Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Neviditelný muž

Stroj času: Neviditelný muž

Vydáno: 23.04.2012 19:00 v sekci Recenze | Stroj času - Leoš Medřický | foto: facebook tvůrce

Dva roky po uvedení Frankensteina se režisér James Whale pustil do zpracování dalšího klenotu literární fantastiky. V titulní roli adaptace románu H. G. Wellse se (ne)ukázal Claude Rains.

Neviditelný mužRecenzoval/a Leoš Medřický dne 23.04.2012 19:00. Dva roky po uvedení Frankensteina se režisér James Whale pustil do zpracování dalšího klenotu literární fantastiky. V titulní roli adaptace románu H. G. Wellse se (ne)ukázal Claude Rains. Hodnocení: 0

Neviditelný muž

The Invisible Man
Drama / Horror / Thriller / Sci-Fi
USA, 1933 , 71 min.

Režie: James Whale
Scénář: H. G. Wells, R.C. Sherriff, Preston Sturges, Philip Wylie
Kamera: Arthur Edeson
Hudba: Heinz Eric Roemheld
Herci: Claude Rains, Gloria Stuart, William Harrigan, Henry Travers, Una O'Connor, Holmes Herbert, E. E. Clive, Dudley Digges, Harry Stubbs, Donald Stuart, Merle Tottenham, Robert Adair, Ted Billings, Walter Brennan, Robert Brower

Česká premiéra: 13.11.1933

Distributor: Universal Pictures

Neviditelný muž hodnocení na Kinobox.cz: 75.10 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Spolumajitelka laciného anglického hostince U Lví hlavy (Una O'Connor) už ve svém podniku jistě viděla ledacos, ale záhadný muž (Claude Rains), který se v jejím podniku ubytoval a nepřeje si být nikým viděn a rušen, pokouší její zvědavost přespříliš. Proč se pořád zavírá? Proč nosí i v místnosti sluneční brýle a nikdy neodkládá rukavice? Ale především - proč má celou hlavu ovázanou obvazem? Název filmu nikoho nenechává na pochybách, a proto není třeba to tajit - protože je neviditelný.
Ambiciózní vědec Jack Griffin experimentoval s nově objevenou látkou jménem monokain, která dle jeho předpokladů po vpichu pod kůži způsobuje neviditelnost. Nepočítal ovšem s tím, že účinek je trvalý, a U Lví hlavy se proto pokouší vyrobit protilátku. Sociální izolace si začíná vybírat daň na jeho psychice a po sérii neúspěchů a nepříjemností s majiteli hostince přísahá světu strašlivou pomstu. Zatímco jeho přítelkyně Flora (Gloria Stuart) a kolega Kemp (William Harrigan) umírají obavami o jeho osud, pohřešovaný řádí jako černá ruka. Krade, vraždí a sbírá síly provádět to ve velkém.
Neviditelný Wells
Na genezi Neviditelného muže je překvapivé, že původně nevznikal s úmyslem dramatizovat slavný román H. G. Wellse. Výsledek je sice své literární předloze nepoměrně věrnější než Dracula a Frankenstein, ale nápad použít Wellsův román přinesl až autor konečného scénáře R. C. Sherriff, najatý jako čtrnáctý v pořadí. Několik předchozích scenáristů (mezi nešťastnou třináctkou bychom našli i později slavné filmaře Prestona Sturgese a Johna Hustona) adaptovalo brakovou detektivku Philipa Wylieho The Invisible Murders, na kterou Universal vlastnil práva, jiní se drželi pouze ideje neviditelného muže a šili mu na míru původní příběh dle vlastního vkusu a fantazie.
Část mého já by nesmírně ráda viděla alternativního Neviditelného muže, odehrávajícího se na Marsu nebo v carském Rusku (protože i tyto varianty přicházely v úvahu), ale nevěřím, že by film v takové podobě přežil bezmála osm dekád, jako se to daří zábavnému dílku Jamese Whalea. Klíčový muž v universalovském monsterprůmyslu přispěl ke slávě podniku především Frankensteinem a jeho nevěstou, za pozornost ale stojí i oba snímky, které natočil mezi nimi. U nás nejméně známý The Old Dark House má pověst inspirátora Addamsovy rodiny a jako obvykle mu dominuje Boris Karloff. A věřte nebo ne, s Karloffem se počítalo i pro roli Neviditelného muže. James Whale ovšem cítil, že ramenatý kolohnát s drsným hlasem se pro roli intelektuála příliš nehodí, a hledal někoho méně nápadného.
Farmář hledá roli
Claudeu Rainsovi, který se nakonec stal protagonistou filmu, role profesora Griffina předplatila třicetiletou filmovou kariéru. V době, kdy nabídku dostal, byl smířený s tím, že není hollywoodský typ, uvažoval o penzi a rozhodně by ho nenapadlo, že se karta obrátí a v následujících třech dekádách si v Hollywoodu zahraje všechno doslova od Boha (Záhadný pan Jordan) po Ďábla (Angel On My Shoulder) a vyslouží si čtyři oscarové nominace.
Na britských jevištích se pohyboval od dětství a z nemotorného malého piva s vadou řeči (přezdívali mu "Wains", protože dlouho neuměl vyslovit R) a cockney přízvukem se časem vypracoval v takovou autoritu jevištní řeči, že ji dokonce vyučoval Laurence Oliviera nebo Johna Gielguda. Před natáčením Neviditelného muže měl ale jen dvě zkušenosti s kamerou - epizodní roli v dnes nedochovaném britském filmu Build Thy House a něco, co nazýval "nejhorší kamerovou zkouškou v dějinách Hollywoodu". To byla v třiačtyřiceti letech poměrně tristní bilance. Protože v období hospodářské krize ve Spojených státech těžko hledal i divadelní uplatnění, Claude zcela vážně zamýšlel pověsit herectví na hřebík a stát se farmářem.
Nabídka, která ho přiměla sesednout z traktoru, zprvu vypadala dost pochybně. Opravdu po něm, etablovaném herci v letech, chtějí, aby strávil celé natáčení zafačovaný v gáze? Vážně má šaškovat v nějaké trikové fantasmagorii, v níž ho ani nikdo nepozná? "Pak mi ale poslali telegram, kolik by dělal honorář," vzpomínal Rains později. "A hned ráno jsem byl ve studiu." Dozvěděl se, že za roli vděčí právě neblahému screentestu, za který se tolik styděl. James Whale se náhodou nachomítl k jeho projekci a neupoutal ho ani tak obraz jako zvuk. Ano, přesně toto je ten charismatický hlas, který studiem preferovaný Boris Karloff nemá, přesně toto je ta dynamická dikce, která obdaří zafačovaný zjev výraznou osobností i bez viditelné mimiky.
Nevidomý muž
Tak snadné to ovšem nebylo. Nejen že Claude Rains neměl příliš zkušeností s pohybem před kamerou, který je spíše věcí přesného dodržování značek než prožitku. Potíž byla, že ty značky často ani neviděl. Nejčastější trik ve filmu je založený na principu klíčování - aby byla v konečném záběru viditelná jen část herce (například ve scéně, kde před policejním sborem prchají pouze kalhoty), musely být všechny "neviditelné" části jeho těla pokryté černým sametem a natáčené proti stejně černému pozadí.
Takto pořízený záběr se následně zkombinoval se záběrem příslušného prostředí. V praxi to znamenalo, že Rains musel řadu scén sehrát poslepu, protože otevřené a nezamaskované oči by vykukovaly z jinak neviditelného obličeje. V jednom místě filmu Griffin vysvětluje kolegovi, jak je těžké jít po schodech a nevidět, kam šlape. Díky okolnostem Claude Rains dobře věděl, o čem je řeč.
Triky jsou nicméně dodnes velkým trumfem filmu. Že některé z nich byly ve své době přelomové, nás už přirozeně nemusí dojímat. Dodnes ale fungují jako zábavná atrakce, protože jsou hravé a použité většinou jako osvěžující vizuální gag. Zamrzí jen několik drobných logických pochybení. Například stopy podrážek ve sněhu, ačkoli jejich neviditelný původce nemá boty, nebo scéna, v níž vidíme levitující cigaretu v jedné neviditelné ruce a zápalku ve druhé, ale už ne kouř vdechovaný do dýchací trubice.
Stejně jako Dracula, Frankenstein a Vlkodlak, i Neviditelný muž časem získal řadu vlastních i nevlastních příbuzných. V sequelu The Invisible Man Returns převzal obvazy Vincent Price (což mimo jiné znamená, že hrdina z neznámých důvodů pořádně vyrostl), ve dvou dalších (ale dějově nenávazných) filmech Invisible Agent a The Invisible Man's Revenge hrál titulní roli John Hall. Štěstí zkusila i komediální The Invisible Woman Virginia Bruce, ale to všechno byly víceméně slepé uličky (na kterých se ani James Whale ani Rains nepodíleli) a opravdovou franšízou se Neviditelný muž nikdy nestal.
Originální trailer filmu Neviditelný muž

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Bratři bojují se strašidlem cantervillským (25.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Jeff Burr (12.10.2023 10:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- Maggie Gyllenhaal natočí Frankensteinovu nevěstu (04.08.2023 10:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Velký Buster Keaton všechny zabije a vrátí se sám (04.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Johnny English a Robin Hood letí balónem a zbožňují prachy (20.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Příběh zrození mladého mesiáše je téměř dokonalé tajemství (23.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Králíček Jojo míří do krajiny ve stínu, kde pozná temnou tvář Brooklynu (06.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Kmotr slaví 50 (26.02.2022 12:30 v Recenze | Stroj času)
- Zemřel Peter Bogdanovich (07.01.2022 06:35 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ježíš Nazaretský prožívá ledové peklo a plánuje mrazivou pomstu (24.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Creed, Deadpool a stařík Diego Maradona jsou hoši z Brazílie (30.10.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Děda Alice Cooper je lotr, protože z Thora udělal rudou volavku (28.08.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Král léta Doctor Strange řeší vraždu v Orient expresu (21.08.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Ben Affleck se vrátí k režii (08.08.2020 08:55 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu