Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Sněhurka a lovec

Recenze: Sněhurka a lovec

Vydáno: 24.05.2012 19:37 v sekci Recenze | Premiéry - Jakub Brych | foto: Bontonfilm

Po dávce šťavnatých ukázek k nám do kin konečně přichází nová Sněhurka a dostavit by se měl údajně taky lovec. Na klasickou pohádku ale samozřejmě zapomeňte, čeká nás pravověrná fantasy plná kouzel, bitev a obrněných hlavních hrdinek.

Sněhurka a lovecRecenzoval/a Jakub Brych dne 24.05.2012 19:37. Po dávce šťavnatých ukázek k nám do kin konečně přichází nová Sněhurka a dostavit by se měl údajně taky lovec. Na klasickou pohádku ale samozřejmě zapomeňte, čeká nás pravověrná fantasy plná kouzel, bitev a obrněných hlavních hrdinek. Hodnocení: 2.5

Sněhurka a lovec

Snow White and the Huntsman
Drama / Fantazie / Akční / Dobrodružný
USA, 2012 , 127 min.

Režie: Rupert Sanders
Scénář: Evan Daugherty, John Lee Hancock, Hossein Amini, Evan Daugherty
Kamera: Greig Fraser
Hudba: James Newton Howard
Herci: Kristen Stewart, Chris Hemsworth, Charlize Theron, Sam Claflin, Sam Spruell, Ian McShane, Bob Hoskins, Ray Winstone, Nick Frost, Eddie Marsan, Toby Jones, Johnny Harris, Brian Gleeson, Vincent Regan, Noah Huntley

Česká premiéra: 31.05.2012

Sněhurka a lovec hodnocení na Kinobox.cz: 68.48 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Kolem Sněhurky a lovce byl v minulosti docela oprávněný humbuk - trailery patřily k letošní špičce a obsazení (nejen) hlavních rolí se taky nadmíru povedlo. On koneckonců i samotný nápad udělat z klasické pohádky výpravnou fantasy řež nadchl všechny milovníky podobných filmových splácaností a do na celovečerním poli debutujícího Ruperta Sanderse jsme vkládali poměrně velké naděje. Výsledek je ale dost rozpačitý.
Sněhurka je totiž neskutečný mišmaš. Asi největší, co jsem v poslední době viděl. Pokud jste třeba náhodou propásli většinu posledních fantasy blockbusterů, stačí prostě zajít na Sněhurku a lovce a budete je mít v malíku všechny. Máme tu totiž Alenku v říši divů, Hobita, posledního Harryho Pottera, a těm, co ji viděli, se určitě vybaví i Legenda, postarší fantasy Ridleyho Scotta s Tomem Cruisem.
A k tomu všemu přidejte navíc Kristen Stewart, která zde bohužel nasadila výraz á la Bella, a výsledkem je dort, který hravě strčí do kapsy i ten od pejska a kočičky.
Problém je, že se zde střetávají dvě jaksi nesouběžné tendence. Rupert Sanders je tak trochu temná strana síly a studio v čele s producentem Joem Rothem ta světlá. Sanders se ve své rané tvorbě pohybuje převážně v dekadentnějších polohách a vyžívá se v zobrazování pokřivenosti člověka a ve Sněhurce jsou tyhle jeho inklinace jasně patrné - fascinace černými dehtovitými hmotami, brouky a nechutnými tvory, nebo "doriangrayovská" proměna zlé královny (té kraluje scéna s žebírky).
Tyhle pokleslé hrátky ale zdaleka nedostávají tolik prostoru, jak by režisér jistě chtěl, a setkávají se s krutým protipólem studia, které by ze Sněhurky rádo udělalo druhou Alenku v říši divů. Od toho tu taky má Joea Rotha, který na Burtonově "továrně na prachy" dělal, a je to místy dost znát. Nejvíc vás to samozřejmě praští ve chvílí, kdy Kristen Stewart nahodí pancíř (Roth má zřejmě pro mladé dámy v brnění slabost) a po vzoru Alenky / Johanky z Arku vyráží s šíleným výrazem vstříc bitvě.
Ono to tedy vyloženě nevadí, alespoň má Sněhurka celkově poměrně vypiplaný vizuál včetně digitálních efektů. Sice v ní najdete asi jen dvě vyloženě kulervoucí scény, na kterých se oko napase, a pak už vás takřka ničím nepřekvapí, ale Sanders si aspoň obraz poměrně hlídá a v tomhle ohledu drží film docela pohromadě.
Jinak ale Sněhurka a lovec není konzistentní ani trochu. Epická fantasy by měla disponovat pořádnou dějovostí, příběhem a tahem na branku, ale zdejší story je bohužel vykuchaná a obraná do poslední vnitřnůstky a zbyla po ní jen ta nejprachsprostší kostra. Vlastně jde jen o to, že "někam musíme jít a bude to problém, protože nás honí vojáci". Sází se přitom na ty nejbanálnější dramatické prvky, a tak na nějaké větší nebo konstantnější napětí radši zapomeňte. Je to vlastně jako by Sanders spojil dohromady pár klipů a shortů a více to neřešil.
Po herecké stránce to už naštěstí šlape o něco líp. Charlize Theron je zrozená pro role, jako je ta její, a já osobně už věřím, že nestárně ani v reálu. Škoda, že její zapálená kreace zlé královny vyznívá trochu nepatříčně, protože až příliš ční nad stagnující děj. Chris Hemsworth je dost fajn, jako lovec vypadá dobře (trochu připomíná Pittova Achillea) a spolu s partou trpaslíků vás dokáže občas i slušně obveselit. No a Kristen Stewart? Ta zírá. Takřka pořád. Ono jí to sice hrozně sekne, ale když už otevře pusu, tak ji buď nechá dokořán, nebo pronese něco naprosto zbytečného.
Přitom je to ale opět chyba nedotaženého scénáře, který vkládá hercům do úst ty nejvousatější repliky a místy doopravdy nedává smysl, přičemž to není ten případ, kdy musíte trochu slevit z logiky, abyste vystavěli drama - tentokrát je to prostě a jednoduše ta nejbotovatější bota a je to znát. Ani charakterové interakce toho nejsou ušetřeny, a tak tu máme skutečně jen partu postav, které někam jdou, a vy víte, že by ta měla milovat toho a tenhle by měl udělat tohle, ale nic z toho se vlastně nakonec nestane.
Vůbec by nebylo na škodu věnovat trochu víc času výstavbě nějaké mytologie a pozadí toho všeho, protože příběhové zvraty se takřka nemají o co opřít. Proč je Sněhurka ta vyvolená? A jak je to vlastně ve světě s magií? Proč umí čarovat jen královna? A proč se u všech rohatých Sněhurka modlí? Na nic z toho nedostanete odpověď a je to dost frustrující.
Ono vážně nestačí vsadit jen na slavnou předlohu a něco nakrást od žánrových kolegů. Sněhurka a lovec prostě až příliš dojíždí na chabý scénář a nejednotný stylový koncept. Upřímně doufám, že Sandersův příští film bude menší a levnější a hlavně ryze jeho vlastní, neomezený komerčním potenciálem.
Spanilá jízda obrněné Sněhurky bohužel nedopadla zdaleka tak slavně, jak jsme čekali a doufali. Průšvih z ní pravděpodobně nebude, protože příznivci fantasy žánru a fandové Kristen Stewart se na ni jistě pohrnou v houfech, a fungovat bude určitě dobře i coby atrakce pro náhodné návštěvníky kina, stín promarněného potenciálu nad ní ale bude viset ještě dlouho.
Český trailer k filmu Sněhurka a lovec

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Téma: Abeceda světa Vetřelců
Téma: Abeceda světa Vetřelců Série filmů o vetřelcích se opět ocitá v centru pozornosti - do kin brzy vtrhne Prometheus, jenž má být do jisté míry prequelem této kultovní ságy. Než nám představí nová fakta, připomeňme si některá z těch starých v naší... čtěte zde
Vydáno: 23.05.2012 15:00 v sekci Články | Publicistika
1
Podívejte se na první trailer bondovky Skyfall!
Podívejte se na první trailer bondovky Skyfall! Studio Sony přineslo (nejen) nedočkavým fanouškům nejslavnějšího agenta ve službách Jejího Veličenstva první oficiální trailer ke třiadvacáté bondovce Skyfall. Co nového o filmu prozradil? čtěte zde
Vydáno: 21.05.2012 15:03 v sekci Novinky | Trailery
0
Temné stíny 8/10
Recenze: Temné stíny O tom, že krev je hustší než voda a podivínství je věc relativní, se snaží diváky přesvědčit Tim Burton. V porovnání s jeho předchozími snímky jsou Temné stíny možná více přízemní, nenechte se ale odradit - trapnost... čtěte zde
Vydáno: 08.05.2012 11:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
Preview: Sněhurka a lovec
Preview: Sněhurka a lovec Jedna Sněhurka za námi, druhá před námi. Ať si o té první myslíte cokoli, rozhodně věnujte pozornost tá nadcházející, protože kromě toho, že je nabitá velmi zajímavými herci, disponuje jedněmi z nejšťavnatějších trailerů... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2012 07:00 v sekci Radar | Preview
0
FAQ: Otázky a odpovědi na téma Avengers
FAQ: Otázky a odpovědi na téma Avengers V prvním ze série článků o blížící se marvelovské týmovce shrnujeme to nejzákladnější a nejpodstatnější, co je o ní potřeba vědět. Pro neznalé pár novinek, pro experty spíše opáčko, které neuškodí. A začneme hezky od... čtěte zde
Vydáno: 04.04.2012 18:00 v sekci Články | Publicistika
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Furiosa má první trailer (01.12.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Rychle a zběsile 10 servíruje opulentní akci s až dětinskou radostí (20.05.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Mladí milenci se rychle a zběsile znovu zamilují (17.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Chris Hemsworth se vrací v traileru Vyproštění 2 (16.05.2023 16:19 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Vyproštění 2 (03.04.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Harold a Maude se vydávají přes hranici najít 99 domovů (10.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Johnny English a Robin Hood letí balónem a zbožňují prachy (20.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Naše kamarádka Atomic Blonde bez lítosti hledá lék na život (04.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Papoušek Paulie se po svatbě ocitl pod vodou (16.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Škola dobra a zla (14.09.2022 10:30 v Novinky | Trailery)
- Charlize Theron si zahraje Jane (01.08.2022 18:00 v Novinky | Zprávy)
- Top 20 ČR: Thor zahromoval i v Česku (12.07.2022 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Recenze: Film Thor: Láska jako hrom utopil sám sebe v moři infantilního humoru a nepovedených vtípků (10.07.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Thor nastoupil cestu samuraje a všechno řekl psem (06.07.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Tvář pod maskou hledá v temných koutech tajemství očí ztracené jednotky (03.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Thor: Láska jako hrom v novém traileru (24.05.2022 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Temný osud udělal z bílého bizona budovatele říše (20.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Chris Hemsworth & Miles Teller ve filmu Spiderhead (18.05.2022 16:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Crimes of the Future (07.05.2022 16:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu