Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Knoflíková válka

Recenze: Knoflíková válka

Vydáno: 17.04.2012 13:00 v sekci Recenze | Premiéry - Kateřina Hejdová | foto: H.C.E.

Roztomilý rošťácký příběh, odehrávající se roku 1944 na pozadí posledních měsíců druhé světové války, začíná nevinně znějící nadávkou. Impotente!, křičí na kluka vedoucího ze školy malého brášku asi dvanáctiletý nepřítel stojící uprostřed lesní cesty. A vzápětí zasáhne hozeným kamenem jeho čelo.

Knoflíková válkaRecenzoval/a Kateřina Hejdová dne 17.04.2012 13:00. Roztomilý rošťácký příběh, odehrávající se roku 1944 na pozadí posledních měsíců druhé světové války, začíná nevinně znějící nadávkou. Impotente!, křičí na kluka vedoucího ze školy malého brášku asi dvanáctiletý nepřítel stojící uprostřed lesní cesty. A vzápětí zasáhne hozeným kamenem jeho čelo. Hodnocení: 3.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Důvod? Patří prostě do party „přespolňáků“ ze sousední vesnice. A přestože bratři Gibusové si nejsou příliš jistí tím, co to slovo vlastně znamená („Něco jako trdlo?“), vyhlásí skupince ze sousední vesnice válku. Samozřejmě pod jinou záminkou. Začíná boj mezi dětmi z Longeverne a Velrans, mezi Loverňany a Velraňáky (v českém překladu).
Paralelně s tím, jak nacisté ještě vystrkují drápy před rekapitulací, se „Gibusíci“ pod vedením rebela Lebraca snaží o vítězství nad bandou kolem L'Azteca. Válka dostane své památné jméno po první bitvě, při níž Loverňáci svému zajatci na důkaz vítězství ustříhají knoflíky z košile i kalhot.
Potupený Velraňan se vrací domů plačky a s kalhoty u kotníků. Oplata samozřejmě bude záhy následovat, protože tady jde o klukovskou čest! Knoflíková válka je remakem slavného francouzského filmu Yvese Roberta z roku 1962, předlohou scénáře byla i tentokrát stejnojmenná kniha Louise Pergauda (1912), patřící do francouzské klasiky coby antimilitaristické dílo.
A aby toho válčení nebylo málo, ve Francii Barratierův film vstupoval do kin jen sedm dní poté, co měla premiéru další nová verze slavného příběhu. Tu natočil Yann Samuell a názory na kvalitu obou novinek se rozcházejí, nicméně do české distribuce doputovala zatím jen Barratierova verze (v originále Nová knoflíková válka).
Nedrží se striktně knihy a na rozdíl od druhé verze si ani neklade za cíl odkazovat přímo k oceňovanému filmu ze šedesátých let. Naopak, zmiňovaná válečná paralela činí z Barratierovy verze dílo více autorské, což je znát i na scénáři. Dialogy hlavních hrdinů nejsou výbušně vtipné, jemný francouzský humor je v nich umně ukrytý pod zdánlivě plytkou zápletkou.
Ve škole se totiž objevila i nová holka a vůdcové obou partiček tak zápolí nenápadně i o dívčí přízeň. Jmenuje se Violett a je neteří krásné krejčové Simon, tu hraje slavná modelka Laetitia Casta. Její kouzlo nedá spát zase učiteli malé dvojtřídky v podání Guillaumeho Caneta. Když kluky vezme na školní výlet do muzea, bezděky Lebracovi poradí, jak vyhrát další bitvu knoflíkové války, jeho postupné sbližování se Simon sledují vzpozdálí Lebracovi rodiče.
Nejdramatičtější částí filmu je pak několik minut, během nichž se provalí, že Violett se nejmenuje Violett ale Miriam a vůbec není Simoninou neteří. Za to je ovšem Židovka, což se dozví jeden z dřívějších učitelových žáků. Pětkař hledající své životní štěstí mezi nacisty dostane při jejím nepovedeném zatýkání „na prdel“ od chlapů z celé vesnice a kvůli záchraně Miriam se spojí i oba znepřátelené klukovské gangy. Nejvtipnější zase moment, kdy Aztecův otec najde ve vlastním sklepě malého Gibusíka a považuje ho za vtělení starého kamaráda, takže ho zpije do němoty.
Většinu filmu ale dialogy na svých bedrech neunesou, akční potenciál klukovského dobrodružství zůstal v Barratierově Knoflíkové válce bohužel víceméně nevyužitý. Až na asi dvě lesní bitvy se děj vleče téměř dvěma hodinami jako... zpomalený film. Kvalitní herecké výkony tu kupodivu podávají spíše děti než dospělí a přestože scénář ji příliš mluvit nenechá, nejslabším hereckým článkem filmu je bez debat půvabná Laetitia Casta. Režisér ji obsadil možná kvůli symbolice (byla kdysi coby modelka zvolena Marianne, národním symbolem Francouzské republiky), možná kvůli jejímu hrdému profilu, těžko říct.
Každopádně nebýt zkušenějšího hereckého partnera (učitel aka Canet), její výkon by zůstal až bolestně obnažený. A místy až trapně prkenný. Postava Simone přitom neměla být pro děj filmu vedlejší – díky nevýraznému a nepřesvědčivému projevu Casty se tak ale nějak mimochodem prostě stalo.
Až někam do pozadí diváckého zájmu ji s přehledem odsunuje i mladičká Ilona Bachelier v roli Miriam, nemluvě raději vůbec o Lebracově matce (Marie Bunel), jejíž jediný pichlavý pohled dokáže v ději víc než stovka dalších Simoniných slov. I mladičký Jean Texier byl v hlavní roli více než dobrou volbou, jeho „neintelektuální“ přístup perfektně sedl k Lebracově přírodnímu naturelu.
Až jednoho napadne, jestli Knoflíková válka nakonec nejvíc netrpí tím, že tam až příliš mnoho věcí není řečeno na rovinu, jak se říká „na plnou pusu“. Dětská dramata taková totiž bývají. Světlými (protože silnými) okamžiky jsou asi i proto hlavně scény, kdy se chvástající Lebrac snaží vyvolat Violettin zájem skutečně hloupým napodobováním v té době stále ještě silnějších Nacistů.
Diváci dnes v kinech těžko ocení onu lehkou a vlastně i něžnou francouzskou eleganci, která si na otevřenost vůbec nepotrpí. A kterou se vlastně i Christophe Barratier přihlásil k původní předloze. Kdyby jí ale v jeho verzi Knoflíkové války nebylo tolik, nebyl by tak rozpačitý ani konec filmu - tak nějak až příliš otevřený. Takže vlastně nijaký.

Český trailer filmu Knoflíková válka

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Bojovník s peklem je rudý kapitán, který utíká do bezpečí (14.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Venom vzpomíná na Manhattan a hledá temnou hvězdu (31.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Muž jménem Otto klepe na dveře a žádá spravedlnost pro Emetta Tilla (01.02.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Teaser: Asterix a Obelix: Říše středu (27.10.2022 12:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Nosoroh vede křížovou výpravu na panství Downton (27.04.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Nepříčetná policajtka vydává příkaz k popravě (17.09.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Avengers přichystali na královnu Margot z ledového království nelítostný žert (20.08.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Debbie a její parťačky se brání útoku z hlubin od nacistických zombies (04.12.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Král léta Doctor Strange řeší vraždu v Orient expresu (21.08.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Captain America a Ivanhoe rozpoutali občanskou válku, během které prožili nejdelší den (14.08.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Francouzská komedie Tenkrát podruhé romanticky oživuje minulost (07.01.2020 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zakleté pírko ukrývá nenávist (01.01.2020 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Teroristka prožívá velké dobrodružství se Čtyřlístkem a Shazamem! (03.04.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: The Doors a sněhová královna jsou znovu ve hře (26.12.2018 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Lara Croft putuje za králem trollů a hledá tlumočníka (14.03.2018 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Paddington má sedm životů a poslouchá v nich kvarteto, jak hraje rock’n roll (29.11.2017 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Leningradští kovbojové čelí černému zabijákovi, dobývají Ameriku a zůstávají prostě spolu (22.09.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Ben Foster jako Lance Armstrong prožívá The Program: Pád legendy (04.02.2016 17:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Danton a Waldo Pepper páchají atentát v Paříži (10.07.2015 07:00 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Začátek prázdnin s Hitchcockem, Batmanem a Medvídkem Pú (03.07.2015 07:00 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu