Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Útěk z MS-1

Recenze: Útěk z MS-1

Vydáno: 21.05.2012 13:00 v sekci Recenze | Premiéry - Kateřina Hejdová | foto: Open Road Films

Nový film producenta Luca Bessona není dalším Pátým elementem v jeho tvorbě. Útěk z MS-1 sice nese částečně jeho rukopis, celkově patří ale spíš k sci-fi filmům druhého řádu. Protože jeho originalita je hodně sporná, protože se nevyvaroval fakt trapných momentů.

Útěk z MS-1Recenzoval/a Kateřina Hejdová dne 21.05.2012 13:00. Nový film producenta Luca Bessona není dalším Pátým elementem v jeho tvorbě. Útěk z MS-1 sice nese částečně jeho rukopis, celkově patří ale spíš k sci-fi filmům druhého řádu. Protože jeho originalita je hodně sporná, protože se nevyvaroval fakt trapných momentů. Hodnocení: 2
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Jistěže agent CIA Snow přivede z obávané věznice, na níž jsou vězni zmrazováni, zajatou prezidentovu dceru a dokáže svoji nevinu. Kdo by čekal jiný vývoj v momentě, kdy je mu předestřen základ posledního filmu dua Mather a St. Leger? Na nesplnitelnou misi vysvobodit prezidentskou dceru ze stanice, na kterou není možné se ani dostat (natožpak z ní utéct), je povolán přední vládní agent, čelící obviněný ze zrady Spojených států.
Pokud uspěje, čeká ho svoboda. Druhá varianta vlastně neexistuje. Film s původním názvem Lockout spojil při práci Luca Bessona s producenty thrilleru 96 hodin. Zasahoval do scénáře i režie, je autorem námětu. Nízký rozpočet udělal své, tvůrci nemohli spoléhat na oslnění triky.
Ostatně Besson vždycky sázel spíš na inteligentní scénář, v němž nechyběl občas ani lehký filozofický podtext – jak se u solidního sci-fi sluší a patří. K tomu je jeho největším darem ale i smysl pro humor, který tomuhle žánru tolik chybí. Dost už se okoukal, ale pořád dokáže z hlavy vypustit nějaký ten geniální nápad. Byť jich trestuhodně ubývá.
Útěk z MS-1 zrcadlí kromě jiného i jeho zálibu v popartu, některými momenty film po výtvarné stránce připomíná legendární film Vetřelec a Gigerovy vesmírné krajiny. Srovnání třeba s Hvězdnými válkami není moc na místě, v Lockoutu nečekejte napínavé válečné bitvy, přehlídku superzbraní ani odpudivé mimozemšťany.
Mise agenta Snowa je vlastně soukromá, přítomnost dcery prezidenta na palubě vesmírné vězeňské stanice MS-1 s nejvyšší ostrahou je tajná. Emilie Warnock se na ní vypravila se svým týmem v rámci humanitární mise. Vězni, kteří se tady zmrazují do boxů, totiž po delší době vykazují známky demence. Celkem logicky – jejich mozky kvůli nefunkčnosti rychleji odumírají.
Prezidentova dcera jako každá správná holka stojí na straně vězňů. Byť jsou to výhradně ti nejtěžší zločinci, mají také svá lidská práva. Když ovšem zkusí svou dobromyslnost uplatnit při výslechu na prvním z nich, průšvih ohrožující nakonec celou Zemi je na světě během několika sekund.
Emilie se stane rukojmí bez toho, aby vzbouření vězni tušili, koho vlastně na oběžné dráze lapili. Jedno je ale jasné – z MS-1 není úniku, což vědí i samotní vězni. Agresivní a nezvladatelný psychotik Hydell (Joseph Gilgun) se po přemožení Emilie postaví do jejich čela spolu s bratrem Alexem (Vincent Regan). Co mají v plánu? Vlastně nic.
Jejich pinožení se po stanici poté, co při výslechu Emilie ukradnou zbraň a chopí se vlády nad MS-1, tak působí chvílemi vyloženě trapně. Stejně tak postava Snowova tajného přítele Mace mezi vězni na palube MS-1, kterého s Emilie sice najdou, ale už jim není kvůli demenci schopen před svou smrtí nic sdělit. Že šlo o informace ke Snowovu případu se sice dovtípíte, ale pořádná pointa zase někde uniká. Sice se později znovu vynoří, ale nic už to nic nemění na faktu, že postava Macea měla být původně klíčová a dějem se přitom jen nějak neurčitě mihla.
Hloupost vězňů na MS-1 je zase až tak křiklavá, že nevzbuzují ani strach, ani skutečné opovržení. Hydell se sice snaží být mazaným úchylem seč může, ale po každé akci skončí jen jako totální pitomec. Sice vězni díky němu přijdou na to, koho zajali, ale jeho obsesivní "choutky na kořist" zase mnohé zhatí.
Následkem toho se vám vyloženě uleví, když je stanice i přes prezidentův rozkaz (a po jeho odvolání) odsouzena k sestřelení z oběžné dráhy. I s Emilie uvnitř. Třeba se konečně začne něco zajímavého dít... Jako fraška ale film působí už v úvodu, kdy se ze Snowa při výslechu stává terč „nevybouřeného“ policisty. Ten mu zasadí ho hlavy tolik ran pěstí, že by jednom v kuse nezůstal snad ani medicimbal. Není to ani působivé, ani vtipné. Spíš zbytečné.
Na druhou stranu je ale Guy Pearce ještě pořád ukázkovým akčním hrdinou s jízlivostí na rtu – v porovnání s Maggie Grace, která hraje naivní prezidentskou dcerku, snažící se obměkčit jeho ocelově tvrdé srdce. Její postava je místy tak odměřená a studená, že téměř splývá s kovovými stěnami na orbitální stanici.
Možná je to ale dobře – laciná romantická linie navíc by z Útěku z MS-1 udělala thriller rovnou céčkový. Přesto by ale Emilie ani filmu nezaškodilo, kdyby jí autoři vtiskli alespoň trochu výraznější osobnostní rysy. V rámci klišovitosti jinak nechybí ve filmu ani Snowův přítel ve vládních řadách Harry Shaw (Lennie James), který se za něho postaví i v momentech, kdy nikdo jeho schopnostem už nevěří...
Luc Besson stagnuje ve svém vývoji už několik let a Útěk z MS-1 je vlastně jen potvrzením toho trendu. Jakoby patřil do doby jeho největší slávy před patnácti, dvaceti lety (čímž je dnes vlastně zpátečnícký). Pokud ho máte rádi, naštvaní z kina nepůjdete. Pokud ho ale neznáte, tímhle filmem si vás těžko získá. Do první Bessonovy řady vedle Angel-A nebo dokonce Leona jeho poslední film bohužel nepatří.

Český trailer filmu Útěk z MS-1

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
4/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Luc Besson natočí Drákulu (18.02.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Teaser: DogMan (06.09.2023 08:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Harold a Maude se vydávají přes hranici najít 99 domovů (10.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Anna a Rasputin mezi sebou měli vlčí pouto, které trvalo třináct dní (14.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Radioaktivní matka zrodila hvězdu Bruce Lee (09.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Prokletí tygři bojují na planetě Praha o střídavku (03.08.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Stroj času: Ghost Dog: Cesta samuraje se vrací na plátna kin (11.07.2022 12:30 v Recenze | Stroj času)
- TV tipy: Domestik John Wick je muž na pravém místě (01.07.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Liam Neeson v akčním filmu Memory (16.03.2022 16:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Bojový anděl Alita se účastní hry peněz a poznává tajemství mumie (22.10.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vyhnanec detektiv Pikachu je drsný chlapík, který se vrací do Číny (10.09.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Avengers přichystali na královnu Margot z ledového království nelítostný žert (20.08.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Boží zápasník Lukáš Krpálek na veliké řece bojuje s vlkodlakem (06.08.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Fantastická čtyřka potkala kluky na řece a zahrála jim requiem za sen (16.07.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Johanka z Arku, kapitán Bombarďák a Godzilla poznávají továrnu na sny (09.07.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Ve znamení lásky se zrodila hvězda, která nikdy nezestárne (11.06.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- V dubnu na streamovacích službách: Udělejte si zásoby popcornu! (07.04.2021 07:30 v Radar)
- Michael B. Jordan ve finálním traileru Without Remorse (06.04.2021 17:41 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu