Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Různí - The Hunger Games: Songs from District 12 and Beyond

Soundtrack: Hunger Games

Vydáno: 05.04.2012 19:00 v sekci Recenze | Soundtracky - Alžběta Fridrichová | foto: Lionsgate

Celosvětový knižní fenomén se konečně dočkal své blockusterové adaptace, která má ambice představit i zarytým nečtenářům dobrodružný příběh, jenž se nebojí obvyklý souboj dobro vs. zlo předvést opět trochu jinak. Kromě více než dvouhodinového snímku stojí však za pozornost také soundtrack.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Na úvod ještě třeba zmínit, že z double soundtracku tentokrát necháme instrumentální část, o níž se postaral James Newton Howard (na poslední chvíli dostal přednost před Danny Elfmanem), stranou a podíváme se na v tomto případě mnohem zajímavější The Hunger Games: Songs from District 12 and Beyond (pro nečtenáře je District 12 kraj, z něho pochází hlavní hrdinka Katniss).
Už podle trailerů, které okupovaly kina celý loňský podzim, se mi novinka Hunger Games i přes obrovskou mediální kampaň zdála, jako že má na víc, než jen pobavit diváka dramatickými akčními scénami s digitálními efekty bez hlubšího dojmu. Přinejmenším soundtrack tuhle teorii potvrdil a vyrazil mi dech naprosto unikáním laděním a atmosférou, která se posluchače nepustí od začátku do konce.
Na albu najdete šestnáct tracků a za bezmála hodinovou stopáž přijde na řadu patnáctka interpretů. Výsadní postavení mezi nimi mají pouze Taylor Swift a The Civil Wars, kteří pro OST nahráli kromě titulní Safe And Sound ještě každý samostatně jednu další skladbu. O tracklisting se postaral producent T-Bone Burnett, který se podílel například na legendárním hudebním filmu o životě Johnnyho Cashe Walk the Line. A není pochyb o tom, že se mu to povedlo na jedničku. Všech šestnáct písní bylo natočeno speciálně pro film a je s podivem, že není jediné, kterou by bylo možno vynechat.
První skladba Abraham’s Daughter od kanadské indie rockové kapely Arcada Fire pomalým tempem s výraznými bicími a naprosto jednoduchými zpívanými vokály působí jako předzvěst dramatu, jako válečná hymna. Závěr gradovaný elektrickou kytarou se zvolna překlene ve velmi klidnou akustickou kytarovku Tomorow Will Be Kinder od country dua The Secret Sciters. Sentimentální brnkání s doprovodem jemného ženského zpěvu a tesklivých houslí vytvoří naprosto intimní atmosféru, kterou však vzápětí rozruší americká zpěvačka Neko Case s písničkou Nothing to remember. Ta se nese opět v lehce countryovém duchu.
Jako čtvrtá přichází na řadu rádiovka Safe And Sound, která vyšla den před Štědrým dnem a do konce března se jí jen ve Spojených státech prodalo před šest set tisíc kopií. Platí za nejchytlavější na albu, a přestože už je na veřejnosti slyšet ze všech stran, dá se jen velice těžko ohrát. Country folkovou dívenku Taylor Swift, jejíž sice autorská, ale vesměs velmi naivní hudba osloví spíš ženskou část populace, staví píseň Safe And Sound do naprosto jiného světla.
Různí - The Hunger Games: Songs from District 12 and BeyondAmerický alternativní hip hopový mág Kid Cudi přispěl na soundtrack skladbou The Ruler And The Killer, která těžkými bicími, monotónním rapováním mísícím se se zpěvem a elektrickými kytarami způsobí naprostý zvrat v dosavadním klidném ladění alba. To však jen dočasně, než se dostane na řadu bluegrass kapela Punch Brothers v komorní Dark Days.
Unylé tempo rozproudí sedmička One Engine (jeden z oficiálních promo songů) od folk rockové skupiny The Decembrists, jejíž elektrická sóla výborně navodí bojovnou náladu. Následuje akustická ukolébavka Daughter’s Lament v podáví old-time (žánr amerického folku) kapely Caroliny Chocolate Drops, která za doprovodu množství sotva slyšitelným ruchů a zvuků, ale žádného skutečného nástroje okamžitě upoutá pozornost.
Tklivou a dojemnou Kingdom Come si spolu vystřihlo duo The Civil Wars a nutno podotknout, že mužský hlas v kombinaci s ženským ukázkově funguje a člověk jim musí věřit každé procítěně zazpívané slovo. O desítku se postaral irský zpěvák a kytarista, který se v českých zemích proslavil jako ten, s nímž Markéta Irglová vyhrála v roce 2007 Oscara za nejlepší píseň roku. Ano, řeč je o Glenu Hansardovi, který z plného hrdla zpívá rockovou Také The Heartland tak, jak ho známe právě ze soundtracku k Once.
Kromě množství ne úplně známých interpretů se na OST vešlo i další komerční eso - Maroon 5, kteří přispěli písní, jež se také vymyká jejich stylu. Come Away To The Water ve spolupráci s Rozzi Crane naprosto zapadá mezi ostatní melancholické tracky a balada s dobře známým hlasem Adame Levine je příjemným zpestřením.
Se svou druhou skladbou se vrací Taylor Swift až těsně před koncem. A ta už je stejně zasněná, jako jsme u této Američanky zvyklí. Tentokrát si však v Eyes Open popouští rockové opratě a celá písnička je odvázanější, než její obvyklé love stories. Na úplný závěr zařadil Burnett sotva šestnáctiletou zpěvačku Jasmine van den Bogaerde, vystupující pod pseudonymem Birdy. Tento žhavý britský objev zrovna vydal svou první studiovou desku, které jakoby poslední Just A Game z "oka vypadla".
Jak instrumentální soundtracky jsou naprosto jedinečným uměním, sestavit list písní, které by takovým způsobem charakterizovaly příběh, je snad ještě větší dovednost. The Hunger Games: Songs from District 12 and Beyond je od soundtracku k Drive tím nejlepším, co máte možnost z filmové vokální hudby slyšet. I bez obrazového doprovodu filmu dovedete zařadit jednotlivé skladby ke konkrétním scénám, pokud jste četli pouze předlohu. Jde skutečně výjimečný hudební zážitek.
Album: Různí - The Hunger Games: Songs from District 12 and Beyond
Celkový čas: 58:10
Skladby: Arcade Fire - Abraham’s Daughter // The Secret Sisters - Tomorrow Will Be Kinder // Neko Case - Nothing To Remember // Taylor Swift - Safe & Sound (feat. The Civil Wars) // Kid Cudi - The Ruler And The Killer // The Punch Brothers - Dark Days // The Decemberists - One Engine // Carolina Chocolate Drops - The Daughter’s Lament // The Civil Wars - Kingdom Come // Glen Harsland - Take The Heartland // Maroon 5 - Come Away (feat. Rozzi Crane) // Miranda Lambert - Run Daddy Run (feat. Pistol Annies) // Jayme Dee - Rules // Taylor Swift - Eyes Open // The Low Anthem - Lover Is Childlike // Birdy - Just A Game

Skladba Safe and Sound z alba
The Hunger Games: Songs from District 12 and Beyond

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Vřískot 5 odhaluje plakát a datum premiéry (17.01.2021 10:30 v Novinky | Zprávy)
- Hunger Games se vrátí (22.04.2020 07:47 v Novinky | Zprávy)
- Dokument o Bobu Dylanovi na Netflixu (11.01.2019 18:55 v Novinky | Zprávy)
- Téma: 10 filmových vrcholů a 5 přešlapů Arnolda Schwarzeneggera (16.07.2016 11:00 v Články | Publicistika)
- Box Office: Batman se Supermanem pokořili rekordy (28.03.2016 11:06 v Komentáře | Box office)
- Free State of Jones: McConaughey bojuje o Oscara v traileru (10.01.2016 12:15 v Novinky | Trailery)
- Sága Hunger Games nekončí, čekají ji prequely (10.12.2015 17:23 v Novinky | Zprávy)
- Preview: Johny Depp hraje v Black Mass: Špinavou hru (10.10.2015 12:00 v Radar | Preview)
- Recenze: Labyrint: Zkoušky ohněm – bez bludiště, zato se zombíky (17.09.2015 14:00 v Recenze | Premiéry)
- TV recenze: Druhý Temný případ - mafie místo okultismu (20.06.2015 10:22 v Články | Televize)
- TV tipy: Tintin hraje Hunger Games (19.06.2015 07:00 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2015, část II. - blockbustery (11.01.2015 21:01 v Články | Publicistika)
- Recenze: Hunger Games: Síla vzdoru 1. část (19.11.2014 19:00 v Recenze | Premiéry)
- Katniss se nevzdává v nových spotech Hunger Games (22.10.2014 07:00 v Multimédia | Video)
- Strážci vesmíru ochrání kina v celovečerním filmu (08.05.2014 11:00 v Novinky | Zprávy)
- Box Office: Teenagerské Divergent jde ve šlépějích Hunger Games (24.03.2014 07:00 v Komentáře | Box office)
- Top 20 ČR: Hobit stále pevně v sedle, novinky těsně v závěsu (07.01.2014 07:00 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box Office: Hunger Games trhají rekordy (25.11.2013 06:00 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Hunger Games ve Vražedné pomstě konečně přitvrzují (21.11.2013 12:01 v Recenze | Premiéry)
- Preview: Hunger Games: Vražedná "all-stars" pomsta (18.10.2013 18:05 v Radar | Preview)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu