Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Lady Eva

Stroj času: Lady Eva

Vydáno: 07.05.2012 20:17 v sekci Recenze | Stroj času - Leoš Medřický | foto: Paramount Pictures

Barbara Stanwyck svádí v efektní (dvoj)roli prohnané podvodnice nesmělého dědice pivního impéria Henryho Fondu. Seznamte se s jednou z nejlepších komedií klasického Hollywoodu.

Lady EvaRecenzoval/a Leoš Medřický dne 07.05.2012 20:17. Barbara Stanwyck svádí v efektní (dvoj)roli prohnané podvodnice nesmělého dědice pivního impéria Henryho Fondu. Seznamte se s jednou z nejlepších komedií klasického Hollywoodu. Hodnocení: 0
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Nejdřív ze všeho mu hodila na hlavu jablko. Později mu podrazila nohu. Chtěla ho okrást. Lhala mu o své pravé identitě. Když zjistil pravdu, přísahala mu pomstu. Znovu lhala, znovu podváděla. Opakovaně ho zesměšnila před celou jeho rodinou. Dostala ho až před oltář, jen aby ho mohla ponížit během svatební noci. Byla to láska.
Lež má krásné nohy
Slečna Eugenie Jennie Harrington (Barbara Stanwyck) a její otec "Plukovník" Harry Harrington (Charles Coburn) jsou profesionální podvodníci. Právě se nacházejí na palubě luxusního parníku a zaměřují hledáček na Charlese Pikea (Henry Fonda), nepraktického, ale bohatého syna proslulého velkopodnikatele. Jennie má za úkol Charlese okouzlit a vyhecovat ke karetní hře se svým otcem, který pod zevnějškem dobráckého staříka skrývá um falešného hráče ("Není to nic složitého. Pouhá virtuozita.").
Jak je v žánru obvyklé, Jennie se do Charlese upřímně zamiluje, jenže on náhodně odhalí její počáteční falešnou hru a tento incident pár na čas rozdělí. Výrazně méně obvyklé je, že schéma "poznali se - zamilovali se - rozešli se" se celé odehraje během první poloviny filmu. Obligátní poslední etapě "znovu se zamilovali" předchází jiný, originální děj, který do zdánlivě čisté romance vnese trochu nečekaného cynismu, satirický podtext a černý humor.
Jennie se totiž po krátkém pokání pořádně namíchne, a místo aby dle vžitých konvencí přísahala, že už nikdy nebude lhát a podvádět, má tu drzost rozehrát s Charlesem daleko vyšší hru, než byla ta původní. S pomocí spřáteleného podvodníka Pearlyho, který je toho času znám ve vyšších kruzích jako anglický vévoda a zná se s Pikeovými, uvede Jennie na scénu zbrusu novou postavu - vévodovu okouzlující neteř lady Evu, srdečnou anglickou šlechtičnu, která se proradné švindlířce zázračně podobá. Cílem nového podvodu není obrat Charlese o směšných několik desítek tisíc, ale dostat ho rovnou pod čepec.
Preston láme ledy
Preston Sturges patřil k prvním hollywoodským scenáristům, kteří prolomili ledy a vydobyli si právo své látky sami režírovat. Nespokojenost s prací režiséra Mitchella Leisena, který bez Sturgesova vědomí a svolení značně seškrtal jeho scénář k filmu Remember The Night, vedla zhrzeného autora k rozhodnutí realizovat své další texty osobně. Zajímavostí je, že to byl tentýž Mitchell Leisen a jeho zvyk ležérně vynechávat celé scény bez ohledu na kontinuitu příběhu a vývoj postav, co o dva roky později přivedlo k režii i Billyho Wildera. Druhořadému režisérovi tedy nepřímo vděčíme za zrození dvou výrazně talentovanějších konkurentů.
Aby dosáhl svého, Sturges zvolil lišáckou taktiku - pokud mu Paramount svěří režii, bude ochoten prodat svůj scénář za symbolický jeden dolar. Účtárna studia nakonec projevila nečekanou velkorysost a honorář zvýšila na důstojnějších deset dolarů, scenárista poprvé zvolal "Akce!" a jeho debut, politická satira Mocný McGinty, odstartoval čtyřleté období, v němž Sturges natočil pro Paramount osm skvělých komedií. Lady Eva je podle obecného konsensu nejlepší z nich.
Morálka na vodě
Charles: "Jaký je tvůj ideál muže?"
Jennie: "Malý a hodně bohatý."
Charles: "Proč malý?"
Jennie: "Proč ne, když je bohatý?"
Přiznám se, že kdybych film neviděl a příběh Lady Evy například četl ve formě povídky nebo románu, jednání hrdinů by mi (zejména v druhé, suchozemské části) zhusta připadalo nepřesvědčivé a jejich charaktery by mi šly silně proti srsti. Jennie by se snadno mohla jevit jako bezostyšná zlatokopka, která si zvláštně libuje v systematickém ponižování muže, o němž tvrdí, že ho miluje. Charles je zase snad až příliš pasivní a člověku by mohlo vrtat hlavou, proč si to všechno nechá líbit (z masochismu?) a co na něm Jennie vlastně vidí (jen peníze?). A především - čím se vlastně Charles jako oběť podvodu provinil, že je třeba ho tak krutě ztrestat?
Nemůžu vyloučit, že někteří diváci Sturgesova filmu si tyto otázky klást budou a s morálkou jeho hrdinky budou mít nepřekonatelný problém. Na druhou stranu, romantická komedie je už z podstaty nerealistický žánr a scénář Lady Evy je příliš inteligentní, než aby stavěl vyprávění na mýtu čisté lásky. Silně nerovný vztah dominantní, výrazně inteligentnější a zkušenější Jennie se sociálně negramotným Charlesem hrdinka v jednom místě filmu pojmenuje cynickými, ale výstižnými slovy "Patříme k sobě jako sekera a krocan,". Díky Sturgesově režii a jemným nuancím ve hře Barbary Stanwyck a Henryho Fondy nemám problém uvěřit, že i toto je - navzdory všemu - upřímná láska.
Barbara, Henry a ti druzí
Ze všech herců starého Hollywoodu je Henry Fonda dost možná ten poslední, koho byste čekali ve screwballové komedii. Ale stejně jako je vzrušující vidět pana spravedlivého z Dvanácti rozhněvaných mužů, respektive pana nevinného z Nepravého muže, jako bezectného padoucha ve westernu Tenkrát na Západě, je osvěžující spatřit ho pro jednou zakopávat o gauč a nechat se pronásledovat a veřejně ztrapňovat ztřeštěnou hrdinkou. Fondův ojedinělý vstup na teritorium Caryho Granta nebo Williama Powella dopadl skvěle mimo jiné i proto, že se herec nedopustil časté chyby dramatických herců hrajících v komedii - nešaškoval. Jeho Charles Pike zůstává přes svou nemotornost roztržitého profesora realistický. Je to jeho okolí, kdo je nositel ztřeštěného humoru, a především jeho partnerka, od koho scénář vyžaduje vnější komediální mistrovství.
Ani Barbaru Stanwyck si s komedií běžně nespojujeme, ačkoli bezprostředně před Evou hrála hned ve dvou velmi úspěšných - Remember The Night a Gangsterská nevěsta. Lady Eva je důvod, proč litovat, že jich nenatočila více. Náročná dvojrole je tahoun veškerého děje a vzhledem k morálně tenkému ledu, na němž se vyprávění pohybuje, je opravdu z velké části zásluhou jemných nuancí a mistrovských fines Barbary Stanwyck, že hrdinka zůstala sympatickou a upřímně zamilovanou ženou a nestala se chladnokrevnou predátorkou, jakou bychom od herečky čekali na základě její nejslavnější role. V mých očích Jennie/Lady Eva její známější kreaci ultimátní femme fatale Phyllis z Wilderovy Pojistky smrti ještě o kousek převyšuje.
Typově přesné je i obsazení všech ostatních rolí, zahrnující dva režisérovy stěžejní oblíbence Williama Demaresta v roli Charlesova grobiánského pobočníka Muggsyho a Erica Blorea jako žoviálního podvodníka Pearlyho alias vévody sira Alfreda, fiktivního strýce fiktivní lady Evy. Charles Coburn jako "Plukovník" Harry Harrington vytváří jednu z nejlepších variací na svou celoživotní šarži rozšafného staříka s monoklem a vynikající komik s buldočí tváří Eugene Pallette výborně doplňuje zdejší rázovitý kolorit jako pan továrník Pike.
Lady Eva je film plný paradoxů. Je romantický, ačkoli je štěstí hlavní dvojice vybudováno na lžích a podvodech. Je nesmírně sexy, třebaže v něm nedojde ani k polibku. Nejméně třikrát změní žánr, aniž přestane být konzistentní ve svém stylu a jednotný v míře nadsázky. Kdyby mě někdo postavil před Sophiinu volbu vybrat pouhých deset komedií klasického Hollywoodu, které by měl každý vidět, Lady Eva by nepochybně byla mezi nimi.

Originální trailer filmu Lady Eva

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Slepý obhájce nevinných Zátopek je strážce majáku (30.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Pan Včelka chytil druhou mízu a utekl z L.A. (02.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malá čarodějnice podepsala marseillskou smlouvu a vzpomíná na Itálii (26.08.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Muž v povětří Shazam prožívá tulipánovou horečku a čeká na tramvaj do stanice Touha (12.08.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Domestik John Wick je muž na pravém místě (01.07.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Christoph Waltz si zahraje legendárního režiséra (08.06.2022 13:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Judy a zakladatel Shane se v hotelu Artemis postaví vstříc zlu (13.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dokonalý student se v roce 1917 pokusil o vraždu lotra, s nímž byl na nože (22.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Gal Gadot bude v remaku Chyťte zloděje (13.01.2022 07:30 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel herec Ravil Isyanov (01.10.2021 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Hračky přicházející odnikud touží po svobodě (30.04.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: scenáristé s nejvíce Oscary (06.02.2021 09:30 v Články | Publicistika)
- Top 10: režiséři s nejvíce Oscary (30.01.2021 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Captain America a Ivanhoe rozpoutali občanskou válku, během které prožili nejdelší den (14.08.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Pocahontas a Mussolini se trabantem tam a zase zpátky vracejí na tiché místo (01.05.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Oklamaný Jason Bourne sousedí s Hamletem (03.01.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Jane Fonda: top 10 nezapomenutelných rolí (21.12.2019 10:00 v Články | Publicistika)
- Zemřel herec Peter Fonda (17.08.2019 05:35 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu