Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 16. 3. 2012 - 22. 3. 2012

TV tipy: Týden slavných režisérů a velkých hvězd

Vydáno: 16.03.2012 14:49 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Metro-Goldwyn-Mayer Studios

Ve společnosti velkých a známých režisérů se ocitnete tento týden, pokud si pustíte televizi. Do našeho výběru se dostaly třeba filmy od Davida Finchera, Mikea Nicholse nebo Luca Bessona. Samozřejmě nesmí chybět ani James Bond.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Plakát filmu Vetřelec³ Vetřelec³ (Alien³) (sobota 17. 3., Prima Family, 0.15 - 02.30)
Po dvou osvědčených matadorech se třetího pokračování zavedené série chopil zelenáč a do té doby neznámý videoklipový režisér David Fincher a u jeho výroby prožíval taková muka, až je s podivem, že s filmováním nesekl. Studio mu neustále házelo klacky pod nohy a nenechalo ho svobodně natočit prakticky vůbec nic, podle čehož výsledek vypadá. Z jeho pozdějších trademarků zůstala jen těžce depresivní atmosféra, což k uspokojivému výsledku nestačilo. Příběh tu malinko hapruje a ani kvalita triků není úplně vyrovnaná. Při sledování nejkontroverzněji přijímaného dílu celé kvadriologie mějte na paměti to, že vidíte závěrečný studiový sestřih, kterého se Fincher okamžitě zřekl, a který už nevznikal pod jeho dohledem.
Synopse: Důstojník Ripleyová (Sigourney Weaver) jako jediná přežije nouzové přistání poškozené vesmírné lodi. Ocitá se tak na planetě, jejíž obyvatele tvoří kriminálníci a lidé společností odsouzeni. Kromě nich se tu však objevuje známé nebezpečí v podobě Vetřelce, který začíná všechny postupně likvidovat. Ripleyová navíc zjišťuje, že svého věčného nepřítele nosí i uvnitř sebe.
Zajímavost: Scénář se upravoval i v průběhu natáčení, v důsledku čehož bylo utraceno sedm milionů dolarů za věci, které se nakonec k jeho výrobě nepoužily.
Originální trailer filmu Vetřelec³


Plakát filmu Jen pro tvé oči Jen pro tvé oči (For Your Eyes Only) (sobota 17. 3., Nova Cinema, 17.30 - 20.00)
Jedna z nejlepších bondovek vůbec má perfektně vyvážený humor, napětí a akční scény a nabízí i dostatečně atraktivní a přitom nekomplikovanou zápletku, která nezničitelného agenta přivádí jak do pouště, tak i na zasněžené svahy. Roger Moore je v té nejlepší formě, čehož tehdy debutující John Glen plně využívá. A vůbec nevadí, že záporáci tu jsou vlastně dva a i těch bondgirl je tady nějak moc. Zkrátka esence toho nejlepšího ze starých bondovek.
Synopse: Neznámí pachatelé potopili u řeckých ostrovů britskou špionážní loď, na jejíž palubě se nachází počítač na ovládaní řížených střel. Bond (Roger Moore) je musí zachránit dřív, než se jich zmocní sovětští agenti. Jeho protivníky se ovšem stávají rejdař Kristatos (Julian Glover) a nasilnický pašerák Columbo (Chaim Topol), kteří stojí i za vyvražděním rodiny krásné Meliny Havelock (Carole Bouquet).
Zajímavost: Při natáčení honičky na bobech tragicky zahynul jeden z kaskadérů.
Originální trailer filmu Jen pro tvé oči


Plakát filmu Smrtící epidemie Smrtící epidemie (Outbreak) (sobota 17. 3., Nova Cinema, 20.00 - 22.35)
Hvězdně obsazené akční drama Wolfganga Petersena sází v rámci možností hlavně na realističnost a skvěle zachycenou atmosféru naprosté paniky, v níž si svět neví rady s neznámou chorobou. Německý režisér tu sice jen naplňuje tradiční hollywoodské šablony a nevyhýbá se ani některým klišé, činí to ale tak precizně, že to divákovi vlastně vůbec nevadí. V kooperaci s opravdu vynikajícími herci v čele s Dustinem Hoffmanem tak vznikl výborný katastrofický film, který při každém zhlédnutí pobaví a jeho jedinou zásadnější chybou zůstává přehnaná délka.
Synopse: Tým amerických vojenských lékařů zoufale pátrá po neznámém bacilonosiči, z něhož by bylo možno získat sérum proti nákaze, která byla do Kalifornie zavlečena až z daleké Afriky. Za vším je ale činnost vysokých vojenských činitelů, kteří v rámci utajení své práce neváhají obětovat životy nevinných civilistů.
Zajímavost: První režijní volbou byl Ridley Scott a v hlavní roli se měl objevit Harrison Ford. Snímek se ale dlouho přepisoval a obě vysněné hvězdy už se mezitím upsaly jiným projektům.
Originální trailer filmu Smrtící epidemie


Plakát filmu Obvyklí podezřelí Obvyklí podezřelí (The Usual Suspects) (sobota 17. 3., Barrandov, 23.10 - 01.05)
Geniální a naprosto precizně promyšlená kriminálka, kterou ve velkém stylu vstoupil do Hollywoodu režisér Bryan Singer. Povedlo se mu úplně vše a hlavně ukázal, že i v továrně na sny se dají tvořit příběhy, které diváka nepovažují za hlupáka a jsou napínavé do poslední chvíle a zároveň nejsou nijak extrémně intelektuálně náročné. Sehnat se mu podařilo i ne úplně hvězdnou, ale nepochybně zajímavou sestavu excelentních herců, kterým jasně dominuje po zásluze oscarový Kevin Spacey, jenž byl poté rázem katapultován do profesní extratřídy. Zbývá jen dodat, že tento bezchybný film získal cenu Akademie i za inteligentní scénář.
Synopse: Jedné noci je v kalifornském přístavu zmasakrována posádka argentinské pašerácké lodi. Naživu zůstali pouze kulhavý pouliční zlodějíček Verbal (Kevin Spacey) a jeho kolega, který ovšem umírá na popáleniny a blouzní. Policie ovšem celou bandu dobře zná a už dříve její jednotlivé členy podrobila výslechu, ale každá nová informace vyšetřování jen zkomplikovala. Muži zákona nicméně stále touží po tom zjistit, kde se ukrývá zásilka ukradených smaragdů a kdo je obávaný Keyser Söze.
Zajímavost: Aby handicap postavy Kevina Spaceyho působil co nejopravdověji, byly jeho prsty na levé ruce slepeny k sobě.
Originální trailer filmu Obvyklí podezřelí


Plakát filmu Bílá stuha Bílá stuha (Das Weisseband - Eine deutsche Kindergeschichte) (neděle 18. 3., ČT2, 21.50 - 00.10)
Černobílé, záměrně syrové a odosobněné drama a ryze autorský počin německého tvůrce Michaela Hanekeho určitě není pro každého. Náročnějšího diváka možná uspokojí po myšlenkové a obsahové stránce, neboť režisér tu velmi hluboce analyzuje německou společnost před první světovou válkou, emocionálním vyzněním by ho ale mohlo minout. Odrazující může být i skoro dvouapůlhodinová stopáž, která skutečně vyžaduje plnou pozornost. Tenhle tip je opravdu spíše pro ty, kteří se rádi pouští do neprozkoumaného území a nevadí jim, že výsledek je značně nejistý. Platí tu totiž, že co je pro jednoho intelektuální zážitek, je pro druhého bohapustou nudou.
Synopse: V jedné severoněmecké vesnici je jednoho letního dne zraněn při pádu z koně jediný doktor v kraji. Krátce po něm je před dveřmi zámku nalezen zbitý syn místního barona. Násilné činy pomalu narůstají a lidé si přestávají věřit. Přísná výchova a konzervativní společenská hierarchie se začínají otřásat v základech a na povrch se dostávají skryté konflikty mezi bohatými a chudými.
Zajímavost: Film byl původně natočen barevně, Haneke, který na něm pracoval více než deset let, se ale nakonec rozhodl převést ho do černobílé verze.
Originální trailer filmu Bílá stuha


Plakát filmu Training Day Training Day (Training Day) (neděle 18. 3., Nova, 23.05 - 01.35)
Lehce přeceňované, napoprvé však zajímavé kriminální drama Antoina Fuquy, přichází jen s další variací na téma zkorumpovaných policistů a jejich věčných morálních dilemat. Doplácí hlavně na nevyrovnanou režii, která naplno strhne jen v prostřední pasáži, aby těsně před předvídatelným koncem nepochopitelně zvolnila. Nad vodou ho naštěstí drží vynikající ústřední duo Denzel Washington, který si za roli trochu překvapivě odnesl Oscara, a Ethan Hawke, v jehož případě zůstalo jen u nominace. Pod drsnou slupkou banálního příběhu se bohužel skrývá prázdnota, která vynikne zejména při opakovaném zhlédnutí. Pokud jste ovšem ještě neviděli, směle do toho.
Synopse: Jake Hoyt (Ethan Hawke) je slušný člověk, který má rodinu a je vzorem spořádaného policisty. Moc a moc stojí o převelení do oddělení narkotik. Jeho nadřízení tak o jeho další budoucnosti rozhodnou na základě jediného výcvikového dne v terénu. Při něm se čestný a spravedlivý Hoyt setkává s detektivem Alonzem Harrisem (Denzel Washington), který po třináctileté praxi radikálně změnil svůj postoj k práci. Uvědomil si totiž, že dodržováním zákonů proti těm nejtěžším zločincům nic nezmůže. Je tak jasné, že střet dvou rozdílných povah nebude bezproblémový.
Zajímavost: Ve snímku, který byl natáčen v lokalitě jednoho z losangeleských gangů, se v několika rolích objevili i někteří bývalí gangsteři.
Originální trailer filmu Training Day


Plakát filmu Absolvent Absolvent (The Graduate) (pondělí 19. 3., ČT2, 21.00 - 22.45)
Vynikající romantická komedie, která dnes patří ke klasikám svého žánru. Režisér Mike Nichols, jenž si za svou práci odnesl i Oscara, dokázal, že film, jedním z jehož ústředních témat je sex, se dá vkusně a vtipně natočit i s absencí jakýchkoli lechtivějších scén. Kariéra Dustina Hoffmana se po tomto snímku vyšplhala do hvězdných výšin, a i když je na roli čerstvého absolventa (v době natáčení třicet let) objektivně starý, vůbec to není znát a na celkový zážitek to nemá absolutně žádný vliv. Momenty, v nichž ho nenápadně svádí skvělá Anne Bancroft jakožto matka jeho potenciální přítelkyně, patří k naprostým vrcholům celého filmu. Když si k tomu přidáte dnes už legendární hudební doprovod v podobě písní dua , dostanete jedinečnou podívanou, která nestárne.
Synopse: Ben Braddock (Dustin Hoffman) právě úspěšně skončil studia a jeho rodiče při té příležitosti uspořádají večírek, na nějž pozvou i blízké přátele v podobě manželů Robinsonových (Murray Hamilton a Anne Bancroft). A právě paní Robinsonová poprosí večer Bena, aby ji doprovodil domů, kde ho později rafinovaně svede. Když se ale nezkušený mladík zamiluje do její dcery (Katharine Ross), mění se milá žena na nelítostnou fúrii.
Zajímavost: Mezi Bancroft a Hoffmanem je ve skutečnosti rozdíl pouhých šesti let, ač má být postava paní Robinsonové mnohem starší.
Originální trailer filmu Absolvent


Plakát filmu Obávaný bojovník Obávaný bojovník (Huo Yuan Jia) (úterý 20. 3., Barrandov, 22.40 - 00.40)
Když to nejde v zámoří, zkusíme to doma, řekli si asi režisér Ronny Yu a akční hvězda Jet Li a přesunuli se společně do Hongkongu, kde natočili nekompromisní a povedenou akční jízdu, která má k hollywoodskému pozlátku hodně daleko. Li tu válí jako zamlada a předvádí to nejlepší ze svého oblíbeného wu-šu, podobně je na tom i Yu, který vše precizně řídí a dodává výsledku potřebné tempo (někdy to ale přehání) a náboj. Co na tom, že filmu podráží nohy nenáročný a klišoidní scénář, v němž se nedočkáte žádných překvapení. Tohle je přesně to, co chce náročnější fanda akčních filmů vidět.
Synopse: Huo Yuan Jia (Jet Li) chce od mládí zlepšovat svou znalost bojového umění Wushu a dělat čest své rodině. Jeho cílem je být nejlepší, což se mu po letech tvrdé dřiny také podaří. Se slávou však přichází i pýcha, která ho zcela ovládla. Když pak v jednom ze soubojů zabije svého soupeře, dopadá krevní msta na celý jeho rod.
Zajímavost: Ve snímku se v malé roli objevuje i Michelle Yeoh. Ta však byla ve zkrácené stominutové verzi (která poběží v televizi) nakonec vystřižena.
Originální trailer filmu Obávaný bojovník


Plakát filmu Biutiful Biutiful (Biutiful) (středa 21. 3., ČT2, 22.10 - 00.30)
Zatím poslední film oceňovaného mexického tvůrce Alejandra Gonzáleze Iñárritua je zároveň jeho nejslabším počinem. Místo propletených příběhů několika lidí tentokráte vsadil na přímočarý scénář a osudy jednoho smrtelně nemocného drogového dealera, který se vyrovnává se svou minulostí. Ač jde o naprosto precizní ukázku režijního řemesla, snímek celkově nedrží u sebe a mění se jen ve sled výborně natočených a působivých scének, jejichž propojení se zdá být příliš chtěné a vyumělkované. Ani délka pohybující se okolo dvou a půl hodin výsledku nijak zvlášť neprospívá. Hlavní devízou dramatu tak je fantastický výkon na Oscara nominovaného Javiera Bardema. Stejná pocta v kategorii cizojazyčného filmu se zdá být v tomto případě spíše za jméno než za výslednou kvalitu.
Synopse: Konfliktní bývalý narkobaron Uxba (Javier Bardem) trpí rakovinou a zbývají mu pouhé dva měsíce života. Během nich se pokouší bilancovat dosavadní život a vyřešit to, co ještě řešit jde. Srovnává se se svým otcovstvím, láskou, zločinem a vinou a dostává se do konfrontace s přítelem z dětství, jenž se nyní živí jako policista nebo se svou bývalou manželkou, která se stala maniodepresivní prostitutkou. Hlavně se ale snaží zajistit budoucnost svých dvou dětí.
Zajímavost: Bardemova role je první v oscarové historii, kdy byl herec nominován za postavu, která celou dobu mluví španělsky.
Originální trailer filmu Biutiful


Plakát filmu Magická hlubina Magická hlubina (Le Grand bleu) (čtvrtek 22. 3., Nova Cinema, 20.00 - 22.20)
Úchvatný kousek, jímž se do celosvětového povědomí dostal francouzský režisér Luc Besson a v podstatě i hvězda jeho filmů Jean Reno. Snímek zaujme hlavně myšlenkovou hloubkou a množstvím emocí. Moc se v něm nemluví, o to víc však působí. Většinu času se tu zdánlivě nic neděje, divácké podvědomí ale pracuje naplno a výsledkem je nepopsatelný a jen těžko přenosný zážitek, který by si měl každý prožít zcela sám a v ústranní. Vše korunuje fantastická hudba dvojice Bill Conti a Eric Serra, při jejímž poslechu nejednou přeběhne mráz po zádech.
Synopse: Jacques (Jean-Marc Barr) je potapěč, který dosáhl bez dýchacího přístroje hloubek jako nikdo jiný. Enzo (Jean Reno) je jeho přítelem a zároveň rivalem, který se mu chce vyrovnat. Joanne (Rosanna Arquette) miluje Jacquese, ale ví, že jeho srdce patří moři. Moři, které všechny tři spojilo dohromady.
Zajímavost: Magická hlubina je finančně nejúspěšnější francouzský film osmdesátých let.
Mezinárodní trailer filmu Magická hlubina


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Stroj času: Sylvester Stallone versus Wesley Snipes ve filmu Demolition Man (21.05.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- Stroj času: V žáru noci je brilantní po všech stránkách (12.03.2023 09:30 v Recenze | Stroj času)
- Životopisný film o Králi popu má režiséra (23.01.2023 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Wolfgang Petersen (17.08.2022 07:15 v Novinky | Zprávy)
- Hostem 55. MFF Karlovy Vary bude Ethan Hawke (05.08.2021 15:06 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Lynn Stalmaster (13.02.2021 07:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: top 10: herci s nejvíce Oscary (16.01.2021 09:30 v Články | Publicistika)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2020 opustily (22.12.2020 13:46 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Jeremy Bulloch (18.12.2020 11:42 v Novinky | Zprávy)
- Téma: nejlepší filmy všech dob (13.12.2020 12:00 v Články | Žebříčky)
- Téma: série Vetřelec seřazená od nejhoršího k nejlepšímu (05.12.2020 12:00 v Články | Publicistika)
- Za horizontem: The Tax Collector je ayerovský standard (29.08.2020 12:00 v Recenze | Za horizontem)
- Zemřel kameraman Gary B. Kibbe (16.03.2020 16:33 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: nejslavnější horory 90. let (29.02.2020 09:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel scenárista a herec Buck Henry (09.01.2020 08:14 v Novinky | Zprávy)
- Bude mít Training day prequel? (11.10.2019 11:32 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Sigourney Weaver: herečka bojující s Vetřelci (06.10.2019 08:30 v Články | Publicistika)
- Top 10: nezapomenutelné filmy Dustina Hoffmana (03.08.2019 10:00 v Články | Publicistika)
- Téma: Zlatý glóbus část 1.:1944-1980 (15.12.2018 12:00 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu