Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TOP 10: Videoklipy Davida Finchera

TOP 10: Videoklipy Davida Finchera

Vydáno: 04.11.2010 12:00 v sekci Články | Žebříčky - Eduard Spáčil | foto: 2006 Warner Bros. Pictures

Premiéra dramatu The Social Network je vhodnou příležitostí k ohlédnutí se, jak proslulý režisér začínal. Stejně jako v případě celovečeráků se mu i ve světě hudebních klipů během pár let podařilo prodrat na absolutní špičku.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Jestli se dá věřit Wikipedii, natočil Fincher v letech 1984 až 2005 přes padesát videoklipů. Ze začátku to bylo pro dnes už dávno zapomenutá jména typu Rick Springfield, The Motels nebo Wire Train, později však už i pro globální superhvězdy jako Sting, Aerosmith, The Rolling Stones a samozřejmě Madonna. Právě jejich spolupráce přinesla asi nejsladší ovoce, díky spojení Fincherova filmařského talentu, Madonniny odvahy a vysokých rozpočtů. Pro nás jsou samozřejmě zajímavé časté filmové odkazy, na které se snažím upozorňovat.
10. Michael Jackson - Who Is It? (1993)
Majklova píseň je dost nepříjemně ufňukaná a zápletka klipu jí zdárně sekunduje (Majkl se zabouchl do luxusní prostitutky a trpí), ale Fincher odvedl velmi dobrou práci, protože to celé aspoň dobře vypadá. Chlad, odcizení a smutek jsou doslova hmatatelné. S královnou popu si ale David rozuměl přeci jen o poznání líp.

9. The Rolling Stones - Love Is Strong (1994)
Stouni jsou velcí, dá se asi shrnout "myšlenka" hravého klipu, který připomene béčkové klasiky typu Attack Of The 50 Foot Woman. Triky působí dodnes hodně dobře. Je jasné, že to pro perfekcionistu Fincherova formátu byla výzva. Černobílá je cool.

8. Madonna - Bad Girl (1993)
Čtvrtá a (zatím) poslední spolupráce Madonny s Fincherem, který vzal režii klipu poté, co ji odmítl Tim Burton. Vizuálně je ze všech Davidových klipů Bad Girl asi nejbližší kultovní pecce Sedm a následujícím thrillerům. Miluju záběr ulice, který se geniálně prolne do pohledu na barový pult, za který si Madonna usedá. Leckoho potěší Christoph Walken jako anděl, leckoho zase fakt, že Madonnu někdo uškrtí.

7. Madonna - Oh Father (1989)
Když jsem se na Oh Father poprvé po letech znovu podíval, hned na začátku mě praštil do očí odkaz na Wellesova Občana Kanea. Pohled na zjevně kulisoidní zasněžený kopec s hrajícím si dítětem a poté záběr skrz okno do místnosti prostě nemohl být náhodný, stejně jako několik dalších wellesovských podhledů a noirová stínohra. Počítačové perly sice dojem kazí, ale jinak pořád pozoruhodná práce. A ta píseň je prostě stále krásná.

6. Sting - Englishman In New York (1988)
Příjemně čistý, jednoduchý klip, spoléhající se na černobílou krásu newyorských ulicí. Ta stará paní, která se kromě Stinga často objevuje v záběru kamery, není úplně paní, ale homosexuální ikona Quentin Crisp. A on je také ten v textu písně zmiňovaný Angličan v New Yorku.

5. Madonna - Express Yourself (1989)
V době vzniku nejdražší hudební video všech dob s rozpočtem pět milionů dolarů je přiznaně inspirováno němou klasikou Fritze Langa Metropolis, ale Express Yourself je samozřejmě víc sexy. Motiv ženy-kočky a hrátky se stíny na zdech zase připomenou slavný noirový horor Kočičí lidé. Nicméně ani v jednom ze zmíněných filmů si nikdo (na rozdíl od Madonny) nesahá do rozkroku.

4. Nine Inch Nails - Only (2005)
V manažerské kanceláři to prostě žije. Dřív než se Trent Reznor podílel na soundtracku pro The Social Network, natočil mu Fincher video ke klipu jeho kapely (nebo spíš projektu) Nine Inch Nails. Na skoro kompletně počítačovém klipu je neanimovaná pouze ruka v úvodu (patřící režisérovi) a auta v pozadí. Celé dílko je na první pohled zjevná fincherovská hračičkárna. To muselo dát příšernou práci... a přitom taková blbost, co?

3. A Perfect Circle - Judith (2000)
Kolik už jste viděli klipů, kde je kapela zavřená v nějaké místnosti a hraje svůj song? A kolik z nich bylo invenčních? Fincher se soustředí spíš na instrumenty než na jejich hráče, místo záběrů obličejů členů kapely seká detaily na ruce a nohy, sleduje hráče zezadu nebo tak, že na ně pořádně nevidíme. Obraz vypadá jako by byl klip natáčený na poškozený materiál. Dokonalé a k alternativnímu rocku kapely A Perfect Circle perfektně padnoucí video.

2. George Michael - Freedom '90 (1990)
Geniální song, v kterém se George Michael vyrovnává se svou kariérou a hledá nový začátek. V klipu se sám zpěvák neobjeví, pouze shoří, resp. explodují tři předměty ze staršího videa Faith - bunda, kytara a jukebox. Ale ono je to jedno. Fincher vzal největší modelky a modely tehdejší doby (mimo jiné Naomi Cambell, Linda Evangelista nebo Cindy Crawford) a nechal je poflakovat se v starém bytě, krásně je nasvítil, přihodil své oblíbené filtry a vytvořil jeden z nejikoničtějších videoklipů vůbec. Protože komu je víc než pětadvacet a tvrdí, že ho nikdy neviděl, ten lže. Možná načančané nic, ale zároveň absolutní klasika. Mimochodem všimněte si hned na začátku průletu kamery opěradlem židle - předchůdce podobného, ale ještě efektnějšího záběru z Úkrytu.

1. Madonna - Vogue (1990)
O prvním místě jsem nemusel dlouho přemýšlet. Černobílá kamera, stylizace podle filmů a fotografií klasického Hollywoodu, Madonna pózující jako Marilyn Monroe, Veronica Lake nebo třeba Marlene Dietrich, prostě estetická lahůdka. MTV chtěla Vogue cenzurovat, ale Madge si bouchla do stolu, a tak všichni mohli (poprvé a rozhodně ne naposledy) vidět její ňadra. Krása. Myslím video.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Who Is It (JB, 04.11.2010 12:33) Reagovat

    To je tak, když o hudbě píše filmový pisálek (to není urážka, všichni na internetu jsme "pisálci" :). Who Is It je jedna z nějúžasnějších Majklových písní vůbec!

    • Re: Who Is It (Eduard Spáčil, 04.11.2010 13:10) Reagovat

      já byl v mládí, resp. dětství velkej Majklův fanda. věř mi, že znám celou jeho diskografii opravdu důkladně. Klip Who Is It jsem viděl počátkem devadesátých let stokrát, ale dneska už je to jen ufňukaná sr...a :D

  • Schíza, únava a hýkání (Brandon, 04.11.2010 23:42) Reagovat

    Edouši, nemáš ty nějakou schízu? Když ve filmu nevidíš odkaz na Hitchcocka, tak tam vidíš Wellese :-) Fincher umí, škoda, že klip je především o interpretovi, tudíž nikomu jsem nevěnoval víc jak 30 sekund svého času (to je ale můj problém:-) Když jsi psal odstaveček k Freedomu, tak jsi byl asi trochu unavenej, co? WTF "nejikoničtější videoklip vůbec" ???. "komu je víc než pětadvacet a tvrdí, že ho nikdy neviděl, ten lže" je taky vycucaný z prstu. Písničku znám, ale klip jsem nikdy neviděl. Nekecám. Ale jinak hodně dobrý. Hodnocení recenze: 70% :-)
    P.S. Majkl je sice Bůh, ale písničku Who Is It v podstatě celou jen prohýká.

    • Re: Schíza, únava a hýkání (ES, 05.11.2010 00:20) Reagovat

      ad schíza: až někdy uvidíš Občana Kanea, tak se s tebou budu na tohle téma bavit: http://en.wikipedia.org/wiki/O...

      ad Freedom: nevím, co jsi dělal začátkem devadesátých let, ale to je prostě nejnotoričtější videoklip vůbec

      ad hýkání: aspoň v něčem s tebou souhlasím :)

      • Re: Schíza, únava a hýkání (Brandon, 05.11.2010 10:07) Reagovat

        :-) Kolik jsi z těch víc jak padesáti klipů viděl?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu