Festivalové ozvěny: 22. týden

Vydáno: 29.05.2012 13:00 - Jana Bébarová | foto: Festival de Cannes

Michael Haneke si odnáší Zlatou palmu z Cannes za snímek Amour. Cenu za režii získal Mexičan Carlos Reygadas a za scénář Rumun Cristian Mungiu. Cenu poroty obdržel Ken Loach a Velkou cenu vyhrál Ital Matteo Garrone.
MFF CANNES
Projekcí francouzského snímku Thérèse Desqueyroux nedávno zesnulého režiséra Clauda Millera byl v neděli večer ukončen jubilejní 65. ročník festivalu v Cannes.
V adaptaci románu slavného francouzského spisovatele a držitele Nobelovy ceny za literaturu Françoise Mauriaca, který již na počátku šedesátých letech zfilmoval Georges Franju, ztvárnila hlavní roli nešťastné manželky venkovského statkáře francouzská herečka Audrey Tautou.
Při závěrečném vyhlašování cen vzešel z hlavní soutěžní sekce vítězně rakouský režisér Michael Haneke, který získal Zlatou palmu za komorní drama Amour. Francouzští herečtí veteráni, pětaosmdesátiletá Emmanuelle Riva a jednaosmdesátiletý Jean-Louis Trintignant, v něm ztvárnili postarší pár učitelů hudby v penzi, který postihne závažná nemoc jednoho z nich. Vedlejší roli jejich dcery ztvárnila Isabelle Huppert.
"Příběh filmu je založen na slibu, který jsme si s mojí manželkou dali: že se nebudeme rozcházet v situaci jako je ta ve filmu. Jsme toho svědky neustále a je to všeobecný problém. Zažil jsem to ve vlastní rodině a právě to mě inspirovalo k natočení filmu," řekl vítězný Haneke, který si Zlatou palmu z Cannes poprvé odnesl před třemi lety za Bílou stuhu.
Cenu za režii porota vedená italským hercem a režisérem Nannim Morettim udělila mexickému tvůrci Carlosovi Reygadasovi za film Post Tenebras Lux vyprávějící o městské rodině žijící na mexickém venkově. Velká cena byla udělena Italovi Matteovi Garronemu za snímek Reality o neapolském prodejci ryb, kterého rodina vybízí k účasti v reality show.
Cenu poroty získal Ken Loach za hořkou komedii o mladíkovi z Glasgow The Angels' Share, kterou na konci července do české distribuce uvede společnost Aerofilms.
Cenu za mužský herecký výkon získal Dán Mads Mikkelsen za roli učitele nespravedlivě obviněného ze sexuálního zneužívání dítěte ve snímku Jagten (The Hunt) jeho krajana Thomase Vinterberga.
V ženské kategorii se o ni podělily rumunské herečky Cosmina Stratan a Cristina Flutur za role dvou dívek, jejichž lásce vstoupila do cesty víra, v dramatu Cristiana Mungia Dupa dealuri (Beyond the Hills), za nějž si Mungiu odnesl cenu za scénář.
Z dvacítky filmů soutěžících v sekci Un Certain Regard (Jiný pohled) vybrala porota vedená britským hercem Timem Rothem jako vítězné drama ze středoškolského prostředí Después de Lucía (After Lucia) mexického režiséra Michela Franca.
Ceny za herecký výkon si odnesla Suzanne Clément za účast v novince Kanaďana Xaviera Dolana Laurence Anyways a Émilie Dequenne za roli v belgickém snímku À perdre la raison (Loving Without Reason).
Zvláštní cenu obdržel domácí snímek Le grand soir režírovaný dvojicí Benoît Delépine - Gustave de Kervern. Zvláštní uznání porota udělila bosenskému snímku Djeca (Children of Sarajevo) režisérky Aidy Begić.
Cenu pro nejlepší první film získal Američan Benh Zeitlin za Beasts of the Southern Wild, jemuž byla rovněž udělena i Cena Fipresci.
Nejlepším krátkým filmem byl vyhlášen turecký snímek Sessiz-be deng (Silent). Cenu režisérovi L. Rezanovi Yesilbasovi předal společně s Kylie Minogue předseda poroty sekce Cinefondation Jean-Pierre Dardenne.
Seznam všech oceněných snímků najdete na stránkách festivalu.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY