Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Talisman

Recenze: Talisman

Vydáno: 18.04.2012 14:04 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: Warner Bros

Mariňák Zac Efron najde při jedné misi v Iráku fotku krásné neznámé Taylor Schilling a od té doby se ho štěstí drží jako klíště. Po návratu domů pak cítí povinnost záhadné ženě poděkovat. Autor příběhu? Nicholas Sparks.

TalismanRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 18.04.2012 14:04. Mariňák Zac Efron najde při jedné misi v Iráku fotku krásné neznámé Taylor Schilling a od té doby se ho štěstí drží jako klíště. Po návratu domů pak cítí povinnost záhadné ženě poděkovat. Autor příběhu? Nicholas Sparks. Hodnocení: 2
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Chtěl-li bych si při psaní recenze k romantickému dramatu Talisman usnadnit práci, stačilo by napsat, že jde o další adaptaci románu Nicholase Sparkse. V tuto chvíli už je všem jasné, jak to celé vypadá a zda na to chodit, či ne. Jelikož by mi to ale asi neprošlo, musím se vydat klasickou cestou a podrobně zanalyzovat všechny aspekty uvedeného filmu.
Jeho děj není nikterak komplikovaný a na jeho popis stačí pár vět. Seržant americké námořní pěchoty Logan Thibault (Zac Efron) je už na své třetí misi v Iráku a se smrtí je tak v každodenním kontaktu. Při jedné misi nalezne v písku fotku neznámé ženy, jejíhož majitele nemůže najít. Obrázek si tedy ponechá a od té chvíle se ho drží štěstí a on přežije všechny nebezpečné úkoly, na něž je posílán. Když se posléze vrátí domů, pochopitelně se rozhodně tajemnou zachránkyni najít a osobně jí poděkovat. Jak už to tak ale v podobných filmech bývá, u prostého vyjádření díků samozřejmě nezůstane.
O autorovi knižní předlohy jsem se již zmiňoval. Pokud tedy máte představu, o koho jde, asi víte, že Talisman je typický příklad té nejtuctovější, nejlacinější a nejméně zajímavé romance, jaký jen může být. Během úvodních zhruba dvaceti minut je totiž zcela jasné, jakým směrem se děj bude ubírat dál. Při prvních seznámeních s černobílými a povrchně naznačenými charaktery si dokážete představit, jakou úlohu tu mají zastávat a jak jejich osudy dopadnou. Divácky malinko nudné.
Je to skutečně tak, že vás absolutně nic nepřekvapí a vy se tím pádem už nemáte ani na co těšit. O nějaké hloubce, motivaci nebo logice tu nemůže být moc řeč. Hlavní hrdina je mariňák, což znamená, že je ten nejdokonalejší z dokonalých. Nikdy nemyslí na sebe, je to super chlap, drsňák, který má srdce a nestydí se za slzy z lásky a špatné vlastnosti u něho neexistují.
Oproti tomu jeho milostný rival je buran, hlupák, který má na syna špatný vliv (a to jen tím, že z něj chce udělat muže a místo na housle ho posílá na fotbal), sobec a žárlivec, který musí mít vždy pravdu a nesnese neposlušnost. Mezi nimi stojí křehká žena, která už se nechce zamilovat (o to víc do mariňáka, protože její bratr byl voják a zemřel v boji) a je pod nadvládou bývalého manžela, který má mocného otce a hrozí jí odebráním syna do vlastní péče.
V podobném duchu se nese celý film, což je dost ubíjející. Hodina a tři čtvrtě se ohromně vleče a subjektivně se jeví jako minimálně dvojnásobná. Poměrně zkušený režisér Scott Hicks (vynikající Záře a velmi solidní, i když malinko bezkrevná adaptace Stephena Kinga Srdce v Atlantidě) si je toho dobře vědom a sympaticky se snaží film oživit, seč mu síly stačí. Bohužel občas nádherná kamera, která se ale pochopitelně nevyhýbá těžce kýčovitým záběrům, a slušná úvodní minisekvence z válečné irácké zóny toho už moc nezachrání. A jakási řemeslná zručnost a rutina už by se dle mého měla předpokládat.
Nevím, zda je úplně fér v podobném snímku mluvit o něčem jako herecké výkony, když se po zúčastněných mnohdy ani příliš nevyžadují. Zacu Efronovi tu úplně stačí zamilovaně hledět do dáli, občas upustit nějakou tu slzu a hlavně dobře vypadat a sem tam si svléknout triko. Podobně je na tom i objekt jeho touhy, takřka neznámá Taylor Schilling, jež si zase vystačí s ublíženým a tragickým výrazem a opět dokonalou vizáží. Svršky ovšem - nečekaně a bohužel - nesundá a pánské osazenstvo se tak musí zabavit nějak jinak. Z letargie vytrhne snad jen v rámci možností dobrá Blythe Danner, jejíž hláškující babička je asi tím nejlepším, co film nabízí.
Dál už je jen prázdnota. Nenajdete tu vůbec nic, co by bylo aspoň trošku zajímavé, nebo co by vás přimělo k tomu zajít do kina. Pokud už nějakým omylem (nebo pánové pod nátlakem partnerky) do kinosálu zabloudíte, vězte, že vás výsledek nijak neznechutí. Jen se budete s největší pravděpodobností strašně nudit a usmívat u vážně míněných scén a dialogů, které si vyloženě koledují o nějakou parodii. Tu možná také začnete hned na místě vymýšlet, abyste si ukrátili táhnoucí se čas.
Talisman je zkrátka děsivě předvídatelný film pro úzkou diváckou skupinu žen, které čtou knihy Nicholase Sparkse. Nikoho jiného bavit nebude, i když se o to v některých momentech moc a moc snaží. Pokud si tedy pánové chcete šplhnout u svých drahých poloviček (čerstvě zamilovaní obzvlášť), obrňte se velkou trpělivostí a pozvěte je do kina. Možná se poté dočkáte i nějaké sladké odměny.

Český trailer filmu Talisman

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
4/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zac Efron vyráží Na pivo do první linie (18.08.2022 14:30 v Novinky | Trailery)
- Zac Efron v dramatu The Iron Claw (17.06.2022 10:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Žhářka točí film roku (11.05.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Největší showman Geronimo hledá výchozí bod k roku draka (01.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Horor Firestarter má trailer (09.02.2022 19:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Flámující Birdman získává nejvyšší poctu (28.01.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aby moje krásná příšerka našla zlato, musí projít uličkou přízraků (26.01.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Ve znamení lásky se zrodila hvězda, která nikdy nezestárne (11.06.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Poslední Podskalák čte ostrovní zprávy a řídí se heslem ukradni, co můžeš (05.02.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Motýlek byl postaven před Sophiinu volbu a prolomil hradbu mlčení (08.01.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Percy Jackson a Bajaja jsou zlo s lidskou tváří a vědí, že koně se také střílejí (13.11.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Mike i Dave sháněj holku, s níž prožijí konec světa a líbánky v Las Vegas (18.09.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Děda Alice Cooper je lotr, protože z Thora udělal rudou volavku (28.08.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zac Efron a Tři muži a nemluvně (11.08.2020 13:22 v Novinky | Zprávy)
- Celovečerní animák Scoob! má finální trailer (05.03.2020 19:45 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Oklamaný Jason Bourne sousedí s Hamletem (03.01.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Scoob: první trailer (11.11.2019 16:45 v Novinky | Trailery)
- Top 10: filmy Richarda Gerea (31.08.2019 10:00 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu