Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 27. 4. 2012 - 3. 5. 2012

TV tipy: Různorodá dramata a hongkongská akce

Vydáno: 27.04.2012 18:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Bontonfilm

Nadcházejícímu televiznímu týdnu jednoznačně kralují různorodá dramata s mnohdy nadčasovým poselstvím. Válečný Pahorek nebo Habermannův mlýn pak doplňují výtečné akčňáky, revoluční animák, mrazivý horor a snímek bratří Coenů.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
<#obrazky "21581,21582,21575,21580,21577,21576,21578,21574,21579,21583">
Byl jsem při tom(Being There) (pátek 27. 4., ČT2, 21.00 - 23.05)

Výtečná satira, která nenudí ani na okamžik. RežírujícíHal Ashby servíruje divákovi laskavý humor a všechno mu precizně vychází. Navíc se může opřít o bezmála geniální výkonPetera Sellerse, který zde dokázal, že bez problému zvládne zahrát vážnější roli a není jen potřeštěným Clouseauem. V jeho případě bohužel zůstalo jen u oscarové nominace, kolegaMelvyn Douglas se však sošky dočkal. Film bez výraznějších chyb mimo jiné potvrdí i to, že politici jsou všude na světě úplně stejní.

Synopse: Zahradník Chance (Peter Sellers) je po celý život uzavřený v domě ve Washingtonu a svět zná jen z televize. Přesto se díky shodě okolností dokáže vyšvihnout do vysoké politiky a ovlivňovat tak důležité světové události.

Zajímavost:Sellers usiloval o zfilmování románuJerzyho Kosińskiho téměř devět let.

<#yt "FcPQ9gww_qc,Originální trailer filmu Byl jsem při tom">


Zločinec (Felon) (pátek 27. 4., Nova, 23.30 - 01.25)

Nenápadné a poměrně přehlížené výborné vězeňské drama překvapuje zejména temnou až depresivní atmosférou, která s ne až tak velkou nadsázkou přenáší diváka přímo za mříže. Také scénář, ač jednoduchý, není vůbec hloupý a nedá vydechnout ani na minutku. Výrazně potěší zvolená herecká sestava, které kralujíStephen Dorff a překvapivěVal Kilmer, jenž je tu dost možná nejdrsnější za celou svou kariéru. Zásadnější kaňkou na kráse je tak jen spousta zbytečných a nedořešených vedlejších linií.

Synopse: Otec od rodiny (Stephen Dorff) při obraně svých blízkých zabije násilníka, který mu vnikl do domu. Posléze je obviněn a odsouzen ke třem letům vězení s maximální ostrahou. Nadějný mladík se tak ocitá v prostředí, kde platí zákony džungle a přežívají jen ti nejsilnější.

Zajímavost: Většina herců jsou propuštění vězni a v akčních scénách bez naplánované choreografie předváděli směs bojových umění a pouličního boje.

<#yt "Sr0zDhqfOVo,Originální trailer filmu Zločinec">


Habermannův mlýn (sobota 28. 4., Nova, 20.00 - 22.20 / neděle 29. 4., Nova Cinema, 17.20 - 19.25)

Nejednoznačně přijaté a kontroverzní dramaJuraje Herze nastavuje nemilosrdné zrcadlo české povaze, která se projevila při hromadném odsunu Němců po druhé světové válce. Možná i z toho částečně plyne někdy velmi přísná kritika. Tvůrce si opravdu nebere servítky a zobrazuje věci až nepříjemně reálně. Pomáhají mu v tom perfektně vybraní herci v čele sKarlem Rodenem, velkolepá výprava a nádherná hudbaElii Cmirala. Škoda jen, že na malé časové ploše se objevuje až příliš mnoho postav.

Synopse: Podnikatel August Habermann (Mark Waschke) dává za války práci jak Čechům, tak Němcům, v čemž mu pomáhá jeho dobrý přítel Březina (Karel Roden). Jediné špatné rozhodnutí z něho však po skončení bojů dělá vyvrhele, po jehož krvi a hlavně majetku touží všichni "čeští vlastenci". Habermann se tak snaží ochránit zejména svou rodinu.

Zajímavost: Skutečný mlynář Habermann žil na severní Moravě a v roce 1945 zmizel. Až později vyšlo najevo, že byl zavražděn.

<#yt "6Ai1ltKbhmU,Originální trailer filmu Habermannův mlýn">


Tváří v tvář (Face/Off) (sobota 28. 4., Prima Family, 22.50 - 01.35)

Suverénně nejlepší hollywoodský kousek hongkongského akčního bohaJohna Woo má sice k jeho domácím klasikám pořád na míle daleko, to na vynikajícím výsledku ale nic nemění. Celá stopáž je naplněna efektními i efektivními akčními scénami, v rámci žánru poměrně originálním dějem a vtipnými hláškami. Vše korunují geniální výkonyNicolase Cage aJohna Travolty, kteří si oba své party evidentně užili a předháněli se v tom, kdo je víc cool. Luxusní snímek oprávněně patří do svaté trojice těch nejlepších "akčňáků" devadesátých let.

Synopse: Agent FBI Sean Archer (John Travolta) už dlouho nahání vyšinutého teroristu Castora Troye (Nicolas Cage), který mu zastřelil syna. Při posledním střetu Archer svého protivníka těžce zraní a zdá se, že je vyhráno. Ten však stihl někde v Los Angeles umístit a aktivovat biologickou zbraň, která vybuchne za šest dní. Jedinou možností, jak zjistit, kde se bomba nachází, je prohodit si s téměř mrtvým zločincem tvář. V plánu se ovšem nepočítá s tím, že se lotr probere.

Zajímavost: Původní verze scénáře se odehrávala v budoucnosti, vzhledem k tomu, že režisér chtěl klást důraz na psychologii postav, se ale od tohoto nápadu ustoupilo.

<#yt "Vlg-VRc6TbY,Originální trailer filmu Tváří v tvář">


Prvotní strach (Primal Fear) (neděle 29. 4., Nova, 23.20 - 01.50)

Jeden z nejlepších režijních počinůGregoryho Hoblita je precizním soudním dramatem se zajímavým námětem. Vše se odvíjí od dobře vystavěného a napínavého příběhu, který sice není nikterak originální, přesto dokáže strhnout. Velmi slušnéhoRicharda Gerea a solidníLauru Linney ale zcela zastínil tehdy debutující (a oprávněně na Oscara nominovaný)Edward Norton, který film pozvedá o třídu výš. Výsledku se tak dá vytknout snad jen pomalé tempo, absence akce a možná málo promyšlené pozadí celé kauzy.

Synopse: Cynický právník Martin Vail (Richard Gere) nemá problém manipulovat s fakty a o své práci si nedělá žádné iluze. To se může změnit v momentu, kdy přijímá obhajobu slabomyslného ministranta Aarona Stamplera (Edward Norton), který byl obviněn z brutální vraždy místního biskupa. Otrlý advokát cítí, že by mu případ mohl přispět k osobní prestiži, a podle toho k němu přistupuje. Netuší však, že si nabral větší sousto, než je schopen pozřít.

Zajímavost: O roli Aarona Stamplera se ucházelo celkem 2 100 herců. Mimo jiné iMatt Damon.

<#yt "A9i0Z9X7lrU,Originální trailer filmu Prvotní strach">


Mistrův syn (Jui kuen) (pondělí 30. 4., Nova Cinema, 20.00 - 22.05)

Netradiční hongkongský akční film se nebere vůbec vážně aJackie Chan je v něm snad nejvtipnější v kariéře. Neuvěřitelně bizarní nápady a šílené zápletky perfektně doplňují nápadité choreografie bojových scén, které dodnes překvapují svou originalitou. Přidejte si k tomu strhující tempo, velmi dobrou hudbu a neskrývanou propagaci alkoholu a máte naprosto unikátní snímek, kterému milerádi odpustíte i absenci nějakého příběhu.

Synopse: Mladý učeň kung-fu Freddie Wong (Jackie Chan) je těžce nezodpovědný a dělá svému otci jen ostudu. Ten se tak rozhodne ho poslat ke starému mistru bojových umění, od něhož se má učit skoro zapomenutý, ale nesmírně účinný styl známý jako opilý box. Přes počáteční nechuť se Freddie stává neporazitelným bojovníkem, což se mu bude náramně hodit, neboť zabiják přezdívaný Blesková noha (Hwang Jang Lee) se chystá zabít jeho otce.

Zajímavost:Jackie Chan při jednom z úderů do oka skoro přišel o zrak.

<#yt "i4SkO3ypCXw,Mezinárodní trailer filmu Mistrův syn">


Pahorek (The Hill) (pondělí 30. 4., ČT2, 20.50 - 22.50)

Působivé a ne tak často vysílané válečné dramaSidneyho Lumeta stojí na precizním a civilním výkonu tehdy čerstvě bondovskéhoSeana Conneryho. Mimoto je značně demýtizující, neboť charaktery nejsou černobílé a hlavními záporáky jsou zde důstojníci britské armády, což se příliš nevídá. K tomu se ještě přidává úvaha o síle vzepřít se nesmyslným rozkazům a v armádním soukolí být aspoň na chvíli sám sebou. K dobru budiž snímku připsána i perfektní gradace, která nedá vydechnout.

Synopse: Podmínky v lybijském kárném zařízení pro anglické vojáky jsou nelidské zejména kvůli jeho poloze uprostřed pouště. Situaci ještě zhoršuje sadistický velitel Williams (Ian Hendry), který zajatce denně nutí stavět na žhavém slunci vysokou horu z písku. Vězni tak pochopitelně ztrácejí jak fyzickou, tak zejména psychickou sílu a vůli. A o to nejspíš nadřízeným jde.

Zajímavost: Snímek je adaptací stejnojmenného románuRaye Rigbyho, který posléze napsal i pokračování pod názvem Pahorek z písku. To se ale filmové verze zatím nedočkalo.

<#yt "GlWd_RvUzqw,Originální trailer filmu Pahorek">


Po přečtení spalte (Burn After Reading) (pondělí 30. 4., Barrandov, 22.20 - 00.10)

Spíše filmová hříčkaEthana aJoela Coenových trpí nevyrovnaným tempem a lehkým vykrádaním sebe sama, milovníky populárního bratrského dua by však výrazně zklamat neměla. Lákadlem je rozhodně hvězdné obsazení, z něhož zejménaBrad Pitt si svou netypickou roli neskrývaně užívá. Máte-li rádi černočerný humor a nevadí vám zlo a krutost? Mělo by jít o jasnou volbu.

Synopse: Osborne Cox (John Malkovich) je sice agent CIA, ale život i kariéra se mu hroutí. Když o práci definitivně přijde, napíše vzpomínkovou knihu. Rukopisu se ale zmocní jeho manželka (Tilda Swinton), která ho chce využít v rozvodovém řízení. Disk se nedopatřením dostane až k prostomyslným pracovníkům fitcentra (Brad Pitt aFrances McDormand), kteří se ho rozhodnou prodat Rusům. Nevědomky tak roztočí kolotoč neobvyklých situací.

Zajímavost: Po sedmnácti letech první film bratrské dvojice, za jehož kamerou nestálRoger Deakins.

<#yt "eMWu6i7l5ec,Oficiální trailer filmu Po přečtení spalte">


Toy Story - Příběh hraček (Toy Story) (úterý 1. 5., Prima Family, 06.45 - 08.20)

Vůbec první kompletně počítačově animovaný film znamenal malou revoluci žánru. Dodnes jde o slušnou zábavu, která prakticky nestárne. Baví se děti i dospělí, nikdo se nenudí a nikomu se tu nic okatě nevnucuje. Je pravda, že příběh není příliš zajímavý, ale to se dá bez problému přehlédnout. Fajnšmekry tak zamrzí jen absence hvězdných hlasů, které jsou slyšet v originále. V tomto případě se vyplatí si o svátečním ránu přivstat.

Synopse: Když děti opouští pokoj, mohou být hračky konečně samy sebou. Pod vedením kovboje Woodyho tak chystají speciální průzkumnou akci, jejímž cílem je zjistit, koho přivítají ve svém středu poté, co jejich majitel oslaví narozeniny. Nejobávanějším přírůstkem bude zřejmě superkosmonaut Buzz Rakeťák, s nímž si Woody zrovna do oka nepadl.

Zajímavost: Jednotlivé postavičky nikdy nemrknou ve stejný čas, vždy mrká jedna po druhé.

<#yt "KYz2wyBy3kc,Oficiální trailer filmu Toy Story - Příběh hraček">


Ďáblova páteř (El Espinazo del Diablo) (čtvrtek 3. 5., ČT1, 23.15 - 01.00)

Vizuálně famózní a atmosfericky syrový hororGuillerma del Tora je stále působivý. Potoky krve a laciné scény nahrazují efektnější mrazivé napětí, vynikající herecké výkony a skvělá hudba. Ústřední budova, do níž je děj umístěn, je děsivá sama o sobě a značně přispívá k celkové ponurosti snímku. To pak ani nevadí, že v některých místech se film táhne a ztrácí na tempu. Další důkaz toho, že kvalitní horor lze natočit s minimem prostředků.

Synopse: Desetiletý Carlos, jehož otec zahynul ve španělské občanské válce, je svým poručníkem zanechán v sirotčinci, kde se setkává s vrstevníky s podobným osudem. Ponuré chodby budovy v sobě skrývají mimo jiné i tajemný přízrak malého chlapce, který chce někomu sdělit své poselství. Zdá se, že vyvoleným se stává právě Carlos.

Zajímavost:Guillermo del Toro na filmu pracoval dlouhých šestnáct let.

<#yt "703hNsc5Bvg,Originální trailer filmu Ďáblova páteř">


Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel Andre Braugher (13.12.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Vizuálně úchvatný a propracovaný animák Mezi živly shazuje až příliš jednoduchý příběh (17.09.2023 10:30 v Recenze)
- Téma: Panenky ve filmu: Annabelle, Barbie nebo Chucky. Kterou máš nejradši? (19.08.2023 10:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Portrét: John Malkovich (09.12.2022 12:30 v Články)
- Godzilla vs. Kong bude mít pokračování (13.05.2022 19:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Ve stínu nejslavnější role: Jennifer Grey (bejby z Hříšného tance) (12.02.2022 10:30 v Články | Publicistika)
- Rakeťák má nový trailer (09.02.2022 09:30 v Novinky | Trailery)
- John Woo natočí Silent Night (01.11.2021 15:12 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel producent Jerome Hellman (29.05.2021 07:18 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Jackie Chan a jak se stal živoucí legendou (20.03.2021 13:30 v Články | Publicistika)
- Adam Wingard natočí sequel Tváří v tvář (12.02.2021 09:28 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel herec Andrej Hryc (31.01.2021 10:22 v Novinky | Zprávy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2020 opustily (22.12.2020 13:46 v Novinky | Zprávy)
- Téma: nejlepší filmy všech dob (13.12.2020 12:00 v Články | Žebříčky)
- Buzz Rakeťák promluví hlasem Chrise Evanse (12.12.2020 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Box office: tržby vede Slečna bestie (16.11.2020 07:30 v Komentáře | Box office)
- Box Office: Costnerova novinka vede (09.11.2020 08:39 v Komentáře | Box office)
- Top 10: filmy Seana Conneryho (31.10.2020 15:01 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu