Festivalové ozvěny: 17. týden

Vydáno: 24.04.2012 19:00 - Jana Bébarová | foto: Alfama Films

Ken Loach, David Cronenberg, Michael Haneke, Abbas Kiarostami či Alain Resnais budou usilovat o Zlatou palmu na květnovém festivalu v Cannes, který bude mít ve studentské soutěži i českého zástupce. Těšínské Kino na Hranici láká na Cimrmana, Svěráka, středoevropské gangsterky či filmy o fotbalu.
MFF CANNES
Soutěž filmového festivalu v Cannes bude opět nabitá velkými jmény (tentokrát bude čistě mužskou záležitostí, neboť do finálního výběru se neprobojovala ani jedna ženská režisérka). O Zlatou palmu bude v květnu na francouzské riviéře s novým filmem soutěžit například Michael Haneke (Amour), David Cronenberg (Cosmopolis), Ken Loach (The Angels' Share), Abbas Kiarostami (Like Someone in Love) či Thomas Vinterberg (Jagten/The Hunt).
Svou novinku do Cannes rovněž přiveze Rumun Cristian Mungiu (Dupa dealuri/Beyond the Hills), Novozélanďan Andrew Dominik (Killing Them Softly), Australan John Hillcoat (Lawless) či Jihokorejci Hong Sang-soo (Da-reun na-ra-e-suh / In Another Country) a Im Sang-soo (Do-nui mat / The Taste of Money).
A opomenout nesmíme ani Brazilce Waltera Sallese (On the Road), Mexičana Carlose Reygadase (Post Tenebras Lux), Rakušana Ulricha Seidla (Paradies), Itala Mattea Garroneho (Reality), Ukrajince Sergeie Loznitse (V tumane / In the Fog) a egyptského tvůrce Yousryho Nasrallaha (Baad el Mawkeaa).
Současný americký film budou v hlavní soutěži reprezentovat Jeff Nichols (Mud) a Lee Daniels (The Paperboy). Již dříve zmiňovaná novinka Wese Andersona Moonrise Kingdom festival ve středu 16. května "pouze" slavnostně zahájí.
Francii bude v bojích o Zlatou palmu reprezentovat Alain Resnais (Vous n'avez encore rien vu / You Haven't Seen Anything Yet), Jacques Audiard (De rouille et d'os / Rust and Bone) a Léos Carax (Holy Motors). Novinka dalšího domácího tvůrce Clauda Millera Thérèse Desqueyroux posléze canneský festival oficiálně ukončí.
Další ostře sledovaná sekce "Un Certain Regard", o jejímž vítězi bude rozhodovat porota v čele s britským hercem Timem Rothem, představí například nový snímek současné hvězdy queer filmu, Kanaďana Xaviera Dolana (Laurence Anyways), režijní debut Cronenbergova syna Brandona (Antiviral) nebo povídkový snímek 7 días en La Habana / 7 Days in Havana, na němž se podílelo sedm mezinárodně uznávaných režisérů jako např. Benicio del Toro, Julio Médem či Gaspar Noé.
Mimo soutěž budou dále uvedeny nové snímky Bernarda Bertolucciho (Io e te / Me and You) a Philipa Kaufmana (Hemingway & Gellhorn) nebo třetí díl animáku Madagascar. Zvláštní uvedení bude mít na festivalu snímek loňského hosta Letní filmové školy Apichatponga Weerasethakula (Mekong Hotel) či dokument německého režiséra Fatiha Akına (Der Mull im Garten Eden / Garbage in the Garden of Eden).
Famácký film Tambylles Michala Hogenauera bude reprezentovat Českou republiku v sekci studentských filmů Cinéfondation, v níž před třemi lety se svým studentským snímkem Bába zvítězila Zuzana Špidlová. Zda uspěje i Tambylles, rozhodne 25. května porota v čele s belgickým tvůrcem Jeanem-Pierrem Dardennem.
Jubilejní 65. ročník festivalu v Cannes proběhne od 16. do 27. května. Více informací najdete zde.
KINO NA HRANICI
Již tuto sobotu bude v česko-polském Těšíně zahájen 14. ročník filmové přehlídky Kino na Hranici. Ta letos kromě tradičních novinek české, slovenské, polské a maďarské produkce návštěvníkům nabídne retrospektivy Zdeňka Svěráka, Štefana Uhra a Antoniho Krauze.
Mimoto dále představí sérii cimrmanovských filmů a v hlavní programové sekci středoevropské kriminální a gangsterské filmy, jako například Fričův 13. revír, dvojici filmů Adéla ještě nevečeřela a Čtyři vraždy stačí, drahoušku, polské Psy Władysława Pasikowskiho, Vabank Juliusze Machulskiho a Zabij mnie glino nebo slovenské snímky V rannej hmle a Smrť prichádza v daždi.
V sekci "Hranice a zdi světa" Kino na Hranici uvede například Šulíkova Cigána, Mariana Petra Václava, Růžové sny Dušana Hanáka, Vierku Miroslava Janka či polský snímek Diabły, diabły v režii Doroty Kedzierzawske.
"Fotbalová horečka" bude zahrnovat mj. české klasiky jako jsou Klapzubova jedenáctka Ladislava Broma, Muži v offsidu Svatopluka Innemanna, Mužné hry Jana Švankmajera, Skalní v ofsajde Jána Lacka či Passerovo Fádní odpoledne, ale například i českou novinku Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka.
Kino na Hranici se v Českém Těšíně uskuteční od 28. dubna do 3. května. Více informací o programu a uváděných filmech najdete na stránkách festivalu.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY