Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Jízda do Ox-Bow

Stroj času: Jízda do Ox-Bow

Vydáno: 14.05.2012 14:00 v sekci Recenze | Stroj času - Jana Bébarová | foto: Twentieth Century-Fox Film Corporation

Dnes již klasický western Williama Wellmana tematizující problematiku lynčování, ve kterém Henry Fonda zásadně předznamenal svoji pozdější roli ve slavném soudním dramatu Sidneyho Lumeta Dvanáct rozhněvaných mužů.

Jízda do Ox-BowRecenzoval/a Jana Bébarová dne 14.05.2012 14:00. Dnes již klasický western Williama Wellmana tematizující problematiku lynčování, ve kterém Henry Fonda zásadně předznamenal svoji pozdější roli ve slavném soudním dramatu Sidneyho Lumeta Dvanáct rozhněvaných mužů. Hodnocení: 0
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
William "Wild Bill" Wellman (svou v Hollywoodu známou přezdívku si vysloužil jako pilot během první světové války) nepatří v Česku mezi příliš známé a reflektované americké režiséry. Zatímco Američané si jeho dílo letos v únoru připomínali třítýdenní retrospektivou jeho čtyřiceti dvou snímků v newyorském filmovém paláci Film Forum, u nás je s jeho filmy obeznámeno jen několik zapálených fanoušků klasického Hollywoodu. Přestože jeho klasická gangsterka s Jamesem Cagneym Veřejný nepřítel (1931) či původní verze známého dramatu Zrodila se hvězda (1937) jsou u nás v širším diváckém povědomí, málokdo si k nim automaticky přiřadí Wellmanovo jméno.
Tvůrce prvního oscarového filmu (Wings, 1927), dobrodružného legionářského dramatu Beau Geste (1939) s Garym Cooperem v hlavní roli, válečného snímku The Story Of G. I. Joe (1945) se začínajícím, na svého jediného Oscara nominovaným Robertem Mitchumem či trojice snímků s Johnem Waynem z poloviny padesátých let (Island In The Sky, The High And The Mighty a Blood Alley) si během svého čtyřicetiletého působení v Hollywoodu vydobyl respekt u řady kolegů a uznání si našel i tvůrců z řad mladších generací jako například Clinta Eastwooda či Martina Scorseseho, kteří vystupují v jemu věnovaném dokumentu Todda Robinsona Wild Bill: Hollywood Maverick (1995).
Jízda do Ox-Bow (1943) byla jedním z Wellmanových nejoblíbenějších projektů, stejně jako jej mezi své osobní favority vždy umísťovala jeho hlavní herecká hvězda Henry Fonda. Přestože dnes tento studiový western patří mezi divácky nejoblíbenější filmy režiséra (viz IMDb), v době svého uvedení hitem rozhodně nebyl. Původní román Waltera Van Tilburga Clarka, podle jehož další předlohy Wellman později natočil výborný noirový western s Robertem Mitchumem Track Of The Cat (1954), Wellmana doslova nadchl a okamžitě začal usilovat o jeho zfilmování.
Po látce tematizující krvelačné lynčovaní, léta choulostivý problém americké společnosti, však Hollywood ani jeho diváci netoužili, a většina studií tak od ní dávala ruce pryč. Až Darryl F. Zanuck nakonec Wellmanovi projekt odsouhlasil, nicméně jeho "ano" nebylo bez háčku – s vědomím nulového finančního výdělku Zanuck odmítl schválit nákladné natáčení v exteriérech a zároveň entuziasmus Fondy a Wellmana využil k jejich zavázání se jeho studiu Twentieth Century-Fox k dalším projektům.
Zanuckovy obavy z finančního neúspěchu snímku se nakonec naplnily: Wellmanovo odsouzení lynče se v kinech setkalo s obdobným diváckým nezájmem jako v polovině třicátých let Langův první americký snímek Byl jsem lynčován. Kritika však Jízdu do Ox-Bow přijala vlídně a ta se neobešla ani bez povšimnutí americké Akademie, která ji nominovala na Oscara za nejlepší film.
Diváckou oblibu si Jízda do Ox-Bow získala až s postupem času, nejprve v zahraničí a nakonec i doma po televizním uvedení, o čemž svědčila i o dvanáct let později vzniklá nová televizní verze v režii Gerda Oswalda. V roce 1998 byl Wellmanův snímek dokonce zařazen mezi "kulturně, historicky a esteticky významné filmy" americké National Film Registry.
Wellmanův western, tematicky velice blízký jiné (a u nás známější) klasice s Henrym Fondou Dvanáct rozhněvaných mužů (1957), je dnes kvůli nepříliš dynamickým studiovým kulisám zajímavý zejména z hlediska hereckých výkonů. Henry Fonda v Jízdě do Ox-Bow ztvárnil nešťastně zamilovaného kovboje Gila Cartera, který se svým kamarádem Artem (Harry Morgan) přijíždí do jednoho nevadského městečka, v němž se právě rozšířila zvěst o brutální vraždě místního rančera zloději dobytka.
Jelikož je zdejší šerif mimo město, jeho obyvatelé pod vedením majora Tetleyho (Frank Conroy), bývalého důstojníka Konfederace doufajícího ve znovunabytí dávné slávy, okamžitě zformují oddíl, který se údajné vrahy vydá hledat. Ze strachu, aby si je místní usedlíci náhodou s vraždou nespojili, se Gil s Artem vydávají na "hon" do Ox-Bow kaňonu s nimi, a to i přesto, že s praktikami lynče, který Tetley a jeho skupina plánují, nesouhlasí.
Fondův Gil je podobně jako jeho porotce v Lumetově slavném soudním dramatu součástí menšiny bojující za pečlivé a spravedlivé zvážení celého případu. Zhruba v polovině filmu, kdy oddíl v Ox-Bow kaňonu narazí na podezřelou trojici honáků dobytka, však jeho postava mírně ustupuje do pozadí na úkor nevinných mužů v podání hollywoodského veterána Francise Forda (staršího bratra režiséra Johna Forda) a budoucích hvězd v začátcích své kariéry Dany Andrewse a Anthonyho Quinna.
Ze zajímavé série vedlejších postav rovněž vyniká robustní Jane Darwell, která zde ztělesňuje naprostý opak svého prototypu bodrých hollywoodských matek (za všechny jmenujme její oscarovou roli Ma Joad z Fordových Hroznů hněvu).
Jízda do Ox-Bow není klasický western s jeho archetypálními postavami a situacemi, jako spíše dobové drama s výrazným společensko-kritickým přesahem. Jeho síla netkví v úchvatných scenériích divokého Západu a více se tu mluví, než koná (byť finální lynč je vskutku mrazivý). Wellmanův snímek je spíše charakterovou studií sehranou výtečnými herci, jíž neubližují ani nutné, ale subtilně zakomponované ústupky Breenovu cenzurnímu úřadu v podobě majorovy závěrečné sebevraždy a příslibu potrestání všech ostatních aktérů lynče.
Jak v rámci Wellmanovy, tak i Fondovy kariéry je Jízda do Ox-Bow zcela zásadní počin, který by rozhodně neměl uniknout vaší pozornosti.

Originální trailer filmu Jízda do Ox-Bow

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Martin Scorsese natočí Sinatru (18.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Podvodnice slečna bestie se při honu ocitla v krizi (05.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel Ladislav Županič (10.12.2023 10:20 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Zabijáci rozkvetlého měsíce (21.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zabijáci rozkvetlého měsíce analyzují anatomii pádu, při kterém mohou být také mrtví (18.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Fokus Fest 2023 míří do Semil (26.09.2023 08:00 v Novinky)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Freddie Mercury se vydává do casina na cestu samuraje (14.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Japonská mafie rozehrává za slunovratu zlodějskou partii (23.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Scorsese chystá dalšího Ježíše (30.05.2023 07:45 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu