Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Ghost Rider 2

Recenze: Ghost Rider 2

Vydáno: 29.02.2012 19:27 v sekci Recenze | Premiéry - Jakub Brych | foto: Sony Pictures

Nicolas Cage jako Ghost Rider již podruhé vyráží pálit asfalt na silnicích. Tentokráte míří k nám na starý kontinent pod novým režisérským vedením Marka Neveldinea a Briana Taylora. Je to změna k lepšímu?

Ghost Rider 2Recenzoval/a Jakub Brych dne 29.02.2012 19:27. Nicolas Cage jako Ghost Rider již podruhé vyráží pálit asfalt na silnicích. Tentokráte míří k nám na starý kontinent pod novým režisérským vedením Marka Neveldinea a Briana Taylora. Je to změna k lepšímu? Hodnocení: 1.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Prvního Ghost Ridera z roku 2007 má na svědomí Mark Steven Johnson a byla to pro něj tehdy tak trochu šance napravit si reputaci za nepovedeného Daredevila. My víme, že ji bohužel nevyužil a první adaptace kontroverzního ohnivého hrdiny dopadla poměrně neslavně. Vydělala ovšem velmi slušné peníze a disponovala jménem Nicolase Cage, což jsou dostatečně důvody pro natočení dalšího dílu, a tak tu po pěti letech konečně máme sequel, v angličtině s podtitulem Spirit of Vengeance.
Johnson ovšem protentokrát vyklidil pole a na své místo pustil akční rutinéry Marka Neveldinea a zodpovědné například za sérii Zastav se a nepřežiješ či naposledy za Gamera. Tah to byl poměrně dobrý, ovšem někde se stala chyba.
Příběh se tentokráte odehrává ve východní Evropě a sleduje opět Johnnyho Blaze, bývalého kaskadéra, který (jak se ve filmu sám přiznává) skákával kdysi na motorce nad hromadou aut s holým zadkem a vůbec dělal vylomeniny všeho druhu. To bylo ovšem do té doby, než uzavřel smlouvu s ďáblem, který ho nejen podvedl, ale udělal z něj svého anděla pomsty, což v praxi vypadá asi tak, že Johnny občas trochu zapáleně likviduje veškeré hříšníky kolem sebe a to bez ohledu na výši jejich přečinu - ať už někoho zabili, nebo jen stáhli film z internetu, on si je najde a pošmákne si na jejich duši.
Tomuhle pekelnému řádění ale nechce podlehnout a snaží se s ním bojovat, pročež křižuje na své motorce Evropou a skrývá se, kde může. A právě na svých toulkách potká drsného mnicha jménem Moreau (Idris Elba), který mu nabízí dohodu - ochrání vyvoleného chlapce před ďáblem a kletba z něj bude sejmuta. Johnny se této šance ihned chápe a táhne tak do boje se svým úhlavním nepřítelem.
Zápletka je klišé jako Brno a opravdu ničím nepřekvapí. Film si jede podle klasických žánrových pravidel a šablon a jak skončí, musí být každému jasné už během pár minut. Přesto budete ještě rádi, že má alespoň jasně danou strukturu, protože jeho jednotlivé části jsou mozaikou bizarností a absurdit, především co se Cageových výstupů týče. Už úvodní představení jeho ohnivého alter ega je zmatené a prkenné a vzbuzuje dojem, že se jedná o improvizaci na první dobrou. Ghost Rider zkrátka pobíhá kolem, otvírá tlamu a vrčí, chrčí a sípe, ale děsivé to není ani trochu a než konečně zlikviduje prvního řadového záporáka, předvádí mu své mučivé kreace dobrou minutu (to vše za doprovodu neskutečně laciného kytarového soundtracku).
Akce začíná i končí ve zmatku a nemá šanci vás nějak strhnout či ohromit, protože likvidace padouchů je nezáživná stejně jako oni sami a sám Ghost Rider nepředvádí kromě svých obvyklých ohňových hrátek vůbec nic nového. Aspoň ty ale naštěstí od posledně vyhlížejí o dost líp, především Riderova lebka už konečně vypadá trochu jako lebka a ne jen jako domácí úkol účastníka semináře počítačové grafiky. Není to nic dokonalého, pořád by chtělo pár úprav, ale konečně se na to dá celkem koukat. Co lze ještě vyzdvihnout, jsou animované vložky, které plní funkci flashbacků a dílčích informací důležitých pro děj. Ty jsou celkem příjemným a slušně zpracovaným zpestřením.
To se bohužel nedá říct o Nicku Cageovi. Je to opravdu zvláštní člověk. Jako mladší si zahrál v pár dobrých a pár přinejmenším úspěšných filmech a není pochyb o tom, že jeho jméno dodnes zůstává velkým a on sám si to díky své herecké historii zaslouží. Není ovšem ale žádná novinka, že Cage v poslední době kývne snad úplně na všechno. Občas se objeví v něčem kvalitním (Kick-Ass), jindy zase v pořádném průšvihu (Drive Angry). Nový Ghost Rider je ale bezesporu to nejbizarnější, co kdy ve své kariéře předvedl. Po zhlédnutí sekvencí, kdy se mění na ohnivého lebkouna a zápolí sám se sebou, vážně zauvažujete, zda se jedná pouze o špatné hraní, nebo Cage vůbec nepředstírá a doopravdy se pomátl.
Naprostým vrcholem tohoto šílenství je scéna, kdy uhání na motorce, zatímco kamera detailně zabírá jeho obličej během zběsilé proměny. Je úchylná, je ujetá a vlastně je jistým velmi velmi zvráceným způsobem zábavná. Ostatně jako celý film. Problém ale je, že tuhle hereckou bídu nemá kdo zachránit - Violante Placido neuvěříte vůbec nic a její drsné pohledy vás spíš rozpláčou. Johnny Whitworth s imidží Kurta Russela není úplně špatný, ale je zde bohužel degradován na tuctového zlounka pouze bezduše vyplňujícího svou zadanou šablonu. Jisté naděje byste mohli vkládat do Ciarána Hindse, kterému charisma rozhodně nechybí. Bohužel ten ale celou dobu působí dojmem pacienta po zpackaném zubařském zákroku.
Jediný Idris Elba jako by si uvědomil, v čem to vlastně hraje, a dokázal si udržet jistý nadhled. Jeho postava je tak nakonec poměrně sympatická a dokonce i zábavná. No a nakonec nesmíme zapomenout na malou roličku Christophera Lamberta. Ovšem nejásejte. Nestojí to za to. Ghost Rider je vážně ten typ filmu, ve kterém můžou neznámí herci být rádi, že jsou neznámí, a nikdo tak na ně nebude házet moc velkou špínu (navíc pokud se jednou proslaví, budou moci vyprávět fajn historku o tom, jak "tehdy ještě hráli v pěknejch kravinách").
Samozřejmě to ale nemůžeme házet jen na herce. Když selže scénář, oni už toho stejně moc nezachrání a zde se přesně tohle stalo - scénář je bezduchý a sterilní a nejen že přežvýkává všechna možná klišé, ale činí tak zmateně a zkratkovitě a místy je prostě a jednoduše hloupý. Jeden by skutečně nevěřil, že za příběh je zodpovědný veterán komiksových adaptací David S. Goyer, který už toho má za sebou opravu dost, mimo jiné Nolanova prvního Batmana nebo očekávaného Muže z oceli. Pokud se někdy rozhodl vybrat si slabší chvilku a nějak to prostě "splácat", bylo to právě u druhého Ghost Ridera.
A chyba není jen v příběhu. Film celou dobu přešlapuje a osciluje mezi naprostou ztřeštěností (ujetá kompilace ďáblových podob) a snahou o dramatické situace.(Johnnyho vyzpovídání se Moreauovi). V jednu chvíli jako by si sám ze sebe dělal srandu a v druhé se snaží být temnou podívanou, a proto není ani jedním, ani druhým, spíše takovým prapodivným mišmašem a místy skutečně definuje nové dimenze trapnosti. Je to škoda, protože pokud by se tvůrci vydali spíše cestou humoru, mohl být Ghost Rider i celkem slušnou odlehčenou podívanou, při níž byste se nemuseli neustále ptát, o co jim to vlastně šlo.
Shrnuto a podtrženo, Ghost Rider 2 je spíše špatný film. Mrhá potenciálem komiksové předlohy a spolehlivě pohřbívá kariéru Nicolase Cage zas o pár stop níž. Jako akčňák na pohodové odpoledne postačí, ale vážně se brát v nejmenším nedá.
P. S.: Pokud jste fandové absurdních béčkových podívaných, jeden bod si na hodnocení přidejte ;-)

Český trailer filmu Ghost Rider 2

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
3/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nicolas Cage čelí apokalypse (07.03.2024 18:45 v Novinky | Trailery)
- Teaser: Longlegs (03.02.2024 13:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Dream Scenario (20.09.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Lovci bizonů (20.09.2023 15:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Fantom Opery podstoupil zkoušku umění a stal se z nuly hrdinou (01.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: The Retirement Plan (13.07.2023 16:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Pasažéři ve službách mafie jsou nezvěstní v boji (26.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- Recenze: Klišovitý Renfield klidně mohl mít vyšší ambice (16.04.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Top 10: Angelo Badalamenti a David Lynch (15.04.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Renfield vsadil na zlato (12.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Nicolas Cage je Drákula v novém traileru (22.03.2023 18:35 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu