Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Makrorecenze: Avengers

Makrorecenze: Avengers

Vydáno: 09.05.2012 21:05 v sekci Recenze | Makrorecenze - Redakce | foto: Falcon

Jedna ze dvou komiksových událostí letošního roku je za námi. Premiéra marvelovské týmovky Avengers byla před šesti dny, takže už TO vlastně všichni viděli. My také. Hlavní recenzi jsme vám již nabídli, tady máte názor dalších pěti členů redakce.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Naše makrorecenze jsou tu od toho, aby odhalily, které filmy jsou předurčeny k nadžánrovému úspěchu, a které naopak nikoli. Pět lidí, pět názorů.
TONY STARK AND HIS MELODY BOYS
Svátek nerdů je tady: nikdy jsem v pražském IMAXu neviděla tolik geeků jak vystřižených z obecenstva ComicConu pohromadě. V marvelovském tričku, s 3D brýlemi v roztřesených rukou, aby následujících 142 minut prožívali v trojrozměrném originále svůj dlouho oddalovaný filmový orgasmus. Hodinu a půl jsem surfovala na té euforické vlně s nimi.
PLUS - Mohlo by se to jmenovat Tony Stark and his melody boys. Iron Man je za provokatéra a zábavného solitéra. Možná právě proto týmové jiskření při náboru dokonale funguje. Každá scéna s ním, ať jde o flirtování s Pepper, vtipkování s agentem Coulsonem nebo popichování zeleného zlobra Hulka, je nabušená až běda. Hlášky, timing, sex-appeal a něco, co žádný z těch dalších superhrdinů nemá: ironický odstup a lehkost malého kluka, který umí velké věci. S dušínovským Kapitánem Amerikou senzační kontrast. Nevím, jestli se víc těším na třetího Holmese nebo třetího Iron Mana, ale Downey Jr. momentálně válcuje celou hollywoodskou ligu rozdílem třídy.
PLUS - Tajní chlapci vzadu: agent Coulson a Nick Fury jsou muži na svém místě, tu a tam utrousí suchou hlášku a v mezičase se (marně) snaží kočírovat stádo svérázných superhrdinů.
MINUS - Slabý záporák. Loki je jen loutka vyšších světů, takže přes všechna ocelová monstra je jasné, že na hvězdný supertým nemá. Něco mu, jak mu jedna z kladných postav řekla, zkrátka chybí na pořádného záporáka. Už v Thorovi mě pokus o vesmírného Shakespeara místy iritoval, ale tady jsou asgardské rozmíšky o otce a trůn na úrovni ochotnického spolku.
MINUS - Když se dva (superhrdinové) perou, třetí (publikum) se směje. Jenže chemie hvězdného týmu funguje jen do té doby, dokud to pracovně skřípe. Jakmile se spojí pro záchranu bídných lidských červů, je poznat, že si vzájemně házejí stín a kradou prostor. Zní to kacířsky, ale poslední půlhodina je navzdory akčnímu infernu na Manhattanu tak trochu zívačka.
Natálie Bergerová: 7/10.

SUPERHRDINSKÁ ESTRÁDA
Pozitivní kritiky už Avengers sklidili tunu a rozhodně oprávněně - lepší týmovku jsme si asi ani přát nemohli, Whedonovy charakterové interakce jsou vybalancované, akce má drajv a příběh i vizuál si zachovávají příjemný komiksový nádech. Pro fandy, tudíž i pro mě, = splněný sen. Ve finále ale přeci jen Avengers v některých směrech docela drsně kulhají. Především rozjezd jim trvá déle, než by by bylo zdrávo. Whedon diváka hlavně ze začátku až příliš vodí za ručičku. Myšlenka superhero týmu byla už v minulosti naťuknuta dostatečně na to, aby ji na diváka mohl vybalit klidně i o půl hodiny dřív a v ušetřeném čase naservírovat víc nějaké té řádně kalorické akce.
Trochu víc štrejchnout si mohl i Loki, protože většinu času dostává tak akorát na budku a lítost opravdu není ten pocit, který by měl správný hlavní záporák v divákovi vzbuzovat. Přitom Hiddleston je charisamatický až dost, degraduje ho jen odlehčený tón, na kterém se scénář celou dobu veze. No a to jsme u hlavního problému - Avengers se vůbec neberou vážně. Jasně, že nejsou příběhem dvou chromých afroamerických židovských gayů za druhé světové války, ale ta všudypřítomná recese je po chvíli už vážně otravná. Já osobně tak trochu doufal v druhé X-Men: První třída a dostal jsem spíš dalšího Iron Mana 2, a o toho jsem vážně nestál.
Do příště doufám v serióznější temnější podívanou. Jinak ale samořejmě Avengers nezatracuji, i přes moje výtky je to zatím nejlepší biják roku, ale mít svižnější start a trochu více důstojnosti, šel bych s hodnocením mnohem výš.
Jakub Brych: 8/10.

RYZÍ POŽITEK Z KOMIKSOVÉHO FILMU
Do vyváženosti papírových Ultimates sice ještě trochu chybí, ale i tak se jedná o zřejmě nejlepší možné převedení týmového konceptu do komiksového filmu. V případě Whedonova blockbusteru není žádný člen sestavy (na rozdíl od X-Menů) do počtu a má v příběhu své jasně definované místo, které dodává dílčí momenty zápletce, stejně jako svou typickou charakterovou vlastností přispívá k různorodosti celého seskupení. Klasická šablona týmových filmů však nemusí kvůli sólovkám zdlouhavě exponovat a může se jít rovnou k jádru věci, v čemž hlavně vynikají Whedonovy schopnosti z televize – čili psaní chytrých, svižných a vtipných dialogů, pohrávání si s žánrovými koncepty a zacházení s jednotlivými stereotypy postav.
Kvůli tomu může hodně lidí nazývat Avengers „ukecanou nudou plnou divně oděných panáků“, ale v tom je právě jádro celého filmu, jehož cílem není nic jiného (a jednoduššího), než dostat všechny hrdiny na jednu stranu, k čemuž je napoprvé potřeba vyrovnat strany soubojem nabubřelých eg (což jsou rozhodně jedny z nejzábavnějších částí filmu). Když se nakonec strhne závěrečná bitva, plní se sny několika generací fanoušků, kteří nikdy nedoufali, že by se ty krátké animované internetové filmečky mohly stát skutečností.
Po dlouhé době (přibližně od Abramsova Star Treku) se nám tady vyrýsoval promyšlený letní blockbuster, který je chytrou esencí komiksové přepálenosti a nerealističnosti ve filmové podobě. Žádný psychologický opus (X-Men), žádné pocivilizování (Temný rytíř) ani žádný silný politický podtext (Strážci - Watchmen), jen ryzí požitek z komiksového filmu v té nejčistší podobě.
Martin Bubrín: 9/10.

WHEDONOVSKY AWESOME
Skvěle vyvážená a brutálně zábavná horská dráha, která mě posledních třicet minut v úžase zvedala ze sedačky. Uspokojivě, překvapivě inteligentně a vtipně napsáno, zpracováno, a nafilmováno. Bavil jsem se snad víc než u První třídy, a to i přes její větší osudovost a dějovou výhodu (byla prostě papírově lepší). Už od první scény tekly nekonečné přívaly prvotřídní akce, která byla ovšem rozumně dávkována a dělena rozkreslením jednotlivých postav a jejich interakcemi (obzvlášť povedená byla hádací scéna v Ruffalově laboratoři).
Herecky celkem střízlivé (zamrzel Jackson, překvapila Johansson, Downey Jr. super jako vždy), ale to nevadilo, jakoby herci spoléhali na kulervoucnost filmu jako celku, tak se ani moc nesnažili. Vadila mi ale výrazně podprůměrná hudba (jeden desetivteřinový vývarový motiv je od Silvestriho opravdová slabota a výsměch), soundtrack na mě taky moc nezapůsobil. Iron Manovo pokračování bych si odpustil, zato Hawkeye a Hulk by zasloužili ještě nějakou pořádnou sólovku (zelená bestie si zaslouží napravit reputaci).
Všechno ostatní bylo příliš awesome, Whedonovsky awesome. Plus otevřená vrátka pro sequel, který po miliardě, kterou to dá do čtrnácti dnů, určitě přijde. Neumím si představit lepší naladění na filmové léto, první Avengers se o to se svou první misí postarali s hypergrácií.
Adam Hencze: 9/10.

LÉPE TO NEŠLO
Je mi úplně jasné, že Avengers vyvolají celosvětové nadšení a až nekritické obdivování. Svým způsobem si to zaslouží, protože Joss Whedon se ukázal být nejlepší možnou volbou. Dokázal zkoordinovat tým nesourodých hrdinů, aniž by jeden z nich vyčníval nebo si kradl film pro sebe. Pravda, pokud zrovna neřádí Hulk, to mě osobně pak už nikdo jiný nezajímal.
Při představě, jaký průšvih z toho mohl být, to lépe asi ani dopadnout nemohlo. Na můj vkus je sice první polovina až moc dlouhá a toho povídání je tu přece jen trošku moc, dialogy jsou naštěstí většinou svižné a vtipné, takže to až zas tak zásadní problém není. Při hlubším přemýšlení se tu také dají najít určité logické nejasnosti a nedovysvětlenosti, Avengers si ale nic takového nezaslouží. Jsou zkrátka filmem, který bychom si měli hlavně užít, což vůbec není žádný problém.
Doporučuji verzi ve 2D, protože o nic zásadního nepřijdete a hlášky v originále vyzní úplně jinak. Ideálem ale samozřejmě 3D verze v IMAXu s titulky... A kacířská myšlenka nakonec: místo avengří dvojky bych spíše uvítal samotného Hulka pod vedením Josse Whedona. A klidně do mě :)
Vratislav Šálek: 8/10.

Český trailer filmu Avengers
Pozn.: Naši hlavní recenzi filmu Avengers najdete zde.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Marvels objevují umění jíst a milovat a přemýšlí jak přežít svého muže (08.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Tvůrce atomové bomby bojuje ve filmu Oppenheimer o spásu své duše (22.07.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Marvels mají nový trailer (21.07.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Zázračný aparát Barbenheimer (19.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Wes Anderson ve filmu Asteroid City zvážněl, poprvé zkusil i sci-fi prvky (28.06.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Takové to léto v Asteroid City (21.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Cillian Murphy je Oppenheimer v novém traileru (09.05.2023 07:30 v Novinky | Trailery)
- Box Office: 10 komerčně nejúspěšnějších filmů všech dob (13.04.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- The Marvels mají první trailer (12.04.2023 07:32 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Tajná invaze (03.04.2023 09:00 v Novinky | Trailery)
- Asteroid City Wese Andersona má první trailer (30.03.2023 09:00 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu