Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Preview: Prometheus

Preview: Prometheus

Vydáno: 02.05.2012 20:33 v sekci Radar | Preview - Martin Bubrín | foto: Bontonfilm

Avengers budou již za několik dní za námi a my se budeme moci plně soustředit na další megafilm, který dorazí do kin o měsíc později. Ridley Scott se vrací k žánru a sérii, kterou pomohl stvořit, a my nemáme sebemenší důvod nevěřit, že se to nepovede.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Ač to tak není známo, nad premisou filmu, který nyní známe pod názvem Prometheus, se už přemýšlí více než deset let. Jen co se v kinech vyrojil béčkový brak Vetřelec vs. Predátor, který zabil kvality původní série, naštvali se autoři kultovních originálů a pomalu začali pracovat na scénáři, který by nám osvětlil, odkud se vynořili nejoblíbenější xenomorfové ve vesmíru.
Nápad se začal nejdříve rodit v hlavě Jamese Camerona, který ale následně kvůli pracím s Avatarem nechal rozpracovaný projekt ležet na stole. A kdo jiný by se ho měl ujmout než samotný praotec série Ridley Scott? Původně se měl na zatím nepojmenovaném filmu podílet jako výkonný producent a režii přenechat svému zeti Carlu Rinschovi (jestli vám to jméno něco říká, tak vězte, že jde o člověka, který chystá na příští rok 3D samurajský film 47 Ronin), jenž prozatím zářil na poli reklamy a krátkých filmů. Fanoušci ale z neznámého zelenáče moc nadšení nebyli, režie tak nakonec po vlažně přijatém Robinu Hoodovi připadla právě Scottovi.
Jak jste se u nás mohli dočíst, projekt stále procházel různými změnami – původně se s filmem počítalo stoprocentně jako s prequelem Vetřelce. Idea rozpracovaného vetřelčího universa se však na poli scénáře trochu natáhla, tak se chvíli uvažovalo, že z filmu budou dva díly. Před dvěma lety se měl snímek dokonce jmenovat Paradise a měl se točit podle scénáře Jona Spaihtse. Jelikož měl tento nováček v Hollywoodu na kontě teprve scénář k tristnímu béčku Černá hodina, rozhodl se jeho práci přepsat Damon Lindelof, dvorní scenárista Ztracených. Pokud vás tedy nezačal iritovat černý kouř a různí "Ti druzí", mohli jste v poslední sezoně ocenit jeho odklon do podstatně mytologičtějích vod.
A ten by měl právě uplatnit v Prometheovi, jak dostal snímek název někdy před rokem. Jelikož se původní zápletka s odhalováním nových civilizací poněkud natáhla a odchýlila od stanoveného plánu prequelu série, začal Scott internetovým médiem prohlašovat známou (a u nás často opakovanou větu), že půjde o zcela nový vesmír, ale fanoušci by v něm měli rozeznat malé stopy "vetřelčího DNA". Jenže pokud film vystavíte okolo záhadného ztroskotání lodi, která (nejspíš) převážela vetřelčí vajíčka plná facehuggerů, zakomponujete do vyprávění tzv. Space Jockeys (což jsou ty obří mimozemské kreatury z jedničky) a trailer uděláte podle vzoru originálu, řeči o zbrusu novém světě jsou pryč. Ale kdo ví, jak to bude fungovat ve výsledném filmu, že?
Příběh inspirovaný knihami dánského filozofa Ericha von Dänikena, který předpokládá, že život na Zemi vznikl pomocí nadřazených mimozemských bytostí (jakýchsi "architektů vesmíru"), má vyprávět o týmu vědců, kteří odhalí stopy, jež by jim mohly objasnit stvoření pozemské civilizace. Jak již dle neskrývavě informačně vydatných trailerů víme, tato cesta zavede výzkumnou loď Prometheus až do dalekých koutů vesmíru, zřejmě na stejnou planetu, na niž se o několik let později vydá nákladní loď Nostromo. Jelikož je dle řecké mytologie Prométheus stvořitel člověka, kterému přinesl oheň, ale byl za to následně potrestán Diem, můžeme se domnívat, že podobný osud potká i nynější posádku, jež bude muset svést hrůzostrašný boj o záchranu celého lidstva. A za to se přece přinášejí oběti, ne?
Na palčivé filozofické otázky bude času dost až po premiéře filmu, která je u nás naplánována na 7. června. V hlavní roli snímku se po dlouhatánském castingu čítajícím jména jako Natalie Portman nebo Anne Hathaway nakonec představí vycházející švédská hvězda Noomi Rapace. Tu si, jak jinak, můžete pamatovat z trilogie Milénium, kde ztvárnila hackerku Lisbeth Salander, v Hollywoodu jsme ji zatím měli možnost vidět jen jako cikánku ve druhém Sherlocku Holmesovi. Její role archeoložky Elizabeth Shaw se nenápadně podobá právě Ripleyové (v trailerech vyměnila jen plamenomet za sekeru), ač se podobnému srovnání sama vyhýbá. Slibuje, že její hrdinka bude "sama sebou". Inu, budeme jí věřit.
Mezi dalšími hlasitými jmény z obsazení se objeví ještě například stále populárnější Michael Fassbender, který po rozmanitém repertoáru rolí čítajícím účast od artových po komiksové filmy tentokrát ztvární androida, nelidskou bytost, která napodobuje lidské emoce. Jak jsme mohli vidět v perfektním virálním videu společnosti Weyland Industries, roli robota Davida 8 zvládá herec neméně geniálně jako ve kterémkoliv jiném filmu. Posádku lodi ještě doplní například Charlize Theron (která se nám o týden dříve představí jako zlá královna ve Sněhurce a lovci) jako přísná nadřízená Meredith Vickers, Idris Elba jako neústupný kapitán lodi nebo Guy Pearce jako zakladatel společnosti Weyland Industries, která se stala základem pro známý korporátní řetězec Weyland-Yutani.
Od Promethea určitě každý z nás (stejně jako od Temný rytíř povstal nebo Hobita) očekává pomalu film desetiletí, jelikož pečlivě mířená virální kampaň dokázala vyvolat neskutečná očekávání, od kterých většina fanoušků nebude chtít upustit. I kdyby film nebyl tak "dokonalý", jak ho většina z nás chce, nebudeme na něj do kina nastupovat netknutí, nýbrž automaticky nabuzení ve víru toho nejlepšího možného výsledku. Dívat se na ten film striktně objektivně zřejmě ani nepůjde.
Už o Vánocích nás Ridley Scott nabudil geniálním minutovým teaserem, který posléze rozjel kampaň, před níž se ostatní filmy otřásaly v základech. Stačí si projet fiktivní stránky weylandindustries.com nebo projectprometheus.com a je jasné, že režisér nenechává nic náhodě. Doporučuji se všemi těmi články, galeriemi a videi prokousat, je to opravdu výživné. Poslední zveřejněné trailery už dokonce odhalují tolik nových záběrů a informací, že by se na ně zřejmě neměl nikdo dívat, aby nepřišel o překvapení v kině. "Vetřelčí DNA" už tyto upoutávky obsahují nebezpečně mnoho.
Dle koncepce posledního z nich už to dokonce vypadá, jako by Scott kopíroval strukturu původního filmu. Máme tady bandu vědců poklidně vykonávající svou práci, náhle však nastane problém, který začíná postavy postupně dostávat do čím dál zapeklitějších situací, až to vypadá, že každá z nich bude muset hrát za sebe. Možná to ale jen záměrně mate tělem – režisér se totiž nechal slyšet, že plánuje diváky vystavit podobnému šoku, jako když v roce 1979 poprvé z hrudníku Johna Hurta vyrašil chestbuster. Damon Lindelof zase tvrdí, že Prometheus bude něco mezi Vetřelcem a Blade Runnerem a že máme zkrátka čekat filozofické otázky hned vedle akce. A té bude snad také požehnaně.
Zhruba za měsíc tak poznáme, jestli skutečně půjde o "nový originální" film v novém univerzu nebo půjde o přiznaný prequel vetřelčí ságy – ale to nám bude nejspíše jedno. V chabém červnovém měsíci, kdy kina maximálně obšťastní diváci čtvrté Doby ledové, se tak můžeme po dlouhé době těšit na dávku kvalitní sci-fi, která ve změti všech výplachových blockbusterů sestoupí jako z čistého nebe. I když, opravdu?

Český trailer filmu Prometheus

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Temný rytíř povstal ve třetím traileru!
Temný rytíř povstal ve třetím traileru! Čím si lépe zpříjemnit Svátek práce než novým trailerem na Temného rytíře? V pořadí již třetí upoutávka nabízí další alternativní pojetí propagace letního blockbusteru za absence hlasitých výbuchů a vizuálních efektů.... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2012 21:12 v sekci Novinky | Trailery
0
Prometheus ve třetím traileru odhaluje nové záběry
Prometheus ve třetím traileru odhaluje nové záběry Aniž bychom to čekali, tak propagační kampaň na Promethea odhalila zhruba měsíc před premiérou ještě jeden, finální trailer s kupou nových záběrů, které obsahují až nebezpečně mnoho vetřelčího DNA. Radost pohledět! čtěte zde
Vydáno: 30.04.2012 20:40 v sekci Novinky | Trailery
0
Nové promo Promethea představuje androida Davida 8
Nové promo Promethea představuje androida Davida 8 Virální kampaň očekávaného hitu Prometheus pokračuje a přichází s dalším "oficiálním" promo videem společnosti Weyland Industries. Tentokrát se můžete podívat na androida s tváří Michaela Fassbendera. Uvnitř najdete i jeho... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2012 07:07 v sekci Novinky | Zprávy
0
Prometheus přináší čtyři nové fotografie
Prometheus přináší čtyři nové fotografie Zdá se, že se s fotografiemi z chystaných novinek v posledních dnech roztrhl pytel - a rozhodně to není na škodu. Nyní vám představujeme novou várku záběrů z dlouho chystaného a tajemstvími opředeného Promethea. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2012 07:46 v sekci Novinky | Zprávy
0
Prometheus přiletěl s plnohodnotným trailerem
Prometheus přiletěl s plnohodnotným trailerem Teaser nás o Vánocích překvapil mohutným způsobem, že se i upoutávky na nového Batmana a Hobita musely krčit kdesi v rohu. Plnohodnotný trailer nás ještě více navnadí a propojuje film se slavným Vetřelcem. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2012 12:18 v sekci Novinky | Trailery
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Blade Runner bude pokračovat (20.02.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Film Napoleon zaujme velkolepostí, ke slavnému vojevůdci se staví výsměšně (25.11.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Napoleon slaví Den díkůvzdání a odhaluje tajemství a smysl života (22.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Joaquin Phoenix jako Napoleon v prvním traileru (11.07.2023 16:00 v Novinky | Trailery)
- Téma: Ridley Scott je stále bez Oscara (28.05.2023 10:30 v Články | Publicistika)
- Top 10: deset nejlepších filmů Harveyho Keitela (13.05.2023 11:25 v Články | Publicistika)
- Krvavý poledník natočí John Hillcoat (01.05.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- Denzel Washington bude v druhém Gladiátorovi (17.03.2023 19:32 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Hugh Hudson (11.02.2023 06:14 v Novinky | Zprávy)
- Novým Gladiátorem bude Paul Mescal (07.01.2023 07:30 v Novinky | Zprávy)
- Cailee Spaeny a Vetřelec? (17.11.2022 10:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Hostitel Rambo beze stopy letí ke hvězdám (11.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Bluray recenze: V bonusové výbavě Klanu Gucci dominují kostýmy a módní doplňky (03.11.2022 07:30 v Recenze | Blu-ray)
- Blu-Ray recenze: Poslední souboj Ridleyho Scotta doprovází půlhodinový film o filmu (29.05.2022 10:30 v Recenze | Blu-ray)
- Fede Alvarez natočí nového Vetřelce (05.03.2022 18:30 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu