Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: Space Jockey - vše, na co jste se báli zeptat

Téma: Space Jockey - vše, na co jste se báli zeptat

Vydáno: 20.05.2012 17:13 v sekci Články | Publicistika - Martin Bubrín | foto: Scott Free Productions

U příležitosti premiéry Promethea jsme se rozhodli trochu blíže podívat na tajemné bytosti z vesmíru, které jsme měli poprvé šanci spatřit v roce 1979 ve Vetřelci. Kdo vlastně jsou takzvaní "vesmírní žokejové"?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Teď, měsíc před premiérou, už si můžeme být stoprocentně jistí, že Ridley Scott točí více než film se samostatným vesmírem něco-jako-prequel ke své slavné sci-fi Vetřelec. Vodítek jsme dostali z trailerů mnoho (foto zde, zde a zde) kromě podobných kulis, kostýmů, feelingu a možných vetřelčích vajíček se jedním z nejzásadnějších propojení také stal výskyt bytosti, kterou našla před více než třiceti lety posádka lodi Nostromo s rozervaným hrudníkem.
Úplná tajemství nám sice odhalí nejspíše až Prometheus, ale my jsme se vám už nyní pokusili v tomto krátkém článku shrnout to nejpodstatnější, co byste o těchto podivuhodných vesmírných pilotech měli vědět, s měsíčním předstihem.
Odkud pochází jejich název?
Především si musíme říct, že se tento osamělý strážce vesmíru nikdy oficiálně nejmenoval Space Jockey – tento nepravděpodobný název dostal až během produkce Vetřelce, jelikož tvůrcům stále nebylo jasné, koho by měl představovat. Uvězněná bytost v jakémsi biomechanickém zařízení byla pro diváky spíše symbol plný nezodpovězených otázek (jejichž odpovědi nám bude Scott ještě několik týdnů tajit) než nějaká soběstačná postava, o kterou bychom se měli zajímat.
Kreaturu však můžete nazývat mnoha jmény - například The Pilot, Big Dental Patient (to prý vymyslel James Cameron), Mala’kak nebo pod vědeckým názvem dokonce Mundus gubernavi, což znamená "vesmírný pilot".
Kdo vlastně jsou?
Space Jockey je fiktivní mimozemská rasa, kterou jsme poprvé mohli spatřit v kokpitu neznámé kosmické lodi havarované na planetě LV-426. Její nouzový signál zachytila loď společnosti Weyland-Yutani Nostromo, která do jejích útrob vyslala tři členy posádky. Jak víme, obří loď byla poseta stovkami vetřelčích vajec a v jejím řídicím centru byla nalezena neznámá bytost "elefantoidního" vzhledu sedící v obřím křesle a před sebou měla jakýsi ovládací modul nebo teleskop (foto zde).
Rozervaná hruď v podivném skeletu značila známky napadení známého xenomorfa, o němž neměla posádka do té doby ještě potuchy. Dle několika rozhovorů je sám Scott považuje za rasu, která vytvořila vetřelce, jejichž loď byla vůbec prvním transportérem vajec. Jak lze vidět, malý experiment se jim trochu vymknul z rukou.
V Prometheovi bychom se snad měli dozvědět, jak byl onen vesmírný nájezdník poprvé napaden facehuggerem a co se s ním stalo. Jak trailery napovídají (foto zde), samotná prstencovitá loď nakonec vzletí (kurz nastaven na Zemi), ale náhlý výbuch ji sesadí z oblohy. Půjde o vinu astronautů z lodi Prometheus, nebo o zásluhu xenomorfů?
Jaký je jejich skutečný vzhled?
Jeden by řekl, že sloní vzhled a podivná muskulatura jsou jejich typické vzezření, ale možná tomu je právě naopak. Na jedné z fotek Promethea můžeme vidět Noomi Rapace vyděšeně koukající mimo obraz, zatímco v pozadí v chodbě můžeme vidět na dvou podstavcích stát podobizny Space Jockeyů (foto zde).
Jsou to opravdu podobizny, nebo spíše nějaké biomechanické obleky? Živá bytost to určitě nebude. Aby ubylo spekulací, při nedávném rozhovoru se serverem Filmophilia Ridley Scott objasnil pár zajímavých věcí a několika fanouškům určitě udělal čekání na sedmého června ještě nesnesitelnější.
Především zmiňuje fakt, že vyspělá a inteligentní rasa Space Jockeyů stvořila vetřelce jako zbraň hromadného ničení a jejich loď byla v podstatě sklad zbraní převážený na jinou planetu. Něco se ale vymklo kontrole. Potvrzuje také, že nalezená kostra ve skutečnosti nebyla tělo, ale oblek. A kdo se v něm vlastně nachází? Zde opět napovídá trailer – v něm si můžeme všimnout podivných holohlavých postav (jedna z nich se dokonce nachází v blízkosti známého kokpitu) s naběhnutými černými žilami po těle a odlišným oděvem než jednotliví členové posádky.
Jsou toto opravdoví "vesmírní žokejové"? Nebo ještě lepší otázka – nestane se někdo z posádky Promethea jedním z nich? Pokud si ve full HD trošku přizoomujete onu postavu, nenápadně vypadá jako oholený Michael Fassbender (foto zde). Že by?
Kdo se zasloužil na jejich konečné podobě?
Hlavní zásluhu na celkovém designu filmu, samotných xenomorfů a Space Jockeyů nemá nikdo jiný než známý švýcarský umělec H. R. Giger, který byl dokonce za výtvarnou stránku filmu Vetřelec oceněn Oscarem za nejlepší speciální efekty. Jeho pozoruhodná práce, která je v odborných kruzích nazývána "biomechanickým surrealismem", inspirovala scenáristy Dana O'Bannona a Ronalda Shusetta, aby napsali scénář k filmu oficiálně pojmenovaném Starbeast, jenž se později přetavil ve známý název Vetřelec.
Zjev obřího pilota je inspirován Gigerovou výtvarnou knihou Necronomicon, konkrétně částí Necronom V, kterou si zamiloval sám Ridley Scott. Ten Gigera požádal, aby na základě obrazu znázorňujícího bytost jedoucí na obřím vetřelci vytvořil mimozemského pilota. Pokud se blíže podíváte na obrázek, můžete vidět, že se design zase tak moc nezměnil (foto zde).
Co dělají v Prometheovi?
Jak říká Scott, vždy se chtěl k "vetřelčí" franšíze vrátit a objasnit divákům původ oněch záhadných obřích bytostí – kdo jsou a odkud pocházejí. Trailer k Prometheovi opět napovídá, že bychom se to mohli dozvědět – všimněte si například, že velká holografická mapa se nachází přímo v jakémsi ústředí lodě Jockeyů. Rozmístění planet nám možná napoví, jaký byl cíl této mimozemské rasy (foto zde).
Jak bylo již výše zmíněno, režisérova teorie od začátku chápala loď Jockeyů jako sklad zbraní hromadného ničení (xenomorfové), která zřejmě rozsévá zkázu po galaxii. To by se přibližovalo ideji "božských architektů" nebo "inženýrů", kteří tvoří a ničí vesmírné světy, což je také hlavní myšlenka Promethea – co když byl život na Zemi stvořen pomocí mimozemských bytostí?
Space Jockey byl tedy něco jako osamělý jezdec, který chtěl využít vetřelce nejspíše k záhubě jiných světů. Jak se tento "experiment" nepodařil a jak to, že se bio oblek "přitavil" do mechanického křesla, to budou nejspíše otázky, které Scott zatím pečlivě drží pod pokličkou. Mám takový dojem, že v kině dostaneme odpověď na více než jen to.
Mohli jsme je vidět ještě někde jinde než ve Vetřelci?
Samozřejmě. Michael Friedman ve svém literárním prequelu inspirovaným "vetřelčím" univerzem s názvem Alien: Original Sin objasňuje i původ Space Jockeyů, tentokrát pojmenovaných jako Mala’kak (foto zde). V komiksu Alien Marka Verheidena jsou "elefantoidi" vykresleni zase jako zlí mimozemšťané, kteří nechtějí nic jiného než zotročit lidskou rasu (foto zde). Ale až poté, co společně dokážou vyhrát válku s xenomorfy. Komiksová série má celkem šest dílů, a kdo neví, co dělat se šesti tisíci korun, může si ji koupit i u nás, kde vyšla v edici Omnibus.
Pokud jste měli tu čest vidět skvost Vetřelci vs Predátor 2, tak vězte, že v jedné scéně je vidět lebka Space Jockeye jako trofej v prostorách predátoří lodi (foto zde). Můžeme předpokládat, že měly obě rasy s vetřelci vlastní plány a nějak se nepohodli, což vedlo k meziplanetární válce. OK, to možná ne, ale myslím, že by to byl námět na solidní cross-over...

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Blade Runner bude pokračovat (20.02.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Jeden gól (13.12.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Film Napoleon zaujme velkolepostí, ke slavnému vojevůdci se staví výsměšně (25.11.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Napoleon slaví Den díkůvzdání a odhaluje tajemství a smysl života (22.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Michael Fassbender je Zabiják (28.10.2023 19:04 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Teaser: Zabiják (29.08.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Rambo uvízl v pavučině Gran Turisma (09.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Série Rambo od nejhoršího dílu k nejlepšímu (06.08.2023 12:30 v Články | Publicistika)
- Joaquin Phoenix jako Napoleon v prvním traileru (11.07.2023 16:00 v Novinky | Trailery)
- Téma: Ridley Scott je stále bez Oscara (28.05.2023 10:30 v Články | Publicistika)
- Top 10: deset nejlepších filmů Harveyho Keitela (13.05.2023 11:25 v Články | Publicistika)
- Krvavý poledník natočí John Hillcoat (01.05.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu