Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Frankenstein

Stroj času: Frankenstein

Vydáno: 09.04.2012 13:00 v sekci Recenze | Stroj času - Eduard Spáčil | foto: Universal Pictures

Stejně jako make-up Frankensteinova monstra v podání Borise Karloffa patří k ikonickým filmovým obrazům, tak i Whaleův snímek dodnes vyniká jako jeden z těch nejklasičtějších hororů vůbec. V naší sérii článků na téma monstra studia Universal tak logicky nesmí chybět.

FrankensteinRecenzoval/a Eduard Spáčil dne 09.04.2012 13:00. Stejně jako make-up Frankensteinova monstra v podání Borise Karloffa patří k ikonickým filmovým obrazům, tak i Whaleův snímek dodnes vyniká jako jeden z těch nejklasičtějších hororů vůbec. V naší sérii článků na téma monstra studia Universal tak logicky nesmí chybět. Hodnocení: 0
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Román Frankenstein neboli moderní Prometheus Mary Shelleyové bývá často řazen k prvním dílům sci-fi literatury. Za pozornost určitě stojí, že jej autorka začala psát v osmnácti letech, když se ona, její budoucí manžel Percy Bysshe Shelley, Lord Byron a John Polidori rozhodli soupeřit v tom, kdo napíše nejlepší hororový příběh. Na základě jejího snu o vědci, který stvoří živou bytost a posléze se zděsí, co to udělal, tak vznikl Frankenstein. Kniha vyšla o tři roky později, léta páně 1818 v Londýně jako dílo anonymního autora; teprve v druhé, v Paříži publikované edici z roku 1823 je uvedeno spisovatelčino jméno.
Kniha se stala ideální předlohou pro nesčetné divadelní adaptace. První filmová verze přichází na řadu už v roce 1910 v Edisonově studiích a k vidění je například zde. Druhý pokus o převedení románu na plátna kin Life Without Soul z roku 1915 je dnes považován za nedochovaný.
Po úspěchu Browningova Draculy začal v Universalu připravovat další horor režisér francouzského původu Robert Florey. Pro hlavní roli počítal opět s Bélou Lugosim. Dnes už se neví přesně, proč z obsazení postu režiséra i hlavní hvězdy sešlo, leckdy se zmiňuje Lugosiho arogance a nechuť hrát mlčenlivé a silně namaskované monstrum, jindy se vzpomínají tragické testovací záběry (které se bohužel nedochovaly). Dodnes nám naštěstí zůstal jeden krásně bizarní "teasový" plakát, lákající ještě na samotného Draculu (zde).
Florey také spolupracoval na scénáři, jehož autorem byl Garrett Fort. Ten zpracoval neuvedenou divadelní hru Peggy Webling, adaptovanou Johnem L. Balderstonem. Obzvláště pozorní čtenáři si jména Fort i Balderston pamatují už z draculovského Stroje času. V titulcích výsledného snímku však pro Floreyho místo nezbylo.
S Lugosim každopádně o rok později natočil velmi volnou, ale přinejmenším vizuálně velmi zajímavou adaptaci Poeovy klasiky Vraždy v ulici Morgue. Zatímco režisér zde dává plný průchod svým německo-expresionistickým choutkám, narcistní Béla jako šílený vědátor, který kvůli svým experimentům mučí a vraždí nevinné ženy, opět přehrává jako o život.
Anglický režisér James Whale si získal pozornost svými dvěma dramaty z první světové války Konec cesty a Londýnský most. Do Frankensteina si z nich přivedl vnitřně nevyrovnaného Colina Clivea pro roli Henryho Frankensteina a okouzlující Mae Clarke coby jeho snoubenku Elizabeth. Pojednání o tom, jak režisérské vedení ovlivňuje herce, by se dalo napsat o výkonech draculovských harcovníků Edwarda Van Sloana a Dwighta Fryea v rolích Dr. Waldmana, resp. Fritze. Oba představitelé ztvárňují dost podobné postavy jako v Browningově snímku, jenže tentokrát podávají skutečně působivé filmové, nikoliv divadelně deklamační výkony.
Životní úloha Frankensteinova monstra byla pro Borise Karloffa jednaosmdesátou filmovou rolí. Na mysl se dere pořekadlo o trpělivosti a růžích. I pod legendárním make-upem slavného maskéra Jacka Pierce a bez použití slov dokázal nešťastnému stvoření propůjčit obrovskou dávku smutku, zloby i hrozivosti. I díky němu se monstrum stalo popkulturní ikonou, kterou poznají také ti, co Whaleův snímek nikdy neviděli. Karloff si roli zopakoval i v následujících dvou dílech - Frankensteinově nevěstě a Frankensteinově synovi.
Vizuálně je snímek jednoznačně ovlivněn německým expresionismem: hra se světlem a stínem, "křivé" záběry kamery, výrazné a nezvyklé kulisy - ať už jde třeba o úvod na hřbitově či celou laboratoř schovanou v mlýně - to všechno na sebe strhává pozornost a stává se součástí stylu vyprávění. Zatímco autorka předlohy nechala technické okolnosti vzniku monstra na čtenářově fantazii, Whale spolu s tvůrcem speciálních elektrických efektů Kennethem Strickfadenem předvedli "definitivní" verzi oživení, která se pak standardně používala i v dalších snímcích s Frankensteinovým monstrem.
Zatímco dnes může Frankenstein fascinovat, ale těžko někoho pobouří nebo snad vyděsí, v roce 1931 byla situace diametrálně odlišná. Cenzoři neskousli především Frankensteinovu hlášku "Teď už vím, jaké to je, být Bohem." V Kansasu požadovali vystřižení rovnou dvaatřiceti scén, což by znamenalo zkrátit stopáž na polovinu!
Od roku 1934 byl film upraven kromě zmíněné věty i o detailní záběr jehly vpichované do monstra, dále moment, kde Fritz mučí monstrum plamenem, a hlavně scénu, v níž monstrum omylem utopí malou dívku. Zmíněná scéna chyběla ve filmu i s ostatními "výstřižky" až do osmdesátých let a patří rozhodně k těm nejsilnějším momentům, věta o Bohu se dokonce do Frankensteina vrátila až v edici z roku 1999!
Režisér James Whale, jehož život mimochodem zachycuje výtečné drama Bohové a monstra, žánr ani Borise Karloffa neopustil ani v následujícím roce ve snímku The Old Dark House a zazářil i o další rok později s příběhem Neviditelného muže. V pětatřicátém se k Frankensteinovu monstru vrátil, aby dokázal, že některé druhé díly mohou být opravdu lepší než sebevíc vydařené originály. Ale o tom zase někdy příště.

Originální trailer filmu Frankenstein

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Bratři bojují se strašidlem cantervillským (25.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Maggie Gyllenhaal natočí Frankensteinovu nevěstu (04.08.2023 10:30 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Peter Bogdanovich (07.01.2022 06:35 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: deset nejlepších filmů Johnnyho Deppa (09.06.2019 10:00 v Články | Publicistika)
- TV dokument: AMC Visionaries: Eli Roth's History of Horror (05.12.2018 14:00 v Články | Televize)
- Zemřel herec Martin Landau (17.07.2017 08:47 v Novinky | Zprávy)
- Bill Condon má zájem o Frankensteinovu nevěstu (15.04.2017 09:12 v Novinky | Zprávy)
- Mumie ožívá v novém traileru (02.04.2017 21:52 v Novinky | Trailery)
- Javier Bardem si zahraje Frankensteinovo monstrum (12.07.2016 13:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: John Wick a Liga spravedlivých unášejí pana Heinekena (01.04.2016 09:44 v Radar | TV tipy)
- TOP: Nejlepší horory podle Martina Scorseseho (31.10.2014 19:00 v Novinky | Zprávy)
- TV recenze: Elegantní i zvrhlé American Horror Story: Freak Show (12.10.2014 10:00 v Články | Televize)
- Preview: Digitální orgie v Drákulovi: Neznámé legendě (07.09.2014 13:10 v Radar | Preview)
- Téma: 10 robotů, kteří otřásli světem (09.02.2014 19:30 v Články | Publicistika)
- Já, Frankenstein představuje tři nadpřirozené plakáty (16.07.2013 11:00 v Novinky | Plakáty)
- Stroj času: kultovní Noc oživlých mrtvol (27.06.2013 17:30 v Recenze | Stroj času)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu