Festivalové ozvěny: 13. týden

Vydáno: 27.03.2012 19:00 - Jana Bébarová | foto: Finále Plzeň

V porotě blížícího se plzeňského festivalu Finále zasedne polský režisér Krzysztof Zanussi a herečka Emília Vášáryová. Karlovarský festival v rámci tří poct přiblíží dokumentární snímky Michelangela Antonioniho, tvorbu Jeana-Pierra Melvilla a osobnost Rehy Erdema.
FINÁLE
V mezinárodní porotě blížícího se 25. ročníku filmového festivalu Finále Plzeň (22. – 28. 4.) kromě jiných zasedne polský režisér Krzysztof Zanussi, slovenská herečka Emília Vášáryová nebo švédský producent a festivalový dramaturg Freddy Olsson. Společně budou rozhodovat o vítězi Zlatého ledňáčka v soutěži celovečerních filmů.
Soutěže se letos zúčastní deset českých novinek: Alois Nebel, Cigán, Dům, Čtyři slunce, Nic proti ničemu, Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka, Poupata, Příliš mladá noc, Rodina je základ státu a Vrásky z lásky. Další české snímky, které měly premiéru v loňském festivalovém roce, uvidí diváci mimo soutěž. Celkem letošní Finále uvede 32 nových českých celovečerních filmů.
V soutěži českých dokumentárních filmů bude o Zlatého ledňáčka usilovat celkem jednadvacet dokumentů, které byly letos vybírány z pětapadesáti přihlášených (mimo soutěž budou uvedeny další dva). Předsedkyní mezinárodní poroty dokumentů bude významná česká socioložka a publicistka Jiřina Šiklová. Dohromady festival během sedmi dnů uvede na 170 filmů.
Více informací najdete na stránkách festivalu.
MFF KARLOVY VARY
V pořadí 47. ročník letošního festivalu v Karlových Varech poodhalil část svého programu. V polovině minulého týdne jeho organizátoři oznámili, že v rámci 100. výročí narození slavného italského režiséra Michelangela Antonioniho (1912 – 2007) festival uvede jeho kompletní dokumentární tvorbu.
V rámci retrospektivy šestnácti Antonioniho dokumentárních filmů, jejichž natáčení se režisér věnoval v průběhu celé kariéry, budou mít diváci jedinečnou příležitost spatřit například krátkometrážní snímky z konce čtyřicátých let Lidé na Pádu, N.U. nebo inscenovaný dokument Milostná lež. Festival mj. promítne i celovečerní dvoudílný, u nás dosud neuvedený film Chung Kuo, Cina, natáčený v Číně roku 1972 se svolením komunistických úřadů, či patnáctiminutový snímek z roku 2004 s názvem Lo sguardo di Michelangelo.
Další poctu karlovarský festival složí klíčové osobnosti poválečné francouzské kinematografie Jeanu-Pierrovi Melvillovi, od jehož narození letos v říjnu uplyne 95 let. Melville, často označovaný jako "otec francouzské nové vlny“, svou kariéru začal na přelomu čtyřicátých a padesátých let filmovými adaptacemi literárních děl Mlčení moře a Les Enfants terribles.
Později Melvill proslul gangsterkami jako Bob le flambeur, Práskač, Druhý dech, Samuraj a Osudový kruh, na kterých spolupracoval s tehdejšími hvězdami francouzské kinematografie, jako byli Jean-Paul Belmondo, Lino Ventura či Alain Delon, a jimiž významně ovlivnil Quentina Tarantina, Johna Woo, Michaela Manna nebo Martina Scorseseho. V rámci melvillovského programu bude uvedeno celkem devět snímků a jako host jej doprovodí slavný filmový publicista a kritik Rui Nogueira, autor ceněné knihy rozhovorů Le cinéma selon Melville (Film podle Melvilla).
Třetím poctěným pak bude režisér Reha Erdem, který vedle Nuriho Bilge Ceylana, Zekiho Demirkubuze a Semiha Kaplanoğlua patří mezi nejvýraznější osobnosti současné turecké kinematografie. Erdem na festivalu ve Varech osobně uvede šestici svých snímků, mezi nimi debutový A ay z roku 1989, kterým pomohl revitalizovat skomírající domácí filmovou produkci, dále zlomový snímek Pětkrát, kterým zaznamenal výrazný mezinárodní úspěch, či snímky My Only Sunshine a Kosmos, v nichž tradičně bořil klasická narativní schémata a jež patřily k nejdiskutovanějším filmům nedávných ročníků Berlinale.
Již 47. ročník Mezinárodního festivalu v Karlových Varech se uskuteční od 29. června do 7. července. Více informací naleznete na jeho oficiálních webových stránkách.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY