Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Tady to musí být

Recenze: Tady to musí být

Vydáno: 06.03.2012 13:22 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Jaroš | foto: Film Europe

Dávno zašlá rocková hvězda Cheyenne s tváří Seana Penna si sice stále uchovává někdejší vzhled i chování. Přesto ale přijme otcův odkaz a v Americe se pustí do hledání válečného zločince.

Tady to musí býtRecenzoval/a Jan Jaroš dne 06.03.2012 13:22. Dávno zašlá rocková hvězda Cheyenne s tváří Seana Penna si sice stále uchovává někdejší vzhled i chování. Přesto ale přijme otcův odkaz a v Americe se pustí do hledání válečného zločince. Hodnocení: 3.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Italského režiséra Paola Sorrentina dobře známe díky deziluzivnímu průhledu do politického zákulisí, jak jej předložil ve snímku Božský. Nyní do tuzemských kin vchází další titul Tady to musí být, kde režisér přiblížil ledví někdejší hvězdy gothic rocku. Cheyenne, slavný tak někdy před čtvrtstoletím, se sice už dávno odmlčel, ale nadále si s téměř pietní pečlivostí uchovává své někdejší vzezření - včetně mrtvolně bělavého nalíčení tváře s červeně zvýrazněnými rty, s rozcuchanou hřívou černých vlasů na hlavě. Podobá se zpola směšným, zpola strašidelným comicsovým postavičkám třeba z Addamsovy rodiny nebo Střihorukého Edwarda. Nikoli náhodně zazní konstatování, že se chová, jako kdyby navždy zamrzl ve vzdorné pubertě.
Ale nedosti na tom: režisér svého nanicovatého, místy až bolestínsky směšného hrdinu přiměje, aby se vypravil za oceán za otcem, s nímž se celá desetiletí nestýkal, a jakoby v jeho zastoupení se vypravil hledat nacistického dozorce z vyhlazovacího tábora v Osvětimi. Jeho otec coby Žid tam skončil a Cheyenne, jenž svůj původ i zvyklosti ve jménu hudebního sebeprosazení odvrhl, začíná tak vlastně pronikat i k vlastním kořenům. A film se dotýká s notnou dávkou relativizace jak otázek původu, tak dávného provinění, které vykrystalizuje do tragikomické trapnosti, která by byla nejspíše zapomenuta, kdyby se neodehrála právě v hrůzném prostředí koncentráku.
Sorrentino rozčlenil vyprávěný příběh do dvou nesourodých částí (nebo by také bylo možné tvrdit, že film se rozpadl do dvou nespojitých segmentů): v prvním přibližuje všední Cheyennovy dny kdesi v evropském zázemí, po boku své ženy, jež sice ledasco chápe a s ledasčíms se smířila, ale přesto mu vytrvale boří jeho představy o sobě samém - už třeba jen při sportovních utkáních ve vypuštěném bazénu, kdy mu neomaleně sdělí, že jen občas jej nechá vyhrát. První část filmu tudíž vykazuje seznamovací rozměr, zatímco druhá, zasazená již do amerického prostředí, zachycuje Cheyennovo vytrvalé putování po odlehlém venkově, sbírání nepatrných stop, které by jej dovedly k cíli.
Velkou výhrou se ukázalo obsazení Seana Penna do role ústřední postavy. Zcela úchvatně vklouzl do kůže svého hrdiny, s jeho maskou jako by přijal i jeho chování. Všimneme si takové drobnosti, jako je téměř bezmyšlenkovité odfoukávání pramínku vlasů, který ustavičně spadává do obličeje. Zaujme jakoby přiškrcená, ztichlá, monotónní mluva, místy dětinská umanutost, provázená bezvýhradnou věrností vyznávaným zásadám. Postřehneme i závan ješitnosti, když s neskrývaným uspokojením udělí hloučku diskutujících žen radu, jak si správně namalovat rty. A také si je vědom, že si vydělal tolik peněz, že až do konce života nemusí nic dělat...
Ale při "zámořském turné" také uzříme, s jakou neomalenou vytrvalostí se vnucuje do přízně osobám, u nichž předpokládá znalost sháněných informací, ale přitom bez sebemenšího zaváhání odmítne nabídku milostných her s tím, že je přece ženatý. Ustavičně si uvědomujeme jeho osobnostní výlučnost, která se vymyká ustáleným představám o namyšleném muzikantovi, jakkoli už dávno zašlé (ale přesto setrvávajícím v paměti, jak občas vyjde najevo).
Penn postihl, jak Cheyenne postupně podléhá loveckému pudu, jak nenápadně kontaktuje pachatelovy příbuzné (kteří o něm mnohdy už dávno nemají žádné zprávy), aniž by jej ovládla zaslepená pomstychtivost. Avšak tváří v tvář vetchému, svraštělému starci přece jen selhává prvotní odhodlání. Právě v okamžicích pátrání, kdy do popředí vystoupí leckdy dusné prostředí zapadlých amerických městeček, prašné i mrazivé lokality, které nevtíravě zachytil kameraman Luca Bigazzi, příběh asi nejsilněji oslovuje. Možná přitom vytanou na mysli podobně "putovní" snímky Wima Wenderse.
Paolo Sorrentino ovšem nemá potřebu jednotlivé motivické linie vyostřovat a vést do nesmiřitelného střetu, naopak upřednostňuje náznak jakéhosi elegického smíření s osudem, díky němuž i Cheyenne snad dospěl, jak nasvědčuje závěr, kdy jej poprvé spatříme takříkajíc v civilu. Avšak na druhé straně zůstává příběh zbytečně na povrchu, neboť přes fascinující zevnějšek nepostihuje někdejší muzikantské rebely v plném rozsahu - jejich odkaz ve výhradně doprovodné rovině připomínají písničky například od Davida Byrna, Iggyho Popa nebo skupiny The Pieces of Shit, které v hojném množství znějí, a připočíst lze rovněž Cheyennovo nalíčení zjevně používané jako maska, pod níž skrývá sebe sama.
Vlastně jen mimoděk padne zmínka o tom, že i Cheyenne se musí vyrovnávat s tíživou vinou, kvůli níž skoncoval s uměleckou dráhou. Ale i generační vztahy, i stíhání válečných zločinců se ocitají v pozici pouhé nezávazné kulisy, na jejímž pozadí probíhá Cheyennovo sebeuvědomění, proces opožděného dospění. Domnívám se, že se snímek Tady to musí být se svým přitažlivým, uhrančivým designem řadí mezi typické festivalové produkty, s nimiž nejlépe souzní právě tamní, mnohdy i snobské obecenstvo.

Český trailer filmu Tady to musí být

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 15. týden
Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje V tomto týdnu budou kinaři vyhlížet především premiéru dalších Krotitelů duchů, která by měla do sálů přivést milovníky nostalgie a oblíbené ságy. Zbytek novinek pak zůstává na okraji zájmu a je určen spíš pro klubová... čtěte zde
Vydáno: 10.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Teaser: Boží ruka (20.08.2021 19:00 v Novinky | Trailery)
- The New Pope: nový trailer (10.12.2019 19:53 v Novinky | Trailery)
- The New Pope: Jude Law a John Malkovich v novém teaseru (04.11.2019 18:43 v Novinky | Trailery)
- Jude Law se vrací v teaseru jako The New Pope (29.08.2019 12:29 v Novinky | Trailery)
- Jennifer Lawrence bude Mob Girl (25.07.2019 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Fantastická zvířata a Silvio vzlétají za soumraku balónem a objevují Grindelwaldovy zločiny (14.11.2018 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Oni a Silvio je bohémskou satirou odrážející osobnost Silvia Berlusconiho (13.11.2018 12:00 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Hodný dinosaurus a učitelka hledají své mládí v srdci moře (16.02.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Přebytečný Otello se studeným čumákem musí pryč (09.02.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- Začal 4. ročník festivalové přehlídky Be2Can (04.10.2017 17:30 v Novinky | Zprávy)
- TV kritika: Mladý papež - boží rozpor (01.11.2016 17:00 v Články | Televize)
- TV tipy: Mladý Boháček řeší na vlnách podivna následky lásky (09.09.2016 07:30 v Radar | TV tipy)
- Jude Law jako The Young Pope v traileru minisérie HBO (16.06.2016 18:00 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Nemilosrdný Pan leze po laně a hledá věčné mládí (08.10.2015 17:00 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Mládí – filmová symfonie napříč stárnutím (06.10.2015 17:00 v Recenze | Premiéry)
- Festivalové ozvěny: program filmového festivalu v Torontu se odhaluje (02.08.2015 17:30 v Články | Festivaly)
- Velká nádhera se vrací v úchvatném traileru na Youth (14.04.2015 19:01 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Ať žije svoboda – zklamaný idealista vs. nenapravitelný optimista (18.03.2014 20:59 v Recenze | Premiéry)
- Festivalové ozvěny: začíná brněnské Cinema Mundi (27.02.2014 16:08 v Články | Festivaly)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu