Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: Abeceda Avengers

Téma: Abeceda Avengers

Vydáno: 02.05.2012 13:00 v sekci Články | Publicistika - Vratislav Šálek | foto: Falcon

Avengers se nezadržitelnou rychlostí řítí do našich kinosálů. Pojďte si před jejich návštěvou spolu s námi projít (téměř) celou abecedu pojmů, které byste měli znát a které vám naznačí, co očekávat. A že je toho dost a dost.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Ke každému písmenku abecedy jsme vybrali jedno jméno či pojem, který ho podle našeho názoru vystihuje nejvíce. U některých to bylo jednoduché, u jiných byla volba těžká, nakonec jsme se s tím ale poprali. Pokud máte tip, jak doplnit písmena Q a Y, dejte nám vědět v diskuzi, článek rádi zaktualizujeme. A teď už pěkně od A až začínáme...
Avengers - Naše abeceda nemůže začít ničím jiným. Pod úvodním písmenkem zkrátka musí přijít tento supertým hrdinů, který nemá obdoby a leží před ním těžký úkol záchrany světa. K tomu asi netřeba nic moc dodávat.
Black Widow - Občanským jménem Natasha Romanoff, jediná žena v týmu. Patří k nejlepším tajným agentům světa a je dost možná tím nejlepším nájemným vrahem. Zná hodně druhů bojových umění, nechybí jí ani vytříbený intelekt a v případě nouze si dovede vypomoci i širokou škálou speciálních zbraní (kazetové bomby, jedovaté šipky). Je prostě nepostradatelná a disponuje taktéž výrazným sex-appealem.
Clint Barton - Civilní jméno agenta, který je známější pod přezdívkou Hawkeye, ač mu tak ve filmu nikdo neřekne. Je nejlepším žijícím lukostřelcem na světě a je schopen trefit úplně cokoli. Jeho úloha v týmu je ale trošku upozaděna, což je dáno také tím, že dobrou polovinu ne vlastní vinou stojí na opačné straně než všichni ostatní. Pak si ale vše vynahradí. Tvář mu propůjčil Jeremy Renner.
Český dabing - Nepříjemná věc, která zhýčkanému (a většině mladých) divákovi trošku pokazí sledování filmu. Aby bylo jasno, není tak strašný, jak jsem si myslel, a dokonce se dá označit za nadprůměrný, originál je ale originál. A hlášky v angličtině prostě vyznějí jinak.
Downey Jr. - Zřejmě nejvýraznější z celého obsazení. Je moc a moc znát, jak si tento už skoro odepsaný herec váží role, která mu restartovala kariéru. Našel se v ní a je to vidět.
Erik Selvig - Nadšený vědec, kterého znáte z filmového Thora, je, pokud jde o významné objevy, horlivý až moc. Není se tak co divit, že ďábelský Loki ho s pomocí kouzla tentokrát získá na svou stranu a použije k prosazení vlastních zájmů. Vědátor ale naštěstí včas procitne.
Fury - Klíčový charakter celého filmu. Legendární ředitel organizace S.H.I.E.L.D.u je právě tím, kdo dá všechny Avengery dohromady. Sice se mu do toho dvakrát nechce, ale nic jiného mu nezbývá. Poznávacími znameními jsou páska přes oko, obrovské charisma a obličej Samuela L. Jacksona. A těm, kteří si o něm myslí, že je to nudný patron, co jen sedí za stolem a udává rozkazy, dokáže, že chopit se zbraně pro něho není problém.
Geniální film? - Určitě ne. Skvělý ale ano. Ono to ani lépe asi za daných možností a s danými charaktery nešlo. Palec nahoru. V každém případě ale geniální hajp okolo filmu, to už bez diskuzí.
Hulk - Velké zelené monstrum, které ničí vše kolem sebe, je hlavním trumfem sestaveného týmu v boji proti velké přesile. Jeho alteregem je v civilu ušlápnutý doktor Bruce Banner. Jeho řádění patří k tomu nejlepšímu, co Avengers nabízejí.
Chitauri - Zvláštní bytosti tvořící velkou armádu, která pomáhá Lokimu v jeho plánech na ovládnutí světa. Bojovat s nimi není žádná legrace, o čemž se všichni Avengeři záhy přesvědčí. Jediný, kdo se jich okamžitě nezalekne, je rozzuřený Hulk, jemuž je všechno jedno.
Iron Man - Multimilionář, playboy a výrobce zbraní pro americkou armádu pochopitelně nesmí mezi vyvolenými hrdiny chybět. Ač měl původně zastávat spíše poradní roli, i on navlékne svůj oblek a vyrazí do akce. A zanedlouho se stává tím, na kom ve výsledku závisí osud světa.
Johansson - Jediná výraznější herečka v ryze mužském ansámblu rozhodně nezaostává a dokáže využít veškerý prostor, který dostala. Za nevinnou a krásnou tvářičkou se skrývá drsná dívčina, která by v pohodě utáhla vlastní film. Bravo, Scarlett!
Kapitán Amerika - Poněkud staromódní člen týmu dost zírá na to, v jaké společnosti se to ocitl. Vzhledem k tomu, že byl sedmdesát let u ledu (doslova) se musí vyrovnat se současnou podobou světa a zjistit, za co vlastně bojuje. Když to ale konečně pochopí, mohou se na něj a jeho ikonický štít všichni spolehnout.
Loki - Hlavní záporák filmu má o motivaci postaráno. Nemilovaný bratr mu uzmul korunu krále Asgardu a navíc si zamiloval Zemi, kterou chrání. To se zkrátka neodpouští, a tak zákeřný Loki opět s vizáží Toma Hiddlestona spřádá plány na to, kterak svět dostat na kolena a podmanit si všechny jeho obyvatele. A vzhledem k tomu, že se kvůli němu sestavuje speciální obranný tým, ho musíme brát zcela vážně.
Mjolnir - Bájné kladivo, které pomáhá Thorovi bojovat proti zlu a dodává mu božskou sílu. I v Avengers si ho užijeme dost a dost a někteří z hrdinů ho ucítí na vlastní kůži (výzbroj). Jen tomu Hulkovi je to úplně jedno.
New York - Kde jinde by se měla odehrávat rozhodující bitva o osud světa než na newyorském Manhattanu? Ten pak sice zůstane dost zdevastovaný a "avengeří" řádění odnese i několik civilistů, to ovšem nemění nic na jejich superhrdinském statutu. A New York navíc přežil větší katastrofy.
Osobnosti - Je jich tu hned sedm plus jedna záporná. Žádná nevyčnívá, žádná si nekrade film pro sebe (pravda, když zrovna neřádí Hulk), chemie mezi nimi funguje velice slušně. Co chtít víc?
Pepper Potts - Krásná (nejen) sekretářka Tonyho Starka alias Iron Mana se sice ve snímku jen mihne, přesto tu není jen pro okrasu. Pouze díky ní se dozvíme, že záhadný agent Coulson má nějaké křestní jméno a dost možná i nějaké emoce. Stále ji hraje Gwyneth Paltrow.
Romance - Snad to jediné, čeho se divák ve filmu nedočká. I když je fakt, že mezi Black Widow a Hawkeyem se dá o náznacích jakéhosi bližšího vztahu hovořit, nicméně... ne, uvidíte sami.
Řežba - Jinak se ani závěrečná akční sekvence trvající několik desítek minut nazvat nedá. Další komentář k ní už není třeba.
S.H.I.E.L.D. - Mezinárodní mírová a špionská organizace sdružující všechny Avengery. Jejím ředitelem je Nick Fury, jehož hlavní starost je to, aby se tým poněkud nesourodých charakterů nerozhádal a byl schopen spolupracovat a porazit společného nepřítele. Celá společnost ale musí pochopitelně o všech svých úmyslech dokonale mlžit.
Šípy - Nezbytná součást výstroje vynikajícího lukostřelce Hawkeyeho. Nejde samozřejmě o běžné šípy, jaké známe my obyčejní smrtelníci, nýbrž o speciální, které jsou určeny pro ty nejrůznější příležitosti. Navíc nikdy neminou svůj cíl.
Thor - Ani tento bůh hromu disponující nadlidskou silou v hvězdném týmu nechybí. Jeho arogance a nevycválanost z vlastního filmu jsou pryč a vystřídaly je pokora a absolutní podřízení týmu v zájmu záchrany milovaných lidí. Dokonce ani nenávist k bratrovi ho nezaslepila.
Událost (kalendářního) jara - Jednoznačně. V poněkud slabší jarní sezoně působí Avengers jako malé zjevení. Nejsou jen tupým blockbusterem (jako Bitevní loď), ale v rámci možností nabízejí i decentní přesah a nesnaží se dělat z diváků hlupáky.
Válka - Ano, souboj Avengerů s Lokim se ke konci mění v nefalšovanou válku. Na oběti se tu nehledí a v zájmu záchrany světa a dobré věci je dovoleno téměř cokoli. Pochopitelně, že i tento boj má své vítěze a poražené, hrdiny a nenáviděné.
Whedon - Pod dvojitým vé se nemůže ukrývat nikdo jiný než ten, kdo celou úžasnou sestavu převedl na plátno. Donedávna hlavně televizní tvůrce prokázal obrovskou citlivost pro práci s postavami a dialogy a hlavně dokázal ukočírovat obří rozpočet a natočit spoustu parádních a velkolepých akčních scén.
X-faktor - Věc, kterou musí mít každý superhrdina, aby mohl superhrdinou být. Je úplně jedno, zda jím jsou jen peníze, božské dovednosti nebo (ne)obyčejný luk, hlavní je, aby fungoval a byl použit ve správnou chvíli a pro správnou věc. A to naštěstí Avengers splňují do puntíku.
Země - Při boji Avengerů s Lokim není v sázce nic menšího než osud naší planety. Buď přežijeme a nic se nezmění, nebo si nás podrobí severský bůh s nepříliš dobrým charakterem. Jiná možnost není.
Ženy - Jak již bylo naznačeno - na ty můžete, pánové, skoro zapomenout. Ale možná si vystačíte s Black Widow a občasným oživením ze strany Gwyneth Paltrow a Cobie Smulders...

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Marvels objevují umění jíst a milovat a přemýšlí jak přežít svého muže (08.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Tvůrce atomové bomby bojuje ve filmu Oppenheimer o spásu své duše (22.07.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Marvels mají nový trailer (21.07.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Zázračný aparát Barbenheimer (19.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Wes Anderson ve filmu Asteroid City zvážněl, poprvé zkusil i sci-fi prvky (28.06.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Takové to léto v Asteroid City (21.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Cillian Murphy je Oppenheimer v novém traileru (09.05.2023 07:30 v Novinky | Trailery)
- Box Office: 10 komerčně nejúspěšnějších filmů všech dob (13.04.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- The Marvels mají první trailer (12.04.2023 07:32 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Tajná invaze (03.04.2023 09:00 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu