Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Leopardí žena

Stroj času: Leopardí žena

Vydáno: 04.11.2010 18:00 v sekci Recenze | Stroj času - Natálie Bergerová | foto: facebook tvůrce

...aneb Baby nebude sedět v koutě. Držte si bránice, stroj času jede z kopce. Vystupte na bitevním poli ztřeštěné romantické komedie, v níž se střílí ostrými hláškami. A možná přijde i leopard.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Jeden z mých srdcových filmových hrdinů je Indiana Jones. Proto si v tomto článku zahraju na archeologa a pokusím se otřít prach z celuloidových vykopávek a pokladů dob dávno minulých. Od laskavého čtenáře to vyžaduje, aby se mnou udělal onen "leap of faith", krok do neznáma, a cestoval časem o několik desítek let zpět, do roku 1938.
Zatímco Evropa se pomalu připravovala na nejhrůznější válečný konflikt v historii, Hollywood prožíval v třicátých a čtyřicátých létech zlatou éru tzv. screwball comedy, ztřeštěného podžánru romantické komedie, u kterého buď umřete v křečích smíchu, nebo budete nevěřícně zírat na plátno, co se to tam k čertu děje. Protože screwball je vše, jen ne normální. Ženské hrdinky jsou rozkošně střelené krasavice s citem pro padnoucí hlášky, muži gentlemani s jiskřivým pohledem, kteří už se dnes nerodí, takže při nyvém civění na zašlé plátno si průměrná divačka přeje, aby se narodila o osmdesát let dříve. Existují nějaká screwballová pravidla hry? Říká se, že v lásce a ve válce je dovoleno vše. Válka mezi pohlavími, která se v dobrém screwballu vede na vtipné verbální i situační frontě, nemilosrdně útočí všemi nukleárními zbraněmi na Vaše brániční i srdeční svaly.
Filmy geniálních režisérů jako Frank Capra, Billy Wilder, George Cukor nebo Ernst Lubitsch dodnes baví celé generace diváků. Ale žánr není tak úplně mrtvý. Nejznámější poctou screwballům je sedmdesátkový film Petera Bogdanoviche Co dál, doktore?, mezi pohrobky patří i Marshallova Nevěsta na útěku s Julií Roberts nebo Nesnesitelná krutost s Georgem Clooneyem (který vypadá jako obživlá vzpomínka na Caryho Granta). Svým newyorským neurotickým způsobem infiltroval tenhle žánr i třeba Woody Allen.
Go get them, Leopard
A pokud mám vybrat toho nejrozpustilejšího zástupce této specifické čeledi, soutěž jednoznačně vyhrává snímek Howarda Hawkse Leopardí žena, v originále Bringing up Baby. V kinech film potupně propadl, režisér Hawks byl vyhozen ze svého dalšího projektu a hlavní hvězda Katharine Hepburn se musela vykoupit ze své vlastní smlouvy. Dnes se ale leopardí eskapády objevují v čele žebříčků nejlepších komedií všech dob a jsou považovány za rodinné stříbro žánru.
Roztržitý profesor zoologie má před sňatkem se svou poněkud dominantní asistentkou Alice, ale jako prototyp potrhlého vědátora ho pochopitelně zajímá pouze grant pro své muzeum (nomen omen, když se jmenujete Grant, nic jiného vám nezbývá). Potřebuje tedy udělat ten nejlepší dojem na mecenášku a jejího právníka, ale kamkoli jde, tam se objeví ta samá bláznivá dívka, krásná dědička Susan Vance, která jej uvádí do šílených a šílenějších situací, a tím mu jeho snažení vydatně hatí. Vrcholem jejích eskapád je, když se David ocitne kdesi v Connecticutu s ochočeným mládětem leoparda s příznačným jménem Baby, který nadevše miluje psy a píseň I can give you anything but love, baby. Ale co se škádlívá, rádo se mívá....
Leopard, v původní povídce panter, se jmenoval Nissa a Katharine Hepburn s ní báječně vycházela. Zato Cary Grant se téhle velké kočky ohromně bál a v kontaktních scénách s leopardem využil služeb dubléra. Jaké zklamání, že už v třicátých letech byla odvaha ženy větší než muže. Ale Katharine tuhle zbabělost Carymu nedarovala. Jednoho dne uprostřed natáčení mu dala do šatny obrovského vycpaného leoparda. Zmizel rychlostí blesku. Cary, pochopitelně.
Místo vršení superlativů nabízím pět důvodů, proč milovat Leopardí ženu:
1. Cary Grant je romantický i komediální Bůh a když se rozdávalo charisma, pro jistotu ani neopustil frontu. Jako roztržitý vědátor vláčený bláznivými nápady jedné dívky je paradoxně stejně mužný jako ve svých maskulinních "bondovských" rolích. Když vejde před kameru, plátno se rozzáří oním zvláštním svitem, které uměly vzbudit jen ty nejzářivější hvězdy zlaté hollywoodské éry. Sex-appeal z něj přímo ukapává, není tedy divu, že dívky od 9-99 let začnou slintat jako bernardýn nad anglickou slaninou. (Grant ostatně pochází ze staré dobré Anglie)
2. Katharine Hebpurn je ženou, pro kterou není žádný piedestal dost vysoký. Její Susan není žádná omdlévající krasavice s roztouženým pohledem, ale praštěná amazonka, která se zamilovala - a v honbě za svým panem Božským neváhá jít nejen přes mrtvoly, ale i přes brontosaurovy kosterní pozůstatky. Je jen na Vás, jestli Vám bude připadat neodolatelná - nebo nesnesitelná.
3. Vaše bránice se ocitne ve smrtelném ohrožení. Verbální judo, slovní akrobacie, situační komika, ztřeštěné nápady dívky i suché mužské hlášky, absurdita na každém kroku. Ďábelsky akční, šíleně zběsilé, v raketovém tempu, humor a romantika v tom správném poměru. A jako prémie rozjívené leopardí mládě.
4. Zlatý pár nedělají dvě hvězdy, ale chemie mezi nimi. V Leopardí ženě to jiskří tak, že dokonce i nebozí scenáristé při psaní scénáře propadli kouzlu vzájemné lásky. Základem toho správného chemického koktejlu je samozřejmě vzájemná přitažlivost, nechybí ale ani škorpení a špičkování, konverzační přestřelky a špetka ironie.
5. Poprvé je ve filmu použito slůvko gay v sexuálním kontextu. Může za to improvizovaná, leč geniální hláška Caryho Granta "I just went gay all of a sudden," kterou rošťácky okomentoval svůj směšný úbor.
Zapomněla jsem zmínit jeden malý detail. Samozřejmě je to film černobílý, ale přísahám, že je to jeden z nejbarevnějších filmů, které jsem kdy viděla.
P.S. Dabing je všeobecně znám jako sériový zabiják vtipu. V případě screwballových komedií z doby našich prababiček to platí stonásobně.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu