži, kteří nenávidí ženy, Dívka, která si hrála s ohněm a Dívka, která kopla do vosího hnízda. Noomi Rapace je žena švédského herce Ola Rapace a vychovávají společně syna. Zahrála si ve filmu Guye Ritchieho Sherlock Holmes: Hra stínů. V současné době netrpělivě očekáváme její performanci ve sci-fi Prometheus. Do budoucna připravuje mimo jiné film, kde si zahraje po boku svého muže Ola Rapace, má se jednat o snímek na motivy životních etud švédského boxera Bosse Högberga.
1. Brigitte Nielsen
Brigitte Nielsen je severská sexbomba par excellence. Narodila se v Dánsku, kde začínala jako modelka, předváděla pro Versaceho a Armaniho, štěstí zkusila také jako zpěvačka. Zlom přišel ve chvíli, kdy jí slavný italský producent Dino De Laurentiis nabídl roli ve fantasy Rudá Sonja, kde si zahrála po boku Arnolda Schwarzeneggera. V polovině 80. let se ocitla v náručí dalšího svalovce Sylvestera Stallonea. Se Stallonem si zahrála ve snímku Rocky 4 a Kobra, krátce nato následovala hvězdná svatba. Poté přišly role ve filmech jako Policajt v Beverly Hills II a Princezna Fantaghiro 2, následovalo několik dalších manželství, několik plastik a herecká kariéra se proměnila ve výčet čím dál horších béček. Jejím zatím posledním filmem je Eldorado režiséra Richarda Driscolla, podivný žánrový slepenec, kde se také objevila například Daryl Hannah nebo David Carradine. Na hollywoodské výsluní se už pravděpodobně Brigitte Nielsen nikdy nevrátí, ale rozhodně patří k nejžhavějším severským kráskám.
Trailer k filmu Rudá Sonja s Brigitte Nielsen

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Téma: Abeceda světa Vetřelců
Téma: Abeceda světa Vetřelců Série filmů o vetřelcích se opět ocitá v centru pozornosti - do kin brzy vtrhne Prometheus, jenž má být do jisté míry prequelem této kultovní ságy. Než nám představí nová fakta, připomeňme si některá z těch starých v naší... čtěte zde
Vydáno: 23.05.2012 15:00 v sekci Články | Publicistika
1
Podívejte se na první trailer bondovky Skyfall!
Podívejte se na první trailer bondovky Skyfall! Studio Sony přineslo (nejen) nedočkavým fanouškům nejslavnějšího agenta ve službách Jejího Veličenstva první oficiální trailer ke třiadvacáté bondovce Skyfall. Co nového o filmu prozradil? čtěte zde
Vydáno: 21.05.2012 15:03 v sekci Novinky | Trailery
0
Téma: Space Jockey - vše, na co jste se báli zeptat
Téma: Space Jockey - vše, na co jste se báli zeptat U příležitosti premiéry Promethea jsme se rozhodli trochu blíže podívat na tajemné bytosti z vesmíru, které jsme měli poprvé šanci spatřit v roce 1979 ve Vetřelci. Kdo vlastně jsou takzvaní "vesmírní žokejové"? čtěte zde
Vydáno: 20.05.2012 17:13 v sekci Články | Publicistika
0
FAQ: Otázky a odpovědi kolem Promethea
FAQ: Otázky a odpovědi kolem Promethea Téměř třicet let se režisér filmů, jako je Blade Runner a Vetřelec, vyhýbal žánru sci-fi. O to větší pozornost nyní vzbuzuje, když se Ridley Scott s Prometheem vrací a říká: "Dlouho jsem hledal téma, které by bylo pravdivé,... čtěte zde
Vydáno: 16.05.2012 19:59 v sekci Články | Publicistika
3
Preview: Prometheus
Preview: Prometheus Avengers budou již za několik dní za námi a my se budeme moci plně soustředit na další megafilm, který dorazí do kin o měsíc později. Ridley Scott se vrací k žánru a sérii, kterou pomohl stvořit, a my nemáme sebemenší důvod... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2012 20:33 v sekci Radar | Preview
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led (22.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce (16.03.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Arnold bude The Man With the Bag (13.03.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Sylvester Stallone a sériový vrah (15.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Sbohem, Apollo! (03.02.2024 06:36 v Novinky | Zprávy)
- Donnie Yen bude znovu Caine (01.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: The Ministry of Ungentlemanly Warfare (31.01.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Kosmonaut z Čech (16.01.2024 17:27 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu