Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 30. 3. 2012 - 5. 4. 2012

TV tipy: Lahůdky z dílny slavných tvůrců

Vydáno: 30.03.2012 15:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: New Line Productions

Patříte-li k fandům ne moc známých a u nás de facto nevysílaných filmů, přijdete si tento týden v televizi na své. A potěšeni budou také ti, kteří dají na jména tvůrců a herců. Vedle Kurosawy se tak objeví třeba Pán prstenů.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Plakát filmu Prostřihy Prostřihy (Short Cuts) (pátek 30. 3., ČT2, 21.00 - 00.05)
Velice slušně a relativně hvězdně obsazené drama hollywoodského klasika Roberta Altmana není v našich končinách takřka vůbec známé. A je to obrovská škoda, neboť zkušený režisér tu umně skládá za sebe ne zrovna veselé příhody ze života obyčejných lidí a pomalu, ale jistě dostává diváky do hluboké deprese. Jeho práce byla zcela po právu oceněna nominací na Oscara, a i když nakonec cenu nezískal, na celkovém zážitku to absolutně neubírá. Jediným objektivním problémem tak pro někoho může být pouze monstrózní, takřka tříhodinová délka. Jedinečná příležitost tento film vůbec vidět, by však v tomto případě neměla zůstat nevyužita.
Synopse: Snímek vycházející z povídek spisovatele Raymonda Carvera sleduje v několika dějových liniích nešťastné každodenní životy mnoha obyvatel předměstí Los Angeles.
Zajímavost: Veškeré sexuální telefonní hovory postavy hrané Jennifer Jason Leigh jsou doslovně převzaty z materiálů, z nichž se na roli připravovala.
Oficiální tralier filmu Prostřihy

Plakát filmu Nouzový východ Nouzový východ (Revolutionary Road) (sobota 31. 3., Nova Cinema, 20.00 - 22.15)
Další z perfektních kousků filmařského chameleona Sama Mendese je úplným opakem jeho slavné Americké krásy. Místo humoru tak čekejte hluboce realistické drama o totálním rozpadu jednoho navenek ideálního a fungujícího manželství. Po jedenácti letech se tu před kamerou navíc sešli Leonardo DiCaprio a Kate Winslet (tehdy ještě manželka režiséra), které doplňuje vynikající a na Oscara nominovaný Michael Shannon, a předvádí tu perfektní výkony a nestydí se mnohdy úplně odhalit. Jedinou vadou na kráse tak je jen pár hluchých míst a zbytečně natahovaná stopáž, závěr vám na druhou stranu všechno vynahradí.
Synopse: Mladí manželé Frank (Leonardo DiCaprio) a April (Kate Winslet) žijí zcela nevzrušivým životem americké střední třídy, ale cítí, že do takového prostředí nepatří. Ani jednomu se jejich kariéry a osudy nelíbí, vzájemné představy o naplnění snů se však radikálně rozcházejí. Jejich vztah tím pádem pozvolna upadá a nemá skoro žádnou naději na nápravu. Pokud by se ovšem oba nerozhodli pro nějaké radikální řešení.
Zajímavost: Všechny scény se natáčely přesně v tom pořadí, v jakém jdou ve filmu za sebou, což je naprosto unikátní.
Oficiální tralier filmu Nouzový východ

Plakát filmu Obchodník se smrtí Obchodník se smrtí (Lord of War) (sobota 31. 3., ČT1, 22.35 - 00.35)
Proč věnovat drahocenný čas na první pohled tuctovému a možná i béčkovému krimidramatu o morálním dilematu překupníka se zbraněmi? Protože Andrew Niccol. Jeden z nejzajímavějších tvůrců současnosti dokázal snímek vypiplat ve všech směrech a záležet si dal snad úplně na všem. Těšte se tak na vymazlenou vizuální stránku, fungující a úderné hlášky a dialogy a hlavně na vynikajícího (dnes se to zdá neskutečné) Nicolase Cage, na němž film stojí. To pak nikomu ani nevadí, že vyprávěný příběh je dost standardní a obyčejný.
Synopse: Obchodník se zbraněmi Yuri Orlov (Nicolas Cage) se bez problémů pohybuje v nejnebezpečnějších válečných zónách světa a má moc snad nad všemi světovými diktátory. Interpolu a svým konkurentům se otevřeně vysmívá a zdá se, že ho nic nezastaví. Co se ale stane, když se v něm pohne vlastní svědomí?
Zajímavost: Kvůli kontroverznímu a citlivému tématu byl snímek financován z mezinárodních zdrojů a nestojí za ním žádné americké studio.
Originální trailer filmu Obchodník se smrtí

Plakát filmu Záchranáři Záchranáři (The Guardian) (sobota 31. 3., Prima Family, 22.25 - 01.20)
Solidní dobrodružné drama Andrewa Davise se asi právem vyhnulo našim kinům, na obrazovce by však nikoho urazit nemělo. Celou dobu jede na jistotu a "jen" vyplňuje tradiční hollywoodskou šablonu podobných fláků, k vyložené nudě ale naštěstí nikdy nesklouzne. Ústřední duo v podání Kevina Costnera a Ashtona Kutchera je možná bizarní a zejména mladší představitel je někdy toporný až běda, jeho starší kolega však svým charismatem pomůže divákovi i v těch nejklišovitějších pasážích. Nejzásadnějším problémem zůstává notně přepálená délka a hloupé zakončení celého příběhu.
Synopse: Zkušený záchranář Ben Randall (Kevin Costner) je po závažném pochybení přeložen na místo instruktora ve výcvikovém centru pro mladé adepty. Svým nekonvenčním způsobem brzy převrátí výuku vzhůru nohama, čímž se dostává do střetu s mnoha učenci. Jedním z nich je i domýšlivý plavecký šampion Jake Fischer (Ashton Kutcher), který v sobě sice skrývá velký potenciál, zároveň je ale potřeba trošku zkrotit a usměrnit. A to je pro frustrovaného Randalla velká výzva.
Zajímavost: Jednoho ze studentů výcvikového centra ztvárnil plavec Mark Gangloff, který na olympiádě v Athénách v roce 2004 získal zlatou medaili.
Originální trailer filmu Záchranáři

Plakát filmu Samotář v Seattlu Samotář v Seattlu (Sleepless in Seattle) (neděle 1. 4., Nova, 13.00 - 15.05 / pondělí 2. 4., Nova Cinema, 10.05 - 11.45)
Nestárnoucí, ryze devadesátková a za každé situace velmi příjemná romantická komedie specialistky na tento žánr Nory Ephron sází zejména na fungující kooperaci zamilované dvojice Tom Hanks - Meg Ryan. Ač snímek nepřináší absolutně nic nového, je řemeslně tak vydařený, že takřka všechny své nedokonalosti zakryje, o čemž svědčí i oscarová nominace za scénář. K dobru budiž tvůrcům přičteno i to, že mužský divák udrží bez větších potíží svou pozornost až do konce a nebude nikterak rozladěn.
Synopse: Architekt Sam (Tom Hanks) stále truchlí nad smrtí své ženy. Jeho synek si moc přeje, aby si tatínek už konečně někoho našel, a tak vezme situaci do svých rukou. Zavolá do populárního nočního rozhlasového vysílání a přinutí otce, aby promluvil do éteru. Mimo jiných ho uslyší i ryze praktická novinářka Annie (Meg Ryan), které se v lásce zrovna moc nedaří. A přestože Sam je idealista a těžký romantik, pokusí se ho získat jen pro sebe.
Zajímavost: I když se zápletka točí okolo postav Toma Hankse a Meg Ryan, společně se tito dva herci objeví jen asi ve dvou minutách celé stopáže.
Originální trailer filmu Samotář v Seattlu

Plakát filmu Pán prstenů: Společenstvo prstenu Pán prstenů: Společenstvo prstenu (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring) (pondělí 2. 4., Nova Cinema, 20.00 - 23.15 / úterý 3. 4., 13.55 - 17.05)
Zaslouží-li nějaký film z posledních deseti let označení moderní klasiky, je to asi první díl nesmírně populární trilogie vycházející z neméně oblíbené předlohy J. R. R. Tolkiena. Režisér Peter Jackson tenkrát ohromil svět svými vizemi mystické Středozemě a v podstatě nezfilmovatelnou knihu převedl na plátno takovým způsobem, že se zavděčil jak jejím čtenářům, tak i těm, kteří o ní v životě neslyšeli. Podařilo se mu také obsazení klíčových rolí a z tehdy ne tak známých herců (Elijah Wood, Viggo Mortensen, Orlando Bloom) jsou jeho zásluhou dnes uznávané hvězdy. To, že triky za těch jedenáct let lehce zestárly, není asi spravedlivé výsledku vytýkat.
Synopse: Hobitovi Frodu Pytlíkovi (Elijah Wood) se změní život ve chvíli, kdy mu jeho příbuzný Bilbo (Ian Holm) předá magický prsten. Ten nic netušícího mladíka postaví do souboje s krutovládcem Sauronem (Sala Baker), který chce vzácný artefakt získat za každou cenu. Frodo je tak nucen se spojit s několika dalšími bytostmi, s nimiž posléze vytvoří Společenstvo, jehož cílem je prokletý prsten zničit.
Zajímavost: Orlando Bloom neměl v kaskadérských scénách dvojníka a při jedné z nich si zlomil žebro.
Originální trailer filmu Pán prstenů: Společenstvo prstenu

Plakát filmu Třetí muž Třetí muž (The Third Man) (pondělí 2. 4., ČT2, 21.10 - 22.55)
Parádní a další u nás prakticky nevysílaný kousek pochází už z roku 1949, přesto je stále aktuální a neztratil nic ze svých kvalit. Jeden z nejlepších filmů noir nenudí ani jedinou minutu a režisér Carol Reed tu vytváří tak hutnou a jedinečnou atmosféru, že by mu spousta současných kolegů mohla závidět. Absolutním vrcholem filmu, v jehož hlavních rolích září Orson Welles a Joseph Cotten, je kromě oscarové černobílé kamery rozhodně závěrečná honička v kanálech, při které se dodnes tají dech. Tohle je absolutní lahůdka a bonbonek nejen pro milovníky noir filmů.
Synopse: Do poválečné rozbombardované Vídně přijíždí spisovatel Holly Martins (Joseph Cotten), jehož sem pozval starý přítel Harry Lime (Orson Welles). V jeho domě však zjistí, že kamarád je mrtev a chce okamžitě odletět zpět. Jelikož jsou ale okolnosti smrti hodně zvláštní, rozhodne se zůstat a záhadu rozluštit v duchu hrdinů svých románů. Na pomoc si bere Harryho přítelkyni Annu Schmidtovou (Alida Valli), s níž brzy rozplétá klubko událostí, na jehož konci čeká šokující odhalení.
Zajímavost: Poté, co Orson Welles viděl skutečné vídeňské stoky, odmítl v nich natáčet. Jeho scény tak vznikly až po návratu štábu do Anglie, kde byly vybudovány jejich částečné repliky.
Originální trailer filmu Třetí muž

Plakát filmu Pobřeží moskytů Pobřeží moskytů (The Mosquito Coast) (úterý 3. 4., ČT2, 22.00 - 23.55)
Méně známý snímek z poměrně bohaté filmografie stále nenápadného australského tvůrce Petera Weira asi nepatří k tomu nejlepšímu, co natočil, přesto stojí za pozornost. Silný a zajímavý příběh z pera Paula Schradera doplňují perfektní atmosféra a výtečný, i když netradičně do záporné postavy obsazený Harrison Ford. Weir tu sice není tak jistý jako v pozdějších počinech, nicméně některé jeho typické prvky zaručeně rozeznáte. Škoda jen, že dobře rozjetý scénář doplácí na několik konců a marnou snahu o efektní závěr, který se ve výsledku promění v pouhou nudu.
Synopse: Svérázný vynálezce Allie Fox (Harrison Ford) nenávidí civilizaci, neboť podle něj směřuje k zániku. Jednoho dne se tak rozhodne, že odjede na Pobřeží moskytů v Hondurasu, které je jedním z mála míst na světě, jež ještě lidská ruka nestačila upravit k obrazu svému. Sotva se mu povede v novém působišti rozkoukat a zabydlet, objeví se zde tři bělošští ozbrojenci, kteří chtějí všechny zotročit a žít si v pohodlí. Allie tak musí ochránit své životní dílo i svůj celoživotní sen.
Zajímavost: Do role postavy Harrisona Forda se dlouho vážně uvažovalo o Jacku Nicholsonovi.
Originální trailer filmu Pobřeží moskytů

Plakát filmu Prorok Prorok (Un Prophéte) (středa 4. 4., ČT2, 22.30 - 01.00)
Syrové francouzsko-italské kriminální drama vyniká zejména svou realističností a osudovostí. Režisér Jacques Audiard se tu snaží poukázat na to, kde se berou kořeny dnešního zločinu. Při sledování lehce zamrzí to, jak nešikovně balancuje mezi artem a klasickým komerčním snímkem, z čehož plyne pár za sebe nesmyslně zařazených scén, které se nezalíbí asi nikomu. Díky přehnané délce také film nedrží příliš u sebe a místy se utápí v nezáživnosti. Takových momentů ale naštěstí není tolik, aby divák snímek odzíval a po doběhnutí závěrečných titulků v něm převládnou spíše pozitivní dojmy. Zárukou jakés takés kvality by také měla být nominace na Oscara za nejlepší cizojazyčný film.
Synopse: Malik El Djebena (Tahar Rahim) neumí číst ani psát a momentálně je odsouzen k šesti letům vězení. Sem přichází zcela sám a navenek působí křehkým a jemným dojmem. Jelikož si ho pod ochranná křídla vezme šéf korsického gangu, nezkušený mladík se velmi rychle rozkoukává a buduje pozici. Zároveň ale spřádá vlastní plány.
Zajímavost: Kvůli autentickým dojmům najal režisér jako poradce a kompars několik bývalých vězňů.
Mezinárodní trailer filmu Prorok

Plakát filmu Kagemuša Kagemuša (Kagemusha) (středa 4. 4, Prima Cool, 23.15 - 02.10)
Jeden z posledních filmů legendárního japonského tvůrce Akiry Kurosawy sice nepatří k těm nejslavnějším, to ovšem neznamená, že nejde o kvalitní počin. Monumentální tříhodinová freska o úpadku jedné epochy je opět plná fantastických davových scén a precizně zvládnuté akce, k níž se tentokrát přidává slušná porce nadhledu. Oproti jiným režisérovým snímkům je tento už v barvě, s čímž možná budou mít jeho zarytí příznivci problém, ti ostatní by ale jeho křiklavě (ale nekýčovitě) barevnou stylizaci měli zpracovat bez zásadnějších problémů. Povinností je ještě informovat o nominaci snímku na Oscara za cizojazyčný film a velkolepou výpravu.
Synopse: Ve feudálním Japonsku šestnáctého století vrcholí mocenské boje několika rodů. Největší respekt vzbuzuje rod Takedů vedený obávaným Šingenem (Tatsuya Nakadai). Ten je však při jednom tažení postřelen a později umírá. Před smrtí si ještě stihne vynutit slib, že jeho skon bude po tři roky utajován. Proto na scénu nastupuje dvojník zesnulého, který nyní musí tvrdě pracovat na tom, aby všechny přesvědčil, že legendární válečník stále žije.
Zajímavost: Film byl částečně financován i Hollywoodem, o což se zasloužili George Lucas a Francis Ford Coppola, kteří přesvědčili 20th Century Fox, aby investovalo své peníze.
Originální trailer filmu Kagemuša

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Čeká nás návrat do Středozemě (24.02.2023 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Tom Luddy (15.02.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Alan Ladd jr. (03.03.2022 14:46 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel producent Jerome Hellman (29.05.2021 07:18 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: The Mosquito Coast (08.04.2021 10:30 v Novinky | Trailery)
- Box office: Thriller Střípky se drží na prvním místě (08.02.2021 07:30 v Komentáře | Box office)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2020 opustily (22.12.2020 13:46 v Novinky | Zprávy)
- Téma: nejlepší filmy všech dob (13.12.2020 12:00 v Články | Žebříčky)
- Roh Gondoru – Pán Prstenů z českých luhů a hájů? (17.10.2020 12:55 v Novinky | Trailery)
- Zemřel herec Ian Holm (19.06.2020 15:08 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: komerčně nejúspěšnější filmy 2000-2009 (01.02.2020 10:30 v Články | Publicistika)
- Top 10: Nicolas Cage (09.01.2020 08:30 v Články | Publicistika)
- Top 10: deset nejlepších rolí Harrisona Forda (13.07.2019 10:00 v Články | Publicistika)
- Pán prstenů získal režiséra (04.07.2019 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: Nejlepší kameramani pracující v současném Hollywoodu (19.01.2019 18:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Zlatý glóbus část 2: 1981-2017 (16.12.2018 12:00 v Články | Publicistika)
- Michael Shannon se přidává k obsazení TV minisérie The Little Drummer Girl (26.01.2018 12:10 v Novinky | Zprávy)
- Ithaca: Tom Hanks v traileru režijního debutu Meg Ryan (29.07.2016 11:00 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu